שלום לכולם

shlomo baron

New member
שלום לכולם

האם אפשר ליצור מעגל חשמלי מפוטנציומטר של סטיק של השלט (3 יציאות), ממנוע שיש לו 2 כניסות ומסוללה, שמה שהמעגל הזה יעשה זה בעצם כשאני יזיז את הסטיק קדימה המנוע יסתובב לאיזשהו כיוון וכשאני יזיז את הסטיק אחורה המנוע יסתובב לכיוון השני??? האם זה בכלל אפשרי? אם כן שלחו לי בבקשה סירטוט. שלמה

eitanuch

New member
לא הבנת..

לכל פוטציומטר יש 3 "יציאות": חיובי, שלילי ו"אדמה". למנוע יש גם 3 "כניסות" כמו לסטיק אבל לפעמים ה"אדמה" מיותרת. כשהמנוע הוא קטן מאוד.

frodo

New member
אתה יכול להסביר למה מנוע צריך

אדמה? המנוע היחידי שנתקלתי בו שמשתמש בשלושה חוטים הוא בראשלס, ובמקרה זה החוט השלישי לא בשביל אדמה. הקטן

frodo

New member
הכל אפשר לעשות

אבל כדי לדעת איך לעשות את זה צריך לדעת למה זה מיועד. גדול

ניתן לעשות זאת בקלות...

כעקרון, המעגל אותו אתה מתאר כבר קיים בתוך הסרוואים. קצת על סרוואים - סרוו הוא מנוע חשמלי שאת מיקומו הזויתי ניתן לקבוע ע"י מערכת משוב. מערכת המשוב הזו בנוייה ממערכת גלגלי שיניים ופוטנציומטר. כאשר הסרוו מקבל פיקוד (רוחב דופק - לא נכנס לזה), המנוע מתחיל להסתובב לכיוון מסויים , בגלל שהוא מחובר בעזרת גלגלי השיניים לפוטנציומטר - גם הפוטנציומטר מתחיל להסתובב. כאשר המידע המגיע מהפוטנציומטר והפיקוד הנשלח לסרוו זהים המנוע נעצר (לולאת הסטרהיזיס קטנה כדי למנוע ריצודים- שוב, לא נכנס לזה). כל שעליך לעשות כדי לבנות מעגל כזה הוא לפתוח את חוג המשוב ... תוכל לעשות זאת ע"י פירוק גלגלי השיניים ומיקום הפוטנציומטר בחלקו המרכזי (אמצע התנועה המלאה). כאשר תחבר את הסרוו למקלט, והסטיק בשלט (נניח של המצערת) יהיה למטה, המנוע יסתובב לכיוון אחד. כאשר תשנה את מצב הסטיק (למעלה) המנוע יסתובב לכיוון השני.

shlomo baron

New member
הסטיק שלי נמצא מחוץ לשלט

הוא בחוץ כי הוא נשבר אז החלפתי אותו. אני לא רוצה שזה יפעל ע"י רדיו. המנוע הוא מנוע חשמלי רגיל שהוצאתי אותו מאיזו מכונית קטנה ולא סרוו.

frisbeeee

New member
שאני אבין

אתה רוצה לשמש את הסטיק כמפסק שברגע שהוא באמצע המנוע לא יעבוד וברגע שתה מזיז אותו הוא מתחיל להסתובב לצד אחד ושאתה מזיז אותו לצד השני?

shlomo baron

New member
וכשאני מזיז אותו לצד השני

אז המנוע גם יסתובב לצד השני. וחוץ מזה אני שאלתי בהודעה הראשונה את זה: "האם זה בכלל אפשרי?" אז קודם כל אני רוצה לדעת האם זה אפשרי ורק אח"כ לנסות לבנות כזה מעגל.

frisbeeee

New member
אממ אני מניח שכן

אני לא בדיוק יודע איך בנוי הסטיק אבל אני מאמין שאפשר.. כי הרי זה מה שהוא מיועד לעשות.. ואם זה לא יצליח לך ואתה בכל זאת רוצה לעשות את זה.. אפשר לקנות בהום סנטר מפסק כזה לשני כיוונים ולעשות את זה זה מאוד פשוט...

YHS

New member
כדי להפוך כיוון של מנוע DC

אתה צריך להפוך את הקוטביות של המתח המסופק. ניתן לעשות זאת עם מפסק דו מגעי שלושה מצבים. מצב אמצעי ללא תנועה ושני המצבים האחרים מספקים מתח בקוטביות הפוכה, כך שכל מצב מסובב את המנוע לכיוון הפוך.

electromechanic

New member
לא בדיוק נכון!!!

ניתן לעשות זאת גם ללא הפיכה של מקור המתח באמצעות מעגל שנקרא H-Bridge (מצורף לינק). שיטה זו היא למעשה היפוך הכיווניות ללא הפיכה פיזית/מכנית של המקור. אגב, לגבי השאלה ההתחלתית, ניתן לעשות את מה שנשאל בתחילת השרשור ע"י שינוי המעגל המצורף. http://www.geocities.com/ResearchTriangle/4549/HBRIDGE.GIF |סלינק| בהצלחה, צביקה

YHS

New member
אולי כדאי

שנעבוד קצת על העברית ? מה שכתבתי הוא בדיוק נכון (גם בלי סימני קריאה) ואתה מציע גם דרך נוספת. האמנם? זה בדיוק מה שאתה כותב - "גם". ומה עושה המעגל שלך? בדיוק אותו דבר, רק יותר מורכב.....

electromechanic

New member
אולי קודם נתחיל בהבנת הנקרא...

השאלה שנשאלה הייתה האם אפשר להפעיל מנגנון שכזה באמצעות הפוטנציומטר של השלט. למרות שמה שכתבת הוא גם נכון, אבל זה היה נכון בדיוק באותה המידה אם היית מציע להחליף את כיווניות המגנטים במנוע בכל פעם שרוצים לשנות את כיוון הסיבוב. נכון ןגם שמעגל שהצעתי יותר מסובך מהפתרון שהצעת, אבל מה הקשר? זה בדיוק כמו שתשווה בין מחשב השקייה וברז. נכון שמחשב השקייה הוא יותר מורכב, אבל תסכים איתי שהפונקציונליות שלהם שונה במקצת.... אם מפסק מכני והמעגל המדובר היו אותו דבר למעט העובדה שהמעגל מסובך יותר, לא נראה לי שמישהו היה טורח להמציא אותו... מקווה שתסכים איתי, צביקה

YHS

New member
בוא נתחיל קודם

בכותרת שלך. אתה כתבת "לא בדיוק נכון" והוספת שלושה סימני קריאה. כאילו ולכאורה שגיתי. אבל גם אתה מסכים שמה שכתבתי נכון ויעשה את העבודה? או.קיי.? עד כאן הסכמנו? לעצם השאלה המקורית - נתתי את התשובה שלי כדי לציין שהרעיון שלו בלתי אפשרי והסברתי איך עושים זאת בדרך הפשוטה ביותר. כל השאר זה פילוסופיה.

electromechanic

New member
פילוסופיה?

הסיבה שגתבתי "לא בדיוק נכון" היא בגלל שזה "לא בדיוק" מה שהוא שאל. מה שכתבת נכון בדיוק אולי לשאלה אחרת. הפתרון שהצעתי (לא פתרון מלא, אלא כיוון כללי) הוא ההוכחה שהדבר אכן אפשרי. הפתרון שהצעת יהפוך את כיוון הסיבוב אך יצריך פעולה נוספת (שינוי מצב המתג). אני לא מבין מה פה פילוסופי? צביקה

frodo

New member
רק רציתי להוסיף

מבלי להיכנס למילים מודגשות... :) שעד כמה שאני יודע, אפשר לעשות את זה, ואפילו בקרים של מנועי בראשלס באיזשהו מקום עושים דבר דומה. זה ידרוש רכיבים נוספים, מורכבים יותר כגון מגברי שרת או משווים, נגדים נוספים, ודרגת הספק (טרנזיסטורים) אבל זה אפשרי.

GOSFRABA

New member
ואני אוסיף

גם אם זה אפשרי, זה מורכב. הרבה יותר מורכב מההצעה של YHS. מי שפתח את השירשור כנראה מתכנן לבנות משהו, ולמרות שהמעגל הזה הוא אפשרי- הוא גם לא ישים במיוחד. ובכלל, אני לא מבין למה צריך להיכנס לוויכוח כמו שנפתח כאן. מעט דרך ארץ ונימוס. יש דרכים יפות יותר לבטא עמדה מנוגדת.

electromechanic

New member
נראה לי שגם אתה לא הבנת....

קודם כל, השאלה המקרית הייתה (ואני מצטט): "האם אפשר ליצור מעגל חשמלי מפוטנציומטר של סטיק של השלט (3 יציאות), ממנוע שיש לו 2 כניסות ומסוללה, שמה שהמעגל הזה יעשה זה בעצם כשאני יזיז את הסטיק קדימה המנוע יסתובב לאיזשהו כיוון וכשאני יזיז את הסטיק אחורה המנוע יסתובב לכיוון השני??? האם זה בכלל אפשרי? אם כן שלחו לי בבקשה סירטוט." עכשיו להסברים: השאלה הייתה האם ניתן לעשות זאת ע"י שימוש בסטיק כדי לשנות את כיוון הסיבוב? תשובתו של ישה הייתה שלא ניתן לעשות זאת אלא ע"י הוספת מתג נוסף אשר יחליף את כיווניות מתח המקור (ויידרוש כמובן פעולה נוספת לשינוי כיוון הסטיק, שהיא שינוי מצב המפסק). שוב, כמו שכתבתי לישה (וזו כם הסיבה שהוספתי את המילה בדיוק), זה לא בדיוק נכון, ז"א זה לא בדיוק עונה על שאלתו של השואל. כשעניתי לשאלה, לרגע לא חשבתי שאני מתחיל וויכוח/מעליב/פוגע במישהו, הוספתי דעה פשוטה וטכנית (בלבד) שבמקרה חולקת על תשובתו של ישה. לא השתמשתי במילים פוגעות/מודגשות, לא טענתי שישה טועה וגם ראיתי בכך איזושהי סתירה בין הדברים. להפתעתי הרבה, תשובתו של ישה הייתה בנושא השפה העברית והבנתה. נראה לי שגם אתה מפספס את הפואנטה. השואל שאל אם דבר מסויים אפשרי ואם כן הכיצד, אתה וישה החלטתם שהדבר בלתי אפשרי/מורכב מדי והצעתם להשתמש במשהו פשוט יותר שלא קשור לשאלת השואל. 1. מה כל כל מורכב פה? ארבעה טרנזיסטורים וכמה נגדים אשר אפשר לחברם ע"י הדברה ללוח בלזה וחיווטם ע"י הלחמה פשוטה זה מורכב? (מורכב זה דבר יחסי) 2. השאלה בבקשת הצעה לפתרון. לא במורכבותו. 3, כאמור קודם, הפתרון שהציע ישה לא מתאים לשאלה המקורית. 4. ישימות? המעגל סופר-ישים, הוא בשימוש באינסוף מכשירים אלקטרו-מכניים כגון טייפים, וידאו וכו' לגבי דרך ארץ ונימוס, תסביר לי בבקשה איפה חרגתי מכללי הנימוס? לצערי הרב, כמו שכבר כתבתי, ישה בחר לענות על דעה אחרת בצורה פוגעת ולא עניינית אלא בנושא השפה העברית. צר לי שבפורום הזה, לעיתים קרובות מדי, שתי תשובות שונות או אפילו משלימות, נחשבות כוויכוח. ודבר אחרון, חלק מההגיון שעומד מאחורי השתתפות (או ניהול) פורומים, הוא היכולת להודות בטעות או לדעת לקבל דיות אחרות, מה שלא תמיד קורה פה. בכבוד רב, וללא שום כוונה לפגוע, צביקה

למעלה