שלום לכולם,

shiranipo

New member
שלום לכולם,

כמה מכם נתקלו בהשפלות או בעקיצות מהמורים שלכם לעייני כל הכיתה ולא היה לכם מה לעשות עם זה? כמה פעמים מורים נוטים לאבד את הלשון ולהשתמש במילים לא חינוכיות ויהירות למדי כלפינו? שמי שירן, ואני יו"ר מועצת נוער באיזור מרכז הארץ. אני אוספת משפטי "קצה" של מורים, שמרשים לעצמם להתבטא בצורה לא חינוכית ולא ראוייה מול בני הנוער. לדוגמא: "מושיקו, התחת שלך נראה ממש חמוד במכנס הזה" , "הצופים וכל החארטה שלך ממש לא מעניין אותי" "איפה היית כשחילקו את השכל"- והמשפטים עוד רבים ונהפכים מקוריים מאחד לאחד. הייתי שמחה אם תשתפו אותי באמירות דומות (או שלא) שיצא לכם לשמוע מהמורים שלכם- לדוגמא: "הצופים וכל החארטה שלך ממש לא מעניין אותי" (חולון, בי"ס תיכון, ינואר 07) - ואם זה היה באיזשהי סיטואציה רצוי גם לפרט. זה באמת חשוב לי באופן אישי, וגם נדמה לי שהגיע הזמן לעשות משהו בנושא... תודה רבה.

שרימפי

New member
אני חושב שהעניין יותר מסובך

מאשר מורים שמגזימים ולא יודעים לדבר- גם התלמידים לא יודעים לדבר. בכלל, לא נראה לי שיש ספק אמיתי בצדקת המאבק של המורים. מדובר במקצוע שוחק, קשה וחשוב מאין כמותו שכנראה בגלל שמימי קום המדינה יש לו שם של מקצוע יותר נשי(זה נכון לפחות באופן חלקי) המשכורת המשולמת למורים היא נמוכה במיוחד. גם אני הייתי בתיכון רק לפני 5 שנים. וגמלי לא היו חסרים מורים שבפירוש היו נבלות(כולל מחנך שניסה להעיף אותי מתוך קטע אישי נגדי). אבל גם היו לי מורים טובים, שבצורה הכי קלישאתית היו סוג של מורים לחיים. אם אנחנו רוצים יותר מורים כאלו במערכות אנחנו חייבים לדעתי לתגמל אותם ולהתייחס אליהם בצורה ראויה. לא קל לחנך את דור העתיד של מדינת ישראל כשמדינת ישראל לא מתקצבת את החינוך כראוי. אולי היה קל יותר אם היה יחס של כבוד כלפי המורים. כמו שאין ספק שראוי שגם כלפי התלמידים יתנו כבוד. אבל זה עניין של כבוד הדדי. אני לא יודע באיזו סיטואציה אמר מורה "הצופים וכל החארטה שלך ממש לא מעניין אותי". אבל אני כן יכול להגיד לך, שבסיטואציות מסויימות אין מה לעשות-המורה צודק פה. הוא יכול להתבטא בצורה נכונה יותר, אבל עדיין. נשמע לי באופן אישי שאותו תלמיד שרץ לספר לכם לא סתם נעלב, אלא גם ניסה "להחזיר" למורה. ובחייאת- מה הקטע? רוב המורים הם אנשים שאפשר לדבר איתם כמו בני אדם. גם אם יש סיבות ודברים צדדים שלא קשורים אפשר לומר את הכל בצורה ובזמן הנכון. המערכת לא מושלמת, המורים לא מושלמים, אבל גם התלמידים לא מושלמים. אולי הדבר הזה שצריך לעשות בנושא הוא לעשות ועידת מורים-תלמידים שתנסה באופן כלשהו לפחות להגיע להבנות בנוגע לנימוס וכבוד. אולי איכשהו התלמידים יבינו שהמאבק שלהם משותף למאבק המורים והם בעצמם יעודדו שביתה.

yotem 16

New member
מסכים לחלוטין.../images/Emo83.gif

בתור בן של מורה לשעבר (אמא שלי יצאה לפנסיה מוקדמת מאוד לפני שנה בגלל בעיות בריאותיות, בגיל 40), אני בהחלט מסכים איתך. לא פעם אני שמעתי ממנה על יחס מזלזל של תלמידים (והיא עוד לימדה בביה"ס יסודי..), ומה לעשות- לפעמים כבר אי אפשר לשלוט על עצמך ומשהו יוצא החוצה. עם זאת, במספר הפעמים המועט שיצא לה להגיד משהו לתלמיד, היא אף פעם לא עברה על זה לסדר היום ותמיד טיפלה בזה אח"כ כדי להשאיר בכל זאת דברים בצורה יפה ולא ליצור מלחמות. בתור אחד שרגיש מאוד לנושא הזה של דיבור מזלזל למורים, ורואה את זה כל יום בבית ספר בצורה שפשוט מזעזעת בכל פעם מחדש, אני בהחלט יכול להבין למה מורה לפעמים אומר מה שהוא אומר. המקצוע הזה כפוי טובה, הוא שוחק, הוא פוגע הרבה פעמים. מדובר באנשים שעבדו ולמדו כדי להשיג את מה שיש להם, אבל עדיין המשכורת שלהם נשארת ברצפה והם צריכים להיזהר כי בכל יומיים מישהו אחר מחליט שהוא "בודק את המורים" או מעביר עליהם ביקורת. אני חושב שמישהו מהועדה שלך צריך ללכת ולנסות למשך כמה ימים להיות מורה, ואז לראות מה קורה עם זה. לראות עד כמה הוא יהיה סבלני כשחבורה של ילדים בתיכון מתייחסים אליו כמו לזבל (וככה זה לפחות בבית ספר שלי), ושאין לו באמת מה לעשות עם זה. אז נכון, לפעמים יש מורים שמגזימים, ואל תטעו- אם מורה יתייחס אליי בצורה חסרת כבוד ומעליבה אני אלך ואעשה את מה שצריך כדי לטפל בזה, אבל זה אומר ללכת ולדבר עם המחנכת או עם אותו מורה, ולא ללכת ולעשות הפגנה. צריך להכניס דברים לפרופורציות. כמו שנאמר מעליי, הכל עניין של כבוד הדדי. הם בני אדם, את יודעת. אם יינתן להם הכבוד הראוי להם, באמת שאין להם סיבה שלא להחזיר לך באותה צורה.

shiranipo

New member
צודק

אכן כל מילה שלך היא נכונה, והבעיה היא מורכבת מאד לצערי. כמובן שהפיתרון הוא לא בכיוון של להטיח את המשפטים האלה במשרדי משרד החינוך ולבקש רפורמה. זהו לא הכיוון. כמובן שדיאלוג מתמיד הוא הפיתרון תוך הפנה והבנה שיחסי כבוד בין המורים לתלמידים הם הבסיס לשינוי שמערכת החינוך חייבת לעבור- האווירה תהייה נעימה יותר, וכך גם ציוני בחינות הבגרות. חשוב לציין שאת המשפטים הללו אני אוספת משתי סיבות: האחת, כיוון שהתנהל דיון של תלמידים-מורים-משרד החינוך-ורוב "עולם המבוגרים" לא ערים בכלל לתופעה הזו (ותסכימו איתי שאי אפשר להתעלם ממנה) והוחלט לעשות "מחקר" מקדים קטן בעיניין בשביל אח"כ לתת את הבמה הנכונה והראויה בכדי לדבר על הדברים (ולא לדבר על ריק). הסיה השנייה היא באמת בכדי לבדוק עד כמה אמירות קצה של מורים משפיעות לרעה על היחסם שלנו, התלמידים, והאם הם גורמים לנו לעשות מעשים קיצוניים או להמשיך ביחס המזלזל. מקווה שעניתי לך, והבנת שזה חלק מתוך משהו שנעשתה עליו חשיבה.

gooligay

New member
אמרת דברים נכונים בהחלט אבל...

בסוף דברייך הזכרת את השביתה ולדעתי לפחות זה נושא שעבר כבר כל גבול בזמן האחרון. בתקופה האחרונה אנחנו עדים לתחרות ההשבתות, מי משבית הכי הרבה? כמה מוסדות הוא משבית? כמה כסף הוא מבזבז? ועוד ועוד. יש פה מעיין רדיפה אינסופית אחר השבתות כאילו שנגמרו הדרכים המוסריות לנהל דיון. ולצער כולנו כל ההשבתות האלה כבר לא מעניינות אף אחד וכוחן מאוד מאוד ירד בשל שימוש היתר בהן וזה החבל בכל הסיפור. מה גם שתלמידים למשל נורא שמחים שיש שביתה אבל את הסיבה לה הם לא יודעים. ובנוסף לכל, ישנו קצר בין המורים לתלמידים. המורים אומנם משביתים את הלימודים וכך פוגעים ישירות בתלמידים אבל הסבר נכון ומפורט להשבתות האלה אנחנו כעמט ולא זוכים בבתי הספר ואלה שיעורי האזרחות הכי חשובים שיכולים להיות שככה מתבזבזים ברדיפה אחר הבגרות ולא אחר להיות אנשים טובים יותר ותורמים יותר. אני יודע שזה קצת לא קשור אבל הייתי חייב להגיב בעניין.

James Hammerton

New member
היו לא מזמן אנשים שסיפרו על

יחס כזה מצד מורים, זכור לי למשל על מישהו שסיפר לי על מורה שהשפילה אותו בטיול השנתי בגלל שהוא הומו.

probably

New member
אני חושב,

שלא כולכם מבינים מה זה להיות מורה. נכון, כבוד זהו דבר שלא קיים במוסדות החינוכיים. אבל לא רק בגלל המורים, 40% זה גם חלקם הנכבד של התלמידים. אמא שלי הייתה מורה במוסדות לחינוך מיוחד, למפגרים ולנכים ולתלמידים עם בעיות התנהגותיות, ואפילו ניהלה בי"ס של ילדים עם בעיות התנהגות קשות מהרגיל. הוראה הוא מקצוע שוחק למידי. בייחוד שבארץ הוא נהפך למקצוע חלק בקרב עיני הציבור. מקצוע שנוטים להעביר עליו המון ביקורת, על המורים הרבה, ונוטה להיות אחד הנושאים הבעייתים בארץ. זה משפיע על אנשים. הדבר הבעייתי העיקרי במשרד החינוך ובאוניברסיטאות ובשלל המכללות בארץ, הוא גם שלא מלמדים את המורים איך ללמד, או בשמו האחר "פדגוגיה". חלק המורים שאני מכיר פשוט לא יודעים איך להעביר שיעור, חומר בצורה טובה, איך להתמודד מול תלמידים וכד'. זו בעיה, אדירה. חלק מהאנשים לא מבינים שהבעיה במשרד החינוך היא קודם כל פדגוגית ורק לאחר מכן, אדמיניסטרטיבית. שלא נדבר על ההורים שלא תמיד ממש אכפת להם שהילד יהיה בנאדם. או מהתלמידים שפשוט לא אכפת להם מאף אחד כתוצאה מאלף נושאים, בעיות או עקרונות. כתוצאה מכך, המורים נוטים לדבר כך לפעמים. אני לא מצדיק אותם, אני אומר שאמפתיה לא תזיק, במקום לכעוס, לדון את הדברים. את מציגה את הדברים כאילו יש גורם אחד ובעיות סביב לו בלבד. בקיצור יש הרבה על מה לדבר. בינתיים, עושים שביתות. מה שקורה במדינה הזאת...

למעלה