צ'מע
אני מבין ותופש את הדברים בצורה מאוד פשוטה: בנקודה מסוימת בזמן ובמרחב נפגשו הזרע והביצית שהתחלקו והתהוו למה שמאוחר יותר אפשר לקרוא לו היום "שנטידווה". בנקודה מסויימת אחרת בזמן ובמרחב "סל המחזור הקוסמי" (המוות) יפרק אותי למרכיבי שיחזרו כל אחד מהם למקורו. ועכשיו: השאלה שאני עוסק בה ללא הרף, וללא הרף מנסה לתת לה מענה הולם היא זו: האם אני עושה ככל יכולתי כדי שחיי יהיו מועילים וטובים יותר ככל האפשר לי ולסובבי עד ליום בו אמות? ועכשיו: אם המוות הוא הסוף הסופי והמוחלט, לפחות חייתי את חיי ללא דופי ככל האפשר, ואם חיים חדשים מחכים לי לאחר מותי אהיה מוכן ומצויד גם להם. הדהארמה היא הספינה בה אני מפליג והמפות איתן אני מכוון את מסלול ההפלגה על פני ים החיים. אני יכול לטעות, ואני גם טועה, אבל כשאני טועה אני יודע זאת, ובהרבה פעמים גם מזהה את מקור הטעות. אני רואה את מיקומי ביחס לנ''צ במפה, או לחילופין מזהה את התקלה בספינה- בחבלים, במפרשים, במנוע וכן הלאה. ככל שאני מכיר את ספינתי ומפותיי בצורה יסודית, מעמיקה ואינטימית יותר כך הסיכוי שאטעה קטן יותר, וכשאטעה הסיכוי לעלות על הטעות במהירות האפשרית גבוה יותר. בקשר לחיים: החיים הם לא ליניארים, הם לא מעגליים וגם לא סליליים, וגם כל אלה יחד. מה זה משנה? מה איכפת לי איך מישהו ירצה לתאר את החיים? הדהארמה מאפשרת ראייה הקרובה ככל האפשר של המציאות כפי שהיא עם כמה שפחות תיאורים שלה, והעניין היחידי שלי הוא הדהארמה וההליכה בה. מבחינתי כל השאר הם לא יותר מרעיונות להשתעשע בהם.