גידול זוחלים ושמירת הטבע
שלום לך, המאמרים שצרפת חשובים ומעניינים, לדעתי, וכך גם הנושא שאתה מעלה. מה שלא כל כך מוצא חן בעיני, לעומת זאת, הוא היחס שלך לנושא המסחר בזוחלים אקזוטיים והגידול שלהם. אני חושב שאיסור גורף על סחר בינ"ל בחיות כאלה (ועושה רושם שזו הגישה שלך) הוא גישה לא טובה לנושא, וזאת ממספר סיבות. אפרט. לגידול זוחלים בשבי, הן על-ידי מוסדות והן על-ידי מגדלים פרטיים, יש ערך מדעי וגם חשיבות לשימור המינים. קח למשל את מה שידוע כיום אודות התנהגותם של מיני הפיתונים השונים, כולל אופני הריבוי שלהם ונושאים גנטיים, כגון ההשפעות שעשויות להיות ל-inbreed על האוכלוסיות שלהם. חלק משמעותי מאוד מהמידע שקיים בנושאים האלה נאסף מתוך גידול בשבי, כולל על-ידי מגדלים פרטיים. מידע כזה עשוי לשמש בעתיד לשימור מינים שכבר לא יתקיימו בטבע, מסיבות שמפורטות במאמרים שצרפת. אני מאוד אצטער, למשל, אם בעוד כמה עשרות שנים לא יישארו פיתונים מרושתים בטבע. אבל זה יהיה עצוב פי כמה אם בנוסף לכך לא תהיה אוכלוסיית שבי של פיתונים כאלה. כעת, כדי ליצור אוכלוסיות בנות-קיימא של זוחלים בשבי, יש צורך במספר גדול מאוד של פרטים. זאת משום הצורך לשמר מידה מסוימת של מגוון גנטי. מומחים מעריכים כי אוכלוסיית הזוחלים המוחזקת על ידי מוסדות (גני חיות, אוניברסיטאות, וכו') לא תספיק לשם כך, ויהיה צורך להסתמך חזק מאוד על המגזר הפרטי. רק כדי לקבל קנה מידה - אוכלוסיית הזוחלים והדו-חיים המגודלים כיום בגני חיות בארה"ב נאמדת ב-20 אלף פרטים. לעומת זאת, מספר הזוחלים והדו-חיים המוחזקים בידיים פרטיות בארה"ב נאמדת ב-25 מליון (הפרטים נמסרו לי על-ידי דייב ברקר). מעבר לשאלת הערך המדעי והשימורי של החזקת זוחלים בשבי, ישנו עניין החינוך. חלק מהאורחים שנחשפים לזוחלים בבית של מגדל אחראי מתחילים להבין שמדובר בחיות יפות ומעניינות, ובמקום לפחד ולהירתע מהן, מתחילים לחבב אותן. אולי זה גם מפחית את הנטיה שלהם לחבוט בעזרת טוריה או מכשיר דומה בנחש הבא שיפגשו. יתרה מכך - כשמישהו מגדל זוחלים הוא מתחיל להכיר אותם היטב, ולפחות במקרים שמוכרים לי - נושאי שימור הטבע מתחילים לעניין אותו יותר. מה שאני מנסה לומר זה, שגידול זוחלים מחזק את הקשר שיש לאנשים עם הטבע, ויכול לשרת מטרות של שמירת איכות הסביבה. אוכלוסיית מגדלי הזוחלים מצמיחה מתוכה גם מדענים שעוסקים בתחומי הביולוגיה (אני יכול לחשוב עכשיו על שתי דוגמאות מהארץ). נתק את הקשר המיוחד הזה שיש בין אנשים וזוחלים, ואין לי ספק שיהיו לזה השפעות (לא בהכרח טובות) על מאגר הזואולוגים-לעתיד. ומעבר לנושאי התועלת או הנזק שהחזקת זוחלים בשבי תגרום לאוכלוסיות הבר של מינים שונים, ישנה כאן שאלה של חירויות הפרט. הטבע חשוב לנו, וחשובה לנו האינטראקציה איתו. אבל עבורי, ועבור מגדלי זוחלים רבים אחרים, האינטראקציה הזו כוללת גידול של זוחלים בבית. הגבלות גורפות על גידול זוחלים, כמו אלה שאתה מציע, יגבילו מאוד את חירויות הפרט שלנו, ויפחיתו בצורה משמעותית מאוד את איכות החיים שלנו. גם על זה צריך לחשוב. אגב, במסגרת הדברים שלעיל זיהיתי בין איסור על יבוא מיני זוחלים מחו"ל ובין איסור גורף על גידול זוחלים. איסור יבוא הוא אכן איסור גידול, וזאת מכיוון שזוחלי הארץ הם מוגנים על פי חוק ואסורים לגידול על ידי אזרחים מן השורה. נקודה נוספת שכדאי לחשוב עליה היא הבאה: חלק גדול מהזוחלים המיובאים לארץ אינו בעל פוטנציאל להפוך ל"מין פולש" ולדחוק את אוכלוסיות המינים המקומיים. זאת מכיוון שתנאי מזג האויר הישראלי יחסלו אותם במהירות רבה. קשה לי לדמיין, למשל, פיתוני עצים ירוקים (Morelia viridis) שמצליחים להימלט לטבע, ויוצרים אוכלוסיה מסיבית ביער בן-שמן. משום כך, גם אם אינך מקבל את כל הנימוקים הקודמים שהעליתי, לא ברור מדוע לאסור את היבוא של מיני זוחלים כמו פיתוני עצים לישראל. לאור כל זאת, נראה לי שאיסור גורף על יבוא זוחלים לארץ (שהוא, כאמור, איסור גורף על גידול זוחלים) הוא גישה מאוד לא בריאה, לא חכמה, לא מועילה ולא הוגנת. רן