שלום לכולם

katann

New member
שלום לכולם

כשהייתי ילד קטן בן 4-7 הייתי מגמגם והייתי מטופל אצל קלינאית תקשורת. אני זוכר היטב את ההתאמצות הפיזית בפה ובלשון להוציא את המילה בשליטה שלא יצא לי גימגום . למרבה הפלא גילתי במשך הזמן שברגע שיש לי קושי להגיד את מה שאני רוצה ואני מתאמץ חזק מאוד אז אני מצליח להוציא את מה שאני ואמר בהצלחה בלי גימגום . אבל ההתאמצות הזאת לא היתה קלה והיא הוציאה ממני את כל הקשב ואת כל האנרגיות . הייתי מתאמץ נורא לארגן את מה שאני רוצה לומר בצורה שהלשון תאמר את המילה בלי לגמגם.[ רגעים אלה היו ממש טראומטיים בשבילי מההתאמצות הפיזית כי הייתי מאמץ את הלשון ומנסה לתאם את הצליל של ההברה הראשונה באות הראשונה של המילה ללשון בפה שקשה היה להניע אותה . רגעים אלה לא עברו באמת בגיל 7 . אומנם בזכות ההתאמצות הזאת הצלחתי להפחית את הקושי אבל הקושי לבש צורות אחרות ביכולת ההתבטאות המילולית ובתכנון וארגון מראש של הדברים שרציתי לומר . ולמדתי בעצמי אסטרגיות לבד אוטומטית מרצון לשרוד לתקשר עם אנשים . אחרי גיל 7-8 הגימגום פחות הופיע לי אבל עדיין היה מופיע לעתים קרובות שוב התקפי הקושי הנוראי בדיבור ואוטומטית הייתי מתאמץ חזק . במקביל פיתחתי לכל הזמן אסטרטגית התמודדות של לתכנן במוח מראש כל מילה שאני רוצה להגיד . ובאמת כל מילה שרציתי להגיד, הייתי מחכה ואומר אותה קודם לעצמי כשאני מחזיק לעצמי אצבעות שאצליח להוציא את המילה הזאת, שעשיתי לה חזרה גנרלית עם עצמי, בלי גימגום במבחן המציאות בזמן אמת. ולכן ההתמודדות שלי עם הקושי הזה היה מלחמה פנימית שלי בעצמי כאילו אני נלחם בעצמי. מצד אחד כל ההתאמצות הזאת היא מצורך אנושי לתקשורת עם הסביבה מצד שני מגע אמיתי עם הסביבה שאב ממני המון המון אנרגיות ותסכולים . האנרגיות כללו הקצאת חשיבה, רגש תסכול ואכזבה, קשב וריכוז כך שמשימת הדיבור עייפה אותי נורא . מה שאני רוצה לומר שמאז אומנם צורת הגימגום לא בולטת אבל עברה לחשיבה של לפני הדיבור ואני מוצא את עצמי עם אותה התאמצות רק שעכשיו היא מפוזרת יותר כי היא לא בולטת בדיבור . הדבר מקשה עלי מאוד את יכולת ההתבטאות שלי בפני עצמי כך שגם כשאני חושב יש עצירות שבהם אני מתאמץ לבטא את החשיבה שלי ברצף והקושי הגימגום הוא ביזמן שאני חושב, כותב, דיבור וכל מה שאני רוצה להגיד ולא יוצא לי . קשה לי לארגן את מה שאני רוצה להגיד . וקשה לבטא בשטף ואני עדיים מגמגם גימגום שלא נשמע כחזרה על הברה או כל מילה אלא נמצא עמוק בתוכי בחלקים אחרים שלי באופן שאני לא מודע לתהליכים שלו אבל אותה ההרגשה שאני מרגיש את הקושי הזה היא אותה ההרגשה שהרגשתי את הגימגום בילדותי . אבל בילדותי זה היה מודע . עכשיו זה לא מודע וקשה לי להיות מודע אליו . אבל התקיעות נשארו בביטוי וגם ההתאמצויות הרבות שלי נשארו ואני כבר לא יודע מה זה לא להתאמץ למרות שבכל המבדקים הפסיכודידקטיים והמבחנים הדידקטיים שעשיתי הראו שהמשימות שנותנים לי לוקחות ממני המון משאבים ואף אחד לא מבין למה . וחושבים שאני בדיכאון . האם תוכלו לשתף אותי בדברים דומים לשלי ? כי אני לא מודע כל כך ולא יודע להסביר את הקשרים ולהגדיר את הקושי . האם תוכלו לעזור לי ?

stkachov

New member
אני

אישית לא יודע מה להגיד לך, אני לא נתקלתי בבעיה מסוג זה. אולי אחרים כן. אבל ברוך הבא לפורום.

shuky63

New member
מה שאתה מתאר יכול להיות שילוב

של הפרעות קשב וריכוז עם גימגום.כותבת לעיתים בפורום מישהי בשםspidregirl שתארה שיש לה את שני הדברים.אולי תנסה להתיעץ איתה במסר אישי. עם זאת כשאני קורא את התאור שלך עולה לי בראש דמות ידועה שלדעתי לוקה בגימגום וזה אליעזר גולדברג מבקר המדינה.אם יצא לך לשמוע אותו פעם,הוא מבטא את דעותיו בצורה מאד אינטיליגנטית אבל צורת הדיבור שלו היא: אמירת מיספר מילים,שתיקה בולטת למשך מספר שניות בהם הוא כאילו מתרכז ומכין בראש את המילים הבאות ואז אומר אותם ושוב שתיקה של מספר שניות. אז אתה בחברה טובה,אל יאוש.

ORINA8

New member
סיפרו לך על אפקט הבצל

כשהייתי בטיפול בתל השומר הקלינאית תיארה את זה בתור אפקט הבצל: יש לך בעייה "קטנה יחסית" גמגום. אתה מנסה להימנע מלגמגם ומסגל לעצמך טכניקות של "דרכים למנוע גמגום". כך שבעצם סביב בעיית הגימגום צומחות שכבות של הרגלים זה אחר זה שתפקידן ל"הסתיר" את הגימגום. כל מגמגם בוחר את הטכניקה שלו: - אני הייתי מוחה כפיים (תחילה בעדינות) ואז המילה יצאה במחיאת הכף הקטנה ואז כשנתקעתי יותר חזק אז מחאתי כף יותר חזק והמילה עדיין נתקעה -מצאתי את עצמי "מוחאת כפיים אובססיבית". כאשר הגברתי את המודעות העצמית שלי שמחיאת הכף אינה הפיתרון למניעת הגמגום ואני נראית מגוחך, נעלם ההרגל המגונה ונשאר הגימגום החביב. ישנם דוגמאות רבות: - עוויתות בגוף : מיצמוצים בעיניים , תנועות לא רצוניות, לחץ באברי הדיבור ועוד (לי היום יש בעייה של נגיעה לא רצונית במשקפיים על מנת להסית את העיכוב בדיבור שלי לאתנחתה). - הוספת ביטויים : "אההה" , "כאילו" , "זה" . (היה לנו בקבוצה אדם שמדדנו אותו נעצר ומגמגם שתי דקות "אהה" "אהה" , שבכלל המילה הזו לא היתה קשורה למה שרצה להגיד). כל אחד מרגיש שמצא את השיטה לשלוט בגימגום ולמנוע אותו ובסוף נשאר עם ההרגל ועם הגימגום. הדרך היחידה להפסיק עם זה היא להגביר את המודעות של עצמך. לשוחח עם אנשים בסביבתך שיעירו לך אם הם רואים אותך מתאמץ. לנסות לבד להרגיע את ההרגל הזה. מקווה שעזרתי או שהבנתי את כוונתך בתיאור שהצגת - תדע שאתה בשלב אחד קדימה שאתה מבין שזאת בעייה וזה מפריע לך. עכשיו הצעד הוא להגביר מודעות למתן שליטה עצמית בתנועה הבלתי רצונית. המון בהצלחה.

spidergirl

New member
נראה לי שיש לי משהו לשתף אותך

ואת כולם. אפילו תוסיפו ל- tagline, זה משהו שקלינאי תקשורת לא יודעים להסביר ממש: כמו ששוקי כתב יש לי הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות (adhd). הגמגום שלי ובעיקר התהליכים הפנימיים שאתה מתאר, מוכרים לי מדי: מעין מסורבלות בפה, המאמץ הטכני. משהו שלא שמעתי בתיאור של מגמגמים אחרים. לפני חודש וחצי הכפלתי את מינון הריטלין שלי (מסיבות שלא קשורות לגמגום) הסרבול נעלם כמעט לגמרי, הפה זז "חלק", זה גם פתר עוד כמה בעיות אחרות ככה שהגמגום היה על הדרך. מה שאתה מתאר יכול להיות קושי בארגון מילולי. מי שכתב על תאורית הבצל ועל "אההה" וכאלה. גם כשאני לא נתקעת, קשה לי לארגן משפט בסדר הנכון, אז זה יכול להיות הסבר אלטרנטיבי לבצל. אם כבר עשית מבחנים דידקטיים, תעשה גם אבחון של הפרעת קשב, המאמץ מאוד אופייני ל- adhd לא מאובחנים, רבים מהם מאובחנים בטעות כסובלים מדיכאון. חבל עליך, אתה מוזמן לפורום הפרעות קשב.

katann

New member
היי spidergirl

תודה מקרב לב, אני חש שאת באמת מבינה את הקושי שלי. זה באמת מסורבלות בפה בלשון שמתאמצת לומר את מה שאני רוצה לומר בלי לגמגם. לפני שנתיים עשיתי אבחונים דידקטיים ופסיכולוגיים כדי למצא לקויות למידה. ובאמת מצאו שיש לי בעית קשב וקושי בהתארגנות. אומנם לא נמצא אצלי היפראקטיביות אבל הפרעת קשב ADD. הקשיים האלה בקשב ובאירגון פוגעים במשימות זיכרון . וראו את זה באבחונים שקשה לי לזכור אבל האבחונים מוצאים את הסיבה למה קשה לי לזכור. והסיבה היא בעית קשב ובעיה בארגון . גם לי קשה לארגן משפט בסדר הנכון . מצאו שמשימות מעייפות אותי מאוד, מתישות אותי בגלל הקשיים. ריטלין יש לי בבית, רופא המשפחה נתן לי בלי לעשות לי בעיות . זה עשה לי כאבי צוואר אז הפסקתי אותם. יש לי בעיה שאני חסר אנרגיות לעשות דברים שאני לא אוהב ומתעניין ובהם פתאום אני רגיש מידי וכל שטות מסיחה את דעתי וכשזו משימה שאני חייב לדבר אז הקושי המילולי חזק מאוד . ועוד משהו spidergirl שאני רוצה לומר לך זה שאני מודה לך ששיתפת אותי בקושי שלך שמאוד מאוד דומה לקושי שלי ובעצם מדובר על אותם קשיים. ההתמודדות נמצאת איתנו ועוברת מאפיק לאפיק כך שאם בעבר הייתי מגמגם בצורה בולטת כיום הצלחתי להסתיר עם אפקט הבצל שהוזכר כאן . אבל הקושי נמצא בחשיבה שהיא יותר דומיננטית .

spidergirl

New member
הקושי כפול

אירגון מילולי + קושי מוטורי, שהוא שונה במהותו מגמגום רגיל. כאבים בצוואר היו לך כי שרירים נתפסו לך, זה קורה בהתחלה. כמה זמן לקחת? איזה מינון וכו', אם אין לך H, זה מסביר את חוסר האנרגיה. חוץ מזה, add לא מטופל מתפתח גם לבעיות אחרות ( לי למשל יש הפרעת התנהגות בנוסף), חבל חבל חבל!!! אתה מוזמן גם לפורום adhd וגם לשאול אותי שאלות במסר, החיים שלך יכולים להתהפך עם טיפול נכון.

katann

New member
קשיים גם באירגון בעוד דברים

קושי מוטורי אצלי קשור היה בגימגום מאז שהייתי קטן. זאת אומרת לעולם לא היו לי קשיים מוטוריים אלא שקשור בגימגום. אבל ניסיונות ההתמודדות עם הגימגום או יותר נכון נגד הגימגום, הובילו לכך שאני חווה את המחשבה חזק מאוד. וכל הסטה שמסיטה את המחשבה משכיחה אותי ממה שאני חושב עליו . אני זוכר שכשלקחתי ריטלין נטיתי שלא להוזיז את הראש ובעצם הריטלין גרם לי לשכוח להוזיז את הראש הרבה זמן והכאבים היו מהסוג הזה שלא מוזיזים את הצוואר הרבה זמן. כולנו מכירים את הכאבי צוואר שנובעים אחרי שנשארנו הרבה זמן באותה תנוחה - כאב מאוד דומה לזה היה לי. לקחתי פעמים בודדות ריטלין יצא לי לקחת 30 פעמים בערך כשכל שבוע הייתי לוקח כדור ומנסה לקרא חומר שאני רוצה להיות מרוכז בו. המינון הוא 20 מ"ג אם אני זוכר נכון. אין לי היפראקטיביות אבל יש לי הרס עצמי שלוקח אותי רחוק מאוד. אפילו יש לי "חברים" כאלה לסביבת ההרס העצמי שלי , שהדחף להרס העצמי בנה לי. אמרו לי שיש לי דיכאון למרות שהם לא יודעים כלום עלי . אבל לא יודע מה לומר . אני הולכת לקראת תגובת משבר כנראה .

למעלה