שלום לכולם

zvikamed

New member
שלום לכולם

כבר זמן מה אני גולש בפורום ומתרשם מאוד לטובה מהרמה החיובית בה כולם כאן מתייחסים לשאלות של אורחים . אז הנה אחת משלי ( המשך ישיר לדיונים האחרונים בחוקי הדרך ) תקנה 12 באמנה הבינ"ל למניעת התנגשות בים מדברת על חוקי הדרך בין מפרשיות , שאלתי היא לגבי סעיף א'3 - " רואה מפרשית כשהרוח משמאלה מפרשית במעלה הרוח, ואין היא יכולה לקבוע בוודאות אם למפרשית האחרת רוח מצד שמאל או מצד ימין תפנה דרך לאחרת." ובעיברית פשוטה - מפרשית במפנה שמאלי שמבחינה במפרשית אחרת שנמצאת במפנה לא ברור מעל הרוח - צריכה לפנות לה . החוק מדבר על מפנה לא ברור - מצב שייתכן ביום אם מפרש ספיניקר מסתיר את הראשי או בלילה כשמבחינים רק באורות המפרשית ולא במפנה שלה . אחרי כל ההקדמה הארוכה מדי הנה השאלה שלי - איך המפרשית שמגיע לה זכות דרך במצב זה יודעת שהיא למעשה ב"מפנה לא ברור" ? הרי אם המפרשית מעל הרוח גם היא במפנה שמאלי יכול להיות שתחליט לפנות דרך לזו שמתחתיה . מקווה שהשאלה שלי הייתה מובנת יצא כאן קצת מבולבל ?! לכל המשפטנים בפורום אני מצרף גם את הנוסח האנגלי לתקנה - if the vessel with the wind on the port side sees a vessel to windward and cannot determine with certainty whether the other vessel has the wind on the port or the starboard side, she shall keep out of the way of the other.

ה ש ח ף

New member
שאלה טובה

המפרשית במעלה הרוח אינה יכולה להניח שהמפרשית במורד הרוח לא יודעת מה המפנה שלה, אם היא במפנה שמאלי היא חייבת דרך. לאומתה המפרשית במורד הרוח חייבת לזכור את התקנה: תקנה 8(א) כל פעולה שנוקטים בה למניעת התנגשות תבוצע, אם נסיבות המקרה מרשות זאת, ללא היסוס, בעוד מועד וכראוי לימאות תקינה. ימאות תקינה פירושה בין היתר במקרה זה לקחת בחשבון שכלי השייט השני עשוי לפנות דרך, המפרשית במורד הרוח צריכה לשים עצמה במקום המפרשית במעלה הרוח בהנחה שהיא במפנה שמאלי ולחשוב על פינוי הדרך המתאים, אחר כך לפעול לפינוי דרך המתחשב בפינוי שהמפרשית במעלה הרוח עשויה לעשות.

Alex33

New member
שאלה זו קצת תאורטית לרוב, באשר..

בפועל ,מפרשיות אלה שיתקרבו באור יום אחת לשניה במהירות יחסית של לא יותר מ 15 קשר במקרה ה"מהיר",( למעט RACERS ) יהיה להן מספיק זמן ומרחב לכשיתקרבו אחת לשניה, לראות מה באמת המפנה של השניה( ויש גם משקפות..)ולנקוט בפעולה הנדרשת על פי התקנות ועל פי כללי "הימאות הטובה" עוד לפני שדבר יכניס מי מהן למצב של תגובת "חירום" ברגע אחרון. וכתמיד, רצוי שמי שינקוט בצעד כלשהו יעשה זאת בזמן המתאים ובצורה החלטית וברורה שכולם יבינו את כוונותיו. ולגבי ה"פילפול" התאורטי לרוב בניואנסים הקטנים של סוגיה זו או אחרת, זה תמיד מעניין
ומפרה ואני לפחות לומד מזה לא מעט..

מטש

New member
לא רק תיאורטי.

צריך לחשוב תמיד למה חשבו על כאלה תקנות (כוונת המחוקק), והמטרה היתה כמובן למנוע מצב בו סירה במפנה שמאלי לא תפנה דרך לסירה במפנה ימני היות ותחשוב שהסירה השניה נמצאת מעל הרוח במפנה שמאלי ולכן השנייה חייבת לפנות (סירה מעל הרוח). עדיף ששניהם ייאלצו לפנות מאשר שניהם חושבים שמגיעה להם זכות דרך. לגבי זיהוי המפנה צריך לחשוב גם כאן על כל האפשרויות בהן אי אפשר לדעת מה המפנה. למשר סירה שמפליגה בפרפר עם שני חלוצים וללא ראשי, באיזה מפנה היא? נכון שבד"כ נהוג במקרה כזה לשים חלוץ אחד על מוט ספינקר, אבל אם לא? ומה לגבי מקרים של ראות חלקית או לילה? הימאות הטובה תכתיב לשניהם לפנות דרך כך שכל אחד מביא בחשבון שגם השני עשוי לפנות דרך ומביא זאת בחשבון בפינוי שלו - רצוי לפנות "החוצה" מכלי השייט השני ולא "פנימה" , כך שגם אם השני פונה לפתע זה לא יגרור תאונה. זה לא סותר את תשובותיהם של שחף ואלכס אלא מחזק אותם.

zvikamed

New member
זה מה שחיפשתי

תודה על הפרשנות ההיגיון מאחורי ה"סתירה" בחוקים נראה לי יותר ברור עכשיו - עדיף ששניהם ינסו לפנות מאשר שלשניהם תגיע זכות הדרך . מסכים שנדיר שתהיה בעיה אמיתית כמו שאמר אלכס המהירות היחסית בין 2 מפרשיות בד"כ תאפשר להבין מה השני עושה . לגבי הימאות הטובה - היא כותרת טובה לכל בעיה בפינוי דרך והיא מבטאת באמת איך שנצטרך לפעול במציאות , אני חיפשתי כאן יותר את ההגיון מאחורי מה ש" על הנייר" . מודה לכם על התגובות .

למעלה