שלום לכולם

Annie46

New member
שלום לכולם

שלום לכל הפולניות והפולנים, רציתי להציג את עצמי. הכינוי שלי הוא, כפי שאתם רואים Annie. בעצם זה גם שמי הלועזי. אני ילידת ישראל, גרתי בדרום-אמריקה, והקשר שלי עם פולין היא דרך אימי. למעשה אימי מווילנה (ליטה), אך וילנה היתה פולין בעת שאימי נולדה. אימי ניצולת שואה, אשר חונכה כפולנייה לכל דבר ועניין, והפולניוּת שלה ומגוון גינוניה (אשר בילדותי פשוט הייתי מאוד נבוכה מהם) - בולטים למרחוק...
אני כותבת די הרבה זמן בפורום "שואה - דור שני ושלישי", אך לאחר שמנהלת הפורום שלנו (יהודית) סיפרה לנו על הפורום שלכם, החלטתי לבוא לבקר אצלכם מדי פעם. מקווה שאתקבל בברכה.
שבת שלום לכולם

Annie46

New member
התחיל לרדת גשם ../images/Emo182.gif ../images/Emo183.gif

אני פורשת למיטתי החמה עם ספר טוב ("משפחתי וחיות אחרות"), כי אני רואה שאין כאן אף אחד. לא נורא. אבוא לבקר ביום אחר. כל טוב וליל מנוחה לכולם ומקווה שאתעורר מחר לשלג לבן בעירי ירושלים
.

שרה16

New member
בוקר טוב וגשום וקר../images/Emo186.gif

"משפחתי וחיות אחרות" מוצב ליד מיטתי על הכוננית מזה 35 שנה
משום מה יש לי הרגשה שלאם המשפחה יש גנים פולניים
. וקצת על היסטורית ליטה.

תמנונה

New member
../images/Emo140.gifאני בוקר טוב וברוכה הבאה../images/Emo110.gif

הגעת למקום הנכון... לדור שני לשואה אני מציצה מפעם לפעם אבל לא כותבת. נונה

שרה16

New member
שמואל,יופי של אתר

ושאלה קטנטנה...למה גם אתה 16?
(לי זה היה המספר של הבגדים בקיבוץ בנעורי
)

shmuel16

New member
16 למה ?

ניסיתי סתם שמואל ולא יצא ותפוז הציע 16 , אז קיבלתי

ה דרומי

New member
../images/Emo140.gifשלום לך וברוכה הבאה ל../images/Emo82.gif

הפולני. האם ידוע לך במקרה מתי גליציה "עברה, לרוסיה או לאין שלא היה.?. הכונה הרי ידוע שגליצה היתה חלק מפולין ו"נעלמה\נבלעה איפה שהוא . ושוב ברוכה הבאה

בוקר טוב לכולם

Annie46,האם אימך חונכה אצל פולנים כנוצריה? זה מעניין,כי אפשר לראות את ההבדל בין חינוך יהודי פולני,לבין חינוך פולני.

Ivan Ivanov

New member
ברור שאפשר, גם אין שום קשר

בין החינוך היהודי פולני לבין חינוך פולני...

andreas

New member
את משלנו ../images/Emo24.gif תמיד תהיי מקובלת

כאן. נשמח תמיד לשמוע את דעותייך, וככל שתרבי לבקר כאן כך טוב יותר. פולנייה ופולני ישארו תמיד פולנים, מצחיקים במידה, מתוקים במידה ומנומסים במידה.

Annie46

New member
תודה חברים ../images/Emo13.gif

לגבי חינוכה של אימי - העניין לא ממש ברור. אבל כן, היא, למרות שידעה שהיא יהודייה (או לפחות היטלר דאג להזכיר לה...), עד להיכנסה לגטו (בגיל 13), היא אמנם למדה בבי"ס פרטי (ששם היו כולם יהודים), אך ביה"ס היה למעשה בית-ספר פולני לכל דבר. בנוסף, בביתה דווקא היא חגגה בהתלהבות (ביחד עם אחותה, אחיה וכמובן העוזרת הקתולית המסורה שלהם, שגם החביאה את אחותה תקופה קצרה בעת המלחמה), את החגים הפולניים, ועץ חג-המולד שלהם היה כל-כך גדול, עד שבחג אחד, אפילו אימהּ של אימי (שגם היא היתה מתבוללת לא קטנה), מצפונה התעורר לפתע, והיא אמרה לכל המשפחה שאם הם שכחו, אז הם למעשה יהודים...
בעצם היחס המאוד אמביבלנטי של הוריי ליהדות, אינו מקומו בפורום הזה. להתראות בינתיים, תודה על קבלת-הפנים ואבוא לבקר מדי פעם.

ברוכה הבאה אנני

מדוע את חושבת שהיחס האמביבלנטי של הוריך לא קשור לפורום הזה... קשור גם קשור. ילדותי עברה בפולין, וגם אצלינו נהגו לחגוג, באופן סמלי אמנם, את חג המולד עם עץ אשוח קטנטן. לעומת זאת, עד לסמיכות עלייתינו לארץ כלל לא ידעתי על חגי ישראל. בתקופת לימודי הכניסו הפולנים לכתי הספר לימודי דת. בכל תחילת השיעור היה נכנס כומר ומצהיר שאם יש פה יהודים, הם רשאים לצאת מהשיעור. וכך היהודים שיצאו חטפו מכות מהילדים האחרים אחרי השיעור. אני, שרציתי להיות כמו כולם, נשארתי לשיעורי הדת והשתדלתי להיות תלמידה טובה ונאמנה לישו הקדוש
. אך...לו ידעתי כבר אז שישו מ"שלנו" לא הייתי כל כך מתאמצת. בל נשכח שפולנים הם קאתולים הדוקים.

Annie46

New member
תודה על תגובתך ../images/Emo13.gif

מה, גם אחרי המלחמה חטפו הילדים הפולנים היהודים מכות מהילדים הפולניים האחרים?! נו טוב, אני מניחה כי זה היה לא מתוך אנטישמיות, אלא מתוך התנהגות ילדותית של אותם ילדים, שהתייחסו אל השונה מהם באמונתם, כפי שהתייחסו ואף אחד לא הסביר להם אז, מה משמעות "פוליטיקל קורקט" וכן היחס אל האחר. אגב, איך היו שיעורי הכומר?
את ישראל הוא הזכיר, או שכינה אותה "פלשתינה"...??? (בטח הוא כינה אותה "ארץ-הקודש"). אני מאוד מקווה כי סוף-סוף הם יקבלו את העובדה, כי גם היהודים ראויים למדינה, וכי למדינה שלהם קוראים "מדינת ישראל"...

אני לא זוכרת אם הכומר הזכיר אי פעם

את המילה פלשתינה... אבל זכור לי שאני השתדלתי כל כך שבאחד בחדי הפסחא, כאשר מביאים מנחה למריה וישו עבור העניים, המנהל הוא להביא ביצים מקושטות, בישלתי בסתר ביצים עבור ישו היהודי, ופתאום הגיעו הורי ואני מיד הורדתי את הביצים מהאש לפני שהפכו לקשות. כאשר הגשתי את מנחתי בכנסיה, נפלה אחת הביצים ונשפכה... נו...נו... אני מיד ברחתי שלא ידעו שאלה הביצים שלי, ואילו הכומר פתח בקולו הרועם ואמר שמי שהביא את הביצים הלא מבושלות דינו גהנום. הורי לא ידעו על הפרק הנצרותי הזה שלי, עד שיום אחד, בעומדינו בכניסה לכנסיה אני עם כל חברי הקאתוליים, עבר אחי הגדול ופתאום ראה אותי. הוא מיד משך אותי מהקבוצה בכוח, גרר אותי הביתה, ושם בסלון ביתינו אבי נתן לי הרצאה פדגוגית שכנראה הצליחה מאד, כי מחלת הילדות הזו עברה כלא היתה.

אגב, גם היום יש שיעורי דת

בבתי הספר בפולין, אך היום הם אינם שיעורי חובה, ואל היהודים מצטרפים לא מעט פולנים שמנצלים את ההזדמנות ואת הליברליות היחסית הנהוגה שם. היום גם לא מחטיפים מכות. למעשה מוכר לי רק מקרה אחד בשנים האחרונות שילד חטף מכות בגלל היותו יהודי, בעיירה קטנה ליד וורוצלב.

ממה שידוע לי

אז בפולין של היום קיימת ליבראליות גדולה, ובין האנשים החזקים בפולין של היום ישנם גם כמה יהודים, וביניהם אדם מיכניק שאף נפגשתי איתו לפני כשנתיים בורשה. הוא הבעלים וגם עורך של אחד העיתונים הגדולים של פולין, Gazeta Wyborcza.

Ivan Ivanov

New member
ילד יהודי בעירת פולין? אין חיה כזאת

בפולין ככל הידוע לי יש פחות מ 3000 יהודים וכולם פנסיונרים..

meza

New member
איפה אתה חי?

אצלך אין תרבות פולנית, אין יהודים בפולין, מה עוד? תתעורר. יש תרבות פולנית, ויש תרבות יהודית שצמחה בפולין. יש גם יהודים בפולין, רבים מהם צעירים. זו תופעה מעניינת שהתפתחה מאז נפילת המשטר הקומוניסטי. ההורים, או הוריהם מגלי לבני הדור הצעיר את שורשיהם היהודיים. חלקם יהודים לפי ההלכה, משום שאמם יהודיה, וחלקם יהודים לפי המוצא, כיוון שאביהם יהודי, אבל הם, במקרים רבים, מתענינים במוצאם ובתרבות העשירה הכרוכה בכך, פעילים בארגונים יהודיים, וחשוב מכל, מתחילים להזדהות כיהודים. מספרם של היהודים בפולין כיום אינו ידוע, אבל הוא מוערך בכ-15,000 איש. וכדאי לקחת בחשבון שיש כנראה עוד רבים שהחליטו לא להזדהות.

למעלה