שלום לכולם ,

מיכל-לי

New member
נכון שבאופן כללי שואפים לפתרון טוב

אבל במקרים שבין 58 ל- 247 (אם עקבתי נכון...) צריך לזכור שמותר לכעוס. מותר להגיד "לא", או "די", בלי פתרון טוב, פשוט כי אחרת אמא תהפוך לפקעת עצבים. אני חושבת שאם אני באופן עקרוני מאפשרת התנסות, ומתנהגת בהגינות אנושית כלפי הבן שלי, כמיטב יכולתי, מותר לי לפעמים להגיד "די" שרירותי. זה נראה לי דבר חשוב בתקשורת בין אנושית- סוג של שיתוף פעולה: אני מתייחסת אליו כאל אדם חופשי עם רצונות וצרכים לגיטימיים, והוא יודע את זה וסומך על זה, ולכן, לפעמים, מותר לי להיות "לא פיירית". (או עצבנית או חסרת סבלנות). גם עם בן הזוג שלי אני צריכה להבין שלא תמיד אפשר למצוא פתרון משותף שנוח לשני הצדדים. חלק מחיים משותפים הוא, לדעתי, היכולת להבין כשהצד השני (בעל, אמא, בן) עייף, מוטרד, עצבני, לא רוצה לשחק, ואפילו, רחמנא לצלן, כועס עליי בלי סיבה. אנחנו בני אדם, כמו שכבר נכתב בדיון הזה. מותר לנו לפשל. בדיון כתוב אפשר לשאוף למצוא פתרון שטוב לשני הצדדים בכל מצב, וזה טוב, כי זה מאפשר, כמו שכתבה יונת, להתקדם ולמגר קשיים שחוזרים על עצמם. אבל לא תמיד מוצאים, ובדרך אי אפשר להיות מושלמים. וטוב שכך. זה אנושי.

יונת ש.

New member
זה לא עניין של מותר ואסור

מותר גם לקפוץ שבע פעמים או לזרוק כוסות על הרצפה או לאכול גלידה. אבל כל הדברים האלה לא עוזרים לפתור את הבעיה. (מלבד אולי הגלידה
) אם כשאת אומרת "די" זה באמת עוזר, אז למה לא? אצלנו זה לא כל כך עוזר, ויותר מועיל להגיד דברים כמו "זה לא נעים לי" או "תעשה את זה בחדר השני". כל הגישה של "מותר לי" (לכעוס, לנוח, לנסוע לחופש) ו"אסור לי" (להכות, לוותר, לא לשים לב) נראית לי פוגעת גם בהורים וגם בילדים. בואו נצא מנקודת הנחה שהכל מותר לנו. אז מה אנחנו _בוחרים_ לעשות עכשיו? בטח שמותר לצעוק ולקחת בכוח. כדאי? שווה לנו? זה משהו שאנחנו רוצים לעשות?

א-פרופו מותר ואסור לי...

הגענו לגיל של "אני מחליט על החדר שלי/התיק שלי/הבטן שלי/הצעצוע שלי" וכולי... הוא לא יסגור את הטלויזיה בחדר כי "אני מחליט על הטלויזיה שלי". מתפתח לי מגוון תשובות... מ - "אני מחליטה על הילד שלי והחלטתי שהוא יסגור את הטלויזיה שלו" ועד - "אוקיי, ואני מחליטה על הכסף שלי ולא הולכים להופעה של הקוסם כי אני לא אשלם עליה". התנצחות מוחות מחדדת...
חנה

מיכל-לי

New member
אני לא אתווכח על הניסוח

מבחינתי "זה לא נעים לי" או "די" לא כל כך שונים. הבן שלי מבין כשאני אומרת "די" שמשמעותו "לא נעים לי שאתה מושך לי חזק בשיער", ולמרות זאת ברוב המקרים אני כן מסבירה, או אומרת משהו אקוויוולנטי ל"זה לא נעים לי". אבל לפעמים לא. ואני לא מדברת על איזשהי שיטה בשם "מותר" שמאפשרת לי להתנהג בכוחניות כלפי הבן שלי. אני רק מזכירה שלשאוף לשלמות יכול להיות די מסוכן. שאני, כאמא שמכבדת את הבן שלה ואת עצמה, לפעמים גם "עושה שטויות" כמו שכתבת, ולא תמיד מתנהגת למופת. ושוב אני אומרת- זה, לדעתי, טוב. זה בהמשך לדיון שבו שאלה אותך חגית אם את תמיד מגיבה לפי התאוריה שלך, וענית שאת עושה הרבה שטויות, ולפחות לא מרגישה אשמה על כך, אלא למדת שהפעמים בהן את מוצאת פתרונות טובים מקדמות אותכם. אני לא מחדשת בעצם כלום, אלא מדגישה את זה. שאי אפשר כל הזמן לנהוג לפי התאוריה, גם אם מקבלים אותה ומפתחים אותה, ובעצם משכללים אותה ביום-יום עם התנסויות ולמידה. אם באופן עקרוני אני מכבדת את הבן שלי, מעריכה אותו, אמיתית איתו- לא תמיד אני יכולה להיות נחמדה והגיונית. ושוב - כך גם עם אנשים בכלל. זה לא ניצול של המעמד שלי כאמא כלפי ילד. זו התנהגות אנושית. אני מכירה את הגישה שלך (קצת, מהפורום הקודם ומהאתר שלך), מקבלת, אוהבת ומעריכה אותה, ושמחה שמישהו חוזר ומזכיר (בניגוד לגישה הרווחת) שאנחנו לא הבוסים של הילדים שלנו, אלא שותפים לחיים יחד עם "אנשים קטנים". אבל אני לא יודעת למה את מתכוונת ב"כל הגישה של...". איזו? של מי? מי בכלל דיבר על לצעוק ולקחת בכוח? להגיד די אפשר גם בלי לצעוק. וגם לצעוק לפעמים זה חלק ממערכת יחסים תקינה ואוהבת, גם בין בני זוג, לא? אני לא מתווכחת עם התאוריה שלך. אני רק חושבת שיחד איתה צריך להדגיש שאי אפשר ליישם אותה בכל רגע בחיים.

יונת ש.

New member
כנראה ניסחתי לא ברור

כשכתבתי שאני לא מקבלת את כל הגישה של אסור ומותר, התכוונתי לאסור ומותר לנו, לא לילדים (לפחות הפעם
). אני לא מקבלת את זה ש"אסור לצעוק על ילדים" או אפילו "אסור להכות ילדים" או כל דבר אחר בסגנון. אני חושבת שהמעשים האלה הם לרוב שגיאות, אבל זה לא עניין של אסור ומותר - זה עניין של מה אנחנו רוצים ואיזה מעשים תורמים לזה לעומת איזה מעשים מפריעים לזה. בקיצור, אם את מרגישה צורך ב"תלוש הנחה" בשביל להיות אנושית - קחי את כל הפנקס. אני לא חושבת שיש לי איזושהי תיאוריה חינוכית, או שיש איזושהי תיאוריה חינוכית שכדאי לנסות להצמד אליה תמיד. אני כן חושבת שבכל מקרה נקודתי, כדאי לנסות לנהוג בצורה טובה. זה שבמאתיים המקרים הקודמים הייתי רגועה וסבלנית, עדיין לא אומר שהפעם יותר טוב לצעוק. כן, זה מותר. אז מה? זה עדיין לא סיבה לעשות את זה. (ואגב, אני חושבת שלצעוק כשעצבנים יכול להיות דבר נהדר, ואפשר גם לקפוץ, לרקוע ברגליים, לנפנף בראש. רק כדאי לתפוס קודם מרחק מהילדים...)

מיכל-לי

New member
יונת, למרות שהדיון כבר ארוך

מדי לטעמי, אני לא רוצה להשאיר את הטיעון שלי לא מובן. (נסיון אחרון...). אני שוב אומרת, שאני לא מחדשת כלום (מודה), אלא רק מנסה להדגיש כמו בטוש זוהר, דברים שנכתבו כאן בדיון (ולכן גם מצטטת ממנו). אני בהחלט מסכימה עם דברייך בעניין "אסור" ומותר", אבל מבחינתי, לא זו הנקודה. יכולתי לנסח את הטיעון כולו בלי להשתמש פעם אחת במילה "מותר". נכון, כתבת ש´בכל מקרה נקודתי כדאי לנהוג בצורה טובה´. ו´זה שבמאתיים המקרים הקודמים הייתי רגועה וסבלנית, עדיין לא אומר שהפעם יותר טוב לצעוק´. בסדר. אני חוזרת ואומרת, אני לא מחפשת תרוץ לכוחניות. אני רק מזכירה, ש´זה שבמאתיים המקרים הקודמים הייתי רגועה וסבלנית´ לא אומר שגם הפעם אני "אצליח". אולי עכשיו אני עייפה, או מוטרדת, או שחם לי, או שלפני רגע מישהו עיצבן אותי. וחוץ מזה- יותר סביר שאחד הדברים האלו יקרה לי אחרי הרבה פחות ממאתיים הצלחות. אולי אני אצליח להבהיר על מה אני מדברת בעזרת הדברים שאת כתבת, ברשותך- ´אני לא חושבת שיש לי איזושהי תיאוריה חינוכית, או שיש איזושהי תאוריה חינוכית שכדאי לנסות להצמד אליה תמיד´. אני עונה אמן. נכון. זה הכל. תאוריה, טובה ככל שתהיה, יכולה לעוור אותי בנסיבות מסויימות. אף תאוריה, גם לא טובה ומוצלחה, לא יכולה להחליף את ההתבוננות וקבלת ההחלטה שלי או של מישהו אחר ברגע נתון. ואף תאוריה היא לא בנאדם- חי ונושם, אוהב, עושה וטועה. גם הציטוט שבחרת נחלץ לעזרתי בהבהרת הנקודה- ´בתאוריה, אין הבדל בין תאוריה למציאות. אבל במציאות יש´. (צ´אק ריד). אני פשוט חושבת, שאמא שיש לה איזשהו שחרור פנימי מהצורך להיות מושלמת (או לענות על ציפיות של עצמה או של אחרים, או של תאוריה שגיבשה לעצמה או קיבלה מבחוץ)- בכל רגע נתון, היא אמא יותר רגועה, ולכן בסופו של דבר תקבל החלטות טובות יותר, בגלל פחות לחץ, שמטעה ומסכסך את הדעת. אני כן חייבת להודות לך על הרבה מאוד תובנות שלך שקראתי, שקידמו אותי בתאוריה ובמעש. אני מאוד נהנית לקרוא את ההצעות שלך, וללמוד מהן. אבל בדרך כמעט שכחתי שאי אפשר בלי טעויות. (נכון, בעייה שלי, אבל אולי לא רק שלי). יכול מאוד להיות, שמה שאני מדברת עליו הוא מבחינתך באופן אישי מובן מאליו, ואת למשל מונעת מעצמך, כמו שהעדת, לחוש רגשות אשמה או להציק לעצמך על כל טעות. סביר להניח שההדגשה הזו מיותרת עבורך. אבל עבורי לא. ונדמה לי שגם עבור כמה אמהות אחרות. אחרת לא הייתי מנסה להסביר את כל העניין דווקא כאן. (נדמה לי שכאמהות אנחנו מועדות לפורענות בנושא רגשות האשמה יותר מתמיד).

אין לנו מזגן אבל היה לנו מפזר חום

וקשת מאוד אהבה ללחוץ על הכפורים שלו ולשמוע איך המאורר פועל ועושה רעש (אוהו כמה שהוא עשה רעש...), איך המנורות האדומות נדלקות ונכבות. מה שעבד אצלנו היה לתת לה לשחק בו בו כשאנחנו לא צריכים אותו (עם או בלי חיבור לחשמל, גם כשהוא לא היה מחובר לחשמל היא נהנתה), כך היה הרבה יותר קל לה לקבל כשאמרנו לה שעכשיו אנחנו רוצים להשאיר אותו דולק, או עכשיו לא כדאי לגעת בו כי אוטוטו הוא יתחמם. אני מניחה שבחום הזה המזגן עובד שעות נוספות ואין ממש זמן למשחק חופשי, אבל אולי כדי לפנות זמן (אם ממילא הוא משחק בו...)? ואיזה סמיילי בשביל החידוש:

למעלה