שלום לכולם!

hanyou12

New member
שלום לכולם!

אחרי היעדרות ארוכה למדי חזרתי עם שאלות!
אני כבר לקראת סיום הלימודים של תעודת מדריך רכיבה ולמרות שאני לא שוקלת ברצינות כרגע לרכוש סוס התהיה כן עלתה בראשי לגבי איךעושים את זה. ולהלן השאלות:
1. למה יש אנטגוניזם רב כלפי קנייה מסוחרי סוסים? שמעתי כל מיני דברים לגבי קנייה מסוחרים לטוב ולרע אבל רציתי לשמוע את הדיעה/דיעות שלכם.
2. יש אנשים שאומרים שקווטרים מרמת הגולן הם סוסים אמינים ועמידים יותר מאחרים, זולים יותר ושווים יותר את ההשקעה. עד כמה זה באמת נכון וכמה רחוק אפשר להגיע עם סוס כזה?
3. מה הקריטריונים שלפיהם בוחרים סוס? מה הקווים המנחים לבחירה מבחינת מבנה ואיך אפשר לדעת אם הסוס בריא או לא (חוץ ממצב הצלעות והרגליים)?
4. האם מקובל שלפני הקנייה מתאפשרת לקונה הפוטנציאלי "רכיבת נסיון"? נשמע לי הגיוני אחרת איך אפשר לדעת אם הסוס מתאים לרוכב?
תודה מראש!

jgut

New member
לדעתי:

1. זה תלוי בסוחר. יש סוחרים שיצא להם שם של רמאים בכל מיני צורות, כך שזו הסיבה. היו מקרים שהסתירו בעיות אצל הסוסים, או שדחפו סוסים שלא התאימו ללקוחות. לי אישית אין רצון בחרם על סוחרים, אבל הייתי מעדיפה לקנות מבן אדם פרטי.
2. זה תלוי בסוס הספיציפי. אם את מחפשת סוס את יכולה לבדוק גם וגם ולראות לאיזה סוס ספיציפי את יותר מתחברת. לפעמים יש יתרון לסוסים מהרמה, כי הם רגילים לסביבה קשוחה והתנאים יכולים לחזק להם את הרגליים.
3. חשוב לך להגדיר לעצמך את המטרה שלשמה את קונה את הסוס. לפי זה את מחפשת את מבנה הגוף המתאים, את האופי שיהיה לך טוב וכו'. אם תכתבי לנו מה המטרה שלך, נוכל להמליץ יותר טוב מה לחפש.
4. מקובל לרכב גם מספר רכיבות לפני קניה.

יש כמה דברים שלא שאלת עליהם ואני חושבת שחשוב שתדעי:
1. חשוב שאיש מקצוע ילווה אותך בתהליך. מישהו שמנוסה בסוסים ובהתאמה של סוסים לרוכבים. מישהו שכבר עבר תהליך קניה של סוסים מספר רב של פעמים.
2. מומלץ לבדוק מספר סוסים. בתהליך הבדיקה - את ואיש המקצוע המלווה אותך תרכבו על הסוס ותראו איך הוא בקרקע וברכיבה. חשוב להתעניין בהיסטוריה של הסוס.
3. אם מצאת סוס שניראה לך מתאים - חובה לעשות בדיקת קניה ע"י וטרינר נטרלי. אם את קונה סוס יקר מקובל להשקיע גם בצילומי רנטגן לרגליים ובדיקות מקיפות יותר.

שיהיה בהצלחה

hanyou12

New member
תודה על התשובה המקיפה!

לגבי המטרה שלי:
אני רוכבת ווסטרן. אני מניחה שאני רוצה להתחיל מאולאראונד ואולי להתחבר לריינינג בעתיד, בעיקר מאחר ואין לי איפה להתאמן על קאטינג. אני לא מתכוונת להיות מקצוענית בתחום ולכן לא אשקיע עשרות אלפי שקלים בסוס אבל כן חשוב לי שיהיה לי סוס איכותי לעבוד איתו כחובבנית. אם הבנתי נכון, בתחרויות בארץ אין חובה להירשם רק עם סוס גזעי לתחרויות? גם זה לא בדיוק חשוב לי.
מאחר ואני לומדת להיות מדריכה, כן הייתי רוצה שהסוס יוכל לשמש אותי בשיעורים אבל זו לא המטרה העיקרית.
אני חושבת שבעיקרון מה שאני צריכה זה סוס שיתאים למתחילים בתחום (אם יש משהו שהמאמן שלנו לימד אותי זה שאתה תמיד מתחיל בתחום...). אני רוכבת 12 שנים אבל עדיין לא מרגישה לגמריי לגמריי בתוך העניינים ולכן אני חושבת שאני צריכה סוס שאני יכולה לעבור איתו תהליך ביחד ולא סוס שכר יודע הכל לבד או כזה שלא אוכל להתמודד איתו.

fliperit

New member
ממש לא חייבים סוס גזעי

יש מעט סוסים שמתאימים לעשות הכל- גם ראולאראונד, גם ריינינג וגם בית ספר.

את צריכה לדעת שאם תחליטי לקנות סוס, כל סוס, את תצטרכי להשקיע בו (בקניה ובאחזקה) מעל 10,000 שקל בשנה. אם את לא מוכנה להשיע סכום כזה, אל תיכנסי להרפתקה הזאת

hanyou12

New member
אני מבינה אותך

גם אני עשיתי את החישוב הזה... בגלל זה כרגע אני לא לוקחת את האופציה הזו כממשית.
כלומר, כרגע יש לי כמעט אפס הוצאות ואני מרוויחה לא רע, אבל זה רק לשנתיים הקרובות שאני בקבע. מי יודע מה יקרה אח"כ? אני רוצה לוודא שכשאני יוצאת לאזרחות יש לי עבודה טובה ואני מוצאת את הידיים והרגליים ורק אז אני אעשה את הצעדים לקראת. מצד שני, אני אלופה בהידוק חגורה ואני חושבת שזה שווה את זה אם סוס זה החלום שלי, אבל כמובן שזה לא המצב האידיאלי.
חשבתי גם לקנות סוס עם שותף/פה. מה את אומרת על האופציה הזו?

jgut

New member
אני חושבת שזו אופציה בעייתית

לדעתי עדיף שיהיה בעלים אחד וחצי פנסיון נוסף על הסוס.
מה יקרה אם החצי שלך תרצה למכור את הסוס? מה יקרה אם יהיה לכם אי הסכמות לגבי הגידול? בכל מקרה מישהו בסוף צריך לקבל החלטות בנוגע לסוס.

בהקשרלמטרה שלך מהסוס - אני חושבת מהתשובה שלך, שאת ממש לא מגובשת לגבי המטרה. חלק מהדברים שציינת אפילו סותרים אחד את השני.
כמו שפליפרית כתבה, יהיה לך קשה למצוא סוס שיתאים לכל הדברים שאת מתארת. גם אם תמצאי כזה, יהיה לך קשה לשמור אותו במצב שמתאים להכל (מנטלית ופיזית).
השאלה מה תעשי אם תרצי להתקדם הלאה נניח מרמת סוס הב"ס? האם תהיי מסוגלת למכור את הסוס? אלה דברים שאת צריכה לחשוב עליהם, מה נכון לך.

לדעתי עדיף לך להתקדם מבלי להיות בעלת סוס, כל עוד את יכולה. דרך אחת היא לעשות חצי-פנסיון על סוס שיכול לקדם אותך לרמה שבו תוכלי לקנות סוס שיהיה לך לתקופה ארוכה. זה לא בזבוז כסף. זו השקעה בעצמך וברמת הידע שלך.
לצורך הדוגמא - אם יום אחד תרצי לעשות רייניג, עדיף לך לקחת עכשיו שיעורים בנושא ולראות האם את מתחברת לכך. במידה שתראי שזה מאוד מתאים לך, תוכלי לקנות סוס מתאים לריינינג שיוכל בעתיד לשמש אותך גם לטיולים ואולי לאולאראונד.
גם במידה ואת מחליטה לקנות סוס רק לרייניג, יש מגוון שיקולים שצריך להתחשב בהם. אז על אחת כמה וכמה כשרוצים לקנות סוס לכמה מטרות.

אני יכולה מאוד להתחבר לרצון שלך לסוס משלך. אני זוכרת את זה מעצמי, אפילו מהיום לפני שהיה לי את הסוס הראשון. אבל יש דרך שצריך ללכת בה כדי להיות מוכנים להיות בעלי סוס. לדעתי אין מקום לקיצורי דרך.

hanyou12

New member
אז אני צריכה הבהרה

חשבתי תמיד שלקנות סוס עם אדם נוסף ולעשות חצי פנסיון עם אדם נוסף הם אותו דבר...
אשמח לעוד מידע על ההבדלים בין השניים.
תודה!

jgut

New member
לקנות סוס עם אדם נוסף

זה בעצם להיכנס לשותפות על סוס. זה אומר להתחלק חצי\חצי בכל ההוצאות וההחלטות. כמובן מתחלקים גם בזמן השימוש בסוס וכו'. זה כמו להיות בעל סוס (רק עולה לך פחות). בעיני יש בכך המון כאב ראש וקשה למצוא שותף מתאים. החלק הבעייתי בכך הוא כאשר יש בעיות (ח"ח מחלות, צליעות או בעיות התנהגות). הבעיות מחמירות כאשר אין הסכמה בין השותפים, או כאשר אין התאמה בין רמת הרוכבים.

בלעשות חצי פנסיון הכוונה היא שאת לא בעלת הסוס. את בעצם שוכרת אותו לתקופה למספר פעמים בשבוע. יש בכך יתרונות וחסרונות. ההסכמים במקרים כאלה משתנים ממקום למקום, אך יש מה שמקובל.
במקרה כזה את משלמת סכום ידוע מראש. לרוב את לא אחראית על הוצאות וטרינריות, מלבד הדברים השוטפים (כגון חיסונים). רוב האחריות לסוס מוטלת על בעל הסוס (בהנחה שמדובר במישהו אחראי). במקרה שמשהו לא מסתדר לך כלכלית, את יכולה בסוף תקופה מסויימת לסיים את החצי פנסיון ולסוס יש בעלים שידאג לו. סידור כזה מאפשר לך להחליף סוסים במשך הזמן בהתאם לרמה שנידרשת לך.
החיסרון בסידור כזה, שאם נקשרת לסוס - לא בטוח שזו עיסקה שתימשך לעד.
אני יכולה לשתף אותך שאת הסוסה שלי קניתי אחרי שעשיתי עליה חצי פנסיון במשך שלוש שנים בערך. קניתי אותה כי הייתי כבר קשורה אליה. אבל הייתי זקוקה לתקופה הזו כדי לבחון האם אני מסוגלת לעמוד באחריות.

hanyou12

New member
לפי מה שאתן מתארות בעצם...

חצי פנסיון וממש להיות בעלים של חצי סוס זה לא שונה במיוחד חוץ מאשר על הדף. הלב יעשה את שלו בכל מקרה כמו שאתן מתארות את זה...
אולי לא ירדתי לגמרי לסוף דעתכן אבל גם אם בתור חצי פנסיון האחריות שלי על הסוס קטנה עד לא קיימת, עדיין אם משהו יקרה לו ולבעלים לא יהיה חשק להשקיע - בתור מישהוי שקשורה לסוס - אני אתן מעצמי כנראה. אז במה זה בעצם שונה חוץ מאשר בנוסח החוזה?
מצטערת על שאני קשת תפיסה פה...
ושאלה שמופנית לכולם -עד כמה חצי פנסיון נפוץ בארץ? והאם זה נפוץ גם בווסטרן? אני לא יודעת למה אבל יש לי תחושה שזה משהו שרווח יותר באינגליש, אולי כי לא נחשפתי לזה בווסטרן (אינגליש אני באמת בקושי מכירה).
והאם מישהו מכיר מישהו שמעוניין בחצי פנסיון?

fliperit

New member
מבחינת מחוייבות רגשית לסוס

לאו דווקא יש הבדל, אבל מבחינה חוזית- עקרונית יש הבדל עצום.

חצי פנסיון נפוץ מאוד בווסטרן. לי היו לאורך השנים 3-4 סוסים בחצי פנסיון.

jgut

New member
זה מאוד שונה

עניין הבעלות על הסוס, הוא מאוד עקרוני. זה קובע מי האחראי לסוס בסופו של דבר. זה לא רק "על הנייר", אלא גם ברמה המעשית והרגשית.
הקבלה מתאימה שעולה בדעתי - נניח את קונה דירה ולוקחת שותף בתשלום. האם מבחינת בעל הבית והשוכר, הדירה נמצאת באותו מעמד?
למי יותר חשובה הדירה? מי ישקיע את הכספים במקרה של תקלות?
אם השותף ובעל הבית לא יסתדרו, מי יעזוב?
זה שונה גם על הנייר וגם מבחינת ההרגשה.

אם מישהו רוצה לעזוב את בית הוריו ולבדוק איך האם הוא יכול להסתדר כלכלית ובכלל בחוץ, האם תמליצי לרוץ לקנות דירה, או להיכנס כשותף\שוכר לפניכן? מה שאנחנו מנסים לומר לך, שלפני שאת נכנסת למחויבות כלכלית גדולה, עליך לבדוק האם את מסוגלת להתמודד עם כך. חצי פנסיון ייתן לך את התשובה לכך.

לגבי חצאי פנסיון ווסטרן - אצלנו בחווה זה מאוד מקובל. ניראה לי בכל הענף זה כך. אם אני זוכרת נכון, אני יודעת איפה את רוכבת ויש גם אצלכם אנשים שעושים חצאי פנסיון.
כדי לעשות חצי פנסיון על סוס, עליך לפנות למקום בו את רוכבת ולשאול אותם האם יש להם משהו שמתאים לך. צריך להתאים גם את הסוס וגם את בעל הסוס, אלייך. במקרה שאין במקום שאת רוכבת בו, אולי הם יוכלו לארגן משהו ואם לא אולי תבדקי בחוות אחרות בסביבה.
כשאנשים עשו חצאי פנסיון על סוסים שלי - רציתי לראות מיהם ואיך הם רוכבים. זה עניין מורכב גם כן.

giri

New member
יש הבדל משמעותי

כי לא תמיד קונפליקט הוא לעשות או לא לעשות.
אם יש מצב רפואי שאפשר לקבל לגביו החלטות שונות לטיפולים שונים, הבעלים יחליט ולא הפנסיון, ולא משנה מה הלב שלך אומר.
אם מחליטים להעביר את הסוס חווה, הבעלים יחליט ולא הפנסיון.
לי למשל היה פעם מקרה שהשותפה שלי לפנסיון רצתה לרכב עם דורבנות (מסיבה לא נכונה). עוד לפני ששמעתי מה דעת המדריך על זה, הודעתי לה שאני לא מוכנה. הסוס הוא שלי וידעתי שהיא לא שולטת מספיק טוב בעקבים שלה בשביל לא לחרפן אותו עם דורבנות. זו היתה החלטה שלי כבעלים.
הסוסה שעשיתי עליה חצי פנסיון כשרק עברתי לקנדה - אחרי כמה חודשים, הבעלים (שבכלל לא רכב עליה) החליט למכור אותה. לא היה לי שום דיבור בעניין. יכולתי כמובן להציע לקנות אותה, אבל כחצי פנסיון פשוט לא נחשבתי לשום דבר ועניין, וגם היה ברור שהיא לא תישאר לי זמינה לפנסיון. יותר מזה - הוא רצה להכניס אותה למשטר אימונים ותחרויות בשביל להעלות את הערך שלה, אז הוא הפסיק את הפנסיון. שוב - לא היתה לי שום מילה בעניין.

עם כל הכבוד ללב, ברגע שאת נכנסת לבעלות או פנסיון, מדובר על הרבה כסף, ואת נאלצת לקבל החלטות קשות, ולא תמיד הכל בשליטתך. מה שחשוב פה זה לא איך תרגישי (כנראה אותו דבר) אלא מה יהיה טווח ההשפעה שלך, ומה יהיה טווח האחריות שלך - בפועל.

חצאי פנסיונים נפוצים בארץ גם בווסטרן ממה שאני מכירה ושומעת.

hanyou12

New member
אני חושבת שאני מבינה עכשיו

giri אני יודעת שאני מגיבה ספציפית לך אבל אני רוצה להודות לכולכן על התשובות שלכן.
אני אחפש בקרוב חצי פנסיון - כשאני אדע באמת איפה אני הולכת לגור בזמן הקרוב (ייתכן מעבר דירה - סוף סוף עצמאות!)
תודה על העזרה וההכוונה, כיף לי לדעת שתמיד כשאני צריכה משהו יש את הפורום הזה לפנות אליו!

giri

New member
ההבדל

ההבדל הוא מי הבעלים של הסוס.
כשאת קונה סוס את הבעלים ואת מקבלת את ההחלטות, ואת חותמת הסכם עם מי ש"שוכר" ממך את הסוס לחצי פנסיון.
כמה דוגמאות לאיך ההבדל מתבטא:
את לא מרוצה מהחווה ורמת הטיפול, ניסית לפתור את הבעיה והחלטת שהדבר הנכון הוא לעבור חווה.
אם את הבעלים - את מחליטה אם לעבור חווה.
אם החצי השני הוא הבעלים - הוא מחליט אם לעבור חווה, ולא בטוח שיש לך אפילו איזושהי אמירה בעניין.
אם הבעלות משותפת - צריך להחליט יחד, ואם לא מגיעים להכרעה, יש בעיה.

את לא יכולה לממן יותר את הסוס (זה יכול לקרות חו"ח מהרבה סיבות).
אם את הבעלים - את בבעיה. את צריכה למכור את הסוס, או למצוא פנסיונים, או אלוהים יודע מה לעשות.
אם החצי השני הוא הבעלים - יש לך בדר"כ טווח התראה מקובל שסיכמתם עליו ואת יוצאת מהפנסיון. עכשיו הבעלים "תקוע" עם סוס שאין מי שמשלם את החצי השני של הפנסיון עליו, וצריך למצוא מישהו. בינתיים הוא משלם את מלוא המחיר (אני הייתי בסיטואציה הזו יותר משנה, ושקעתי בבוץ כלכלי לא פשוט - זו הסיבה שהיום אני עושה פנסיון ולא קונה).
אם הבעלות משותפת - אתם צריכים להגיע להחלטה. את יכולה להיות מעוניינת להעביר את החצי שלך לבעלות השותף, אבל אולי הוא לא רוצה התחייבות כלכלית כזו (בדיוק מהסיבות שפורטו מעלה)? אולי אין לו כסף "לקנות" את חצי הסוס שלך?

חס וכרפס הסוס חטף קוליק חמור וצריך עכשיו לפנות אותו בדחיפות לניתוח בבית דגן. זו הוצאה של אלפי שקלים.
אם את הבעלים - החלטה שלך. ייתכן שגם קנית ביטוח רפואי מתאים, או שיש לך מספיק כסף, ואת לא מהססת ומייד מפנה את הסוס לניתוח.
אם החצי השני הוא הבעלים - החלטה שלו. אולי הוא לא יכול לעמוד בהוצאה, ואז את מוצאת את עצמך (אם בכלל מישהו כולל אותך בדיון) עומדת מול השאלה האם את רוצה לממן את הצלת חיי הסוס שלו, שמבחינה רגשית הוא לא פחות שלך, אבל את בכ"ז לא הבעלים שלו ותמיד ייתכן שהבעלים יחליט למכור אותו חודש אח"כ ומה אז?
אם הבעלות משותפת - שוב, תצטרכו להחליט יחד. ומה את עושה אם הניתוח עולה 6K ולך יש 3 אבל לשותף אין? מה, לא תשלמי?

ועוד ועוד... אבל נראה לי שהבנת את הרעיון

jgut

New member
אני חושבת שהסכום הרבה יותר גבוה

אני לא רואה איך אפשר להחזיק סוס בפחות מ-36K לשנה. לא כולל קניה.

giri

New member
נשמע יותר קרוב למה שאני מכירה

לא יודעת איך להחזיק סוס ב 10K לשנה, אלא אם זה 10K דולר...

fliperit

New member
באזור שלנו זה פחות מ36K

אבל את צודקת, זה הרבה יותר מהסכום שציינתי...

למעלה