שלום לכולם,

allstar1000

New member
שלום לכולם,

שלום לכולם,
למדנו בכיתה כיצד לכתוב חיבור טיעון, אשמח לדעה על החיבור הראשון שלי:
במהלך השנים, אנו עדים לגישה חינוכית אשר כוללת בתוכה את רוב רובם של בתי הספר. גישה זו דוגלת באחידות, סימטריה, מונוטוניות וחזרה.
רבים טוענים, שבית הספר הוא מוסד המנוון ובולם את היצירתיות של התלמיד, ושכל מטרתו הוא הקניית ידע לתלמידים, וכן שהישגי התלמידים בו נמדדים על פי ציוניהם בלבד.
אני תומכת בטענה שבית הספר הוא מוסד המנוון ובולם את היצירתיות של התלמיד, ושכל מטרתו הוא הקניית ידע לתלמידים, וכן שהישגי התלמידים בו נמדדים על פי ציוניהם בלבד באופן חלקי. זאת, משום שהנני חושבת כי בית הספר אינו מקדיש כמעט וכלל מחשבה לפיתוח היצירתיות של התלמיד, ומתעסק בעיקר בהקניית הידע לתלמידים. בשיטה יבשה. בסביבה יבשה, אפורה, לבנה. סביבה לא מעניינת, סביבה אשר לא מאתגרת ולא במעט את מוחו של התלמיד. המורים נכנסים לכיתה, מתרכזים בחומר של מה יהיה בבגרות – מלמדים לבגרות, לומדים לבגרות. לא מרחיבים, מוותרים על נושאים שחושבים שירדו בבגרות. בית הספר לא מתעסק בפיתוח והרחבת האופקים של תלמיד בחט"ע, בית הספר פועל על אותה שיטה יבשה. שיטה שקיימת כבר שנים – ולא משתנה. בית הספר מכנה לתלמידים אחידות, חזרה, צייתנות והכנעה. כי הרי, מי שלא יציית, אחרי כמה פעמים – יאוים להסתלק. למרות זאת, ישנן כמה נקודות אור בבית הספר, למרות אותה השיטה. בית הספר מציע לתלמידי החטיבה התחתונה שיעורי העשרה לבחירה, ולכלל תלמידי בית הספר ישנם בסוף כיתה ט' ובסוף כיתה י"ב, חותם של השכבה, משהו שיישאר לבאים אחריהם ולבית הספר בכלל. נוסף לכך, גם מופע סיום, אותו התלמידים מכינים, מעצבים, בוחרים ומחליטים, כמעט לבד. בנוסף, ההחלטות לא לגמרי לגמרי של המורים לבדם, ישנה מועצת תלמידים, שרשאית להביע דעתה, ההנהלה, כבר תחליט, מה לעשות איתה. כדי להפוך את בית הספר למקום טוב יותר, ניתן לעשות מספר דברים פשוטים כמו להוסיף יותר צבע לכיתות ומסדרונות בתי הספר, להציע גם לתלמידי החט"ע שיעורי העשרה לבחירה ולערוך מספר פעמים בשנה שיעורי אומנות על נושאים מסויימים.
המתנגדים לדעתי, יטענו כי בית הספר אינו צריך להיות מקור ליצירתיות, ואינו צריך ללמד יוזמה מהי, ולפתח אחריות והשתתפות תוך כדי ביטוי היכולות והכישרונות האישיים. חלק מהמתנגדים טוענים כי אפילו מעט היצירתיות שישנה עכשיו בבית הספר הינה שגויה וצריכה להיעלם. הם יטענו כי שינוי זה בתפיסה החינוכית של התלמידים תיצור תלמידים לא מפוקסים, אשר יתעסקו יותר בדברים כמו פיתוח הדימיון והיצירתיות מאשר בחומר הנלמד בכיתה, וכי רמת הלימוד תרד. חלקם השני של המתנגדים טוענים בפשטות ששינוי שיטת ההוראה ותפיסה חינוכית אחרת בבית הספר היא פשוט עניין יקר מידי. לדעתי, למתנגדים אלו ישנה מגבלת דימיון, והם כנראה לא מבינים את ההשלכות של תפיסה חינוכית אחרת, השלכות לטובה. הם כנראה הורגלו עד מאוד לתפיסה שדוגלת בצייתנות, בפסיביות ובקונפורמיזם, ולכן אינם חפצים, ואולי אף מפחדים מהשפעותיה של עידוד האזרחות האקטיבית.
לסיום דברי, ניראה לי כי טענתם של רבים, כי בית הספר הוא מוסד אשר מנוון ובולם יצירתיות, הינה נכונה ברובה, אך ישנן נקודות קטנות של אור.

תודה רבה!!!:)

trilliane

Well-known member
מנהל
ברוכה הבאה לפורום! באיזו כיתה את?

(את כותבת מכינוי של גבר בן 45... לפחות לפי הכרטיס).

אני לא כ"כ שותפה לדעתך (מבחינה תוכנית) אבל זה לא רלוונטי. מבחינת שפה, את כותבת לא רע בכלל אבל יש מקום להשתפשף ולהתאמן על צורת ההגשה, על הסדר ועל הצורה. החיסון הבולט ביותר – חלוקה לפסקאות. החיבור שלך נראה כמו גוש גדול של טקסט, קשה להבחין היכן מתחיל רעיון ואיפה נגמר... את צריכה לחשוב מה את מתכננת לומר, לחלק לנקודות ראשיות וסביב כל נקודה לבנות פסקה שבה את מפתחת את הרעיון.

הערות נקודתיות נוספות שקפצו לי:

"רבים טוענים, שבית הספר הוא מוסד המנוון ובולם את היצירתיות של התלמיד, ושכל מטרתו הוא הקניית ידע לתלמידים, וכן שהישגי התלמידים בו נמדדים על פי ציוניהם בלבד.
אני תומכת בטענה שבית הספר הוא מוסד המנוון ובולם את היצירתיות של התלמיד, ושכל מטרתו הוא הקניית ידע לתלמידים, וכן שהישגי התלמידים בו נמדדים על פי ציוניהם בלבד באופן חלקי."
יש כאן חזרה מיותרת, מעיקה על הקורא ולא נעימה סגנונית. אין צורך לחזור שוב על אותו תוכן משפט אחר משפט.

"הנני חושבת" – נשמע גבוה אבל זה לא נכון מבחינה סגנונית. "הנני" = "הנה אני" ("הנני כאן, כמו ציפורים חגות"). במקרה הזה הניסוח הפשוט הוא הנכון – "אני חושבת". אם את רוצה להגביה את המשלב, "אני סבורה כי...".

יש לך לא מעט משפטים קצרים מאוד, בפרט כאלה שכלל אינם "משפטים" (אין בהם נושא ונשוא). זה סגנון כתיבה מקובל להדגשה, אבל קיבלתי תחושה שאת משתמשת בו במינונים גבוהים מדי ולא בתבונה וכך הוא מאבד מערכו והקורא מקבל טקסט שמעביר תחושה מקוטעת מאוד.

"המתנגדים לדעתי, יטענו..." ובהמשך כתבת "חלק מהמתנגדים טוענים" – אז את חושבת או יודעת? יטענו בעתיד או כבר טוענים בהווה? בלבלת אותי... לאחר מכן כתבת "חלקם השני של המתנגדים טוענים" שגם לא מצלצל טוב וגם נשמע שאת יודעת וקובעת עובדה ולא שאולי, בעתיד, לדעתך... ותרי על "לדעתי" (כאן) או על השימוש בזמן עתיד. את יכולה לכתוב "יש הטוענים כי..." אם אלה טענות שכבר שמעת בעבר, ואז כדי להציג דעה נגדית נוספת "אחרים טוענים ש...". אם את רק מנחשת ובכל זאת רוצה להיות זהירה בניסוח, אפשר "דעה נגדית אחת עשויה להיות..." ואז "דעה נגדית נוספת/אחרת אפשרית היא...".

"לסיום דברי, ניראה לי כי טענתם של רבים, כי בית הספר הוא מוסד אשר מנוון ובולם יצירתיות, הינה נכונה ברובה, אך ישנן נקודות קטנות של אור."
"נראה" – ללא יו"ד.
"הינה" – מבחינה סגנונית מוטב להימנע ולהשתמש ב"היא" או פשוט לוותר על האוגד – "נראה לי כי טענתם נכונה ברובה".

אני חושבת שבמקום סיום מוטב לסכם. משהו בסגנון "לסיכום, אני תומכת בטענה כי... מכיוון ש (מניית הסיבות שציינת בכותרת בלבד, בלי לפרט) ולעומת זאת (מניית הסיבות הנגדיות, שוב, ללא פירוט), ועם זאת יש מקום לשמור על אופטימיות בשל (מניית הסיבות לנקודות האור)".

לסיכום: לא רע לחיבור ראשון, יש בסיס ויש על מה לעבוד; דרושים עוד הכוונה ואימון בכתיבה.

allstar1000

New member
תודה על העזרה!

תודה על העזרה, אני בתיכון (כשנרשמתי לא התייחסתי לנתונים ופשוט לחצתי ומה שיצא - יצא (לא ידעתי שנוהגים להסתכל על זה).
גם אני אל שותפה למה שכתבתי בפה מלא, היו לי נתונים בסיסיים שעל פי הם הייתי צריכה לכתוב את החיבור, אם כי עם רוב הדברים אני מזדהה...
לגבי הפיסקאות, כתבתי את החיבור בוורד (WORD) והעתקתי לפה, לכן זה יצא כך. במקור, הפסקאות מסודרות.

תודה רבה רבה על העצות והבעת הדעה, עזרת לי לשפר את החיבור!

למעלה