שלום לכולם

אמאשלגל

New member
שלום לכולם../images/Emo140.gif

שלום לחברי וחברות הפורום החשוב הזה. אני אמא של ילד בן 10 וחצי. בהיותו בגיל 3 ו-10 חודשים הגעתי איתו לאבחונים בשל בעיות תפעול הידיים (כגון אחיזת עפרון), שם אובחן כבעל חגורת כתפיים חלשה. במהלך השיחה עם הרופאה המאבחנת, היא אמרה שהוא אנטיליגנטי מאוד, הרבה מעל הממוצא וכן שיש לו בעית ריכוז כלשהי, שאולי תבוא לידי ביטוי בעתיד, בזמן הלימודים. כעת הוא בכתה ה'. מאז כתה א' אני מסתובבת עם פרפרים בבטן, חוששת שלבן המקסים והאהוב שלי יש בעיה. הבעיה היא, שהבעיה שלו כנראה מאוד גבולית. מספיק גבולית בשביל לדחות בכל פעם מחדש את האבחון, רק בגלל שהמורה שוב אמרה שהוא די בסדר. "די בסדר, משתדל" זו הגדרה שכזו, שגרמה לי להמתין עד עתה עם האבחון... אולי זה הזמן לציין, שבבית שלנו יש התמודדות נוספת, לא קלה אך אפשרית, יש לי גידול במח שהתגלה לפני כחמש שנים. לשמחתי, במהלך השנים הללו, לא תמיד בקלות יתרה, הצלחתי להפוך את הקושי הזה לעוצמה, יש לנו בית אוהב ותומך. אני מתפקדת כאם רגילה כמעט לחלוטין. המחלה שלי מאוד על פני השטח, לא בחדרי חדרים ולא בלחישות. יש לגיטימציה לשוחח על מצבי הרפואי, יש לגיטימציה לשאול, להגיד וכדומה. בעית הריכוז והקשב של בני, אינה מלווה בבעיות התנהגות היפראקטיבית- אולי זו הסיבה שהצליחו לגרום לי לדחות את האבחון ואת נתינת הסיוע, שהרי, הוא לא ממש מפריע לסביבתו בהתנהגות לא נעימה. בשנת הלימודים הזו, הוא הצליח לדחות את עשיית שעורי הבית ולחמוק מלעשותם כך, שאתמול הוא למד והשלים חומר לימודי מעשר בבוקר (הוא לא הלך לבית הספר) ועד שבע בערב. כמובן, שהוא עשה הפסקות באמצע, כי זה באמת הרבה זמן וכן, זה לא היה מוגדר כעונש, אלא כמשהו שהגיע הזמן לעשותו. מבחינה חברתית, בני מקובל בחברת כיתתו, הוא משופע בחברים ואהוד מאוד. גם מבחינת הדימוי העצמי, כמדומני, הוא ממש במצב טוב. הוא לא מרגיש חריג או פחות טוב מאחרים. המקום היחידי בו אני יכולה לראות מעט תחושות לא נעימות, הוא במערכת היחסים שלו עם אחותו הצעירה- הוא מקנא בה וחושב שחלק מהאנשים הקרובים אליו אוהבים אותה יותר מאשר אותו. הקשר שלנו, שלי ושלו הוא קשר מאוד טוב. לשמחתי, מאז ומעולם הגבולות בבית שלנו היו מאוד מוגדרים, מה שגורם לחיים להיות קלים, כמעט ללא בעיות. למדתי במהלך חיי לקבל אנשים כמו שהם, ללא ביקורת או רצון לשנותם, וזה מאוד עוזר לי באמהות- אני שם בשביל ילדי כשהם זקוקים לי, ללא ביקורת או דחייה, עם הרבה אהבה ותחושת שיתוף מלאה. קבעתי תור לאבחון אצל רופא נוירולוג, האבחון יתקיים בסוף החודש הזה. בינתיים, קראתי מספר לא מבוטל של מאמרים בנושא, חלקם בפורום וכן פגשתי את שיטת אלבאום, שגרמה לי לחשוב, שאולי מצאתי את הדרך לעזור לבני היקר. אני לא מבינה מספיק בנושא הזה, אבל נראה לי שלתת לו טיפול כרטלין יהיה השלב האחרון בהתמודדות. מעניין למה, אבל תמיד חשבתי שרטלין הוא להיפראקטיביים בלבד. מסתבר, שיש לי עדיין מה ללמוד... אשמח לשמוע מכם ומנסיונכם על השיטה וכן לקבל עצות איך להקל עליו כעת, לפני האבחון. כמו כן אשמח לקבל עצות בנוגע לאבחון. (אני חוששת שהמצב של בני יאובחן לא נכון בגלל מצבי הרפואי, שיאמרו שזה רק בגלל עומס רגשי למשל...) מרגישה שכתבתי את כל צרותי בערך, סליחה אם הגזמתי בשאלות. אמא אוהבת.

zivadina

New member
אבחון

שלום אמאשלגל וברוכה הבאה אלינו. אני תמיד ממליצה על אבחון נכון ומקיף של הפרעת קשב ורכוז, היות שזאת הפרעה שפוגעת בתחומי חיים רבים, אבל טיפול בתחומים השונים מבלי לדעת את המקור המרכזי איננו מוביל אותנו רחוק. אני מציעה לך לקרוא בספריית הקישורים של הפורום, בה ישנם יותר מקורות מידע מאשר בספריית המאמרים. (ספריית המאמרים מיועדת אך ורק למאמרים מקוריים שנכתבו בפורום). לאור הבעיות הרגשיות שעלולות להיות לבנך, הייתי ממליצה על אבחון אצל פסיכיאטר, ולא אצל נוירולוג. הכי חשוב, להקפיד על רופא שמתמצא בהפרעת קשב ורכוז ולא עוסק בה "מן הצד". אני ממליצה לך לקרוא את הקישורים הבאים ולחזור אלינו עם שאלות ספציפיות לגבי המשך האבחון. בנוסף, אני מקווה שהמומחית שלנו לריפוי בעיסוק, שרון שני גונן, תתפנה לענות לך בתחום שלה. בהצלחה!

אמאשלגל

New member
תודה על התגובה

את הקישורים הללו קראתי אמש והיום שוב. אני חייבת להודות שהם לא ממש מעודדים אותי, כי אני מוצאת הרבה סימוכין להתנהגות בני בהגדרות ההפרעה. מדוע לאבחן אצל פסיכיאטר, כאשר רבים הסיכויים שהוא ישליך את המצב של בני אוטומטית על מצבי הרפואי? דווקא מבחינה זו חשבתי, שיהיה הוגן יותר לבחון את ההפרעה אצל נוירולוג, שם ההסתכלות יותר ישירה ועניינית למצבו האישי- הלא כך? (עדיין לומדת את הנושא..) תודה על תגובת המנהלות, עזרתן לי מאוד.

zivadina

New member
למה פסיכיאטר?

אני ממליצה על פסיכיאטר דווקא בגלל שעלולות להיות בעיות רגשיות. רק פסיכיאטר יודע לעשות "אבחנה מבדלת" של בעיות רגשיות ולדעת אם מקור הבעיות הוא במצב הנפשי או בהפרעה הנוירולוגית. למשל, הבת שלי אובחנה אצל נוירולוגית ידועה שאמרה לה שאין לה ADHD, אבל ייתכן שיש לה בעיות נפשיות. אחר כך הלכנו לפסיכיאטרית שאבחנה ADHD חמור, וטיפול בריטלין פתר 90% מן הבעיות. קודם כל, אל תיבהלי מפסיכיאטר. תזכרי שהוא קודם כל יועץ מומחה ביותר לבריאות הנפש, ורק אחר כך גם מטפל בחולי נפש. היות שהפרעת קשב ורכוז פוגעת בבריאות הנפש, אני ממליצה לכל ילד מעל גיל 10 לגשת לאבחון אצל פסיכיאטר. שמענו כאן על הרבה פאשלות של נוירולוגים. כרגע אני מכירה רק נוירולוג אחד שמבין גם בבעיות נפש, וכנראה שזה קשור לזה שהוא נשוי לפסיכיאטרית...

בעיית קשב או לא?

אמא של גל, שלום וברכה, לא לגמרי הבנתי מה הקשיים התפקודיים של בנך, שבגללם את חושבת שיש לו בעיית קשב וריכוז. האם דחיית שעורי הבית? האם זה שהוא רק "די בסדר, משתדל" בכתה? או האם זו האמירה של הרופאה המאבחנת (בהתפתחות הילד?) בגיל שלוש וחצי. אני מסכימה עם זיוה לגבי האבחון, אך לדעתי כדאי למקד היכן אתם רואים את הקשיים התפקודיים העקריים בדיוק, כדי להצליח לקבל את מקסימום הסיוע מהמאבחן. לא ציינת אם לבנך יש קשיים מוטוריים כמו סרבול, או קשיים בהתארגנות עם גופו ועם סביבתו. דחיית שעורי בית וקשיים לימודיים יכולים להיות מוסברים בכל מני דרכים, ושיטת הטיפול, לטעמי, מתחייבת מההסבר שבוחרים לאמץ כסיבת הבעיה. בברכה שרון

דליה.ד

New member
שלום לך אמאשלגל ברוכה הבאה../images/Emo140.gif

אני הייתי רוצה להתייחס לאמירה שלך בנוגע להשקפת העולם (שלפי דעתי משותפת לדי הרבה הורים) הרואה בטיפול התרופתי קו אחרון בטיפול בהפרעת קשב וריכוז. גם אני נקטתי בעמדה הזו וניסיתי די הרבה שיטות וגישות שקיוויתי כי יועילו. במקרה שלי אני חייבת לסייג כי בני הוא adhd ובעיות ההתנהגות שלו היו די חמורות בנוסף לבעיות הקשב ולקויות למידה. אני באמת מאמינה שכל הורה צריך לבחור את דרכו וכיצד הוא מחליט לטפל בילדיו, זו האחריות שלנו כהורים. אני גם חושבת שמדובר בתהליך שכולנו עוברים ובו אנו רואים בתרופות את "הקש האחרון" (נורא מוזר אבל לדחוף להם כל מיני שיקויים ותמציות ותוספי מזון שממליצים עליהם כל מיני אנשים - את זה אנחנו עושים בלי בעיה.... - וגם אני עשיתי!). לאחר דרך חתחתים ארוכה ובזבוז זמן יקר הגעתי למסקנה שמה שמתאים לילד שלי הוא הטיפול הקונוונציונאלי ו....זה הציל אותו. פשוטו כמשמעו! איני יודעת אם לבנך יש הפרעת קשב, על חשיבות האבחון - אין ערעור. השאלה כמה זמן צריך עוד לעבור עד שיקבל טיפול מיטבי ויביא את יכולותיו הגבוהות לידי ביטוי. לצערי עם בני שבזמנו הוגדר כמחונן איחרנו את הרכבת ובאבחון האחרון כבר לא הוגדר כך כי הפער הלך וגדל. בכל מקרה כל הכבוד על דרכך בהתמודדות עם הקשיים של הילד בנוסף להתמודדות האמיצה שלך עם מחלתך, את מצטיירת בעיני כאשה חזקה שאינה מטאטאה רת הקשיים מתחת לשטיח ו/או מתעלמת מהם. וכנראה שעכשיו מגיע רגע האמת בו צריך לברר באופן חד משמעי לכאן או לכאן מה הקושי ואיך בונים תכנית טיפול. בהצלחה והרבה בריאות!!

אמאשלגל

New member
תודה לך על התגובה

כתבתי תשובות ארוכות ומפורטות למעלה, אשמח אם תגיבי להן. ו...תודה לך על העידוד והמילים החמות.

אמאשלגל

New member
שרון שלום

תודה על תשובתך המפורטת. הקשיים התפקודיים של בני הם: חוסר יכולת למלא ולזכור הוראות (אפילו הוראה פשוטה כמו- תביא לי בבקשה את התיק הכחול שבחדר כביסה תגרום לו בדר"כ להגיע עד למטבח, לחזור אלי שוב ולשאול אותי מה בקשתי ממנו, אין זה בגלל התנגדות או חוסר רצון למלא אחר בקשתי, אלא בגלל בעיה בזכרון או ברמת הקשב שלו). הוא אינו קורא ספרים, אינו משחק במשחקים שאינם משחקי מחשב/ משחקים פיזיים כגון גלישה על רולר בליידס, קפוארה וכדומה. משחקי שולחן נמצאים בביתנו לרוב אבל ללא שימוש, לצערי. הוא נמנע מעשיית שעורי בית אלא אם אני שם כדי לתמוך בו ולרכז אותו. הוא בכתה ה' ולדעתי ניתן לספור את הפעמים שעשה שעורי בית לבדו. גם כשהוא רוצה למלא אחר המשימות שניתנות לו, משימה שאמורה לקחת עשר דקות עלולה לקחת לו שעתיים כי הוא שוב ושוב מוסח, דעתו פזורה לגמרי- הוא שומע כל איוושה וכל רשרוש ומגיב לו, הוא פתאום קם למזוג לעצמו שתיה, מתערב בשעורי הבית של אחותו, מספר לי כל מני דברים וכו'. בכתה המורה אומרת שהוא מדבר כל הזמן תוך כדי עבודה עצמית, פשוט ממלמל, מזמזם ושר. כמו כן הוא מקיש על חפצים באופן כמעט תדיר ויוצר מנגינות באמצעות התיפוף וכן באמצעות מלמול וכדומה(שמסיחות את דעתו שוב). הוא מאבד חפצים ללא הרף. הקלמר שלו ממלוא שוב ושוב על ידי במחק, מחדד ועפרונות אך הם לא נמצאים שם אחרי ימים אחדים. כמו כן, למשל השבוע, היתה לו משימה לקרוא בספר גאוגרפיה שני עמודים. הוא לא ידע שיש לו ספר גיאוגרפיה, למרות שהספרים חולקו בכתה, והוא ממש התווכח איתי שהספר עליו הצבעתי אינו ספר גיאוגרפיה. אני מעריכה שגם זה נובע משכחה/ חוסר ריכוז/ חוסר קשב, כי כאשר נתנו להם את הספרים בכתת הלימוד אמרו למה משמש כל ספר ובאיזה משני הספרים ישתמשו קודם. הלוואי שהוא לא סובל מבעיות קשב וריכוז. אשמח לקבל את תשובתך.

השתתפות מול המנעות

אמא של גל בוקר טוב, מדברייך עולה שגל מאוד מוסח, ושהוא נמנע מהשתתפות בהרבה משחקים ופעילויות בחייו - חייכם. האם הסיבה לכך היא בעיית קשב או לא, קשה לומר מכאן, אבל אסתכן ואומר שנראה לי כך. את אומרת " הלוואי שהוא לא סובל מבעיית קשב וריכוז", ואני שואלת למה? האם יש הסבר או הסברים אחרים לקשיים שלו שהם יותר קלים ל"עיכול" ולטיפול? אני עובדת עם ילדים ואנשים עם בעיות קשב וריכוז, יש כמה במשפחתי הקרובה והרחוקה, וגם מבין חברי, אלה ילדים ואנשים מוכשרים, סוערים, יצירתיים, מעניינים... וכן, גם מאתגרים! בעבר הייתי שותפה לתחושתך כלפי טיפול תרופתי, אך היום אני חושבת שגם שיקול זהיר של כל החסרונות אינו משתווה ליתרונות. המנעות מול השתתפות, מעגלי כישלון מול מעגלי הצלחה, נוכחות והבנה מול התנתקות.... אולי המחסום הגדול והסטיגמה המשמעותית הם אלה ש"גרים" אצלך. ובכל מקרה הטיפול התרופתי אינו עומד לבדו, ומתווספים לו סוגי טיפול ותמיכה רב תחומיים. אנחנו נמשיך ונהייה כאן בשבילך, לעזור ולתמוך בתהליך הבירור, ההתלבטות וההסתגלות. שרון שני גונן מרפאה בעיסוק

למעלה