שלום לכולם, שאלה

chinuk

New member
שלום לכולם, שאלה

שלום לכולם. אני בכיתה י'- והיום היה לי מבחן בלשון. הייתה לי שאלה כזאת (היא לא נכתבה בדיוק ככה אבל זאת הייתה הכוונה): איך אומרים? יְנבּוֹל או יְבּוֹל? תודה לכל העוזרים!

chinuk

New member
טעות ../images/Emo4.gif לא רואים פה טוב את הניקוד

באות י' אין שווא אלא חיריק

אִיתַי

New member
תשובה ../images/Emo26.gif

שלום לך וצהריים טובים
יש לומר יִנְבֹּל. לפי אתר האקדמיה, "הפעלים בגזרת פ"נ מותרים בקיום ה-נ' בכל הצורות (כגון ינקֹם, ינדֹּד, ינשֹׁר, ננטַש, ננשַך), למעט מספר פעלים, שההבלעה בהם היא הכרח: בניין קל: יִגַּהּ, יִגַּע, יִגַּשׁ, יִדַּח, יִזַּל, יִטֶּה, יִטֹּל, יִטַּע, יִסַּע, יִפַּח, יִפֹּל, יִשָּׂא, יִשַּׁל, יִשַּׁק, יִתַּךְ, יִתֵּן (וכן: יֻתַּן)." השורש נב"ל אינו מופיע ברשימת הפעלים שהבלעת ה-נ' בהם היא הכרח, ולכן הצורה "יִנְבֹּל" היא הנכונה.

chinuk

New member
בסדר, תודה רבה! ../images/Emo13.gif

שאלה בקשר לפעלים שכתבת- התכוונת שאת כל אלה כותבים בצורה הזאת? אותנו לימדו שכותבים לנסוע ולא ליסוע

אִיתַי

New member
שם הפועל זה כבר עניין אחר

ושוב, מאתר האקדמיה: "צורות המקור (שם הפועל) בבניין קל - הנו"ן בהן מתקיימת. למשל: לִנְסֹעַ, לִנְטֹעַ, לִנְגֹּחַ. צורות המקור לִדֹּר, לִטֹּל ולִפֹּל (שנוצרו בלשון חכמים) מותרות בלי נו"ן."

chinuk

New member
אהה נכון..

לא שמתי לב שזה יסע ולא 'ליסוע'... שוב תדה רבה לך!

chinuk

New member
שאלה בקשר לאתר...

יש מקום באתר של האקדמיה שכתוב על הפועל הספציפי הזה? סתם רציתי לראות לחברים שלי. שוב תודה

or99

New member
מתקיימת. אבל הוא שאל אם הדוגמה...

הספציפית הזו מופיעה.

streetball

New member
ומדוע

גם היא מותרת, גזרת חפ"ן היא לא האפשרות היחידה?(מלבד גזורי שם, שורשים חדשים, הבדלה משורשים אחרים וכדומה...)

אִיתַי

New member
תשובה... ../images/Emo26.gif

דניאל היקר, לפי אתר האקדמיה, "נו"ן הבאה ישירות לפני עיצור אחר, יש בעברית החדשה נטייה לשמרהּ. האקדמיה סומכת את ידה על כיוון ההתפתחות הזה." זו הסיבה מדוע הנו"ן אכן מופיעה בחלק מן הפעלים. וראה גם את תשובתה של אסופית באותו עניין.

or99

New member
אבל כתוב שם...

*מותרת*. זה לא אומר שהצורה יִבֹּל אינה נכונה. אפילו בסעיף הבא כשמובאים שם פעלים מיוחדים "הנוטים בקיום הנו"ן", גם אז הניסוח הוא "נוטים" ואין שלילה של הצורה ללא נ'.

Yuvalenko

New member
הצורה "ינבול" היא נכונה. זה לא אומר

שהצורה "יבול" אינה (איננה) נכונה. זה גם לא אומר שהיא נכונה. זה בדיוק שאלות לוגיקה בפסיכומטרי.
(הייתי חייב להעיר, מצטער..)

or99

New member
אבל...

"יש לומר יִנְבֹּל." --> מכאן משתמע שרק זו הצורה הנכונה, מה שאין כך הדבר. ואני את הפסיכומטרי שלי כבר עשיתי...

Yuvalenko

New member
אל תתחכם לי!!

אבל אתה צודק. אני באמת סתם הערתי, כי לא היה לי מה להגיד.

chinuk

New member
איתי- שאלה בקשר להסבר ../images/Emo4.gif

עדיין לא הבנתי למה אומרים ינבול ולא יבול.. אני אשמח אם תסביר לי- או שתתן לי קישור למקום שיש בו הסבר על זה. תודה רבה!

chinuk

New member
רגע, הבנתי..

אבל למרות שזה לא הכרח לכתוב יבול- זה יכול להופיע כ-יבול וכ-ינבול, לא?

chinuk

New member
יש לי עוד שאלה-

האם אומרים למישהו בציווי "כנס לכיתה" או "הכנס לכיתה"?

למעלה