שלום לכולם שאלה

rafi115

New member
שלום לכולם שאלה

פרסית זה כמו ערבית יעני אני יודע ערבית מרוקאית אלג'ירית כזאת אני יכול לדבר עם פרסים או יש לכם שפה אחרת?

apsaradancer

New member
תשובה

מדובר בשתי שפות שונות בתכלית מבחינת מוצאן הלשוני (ערבית - שייכת למשפחת הלשונות השמיות, פרסית - שייכת למשפחת הלשונות ההודו-אירופאיות), התחביר, והדקדוק. בשל הכיבוש הערבי שהחל במאה השביעית ונמשך וההשפעה הרבה שהיתה לשפה הערבית על הפרסים (בשך הכיבוש ובשל אימוץ האסלאם) ניתן למצוא כיום בשפה הפרסית אוצר מלים עצום שמקורו בערבית. כך שלשאלתך - דובר ערבית לא יכול לשוחח עם פרסים אך יש סיכוי טוב שיוכל להבין חלק מהנאמר בשל זהות באוצר המלים

פרויז1

New member
תשובה לרפי :

פרסית וערבית זה כמו אנגלית וצרפתית. שבת שלום אח שלי !

gamari

New member
הגבול ביניהן

הגבול הבולט והמובהק בין השפות הערביות לבין ההודו איראנית נמצא בפקיסטן. זו מדינה שמדברים בה שפה אחת, נקרא לה פקיסטנית (גם שם כל מיני ניבים שונים ושמות שונים לשפה) אבל מה שבולט זה הכתב. את אותה שפה כותבים באותיות הודיות ובאותיות ערביות והשוני הוא בין מזרח למערב. במערב המדינה הכתיבה באותיות ערביות (כמו פרסית, וכל שאר המזרח התיכון) ובמזרח המדינה, הכתיבה באותיות הודיות - בגלל הקרבה הפיסית להודו

פרויז1

New member
ניר !

שאלה קשה, וייתכן מאוד שהתשובה עליה : "לא ידוע" . יש השפעה של שפה על אדריכלות? כוונתי : שפת דיבור/פונטיקה... והשפעתה על האדריכלות. לא קשר בין שפה לבין אדריכלות, אלא השפעת השפה כשפה על אדריכלות. שאלה מנותקת???

gamari

New member
השאלה לא מנותקת

אדריכלות מוגדרת ומוצגת כאם כל האמנויות. אדריכל הוא אמן שבד"כ שולט באופן מקצועי, או שלא, באחת מהאמנויות וזו דרך טובה להתבטא. ישנם המון סוגים של מבנים בעולם.\נחלקם ל-2 קטגוריות עיקריות. אדריכלות ללא אדריכלים (ורנקולרית) ואדריכלות. הסוג השני מתייחס למבנים "מיוחדים" שהצליחו לבלוט מסביבתם הטבעית או להשתלב אבל לגרום לנו כמשתמשים להבחין בבניין כשונה. כמו כל מיני מבנים שהפכו למפורסמים ואפילו חשובים (בית המשפט העליון בירושלים, קתדרלות באירופה, מסגדים, מבני תרבות וכו') הסוג הראשון מתייחס לכל המבנים בעולם שהם תוצאה של השפעת הסביבה מבחינה אקלימית, חברתית, תרבותית וכמובן הסטורית. כפר במרוקו שונה לחלוטין מכפר במונגוליה למרות שהתושבים בעלי אותם צרכים ושימושים. כל ההשפעות תלויות בכל נדבכי התרבות, ובתרגום פשוט ניתן לעשות פאראפרזה בין מבנה X לבין נדבך בתרבות המאפיין את אותו אזור. אם שפה בעיניך כמתבונן נחשבת לנדבך של התרבות, אתה יכול למצא את הקשר בין צורתה, כתיבתה, הגייתה לבין רובד באדריכלות. למשל הכתיבה הערבית היא כתיבה ציורית בעלת פינות מעוגלות, מחוברת כאשר כל אות סופית היא שונה מהאותיות בתוך המילה. המון אותיות דומות בצורתן ורק ניקוד משנה את הגייתן כמו ح خ ج או ک گ או ط ظ ועוד כהנה וכהנה. ניקח את הניתוח הקצרצר הזה ונקביל אותו לארכיטקטורה איך נראים המבנים המוסלמים ? באופן כללי... המון קישוטים, צורות מעוגלות , פינות מאד מובהקות, אין חיבור בין מבנים, (כל מילה בפני עצמה) ואם כבר יש אז בד"כ דרך הגג מחבר בין מבנים (חיבור בין אותיות). המון מבנים דומים אחד לשני באזורים מסוימים, הייחודיות נעלמת, (האותיות הדומות אחת לשניה). בקיצור, זו לא תורה כתובה, אני באופן אישי לא בדקתי ולא חקרתי אבל מניתוח קצרצר כן הצלחתי למצא קשר. וכו' וכו' אני לא יודע עד כמה זה קיים אבל אדריכל המתמחה בגרפולוגיה אולי ימצא את ההקבלה המדויקת ויוכל לתת לך השוואה יותר מדויקת.

פרויז1

New member
ניר, תודה!

לפי הקו הזה, אפשר בהחלט להמשיך בדיון תאורטי על ארכיטקטורה לטינית ונגיד יוונית, רומית וטורקית ועוד. בהחלט! אני כמתבונן מן הצד, כמו כל אחד, רואה את השפה ואת המיוחדוּת של כל שפה - הגייה כתב ניב הנגנה ועוד של כל שפה - כחלק אורגני מהתרבות של קבוצת השפה. איזה יופי התחלת לפתח את זה! זה נושא שאין לו סוף!!! תודה רבה ושבת שלום

למעלה