שלום לכולם הודעה ראשונה שלי בפורום

lala897

New member
לא.

ניתן לדבר על סבירות. כי כל המסקנות שאנחנו מגיעים אליהם הם עפ"י ההגיון שלנו. גם המסקנה שההגיון של הבורא הוא שונה משלנו זה עפ"י ההגיון שלנו וזה סביר.

גוססי

New member
התלבלבת ../images/Emo6.gif

אי אפשר לומר "ניתן לדבר על סבירות" וגם "ההגיון של הבורא הוא שונה משלנו זה עפ"י ההגיון שלנו וזה סביר" בנשימה אחת.

lala897

New member
למה?

את ההגיון מאחורי המעשים אנחנו לא מבינים, אבל אנחנו מבינים שיש הגיון שמעל להגיון שלנו. למה אי אפשר לאמר את זה?

גוססי

New member
כי אם...

"את ההגיון מאחורי המעשים אנחנו לא מבינים", אזי האמירה "יש הגיון שמעל להגיון שלנו" חסרת משמעות. אין לנו שום אפשרות לומר משהו על דבר שאינו מובן לנו.

lala897

New member
למה?? אני יגיד את זה במילים אחרות-

אם עכשיו אתה תחטיף לי הרצאה במדע. אני לא יבין כלום. כי הנתונים שלי בשכל מוגבלים כדי להבין את ההרצאה. חסרים לי נתונים ולכן אני לא מבינה. אבל אני מבינה שחסרים לי נתונים שלך יש ולכן אני לא מבינה את ההרצאה. אותו הדבר אני לא מבינה למה, מה ואיך דברים מסוימים קורים בדרך שהם נעשים כי חסרים לי נתונים. אבל אני מבינה שחסרים לי נתונים שלבורא יש ולכן ההגיון שלי מוגבל. אבל זה הגיוני שהוא מוגבל, הגיוני שחסרים לי נתונים שיש לבורא. מה הבעיה???????????????

גוססי

New member
כי ההגיון האנושי...

כפוף למגבלות אנושיות שאינן חלות על בורא עולם.

lala897

New member
אני עדיין לא מבינה.

מצטערת. תסביר לי מפורט. לפי הדוגמא שהבאתי לך וזה.. מה לעשות באג בשכל.

גוססי

New member
דוגמה:

אנו חיים בעולם בו הזמן זורם ללא הפסק ובכיוון אחד בלבד, ולכן אנו פועלים תמיד מתוך ידיעה שכל דבר שנעשה כעת לעולם לא ניתן יהיה לתקן; משהו ממנו תמיד ישאר - שרידים מוחשיים, פיסקה כתובה בספר כלשהו, זכרון במוחו של אדם אחר וכו'. האם הדבר נכון גם לגבי בורא עולם? יתכן שלא, ואם זה המצב אזי הוא יכול לתקן את שגיאות העבר שלו מבלי שמישהו ידע.

lala897

New member
דוגמא מצוינת-

אתה בעצמך כתבת שאתה מבין שיתכן שבורא עולם יכול לתקן שגיאות עבר. ההגיון שלך אומר שאפילו אם זה לא הגיוני בעולם האנושי לעשות את זה, זה הגיוני אצל בורא עולם.

תראה אם אתה אומר שאין תכלית כולם מו

מודים שאתה.... ואם אתה אומר שיש תכלית ולא יודעים או לא מצאו אותה עדיין אז איך אחרי אלפי שנים עוד אף אחד לא גילה את התכלית זה לא הגיוני, היום כבר המציאו מחשבי על חלל מתפתח וכו` לא יכול להיות שלא מצאו את התכלית, אנו היהודים קיבלנו את התכלית מבורא העולם ולכן אין לנו מה לחשוב יותר אבל אתה בכלל לא מאמין בבורא זו הבעיה שלך וכלן תברר קודם אם יש בורא או לא כי אם אין בורא מה יש בלבולוציה ? פיצוץ?

Levos

New member
אולי הוא ברא את העולם מטעמים אסתטים

הרי העולם הוא יפה, מאוזן. אבל הוא לא מוסרי. האם אין זו סיבה ליצור משהו? כמו יצירת אומנות.

lala897

New member
מטעמים אסתטים?

לא נשמע לי סיבה מספקת כדי ליצור עולם עם צרות, מחלות, אסונות. כך שהאסטטיקה פשוט נופלת, ולא לוקחת חשיבות רבה ביום יום .

Levos

New member
זה שאת לא שמה לב אליה

לא מורידה מחשיבותה או תפארתה. האמת היא שזה רעיון שקראתי בקשר לפירוש של סיום ספר איוב. נאמר שם שהתאור של מיני הזוועות של הטבע והתופעות הבלתי ברורות נועדו להראות כי ה"רע" הוא חלק בלתי נפרד מהקיום. בלא "רע" בצד ה"טוב" לא נייתן להנות, לשקול, ואף לא ליצור. לכן שכר ועונש אינם יכולים להיות השיטה היחידה על פיה פועל העולם.

lala897

New member
לא אמרתי שזה לא חשוב או מפואר

אבל בהשוואה לשאר הדברים הקיימים בעולם, לשאר המשמעויות זה לא תופס חלק נכבד כמו שזה היה אמור לתפוס אם זה היה המטרה. לא הבנתי מה הקשר למה שכר ועונש לא יכוללים להיות השיטה היחידה? אני אשמח אם תסביר לי שוב

Levos

New member
הסתבכתי קצת בעצמי

מה שהתכוונתי לומר הוא יותר בכיוון הבא. הרע הכרחי לשם בחירה וכן לשם אומנות. לא ייתכן שהרע ניתן רק כעונש לחוטאים. איוב הוא דוגמא לכך. וספר איוב הוא דוגמא לאומנות אשר נוצרה בעיקבות אותו רע- ולכן ניתן להצדיק אתץ הפגיעה באדם צדיק על ידי התוצאה של פילוסופיה ויופי (אסתטיקה) הגלומה בספר איוב. אילו היה קיים כלל ברזל של שכר ועונש, כל האנשים היו עולים במהרה על הפטנט. לא קשה להיות צדיק כשיש לך חיי מותרות והמצוות נותנות לך רווח מיידי. אבל אז אנשים לא היו יודעים כאב וצער (אשר הכרחיים ליצירת אומנות). ולא היה טעם לחיים כלל. (הנאה היא גם דבר יחסי. איננו יכולים להנות אם לא חווינו מצב גרוע יותר אשר בהשוואה עליו מצבנו מעודד ומהנה. כשאנשים מפונקים מדי הם כבר לא נהנים מדבר)

lala897

New member
נראה לי שהבנתי..

אבל קשה לי להתחבר למושג אמנות שאתה מקשר אותו לספר איוב\ יופי ואסטטיקה. או שאני לא מבינה למה אתה מתאר אותו כך או שאני לא מכירה מספיק את ספר איוב (כנראה שזאת הסיבה)

Levos

New member
האם לדעתך ספר איוב איננו ספרות?

נהוג לראות בספרות תחום של אומנות. אני בכל מקרה התכוונתי למושג "אומנות" במובן הכי רחב שאפשר: יצירה של דבר מה חדש, מחשבתי או חומרי, אשר מגלם בתוכו יופי או איזון או שלמות. בהגדרה זו נכלל המדע והפילוסופיה וכן תחומי האומנות המקובלים.

saar7650

New member
../images/Emo6.gifאתה מצחיק אותי!

זה כמו לקחת משפט ראשון בספר מסוים ובזאת לסיים את כל תכליתו של הספר!

גוססי

New member
התייחסתי לסיפור הבריאה בלבד

יתכן שאח"כ הבורא החליט על מטרה מסויימת, אבל אין כל אינדיקציה שזו המטרה שעמדה לנגד עיניו ברגע בו החליט לברוא אותנו.

TJSBZ

New member
נניח שכן ונניח אפילו שהיתה לו מטרה

יש המון אנשים שטוענים שהם יודעים מהי. אני חושבת שאף אחד לא יודע מה היתה המטרה, אם בכלל היתה מטרה. אולי המטרה היתה פשוט שאחיה את חיי באופן הכי טוב שאני יכולה? ליצור לעצמו תיאטרון ענק, שאף פעם לא ישעמם לו? תחליף משוכלל למשחק שחמט? אני לא יודעת אם יש אלוהים, אם הוא ברא משהו, ואם יש לו מטרה בבריאתו. אני כן יודעת שגם אם נניח שהוא לא ברא כלום, יש לו ייעוד מאד חשוב: הוא צורך סוציולוגי ופסיכולוגי עמוק. צורך פסיכווגי בהסבר, בסדר, במראית עין של סדר (כשכלים כל ההסברים ההגיוניים אומרים "נסתרות דרכי האל") וצורך סוציולוגי במערכת חוקים שיש לה אכיפה מוחלטת, אין מהרהרים אחריה ואין מערערים עליה.

למעלה