שלום לחברי הפורום

יוֹאב

New member
שלום לחברי הפורום

אני שואל בשמו של חבר. שם משפחתו של החבר מזעקי כידוע, שמות משפחה ממוצא תימני, מקורם בעיר או באיזור שממנו מגיעה המשפחה, לדוגמה "צנעני" מצנעא, "שרעבי" ממחוז שרעב, "עדני" מעדן וכו'... אלא שבירור העלה, כי שם משפחתו של החבר, לא נובע משמם של אף מחוז או עיר בתימן. הוא מחפש מידע או לפחות דרך כלשהי שעשוייה להוביל אותו למידע לגבי מקור שם משפחתו. כמי שיודע מהי איכותו של הפורום, המלצתי לו להשאיר פה הודעה בנושא. בתקווה לעזרתכם, יואב

friend9

New member
מזעקי

לא הסברת היכן חיפשת שם מקום הקשור ל"מזעקי". באתר http://www.fallingrain.com/world/YM יש שמות כל המקומות בתימן. מקום ידוע נקרא Nuzayqiyah. מקומו 4402 - 1253. בערך 90 ק"מ מדרום לתעז. אולי "מזעקי" בא מאותו מקום? אולי יש ל"מזעקי" פירוש אחר?

האם אתה בטוח בשם?

בין יוצאי תורכיה קיים השם אל-אזרקי. נראה לי שהשמות סמוכים.היו יהודים שהיו גרים עם שמות אלו בתורכיה ובתימן. "אחרי הכל אנחנו במזרח התיכון" כמאמר השיר... אנא בדוק , תודה, לאה

חוה3

Member
בית מורשת יהדות תימן ברחובות

האם החבר בדק שם? בקישור המצורף מצויין שישנה כרטסת של הישובים היהודיים בתימן, אותה הכין שלמה דב גויטיין ובה רשומים 1050 ישובים יהודיים בשישים אזורים בתימן.

ronrabin

New member
קשר משפחתי

אצלי בעץ יש קשר למשפחות גלוסקא (סב אשתי), מדהלה (דודנית חמותי), נדב (נדאף) וגם עפג'ין (סבת חמותי). כולם תושבי שעריים ובמקור תושבי אעזור חידאן שבתימן.

קולגה למחקר הגנאלוגי אשר חוקר את

משפחת מזעקי, אליו הפניתי את שאלתך, טען כי מקור השם במקום בתימן בשם: מזעק Mazak, או מקום אחר בשם בית מזעק Bayt Mazak. עדיין לא מצאתי מקומות אלו על גבי המפה. ארנון

friend9

New member
fallingrain

באתר העולמי לשמות מקומות http://yizkor.nypl.org/index.php?id=2775 או ישירות לרשימת שמות המקומות בתימן http://www.fallingrain.com/world/YM לא מצאתי מזעק. אבל צריך הרבה סבלנות, ונא לא להתייאש.

עמי60

New member
טלפן לחיים מזעקי מיהוד ,יש לו עניין

בגנאולוגיה ומהיכרות אישית איתו הוא אדם נחמד ומשכיל ויענה ברצון .

כרטסת גויטיין

כרטסת גויטיין שמורה בארכיון מכון בן-צבי ובה שמות כל היישובים שהצליח ש"ד גויטיין (מחשובי המזרחנים באוניברסיטה העברית, מומחה עולמי לגניזה הקהירית ואחד מחוקרי יהדות תימן החשובים- ראו למשל ספרו התימנים, מכון בן-צבי תשמ"ב) לדלות מעולי תימן וממקורות שונים. הכרטסת כולל כאלף יישובים, אך ברור כי היו מקומות שגויטיין לא זיהה. שמות היישובים בכרטסת בחלוקה למחוזות מופיעים במאמרו של יצחק הולנדר בספר על תימן בעריכת חיים סעדון בהוצאת מכון בן-צבי תשס"ב, עמ' 42-41. ברשימה לא מצאתי שם יישוב זה מזעק, אך למיטב זכרוני משפחת מזעקי מוצאה מהצפון (כלומר אזור חידאן אלשאם וצעדה) כדאי לבדוק באזורים אלו הגובלים בערב הסעודית אם קיים מקום כזה. אבדוק גם במילונים ואנציקלופדיות ערביות ואחזור עם תשובות

תוספת

גם בספרים נוספים אל מצאתי שם מקום כזה מזעק. אני מציע על דרך ההשערה שתי הצעות- 1. השורש זעק משמעו בערבית כמו עברית צעקה, זעקה ובערבית תימנית משמעו לדרוש ואף להזמין אדם לדיון משפטי. ייתכן ושם המשפחה קשור לכך. 2. לחילופין הייתה שכונה בצנעא בשם מזעאקה וייתכן כי המשפחה חייה שם תקופה מסוימת.

ilanab56

New member
למנשה: משפחות משרגי ו- בדיחי ../images/Emo101.gif

הסבים שלי מצד אימי נולדו בתימן. סבי נהג לומר כי בשנה שהיו בה 3 שמיניות הוא עזב את תימן לקהיר (כלומר 1888). כדרך אגב הסבים עלו לישראל בשנת 1923. בארץ קראו לעצמם מזרחי. למעשה כבר בדרכונים שלהם מופיע השם מזרחי. מספר שאלות לי לשמות המשפחה ולמקורן בתימן: 1. האם השם מזרחי הוא לדעתך שם מעוברת מ- משרגי? 2. האם שם המשפחה הנ"ל (מזרחי או משרגי) הוא מהעיר צנעה? 3. שם משפחת נעורי הסבתא בדיחי. האם גם משפחה זו מצנעה? בתודה על מידע והכוונה. בברכה, אילנה

משרקי ובדיחי

אילנה שלום, שם המשפחה הוא משרקי ומבטאים משרגי (יהודי מרכז תימן מבטאים את העיצור ק כ"ג" כדרך הבדוים). משמעות השם שרק הוא מזרח (לכן נקרא העיתון הערבי המפורסם אלשרק אלאוסט- המזרח התיכון) ולכן נהגו יהודי תימן מדורי דורות לעברת את השם משרקי למזרחי, מה שמאפשר לשמור גם על המשמעות וגם על מצלול. משפחות משרקי ובדיחי ידועות הן בקרב יהודי צנעא, אך אם תתני לי יותר פרטים אוכל אולי לומר דברים ביתר בטחון

ilanab56

New member
../images/Emo51.gif רבה לך מנשה

על המענה המפורט. כתבת שאם אתן לך יותר פרטים תוכל לומר דברים ביתר בטחון. אבקש לשאול: איזה פרטים למשל? מה שמעניין אותי לדעת במה ידועות המשפחות הללו בצנעא? האם היו משפחות גדולות מאד? באיזה תחום עיסוק הן עסקו? האם משפחות אלה היו נפוצות באזורים אחרים של תימן? האם היו עירוניים או כפריים? האם יש מקורות מידע ספציפיים למשפחות הללו? באיזה שנה היתה עזיבה משמעותית של יהודים מתימן לקהיר? מה היה הרקע לעזיבה לקהיר? בתודה ובברכה, אילנה

יוֹאב

New member
המון תודות לכולכם

החבר מזעקי, עוקב אף הוא אחר תשובותיכם, ואם וכאשר נדע תשובות ודאיות, אני מבטיח לעדכן. כמו כן, אני אשמח אם לחלק מכם יצוצו רעיונות נוספים למקור השם.

חייקין

New member
כתוב בגוגל:

yemen ולאחר חפש בתוצאות: mazak ותגלה בין השאר פירוש ערבי למילה, המתקשר לאחד מראשוני השליטים המוסלמים. ואולי גם רמז לשבט שנקרא בשם הנ"ל...

למעלה