שלום לחברי הפורום

skoda

New member
שלום לחברי הפורום

אשמח אם תעזרו לי בעניין אוסף מצתים ישנים שירשתי:היכן אפשר להעריך את גילם ושוויים (ולקבל הערכה אובייקטיבית). תודה מראש

1עדיקקל

New member
מצתים -

שלום, במידה ומדובר במצתי זיפו- יש לחברה אתר רשמי בו ניתן לזהות את השנה של כל מצת שיוצר על פי הסימן שבתחתית. בהצלחה, עדי

מצתים ישנים בודקים ככה:

ישנן כמה חברות מוכרות יותר שייצרו מצתים בשנות השישים ואחורה, כמו רונסון. אם מדובר במצתים שלהן, יש גם קופסא, רצוי הוראות הפעלה, מיכל קטן לאבני הצתה נוספות. כמעט כל המצתים מהתקופה הזו עשויים מתכת, לעיתים מצופים בכסף זהב או חומרים אחרים, וכולם עבדו על חומר בערה נוזלי כמובן וניתן היה למלא אותם מחדש מעת לעת. נסה להפעיל את המצת: האם יש ניצוץ, או שהאבן שחוקה לגמרי או תפוסה? זה הסימן המובהק ביותר למצבו. בדיקה שניה - מה מצבו החיצוני? האם הוא נראה טוב, שרוט, מה מצב פתח המילוי בתחתיתו - שם יש סיכוי גדול יותר שיהיה שרוט, אם מלאו אותו הרבה פעמים. אם תוכל לתת יותר פרטים - תוצרת מי, תאור חיצוני, יש או אין קופסא וכו', והכי טוב כמובן - כמה תמונות לכל מצת: אחת מהצד, אחת מלמטה, אחת של אבן ההצתה כשהמצת פתוח. אם תספק לי את אלו, אוכל לתת לך יותר פרטים על גיל ושווי. בגדול קח בחשבון שווי ממוצע של 10 דולר למצת ממש נחשק, כ-20 דולר למצת שולחני נחשק, ויותר אם מדובר במצת מצופה זהב, או משהו עם יהלומים, שאז צריך כמובן להעריך שווי לפי הציפוי ולא לפי המצת.

11moti

New member
מציתים עוד יותר ישנים

הישנים באמת!!! עשויים מ2 אבני צור ואפשר לבדוק אותם ע"י מכה אחד בשני....

broadaxe

New member
הצתה בצור

מוטי, ניסית פעם? ערכת הצתה היסטורית (ממתי? לא יודעים) כוללת בקופסה או בשקיק: אבן צור, "אגרופן" מפלדה בחיסום גבוה, מוך חרוך, לפעמים קצת אבק שריפה. היה עדיין בשימוש בארץ אצל ערבים ודרוזים זקנים בתחילת שנות השבעים! כמו גם מצית קצת יותר מתקדם שבו "אבן" מגנזיום (כמו בזיפו) וגלגל שהתיז ניצוצות על שרוך כותנה עבה עם מילוי פשתן. השרוך היה יבש והיה צורך לנשוף (לפעמים עד היפרוונטילציה...) את הניצוצות לכיוון הפתיל עד שניצת.

broadaxe

New member
הנה מצית

המצית שהזכרתי בהודעתי הקודמת: מגנזיום, גלגל ופתיל יבש. זוהי המצית האמריקנית המקורית שנופקה לחיילים "במלחמת החפירות" (מלה"ע I). יש לה הרבה חיקויים. נקנתה אי-שם בצרפת.

broadaxe

New member
../images/Emo51.gif אבל...

קניתי אותו עם אח תאום/חורג: העתק צרפתי צעיר אך במעט. יש לי מצת נוסף, זהה בצורתו ובפעולתו, רק מה, גדול פי-4!!! הוא נקנה כחדש בספרד, בשנות ה-80. גודל המצת שבתמונה הוא גודלו במציאות. אם מעניין מישהו, אצלם ואעלה תמונה של "מצת" פרימיטיבי עוד יותר (ואז תבוא גם הרצאה ארכיאולוגית קצרה אז תשקלו היטב...
).

python 4

New member
אנחנו אוהבים הרצאות,

בעיקר בנושא ארכיאולוגיה, אז קדימה!

powo

New member
לקחתי סיכון

ידוע לך דרך אגב מתי ומי יצר את המצית הראשונה?ואולי יש לך תמונה של הדגמים הראשונים.אברהם

broadaxe

New member
מצת

אופס, התקלת אותי- דווקא נושא מעניין, בעיקר מבחינה היסטורית-מכאנית, אבל אני לא יודע. נדמה לי שזה לא מוצר ישן, משהו כמו תחילת המאה ה-20. חשיבה לוגית: מתי התחילו לשווק תזקיקי דלק? אז גם נכנס המצת עם הדלק. מצתי גז הם כמובן מאוחרים הרבה יותר. שווה לנסות במנוע חיפוש.

broadaxe

New member
flint & steel

סט ההצתה ההיסטורי ששימש מאות (אלפי?) שנים, כמו שכתבתי קודם, הכיל אבן צור, מוך ואגרופן הצתה מפלדה קשה. החיסום הגבוה נדרש לצורך הפקה מקסימלית של ניצוצות. בתמונה, משני צידי הזיפו (לצורך קנה-מידה. נקנה בשוק המלחמה בהאנוי, ויאטנם) אגרופני הצתה עתיקים ארץ-ישראליים. הבעיה היא שאי אפשר לתארך אותם, מכיוון שהצורה הזו היתה בשימוש לפחות מימי הביניים בארץ. לדעתי הצורה הובאה לארץ ע"י הצלבנים, מכיוון שבאירופה מוצאים את אותה הצורה, רק בחפירות, ובארץ מוצאים אותם בחפירות החל מהמאה ה-12 ואילך (ראו קטלוג "אבירי ארץ הקודש" עמ' 131 מס' 9). אישית ראיתי את האחרון המוזכר וגם ממצא נוסף מחפירה בואדי מילק, מהמאה ה-17, זהה. כמו שאתם רואים, המידה עשויה להשתנות בקיצוניות ויכולים להיות אף קטנים או גדולים יותר. לעיתים הם מעוטרים בהטבעה הנעשית בחישול ע"י הנפח. גם כלי קטן וזניח לכאורה מעוטר בפשטות- הקצוות הסוגרים מסולסלים. וכמובן, ניתן היה למצוא עד לדורות האחרונים את האגרופנים האלו בכפרים ערביים (כמו אלו שלי), חלקם הועברו מדור לדור, חלקם נעשו ע"י נפחים ערבים, כשהצורה המסורתית נשמרת בקפדנות (כמו הרבה מוצרים מסורתיים אחרים). במרכז למעלה, אגרופן הצתה בצורה המסורתית של צפון אמריקה, רפליקה מודרנית לשימוש, מאד פופולרי אצל אנשים שמשחזרים שם סצנות מתקופת ההתיישבות.

powo

New member
ווהו

ממש חדש לי.סער יש לך אולי הערכת זמן.ואיזה חומרים דליקים השתמשו להדלקה ולבערה.אברהם

לא ממש הבנתי איך משתמשים בהם.

איפה שמים את האבנים והמוך? ומה בעצם מוצת, המוך? האם קנית אותם בכפר ערבי? הם מאוד יפים ומיוחדים.

broadaxe

New member
כיצד מציתין?

א. אין לי הערכת זמן מעבר ל"ישן מאד" מכיוון שהגיעו אלי מיד שניה, ללא רפרנס. החלפתי אותם עם אדם מהמגזר שמסתובב ו"מנקה" כפרים. הודות לו יש לי כמה וכמה פריטים לא רעים. ב. השימוש הוא כדלקמן: אוחזים באגרופן היטב בין האצבעות או משחילים את האצבעות לתוכו אם מספיק גדול. ביד השניה לופתים את אבן הצור ומבצעים חיכוך נמרץ בין שניהם, לאורך הפס האורכי של פני האגרופן (הרצועה הארוכה ביותר). ברמה התיאורטית, אמור להיפלט מטר של ניצוצות אותו יש לכוון מטווח קרוב אל המוך, ולנשוף עליו תוך כדי, במטרה שהניצוצות יאחזו במוך ויידלק גחל. ברמה המעשית זה קשה מאד- אני כל הזמן מנסה ומצליח להפיק רק ניצוצות עלובים. צריך ללמוד את זה ולהתאמן. את המצית עם הפתיל אני מצליח להדליק- בהתחלה הייתי נושף עד היפרוונטילציה...

למעלה