שלום חברים :)

שלום חברים :)

לפני כמה ימים נתנו לי עבודה הגשה בנושא התפתחות התנועה הלאומית היהודית. לצערי, לא מצאתי מספיק מידע על הנושא. אני נורא אודה לכם אם תתנו לי מענה על מספר שאלות (או תתנו לי קישורים לאתרים בנושא): מה הוא הרקע המדיני-פוליטי-כלכלי והחברתי להתפתחות התנועה? "מבשרי הציונות" מי הם, ומה הם עקרי תפיסת עולם היהודים לאומית? תנועת חיבת ציון- מטרות, תכונות, מנהגים. ושאלה לא קשורה, האם יש הבדל בין מבשרי הציונות לבין חיבת ציון? תודה מראש

טשאפק

New member
מבשרי הציונות

הכוונה בדרך כלל להוגים שדגלו ברעיונות ציוניים לפני שהופיע הרצל ונטבע המונח "ציונות". חפשי חומר על הרב אלקלעי, ועל פינסקר, מחבר "אוטו-אמנסיפציה". תפיסתו של אלקלעי קרובה ככל הידוע לי לזו של הציונות הדתית, זו של פינסקר קרובה לזו של הרצל. על פינסקר תמצאי חומר (בין היתר) בספרו של בן-ציון נתניהו "חמשת אבות הציונות". תנועת "חיבת ציון" נחשבת לחלק ממבשרי הציונות, אע"פ שלא כמו הציונות היו לה יומרות מדיניות רשמיות ושאיפה לפתור את בעיית הגלות כולה, אלא רק יעד קונקרטי: להביא יהודים שחפצים בכך לארץ ישראל. היו גם תנועות לאומיות יהודיות שלא דגלו בהכרח בעזיבת הגלות (יעד שאפתני עד כדי טירוף, בהערכה ריאלית) אלא רק בשיפור מצבם של היהודים כמיעוט לאומי בארצותיהם. למשל ע"י התחדשות רוחנית (מערכות חינוך יהודיות מודרניות) או מעבר לעיסוקים "נורמליים" כמו חקלאות. הרקע המדיני-פוליטי-כלכלי הרלבנטי לעליית הלאומיות היהודית: עליית הלאומיות באירופה, בעיקר לאחר "אביב העמים" של 1848; המשבר המתמשך של יהדות רוסיה (באותה תקופה, גם חלק גדול מפולין של היום) עקב רדיפות עממיות (בעידוד השלטונות), דיכוי חוקי מצד השלטון הצארי, ומצוקה כלכלית קשה; והתעוררות האנטישמיות המודרנית במערב אירופה, בעיקר בגרמניה, אוסטרו-הונגריה וצרפת. (פרשת דרייפוס). במדינות אלה הלכו והוסרו מאז תחילת המאה ה 19 המחסומים הפיזיים והמגבלות החוקיות שחצצו בין היהודים לסביבתם, ולכן שררה זמן ממושך אופטימיות בקשר לסיכויי השתלבותם המלאה של היהודים בעמים הסובבים כאזרחים שווי-זכויות. בחצי השני של המאה (ובצרפת, בעיקר לאחר פרשת דרייפוס) התברר יותר ויותר שהאנטישמיות במערב, גם אם אינה לובשת לבוש של פרעות פיזיות בדרך כלל, נותרה חזקה כשהיתה ואינה מראה סימני היעלמות.

טשאפק

New member
הבהרה

לגבי חיבת ציון רציתי לומר שבניגוד לציונות נוסח הרצל, לא היתה לה תפיסת עולם מדינית מגובשת.

למעלה