שלום חברים

רצון3

New member
שלום חברים

יישר כח על הפעילות בפורום, העזרה והתמיכה.
ברצוני להתייעץ איתכם על מקרה של אח של מישהי שאני מכירה, אולי תוכלו לעזור.

מדובר על בחור, בשנות השלושים המוקדמות לחייו, גר עם ההורים, ממשפחה נורמטיבית.
בילדותו חווה דחייה חברתית, החברים עשו ממנו צחוק. כך בילה את תקופת ילדותו ונעוריו. לאחר מכן עשה צבא ולמד לתואר..

בשנים שלאחר הצבא עבד קצת במקצוע אותו למד ולאחר מכן עשה הסבה והחליט שברצונו להיות אומן.
בשנים האחרונות נראים אצלו כל מיני התנהגויות שונות, אני אפרט כמה מהם-
באופן כללי, ההתנהגות קצת ילדותית, ״מתהבל״- למשל- מדבר בצורה מוזרה. או שאומר סתם דברים.
כשההורים מעירים לו על משהו, מגיב בצורה הפגנתית, ממש כמו ילד בן 18-״נו מההה? מה את רוצה?? מההה? כמה את מדברת? שגעת אותי״.. מרים את הקול. מסרב לעזוב את הבית של ההורים, גם אחרי שדיברו איתו מספר פעמים שזה יהיה טוב בשבילו, הוא מסרב- לא מסיבה כלכלית. הוא לא גר ביחידה נפרדת או משהו, אלא בחדר רגיל בבית- וההורים עושים לו הכל- אם זה כביסה, אוכל...
כשאורחים מגיעים- אם זה אנשים שלא מרבים לבוא, הוא נרגע, מתנהג כרגיל...
בשיחות הרבה פעמים הוא ״מתלהב״- מרים את הקול, לא בגלל שהוא כועס, פשוט מדבר בקול רם, כאילו שבתוך תוכו חושב שאם ידבר בקול, כך אנשים יותר יקשיבו...
באופן כללי הוא לא יותר מדי מבולגן, אך יש לו בעייה עם הזמן, לא מצליח לנהל את הזמן כראוי, מבזבז את הזמן עד הרגע האחרון. הרבה פעמים ביציאות משפחתיות למשל הבנתי שכולם מוכנים, והוא ברגע האחרון מתחיל להתארגן וכך, פעם אחר פעם, מעכב משפחה למשל זמן מה. כשמעירים לו כמובן צועק. ולא מצליח להקשיב לצד השני, גם כשמדברים איתו ואומרים איזה הערה.. מגיב-״נו דיייייייי, דיייייייי!! די כבר! די״. הוא עקשן באופי.
כשהוא בבית, יכול לנגן בתופים חזק, גם בשעות מאוד מאוחרות של הלילה. כשהוא שר הוא שר בקול רם מאוד מאוד, ממש צעקות (לא מטאל, אם מישהו מכיר, לא שירה פרועה. אופרה למשל...).
נעלב יחסית בקלות. אם למשל מעירים לו על משהו, יכול ללכת ולהסתגר בחדר לכמה זמן...
אין לו, ולא היו לו חברים בגיל שלו מאז תקופת העבודה שלו. חבריו מהנעורים כבר בעלי משפחות וילדים, ולא היה לו קשר איתם. אם היה נפגש עם אנשים, הם היו מבוגרים ממנו בהרבה בד״כ, או צעירים ממנו בכמה שנים- וזה בעיקר קשרים שהתפתחו סביב תחום האומנות שלו.

הזמן עובר וההורים מצפים שימצא מקצוע הגון שיניב לו נכסים ושיבנה את ביתו... אך הוא מתעקש על אומנות, וזה בסדר, אך הוריו טעונים שהרווחים שלו לא מעשיים בעולם הגדול. הייתה לו חברה אחת בחייו, לפני כמה שנים, לכמה חודשים ואז נפרדו.
נראה כי הוא תקוע בחייו, הוא לא מרגיש את זה, או לפחות לא מפגין שהוא מרגיש את זה, ומתעקש לעשות את הדברים שלו. נראה כי יש לו חוסר במודעות חברתית, ולא יודע איך ליצור קשרים נורמטיביים עם אנשים. בשטח זה לא נראה בצורה קיצונית, למשל- כשיבוא מישהו חדש, הוא יתחיל לדבר איתו, וכן יהיה חברותי אליו.
יש לציין, שהוא אובחן כמחונן כבר מקטנות, גם באוניברסיטה למד לבד וסיים בהצלחה. הוא לא הטיפוס של הבחור השמנמן המופנם, חסר הכישורים החברתיים. הוא דווקא גבוה ונראה טוב, ועדיין- חסר קצת מודעות.

ההורים דואגים, ואינם יודעים מה לעשות. מה אתם חושבים ממה שתיארתי כרגע? קשה מאוד להעביר את התחושות דרך מסך, אבל מקווה שיצרתי תמונה בהירה יחסית...
שאלתי את אביו אם חשבו פעם על טיפול, והוא אמר לי שהוא בחיים לא יסכים לזה, והם לא רוצים להעלות את זה, כדי לא לגרום לו לחשוב שהוא ממש לא יוצלח, כי במילא הוא מרגיש ויודע שמצפים ממנו לדברים אחרים ממה שהוא עושה כרגע.

השאלה- מה ניתן לעשות ביום יום כדי להעלות את המודעות החברתית שלו/ לגרום לו לזאת באחריות כלשהי/ לעזור לו לפתח עצמאות... ואיך כדאי להגיב אליו כשהוא צועק, או מתהבל, האם כדאי להעלות שוב את העניין של המעבר מהבית...? מקווה שהבנתם את הראש, ותודה רבה מראש על הזמן שזה גזל מכם..

:)

שאלה מעניינת

נתת הרבה פרטים על מה שקרה עם הבחור בבגרותו.
אבל מעט מאוד על ילדותו.
כתבת שבילדותו הוא היה דחוי חברתית. האם את יודעת למה? האם גם אז היה "מתהבל" או שזו תופעה חדשה?

אם ככה הוא היה מאז ומתמיד -- מחונן אבל מוזר, ייתכן שהוא באמת סובל מבעיית תקשורת קלה, שנקראת "תסמונת אספרגר".
האם את מכירה את התופעה?

רצון3

New member
שלום עפרה :)

תודה רבה על תגובתך :)

למעשה, לא הכרתי אותו בילדותו ואני לא יודעת בדיוק פרטים עליה, חוץ מאשר העובדה שהוא היה דחוי חברתית. יכול מאוד להיות שהוא ״התהבל״ גם בתקופה ההיא, כי לא ידע איך ליצור קשרים, אז העדיף מלכתחילה להיות ההוא שמתהבל בכוונה, על התקן הזה בחבורה. זאת אומרת- שככה הוא יצר את הקשר שלו עם הסביבה.
אני לא בטוחה שכך אכן היה, אני רק יכולה לשער.

את תסמונת אספרגר אני מכירה האמת מקרוב, כי עבדתי בעברי עם ילדים שנמצאים על הקשת האוטיסטית, וזה משהו ששונה מזה.
הוא לא ממש מוזר, איך אני אסביר את זה.. אממ, הוא נראה רגיל ומתנהג רגיל במקומות חדשים, יוצר קשר עין, מחייך, שואל שאלות- רגיל רגיל. וזה קשר אמיתי, לא שמתחולל בו משהו אחר והוא רק חיצונית עושה את הדברים. פשוט בביתו הוא קצת בעייתי.
אני אישית חשבתי שבאיזשהו מקום הוא ״נתקע בעבר״... איפה שהחברים שלו המשיכו ועברו, הוא נשאר שם מבחינה מנטלית. נשאר נער באיזושהי בחינה. יש קושי בעצמאות, תגובות מסויימות שמרגישות כאילו הוא נשאר בגיל 16... הוא לא ילדותי בצורה הפגנתית מאוד, אבל ההרגלים שלו, וצורת הביטוי שלו... שוב, לא בצורה מאוד ניכרת- כמו שאמרתי- עם אנשים חדשים, ובעבודתו כרגע הוא כן רציני... הרצינות הזאת אגב, מלווה בעקשנות- ״ראש בקיר״, וחוסר נעימות לעיתים עם החברים לעבודה.
אני לא ממש בקיאה בתיאוריות, אבל אולי הדחייה החברתית הזאת השאירה אותו איפשהו שם מאחור, בזמן שכל החברים שלו המשיכו הלאה. והוא רגיש, ללא ספק.

השאלה כעת היא- מה ניתן לעשות כדי לעזור לו?

ושוב תודה על תגובתך!

היי

למרות התיאור המפורט שלך, אי אפשר לדעתי לדעת מה בדיוק הסיפור של הבחור הזה.

לדעתי יש בהחלט אפשרות שהוא פשוט אוהב אמנות ורואה בזה את הייעוד שלו, ואין לו כוונה לשנות.
את בטח מכירה את העיקרון הבסיסי "אפשר לעזור רק למי שרוצה לעזור לעצמו".

אם כך, מה שנשאר הוא: לעזור למי שסובל.
אם מי שסובל הוא המשפחה, ולא הבחור, אז כדאי אולי שדווקא המשפחה תקבל הדרכה להתמודדות.

האם זה מה שאת בעצם מנסה לקבל כאן?

נועָה

New member
היי רצון

את שואלת מה ניתן לעשות כדי לעזור לו. אני לא אשת מקצוע כדי לאבחן מה הבעיה שהוא סובל ממנה, אבל אני יכולה להגיד שמה שקורה שם זו בעיה משפחתית, לא רק הבעיה של הבחור.

זה ברור שנחוץ שם טיפול של איש מקצוע, טיפול בכל המשפחה. קודם צריך להסביר לאב שלטיפול הולכים כדי לקבל עזרה.
זו לא בושה וזה לא מעיד על כך שהאדם לא מוצלח. להיפך, יש אנשים מוצלחים שלא מצליחים להגשים את הפוטנציאל שלהם וצריך לעזור להם.

צריך להעמיד את האב מול פני המציאות: ומה האלטרנטיבה? שהילד יזדקן ככה? שיהיה אומלל כל חייו? זה מה שהאב מאחל לבנו? ואיפה האחריות ההורית-משפחתית?
וזה נורא יפה ונוגע שאכפת לך.

איתך,
נועה

בבקשה.

לא כל כך ענית על שאלתי. אבל על סמך מה שכתבת לגרא אני מבינה שמה שאת מחפשת הוא באמת פתרון בשביל המשפחה, ולאו דווקא בשביל הבחור.
אז רוצה להביא לידיעתך:
א. שכיום יש הרבה בחורים ובחורות בני 30+ ש"נתקעים" בבית ההורים שלהם. זו בעיה ידועה.
ב. יש טיפולים והדרכות הורים מיוחדות, שמטרתם לעזור להם לצאת מ"מלכודת התלות".

רצון3

New member
:)

אני מאמינה שהדרך בה המשפחה מתנהגת איתו, משפיעה עליו באופן ישיר. אם הם סלחניים יותר מדי, זה יכול לגרום לו להיות עקשן, ודורסני לדוגמא... אז הדרך לעזור לו, נראה לי, יכולה לעבור דרך הסביבה הקרובה שלו- המשפחה. ממש כמו אצל ילדים... כי אני לא רואה דרך שהוא עצמו ילך לאיזה טיפול או ישתנה סתם כך.

תודה!

אכן

הטיפול במבוגרים תלותיים כאלה דומה לטיפול בבעיות של ילדים. והוא מתבצע לא על ידי טיפול ישיר בילד, אלא על ידי הדרכת ההורים. זה
אחת הגישות המפורסמות לנושא שינוי הסביבה של מבוגרים תלותיים היא הגישה של ד"ר חיים עומר: מלכודת התלות התובענית.

נושא חדש של תקופתנו,

מעניין ביותר. גם לאחר קריאת המאמר על ההתערבויות הייתי שמחה לקרוא על דוגמאות למקרים של דרכי התערבות שנוסו והצליחו.
חבל שלא צירפו שם דוגמאות כאלה.
בינתיים כמות השאלות עולה על כמות התשובות שניתנו במאמרים.

הנושא קרוב אלי גם כי במשפחתי המורחבת היתה תקופה של שנה שנתיים כזו שעכשיו אני מבינה שיש לה הכרה, ושם)

ובעצם, גם פותחת השרשור ואחותה היו יכולות

להפיק הרבה אם במאמרים הפרסומיים האלה (סליחה, זה מעצבן), היה קצה חוט להבנה על דרכים לטיפול בבעיה.

לפותחת השרשור - כאשר אין מידע בעברית, פונים מידע באנגלית.
קיבלת את שם התופעה באנגלית במאמרים entitled dependence, ממליצה לך ולאחותך להתחיל לגגל וללמוד יותר על הנושא.
אני בכל אופן מתכוונת גם לעשות כן כי הנושא נוגע גם להסטוריה של משפחתי.

גרא.

New member
רצון 3,במקום שאת תקראי את התגובות,ותגידי לאח

מה כדאי לעשות,כדאי שהוא ישכנע את הבחור להגיע לכאן,או שיופיע
בעצמו.הטיפול מיד שנייה,לרוב אינו עולה יפה.

רצון3

New member
שלום גרא

תודה רבה על תגובתך.
אני מבינה את הנטייה הטבעית שלכם להמליץ ללכת לטיפול, וזה בסדר. אתם עובדים במקצוע שנים רבות.
אבל לפעמים טיפול שכזה אינו מציאותי, ולא מתאים לכולם. אני שאלתי לעצות מעשיות, בתחום הטיפול הלא פורמלי. לדוגמא- מה כדאי לעשות כשהוא מתחיל להתרגז על דברים קטנים וליצור אווירה לא נעימה בבית, האם לנהוג איתו בסבלנות או אדרבא- להעמיד אותו על מקומו, שיתחיל להתיישר לפי הנורמה לאט לאט. אם הוא למשל יושב בסלון ומתחיל ״ליילל״- מן סגנון שירה כזה, ומגיע לטון גבוה מאוד ובעצמה באופן כזה שזה מפריע לסביבתו- איך כדאי לנהוג.בני המשפחה שואלים אותי ומשתפים אותי בבעיה הזאת...והאחות צופה בתגובות.
לפעמים שיטת ״הכל או כלום״ יכולה להיות מסוכנת. או טיפול או כלום.. מה שאפשר משתדלים לעשות. אני מבינה את הזהירות שלכם, בתור אנשי מקצוע, לא לנקוט עמדה יותר מדי בלי לחוש את המאורע במציאות, אך זה לצערי המצב.
ומה שאפשר עושים.

גרא.

New member
רצון3,לא דברתי כלל על טיפול,אלא כיוונתי לומר,

כאשר את מביאה ספור כזה על אח שמתלונן על התנהגות אחיו,למה את מצפה? לקבל הסבר
והנחיות לפעילות כל שהיא,ואז למסור את זה לאח? זה מש שמכונה טיפול מיד שנייה,לכן כתבתי,
ובקשתי שהבחור עצמו יגיע לספר כאן על עצמו,והבעיות שלו.בצורה שהספור הוגש,כמעט בלתי אפשרי
לעזור,לדעתי לפחות.

רצון3

New member
כן

לזה כיוונתי. שוב, האחות קוראת את התגובות בפורום ומשתתפת בשאלותיי... ושאלתי לעצות. הבחור עצמו לא יגיע לכאן, כי הוא לא מודע, או שהוא לא רוצה להיות מודע. הוא בוודאי לא מודע עד כדי לבוא ולספר על בעיותיו בפורום של יועצים פסיכולוגיים.. לכן ניסיתי להביא תיאור כמה שיותר רחב על ההתנהגויות שלו... אבל לא משנה, תודה.

מחדדת קצת

את מה שעפרה אמרה נוכח הבקשה החוזרת ל"איך אפשר לעזור לו"
כשאני מבינה מאיך שאת חוזרת על השאלה שהתפיסה שלך לגבי "לעזור לו" נראית כך שהוא מקבל את העזרה.

בינתיים מאיך שכתבת נראה שהוא לא מבין שיש בעיה, טוב לו כך, הוא התקבע באיזו רוטינה שהבית מאפשר, אין לו מודעות לזה שהדרך שבה הוא חי אינה נורמטיבית או מציקה לבני משפחתו - ואם יש לו מודעות ובכל זאת הוא ממשיך, הוא כמו "לא סופר אותם" ואת הקשיים שלהם מולו או את הדאגות שלהם.

אדם, כמה שהוא מחונן, כשהוא לא מצליח לתפוס ולהבין את הזולת, הקשרים שונים ופרספקטיבה - זו בעיה קשה שמתחדדת עם הרצון של הסביבה שילך לטיפול או שילך לאיזה מקום שיעזור לו להשתנות ממצב קיים למצב אחר.
והוא? שלא מבין מה הבעיה ומה פה לא בסדר - למה שילך?

לכן, כשאי אפשר לשנות את האדם, משנים את הסביבה, את ההקשרים - ורק אז הוא משתנה בהתאם. כדי שמשהו יזוז ויתחולל שינוי, ההורים שמאפשרים למה שזה היום להיות צריכים להיות אלה שמשנים ממנהגיהם... והוא, לא תהיה לו ברירה, יצטרך להשתנות בהתאם.

כתבת שהוא *בחיים* לא יסכים לטיפול, והם, ההורים לא רוצים להעלות את האפשרות כדי לא לגרום לו לחשוב שהוא לא יוצלח. נו? ומה יהיה בעוד 20 שנים? ובעוד 30?
הטבע הוא כזה שילדים חיים יותר שנים מההורים שלהם. איך הוא יתנהל אחרי שהם יחלשו ולא יוכלו לטפל בו? או ילכו לעולמם?
הורים מגוננים הרבה פעמים מאוד מחלישים את הצאצאים שלהם. עליהם להבין לפחות את זה. אם הם לא רוצים שילך לטיפול, לפחות שיתחילו להסדיר עבורו חיי תמיכה לעד עם כסף, דירה, אפוטרופוס.

רצון3

New member
בדיוק

קלעת בדיוק למה שכיוונתי. אכן כך, השתנות של הסביבה תביא בסופו של דבר לשינוי בו עצמו, או בבעיה עצמה...
קשה להגיד בדיוק אם הוא מודע או לא מודע לבעיה שלו, אני מאמינה שהוא מודע אליה אבל מדחיק אותה, כי קשה לו להתמודד איתה רגשית. כל פעם שעולה הנושא של מעבר לדירה אחרת העסק מתפוצץ, הוא לא רק שלא משתתף בדיון כמו אדם בוגר, אלא גם מסרב להקשיב, ויותר מכך- הדיבורים של ההורים בסגנון:״רגע, בוא נשב רגע, תקשיב״ מלווים בהרמת קול בסגנון ״לללאאא רוצצההה, לאאאאא״ (מן ״לא״ ארוך כזה, פשוט אי אפשר להתמודד עם זה, אי אפשר לגרום לו להקשיב, הקול שלו עולה על קול ההורים..) או ״די!! דיי!!! מספיק!! דייייייי״... אני אולי אנסה לדבר שוב עם ההורים על אפשרות של טיפול, למרות שכבר יעצתי להם בעבר. פשוט לא רואים דרכים לאיך שזה יקרה.

תודה רבה!

הטיפול עבורם, כן?

הוא באמת כנראה לא ילך. הם צריכים ללמוד איך לנהוג בבית כך שיושג השינוי.

כל עוד הם יאפשרו לו להמשיך להתנהל באותו אופן, לא יושג שינוי. ימשיכו לכבס לו - הוא לא ידע לכבס; ימשיכו לבשל לו - הוא לא ידע לדאוג לעצמו לאוכל; ימשיכו להמתין לו ולאחר לכל מקום - הוא לא ילמד להזדרז ולדייק; ימשיכו להביא אותו לכל מקום - הוא לא ילמד להגיע לבד.

למעלה