שלום ושקט

tapas tapas

New member
שלום ושקט

מהסקירה הקצרה של ההיסטוריה של מסופוטמיה וסביבתה, נראה שהחל מהציביליזציה השומרית, ועד לכיבוש הפרסי ב(600 לפניה"ס?) היו רגעים מעטים מאוד של שקט ושלום באזור הזה. נראה שתמיד היתה שמה מלחמה או שלטון כובש ומדכא. האם זה נכון?

TaL53

New member
מיהו השלטון המדכא?

מסופוטמיה הייתה תמיד מורכבת מערי מדינה ומשבטים שנלחמו ביניהם על ההגמוניה באזור. כול פעם שבט\עם אחר הצליח לאחד חלק\רוב האזור תחת שליטתתו וזה מסביר את המלחמה המתמדת באזור. באותה מידה אפשר להגיד שגם ארץ ישראל- כנען שהייתה צומת דרכים אסטרטגית ידעה תמיד מלחמה.

tapas tapas

New member
שומר

השומרים התקיימו רק עד ה2000 לפני הספירה. הם נלחמו אחד בשני. אבל אחרי זה הבבלים והאשורים כל הזמן נלחמו האחד בשני, לא? והאשורים היו תחת שלטון בבלי ולהיפך.

TaL53

New member
מסופוטמיה

הערים הראשונות של שומר נוסדו בערך באלף הרביעי לספירה. בערך בשנת 2279 לפה"ס סרגון הראשון מאחד את מסופוטמיה תחת ההגמוניה של אכד. אכד מתקיימת עד לשנת 2200 לפה"ס אז היא נחרבת ע"י פלישת הכותים. בשנת 2112 לפה"ס אור-נאמו מייסד את השושלת השלישית מאור ואת השליטה של אור על האזור שמתסיימת בשנת 2004 לפה"ס. מאז ועד הפרסים ההיסטוריה של מסופוטמיה היא בעיקר מאבק בין אשור לבבל אבל היו גם עמים אחרים שהטביעו את חותמם על האזור בתקופה הנ"ל- המיתאני(החורים), החיתים שהחריבו את בבל בשנת 1595 לפה"ס, הכשים שפלשו לאזור ב1755 לפה"ס, מדים ועילמים.

Y. Welis

New member
לדעתי זה רושם מוטעה, כי ההיסטוריות

ששרדו תיארו לרוב זמני מצוקה וטראומות (כיבושים, טבח והרס), ולא את זמני השלום והשיגשוג שבינם. אלה היו בלי ספק ארוכים הרבה יותר, שאחרת לא היו תרבויות כה מפותחות. כך שניתן להניח שהיו תקופות ארוכות של שלווה, שהופרעו מדי כמה עשרות עד מאות שנים בכיבוש או מלחמה. גם דיכוי היה דבר נדיר למדי (שיטת הגליית התושבים היתה המצאה אשורית, למשל) באיזור, מעבר לגביית מיסים.

tapas tapas

New member
אני לא מדבר רק על השומרים

אני גם חושב שבתקופה של השומרים המלחמות היו פחותות ובסקאלות יותר קטנות. עם הזמן המחלמות נעשו יותר גדולות, יותר תכופות ויותר אכזריות. אז אני לא מדבר רק על התקופה של השומרים, אלא גם לאחר השומרים, כלומר לאחר 2000 לפני הספירה שבה התרבות השומרית "הסתיימה". אבל לא נראה שהיה שקט הרבה זמן. כי כמעט כל מלך עסק במלחמות וכיבוש או דיכוי מרד, ומלכים מלכו הרבה פחות ממאה שנה כמובן. שזה מצביע על עד כמה המלחמות היו תכופות.

שינובי5

New member
אל תשליך

ביטויים בני זמננו ותפיסות ופירושים בני זמננו על עבר מרוחק ככל שיהיה.

tapas tapas

New member
מה הכוונה?

כשהאשורים בנו אנדרטות מראשים של אויבהם על מה זה מעיד? מלחמה זה מלחמה. אני בטוח שזה לא היה נעים אז כמו שזה לא נעים היום.

שינובי5

New member
לא, זה היה "נוהל מקובל" אז

בימינו אנו סבורים כי אנו טובים יותר משום מה זה היה נקרא פשע מלחמה, אך אז לא הייתה הגדרה לפשע מלחמה בכלל. ראה קח את קרבות הגלדיאטורים בימי רומא , אולי תבין למה התכוונתי בדיוק. איננו יכולים לשפוט אותם בכלים שלנו - מוסריים , תרבותיים וכיו"ב.

למעלה