שלום וברכה!

שלום וברכה!

בס"ד ברוך ה' - רק לאחרונה זכיתי להתקרב לרבינו. - - - ישתבך שמו! יש לי מספר שאלות, אשמח עם תענו בהרחבה. א. אפשר לדעת בדיוק את היחס של חסידות ברסלב כלפי תנועת חב"ד??? (אם אפשר ציתותים מרבנים) ב.מהי ההגדרה של "חסיד ברסלב"? אני מתכוון - מה אני צריך לעשות כדי שאני אוכל לקרוא לעצמי "חסיד ברסלב"? ג. מה בדיוק המשפט: "נ נח נחמ נחמן מאומן" אומר? ולמה כותבים אותו על כל פינה שקיימת בא"י (תוך כדי השחטת רכוש ו"כיעור" הסביבה)? ד. מהו היחס של חסידות ברסלב כלפי הנשים (או הבנות)?

BaaMan

New member
תשובות עד כמה שאני הק' אוכל לענות

בס"ד לענ"ד: 1) רבנו אמר להזהר ממחלוקות. אם יש איזשהי מחלוקת (ולי לא ידוע בוודאות) בשביל מה להזכיר זה רק יזיק מצטער על התשובה אבל אין צורך במחלוקות כולנו יהודים. 2) בעקרון יש שלושה יסודות התבודדות שעה ביום, לימוד שולחן ערוך כל יום, והקיבוץ בציון הקדוש באומן בראש השנה . חסיד ברסלב קשה להגדיר... בעקרון אדם שלומד בספריו של רבנו ומקיימם. 3) קשה לי להסביר...מה זה בדיוק אומר...לא יודע בדיוק להסביר... היהודי או אייזיק ישמחו להסביר לך. 4) לא יודע בדיוק...אני יודע רק שרבנו אמר לחסידיו הוא רוצה שהם יעשו מנשיהם חסידות. את השאר חברי הפורום האחרים יסבירו לך

פראזניק

New member
אנסה לענות בס"ד

ראשית, ברוך הבא לרבינו הק' וברוך הבא לפורום. א. רבינו הק' היה ביחסי ידידות קרובים עם האדמו,ר הזקן לבית חב"ד. רבינו כינה אותו "שר האלף" (מובא בשיש"ק. הלשון המדויקת "הבו כבוד לשר האלף") ואדמו"ר הזקן השיב לו בכבוד רב מאד. רבינו אף השלים בין אדמו"ר הזקן לבין רבי אברהם מקאליסק (מארץ ישראל), אחרי הויכוח הגדול שהיה ביניהם בשאלת חלוקת הכספים מחו"ל בארץ. עם זאת, לרבינו היתה ביקורת על דברים מסוימים בחב"ד, ורבינו אמר זאת לבעל התניא. בהערת בינים אוסיף, כי דרכה של חסידות ברסלב לא היה בהבעת ביקורת על חסידויות או אדמו"רים. ברסלב התמקדה ב"לתקן עולם במלכות ש-די", בלי קשר למעשיהם של אחרים, כך שלשאה "מה היה יחסה של ברסלב לחב"ד" אין שום מקום. ישנו חיי מוהר"ן שהודפסו בו כל ההשמטות שלא נדפסו בגרסאות קודמות. מובאת שם שיחה מסוימת על חב"ד שיחה זו אין לה שום מקור בכתב ובשום כתב יד של חיי מוהר"ן היא אינה מופיעה. ב. חסידות ברסלב כוללת דברים רבים מאד. דומני שאי אפשר להצביע על דבר אחד בלבד - מלבד האמונה ברבינו כצדיק הדורות - שהעושה אותו יקרא "חסיד ברסלב". אולם, רבי אברהם בן רבי נחמן, מגדולי המשפיעים בברסלב בדור שלפני מלחמת העולם הראשונה ובנו של רבי נחמן מטולטשין משמשו ותלמידו הנאמן של רבי נתן מברסלב, כותב בספרו "כוכבי אור" כך: "להודיע לדורות שהשלשה דברים האלה יסודות העיקריים בהשארת אדמו"ר ז"ל כפי המובן בזה מדברי מוהרנ"ת ז"ל: א) אסיפתנו על ראש השנה (השתתפות בקיבוץ) שבזה ממילא כלול גם אמירת העשרה קאפיטל תהלים (תיקון הכללי) על ציונו הקדוש. ב) עסק ההדפסה (הדפסת והפצת ספרים. וזה נושא בפני עצמו ואבאר בע"ה בהמשך) ג) הדלקת נר תמיד על ציונו הקדוש." עד כאן לשון רבי אברהם בן רבי נחמן. עניינים יסודיים ועיקריים נוספים, שבלעדיהם מסופקני אם יכול אדם להקרא "ברסלבר", הם: 1. התבודדות 2. שמחה 3. התחזקות 4. לימוד הלכה ננסה לבאר כעת את דברי רבי אברהם בן רבי נחמן: א. ראש השנה. רבינו ז"ל דיבר רבות על גודל קדושת ויקרת הראש השנה שלו, ורבי נתן מבאר כי כוונת רבינו - על פי המובן מרבינו - הייתה לא רק אצלו, בחייו, אלא גם בציונו לאחר הסתלקותו. רבינו אמר כי הוא קיבל את הראש השנה במתנה מבורא עולם וכי בראש השנה הוא יכול לתקן תיקונים "מה שבכל השנה אי אפשר" וגם אנשים שאינם יכולים לבא על תיקונם כל השנה. ובזה כלול ענין תיקון הכללי, משום שישנו סדר על ציון רבינו: נתינת פרוטה לצדקה, ווידוי דברים ואמירת תיקון הכללי. ב. עסק ההדפסה. צוואת רבי נתן, המובאת בעלים לתרופה ב"מכתב ההסתלקות" היתה לעסוק בעסק הדפסת ספרי רבינו (ורבי נתן, כמובן). רבי נתן נפטר בעשרה בטבת. לפני פטירתו הוא שאל "אלו חמישה דברים אירעו ביום זה?" ולא ידעו. וענה הוא. אחד מהדברים הוא שנפטר עזרא הסופר. ענה רבי נתן ואמר "נו, כשעזרא הסופר נפטר והכפירה והמינות מתגברים כמו שרואים היום לאלפים ורבבות... אבל אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון על הכל. ובכן, מצוה אני עליכם שעסקכם יהיה שתדפיסו את הספרים, שיתקיים "יפוצו מעינותך חוצה", שתהיו חזקים בממון, ברצון ובטרחא. ואמר לבנו רבי יצחק: אתה צריך ליתן ת"ק רובל כסף על זה ואם לאו - תן שישים רובל כסף". אם כן, אחד היסודות הוא הפצת תורת רבינו הלאה, לאנשים נוספים להפיץ את מעיינות הנחל הנובע הלאה בלא לעצור. אלא, שלא כל אדם מצווה לרוץ ולהפיץ את הפסרים או להדפיסם. לא כל אדם מסוגל לזה ומעולם, בין אנ"ש, לא היתה מציאות שכל אנ"ש רצו להדפסה. רבי נתן עסק בהדפסה, אך לא הלך ממקום למקום למכור את הספרים. רבי נחמן מטולטשין הפקיר את עצמו למען הדפסת ליקוטי הלכות, אך לא הלך למכרם. בכל הדורות, היו מגדולי חסידי ברסלב שעסקו בהדפסת הספרים. האחרים יצאו ידי חובת ציווי רבי נתן בתרומה כספית, בהחזקת העוסקים ובחיזוק ידיהם ובהפצת תורת רבינו. עם על ידי דוגמא אישית ואם על ידי שיעורים. ג.נר תמיד על ציון רבינו בענין הנר תמיד, מבאר רבי אברהם בן רבי נחמן בהמשך ואומר: ובענין הנר תמיד עיין בספר המידות מה שכתב שם אדמו"ר ז"ל, שבזכות הנר תמיד שמדליקין משמן זית, ניצולין מגזרות שמד. וממילא מובן מזה באלפי אלפים קל וחומר להנר תמיד שאצל ציונו הקדוש, כםי שמובא מזה בקונטרס הנקרא "חכמה ובינה" (חלק אחר ב"כוכבי אור") עין שם ותבין למה שמובא בליקוטי מוהר"ן בענין קברו של משה והסתלקותו, שעוסק בזה להעלות משמד לרצון. ובליקוטי הלכות, הלכות ברכת השחר הלכה ה', מבואר משם שגם כל התאוות והמידות רעות, בפרט האפיקורסות, הכל כלול בענין שמד הנ"ל. ומצרוף כל העניינים הנ"ל, הפליג מוהרנ"ת (רבי נתן) ז"ל בדבר הנר תמיד עד אין שיעור וערך\ כן שמעתי בפירוש מאבי ז"ל. ולעניינים שהוספנו: 1. התבודדות "התבודדות", אמר רבינו "היא מעלה עליונה וגדולה מן הכל". ספרי רבינו מלאים בגודל מעלת ההתבודדות, עד כדי כך שרבינו אמר שבלא התבודדות אי אפשר להיות צדיק! מהי התבודדות? התבודדות היא שיחה, פשוטה, מעומק הלב, "כמו שמדברים עם חבר", בין האדם ובורא עולם, בשפה אישית, להודות, לומר, לבקש ולהתחנן לפני בורא עולם, לספר לו על מרת נפשינו - כמו גם על שמחתינו, על בקשתינו ועל רצונותינו. זהו אחד היסודות העיקריים בברסלב. 2. שמחה כל העולם יודע כי שמחה היא יסוד חשוב בברסלב. אין בכך כל חידוש. אבל העולם טועה טעות מרה בהבנת המושג "שמחה". חלק מחסידי ברסלב הרוקדים ברחובות עיר, נראים לעולם כאילו הם ברסלב ואין בלתם. האמת, כמובן, שונה. רוב חסידי ברסלב אינם נוהגים כך ומעולם לא נהגו כך בברסלב. שמחה היא דבר פנימי יותר מאשר חיצוני, אלא שדברים חיצוניים מועילים להשיגה (כמו שאמר רבינו על מלתא דשטותא, שבלעדיה קשה היום להיות בשמחה. אבל מעולם לא נהג רבי נתן, למשל, לעשות מילתא דשטותא מול אנשים. משמע שהוא דבר שראוי להצניעו, משום שמטרתו היא השגת שמחה אישית ולא הצגת האדם כמשוגע). איני בא להוציא את הרוקדים ברחובות מכלל ברסלב, אלא להביא את הדרך המקובלת מדור דור באנ"ש. בכל הנוגע לקהילה זו מבין אנ"ש, אני מאמין שאת דרכם יפרוש, בכשרון, "היהודי" ידידינו. 3. התחזקות התחזקות, פירושה לא להכנע לרמאויותיו של היצר הרע המבקש לשכנענו כי אין לנו סיכוי לעבוד את ה'. בכל מצב שהוא - זה היסוד - גם אם על פי ההגיון נדמה לנו כאילו הכל כבר אבוד ואנו לעולם לא נצליח לעבוד את הבורא באמת, אל לנו להשבר, אלא להמשיך ולנסות. להאמין ולדעת כי תמיד, בכל מקום ובכל תנאי, בורא עולם רוצה בנו ובמעשינו, ולעתים זה עצמו הנסיון, שנראה לנו שאיננו פועלים כלום - ותפקידינו הוא לא להשבר מזה. יסודות ההתחזקות עמוקים מני ים ואם תעבור על המאמרים בפורום תמצא כמה וכמה מאמרים בזה. וכמובן, לפני הכל, בספרי רבינו הק' תורה רפ"ב בליקוטי מוהר"ן חלק א. תורה מ"ח בליקוטי מוהר"ן חלק ב' "התחזקות" ב"ליקוטי עצות" ועוד ועוד בליקוטי הלכות וכו'. 4. לימוד הלכה רבינו הקפיד מאד שאנ"ש ילמדו הלכה בכל יום. בזמן המחלוקת הגדולה על ברסלב, בשנת הצ של הת"ק, היה הסימן לחסיד ברסלב - מי שהחזיק בתיק הטלית שלו שולחן ערוך קטן... אנ"ש נהגו והקפידו על כך מאד - ללמוד כל יום שולחן ערוך. עד כאן, בקצרה מאד, עיקרי חסידות ברסלב, וכמובן זה אפילו לא על קצה המזלג, אין מבחינת הנושאים והן מבחינת פירוטם. ג. "נ נח" וכו', לא אדבר כלל על ענין זה. אותיר אותו לידידינו "היהודי", רק אוסיף, כי ענין זה מקובל רק על חלק לא גדול בברסלב ורוב ברסלב לא קיבלה כלל את הענין הזה. מה הענין בזה, מה הסיפור ומה מעלתו - כאמור - אותיר ל"היהודי" לבאר.

BaaMan

New member
אחח ממש תענוג לקרוא.

בס"ד בקשר לאי אפשר להיות צדיק בלי התבודות. רבנו אמר שאפשר להיות צדיק בלי התבודדות אך רבנו קרא להם "פליטיס" דהיינו מבהלים ומבלבלים להרחבה עיין שיחות הר"ן רכ"ח לא אמרת כבר כמה פעמים ששלושת היסודות הם התבודדות שולחן ערוך וראש השנה??

פראזניק

New member
אמרתי, ולא חזרתי בי

כמובן, לא אני המצאתי את שלשת היסודות האלו. אצל רבי אברהם בן רבי נחמן, מופיעים שלשת היסודות ההם גם. אני חושב שההבדל ביניהם הוא שזה מעשי, יומיומי (התבודדות, שולחן ערוך) ושייך לכל אדם (ראש השנה) ואילו הדפסה אינה שייכת לכל אדם ואינה יומיומית (אם כי כמובן חובה על כל חסיד ברסלב לסייע ולתמוך, לפחות, בהדפסת ספרי רבינו ותלמידיו). וכו'

פראזניק

New member
ואת זה שכחתי

השלאה הרביעית: מה פירוש "יחסה של חסידות ברסלב לבנות"? אמר baaman, שרבינו אמר "מדוע אינכם עושים את נשותיכם חסידות", אבל למה כוונתך "מה יחסה של חסידות ברסלב לנשים או בנות"?

התכוונתי בקשר ליחס לבנות:

כל.. נקרה לזה: "חוג" ביהדות מתייחס אחרת אל נשים. למשל הדתים לאומיים פכות או יותר פמיניסטים והחרדים לאומתם - - - לא יודע... אני לא רוצה להכנס כאן אל הדיון המעצבן בקשר לפימינסטיות ולשובינסטיות, הרי בסה"כ כולם יהודים והתורה היא פמיניסטית... אבל (קשה לי להסביר את עצמי)- רציתי יותר לדעת על התפקוד של הנשים בברסלב - על התפקוד שלהן כחסידות ברסלב - על הדברים שהן צריכות לעשות, למשל הגברים עם כל העניין של השמחה והריקודים, ההתבודדויות - כשאני שומע ולומד על חסידות ברסלב אני כמעט לא שומע על נשים שמתבודדות, על סיפורים על נשים בכלל... אישית אני גם לא מכיר (באופן כללי כמובן) אף "ברסלבית". ולכן רציתי לדעת מה היחס כלפי הנשים. אם זה מה ששאלת. אם הכוונה שלך היתה לגבי המילים "או בנות": אני עצמי לא יודע למה. אוטומטית כתבתי את זה, כי במילה "נשים" יכול להיות שהכוונה היא לאישה נשואה. בנות זה כבר יותר כללי ולא מתמקד.

2עוז

New member
קצת מדברי רבי ישראל דב אודסר:

"זה דבר קל להגיד, ומי שאומר נ נח, אז הוא מחזיק, הוא נכנס בהשרש של הבריאה, בהשרש של כל התורה, ושל כל הצדיקים. נכנסים בעולם אחר! רק כשמזכירים שם רבנו רבי נחמן, ככה כמו שחתום בחתימה בפתק הזה, נ נח נחמ נחמן מאומן, זה ממתיק כל הצרות וכל הדינים וכל העוונות וכל הנפילות וכל הכפירות של העולם. זה מספיק להחריב כל הסטרא-אחרא, כל החשך הכל, מהפך הכל! שזה כח כזה, כח חדש שלא היה מעולם!
זה צריך להיות בכל מקום, בכל חנות, בכל בית, בכל העולם.
העקר הוא נ נח נחמ נחמן מאומן!" מתוך הספר שמע ישראל

נציג "משחיטי הרכוש" הגיע ....../images/Emo73.gif

ובכן... כמה סיבות למה תקבל קישור ולא הסבר מעל דפי פורומינו זה : א. הטון שנשאלה בו שאלה ג' , מראה שאובייקטיביותך , מוטלת בספק. ב. כאן בתפוז הסכמנו לדבר יותר על המשותף מאשר על הניגודים. רק במקרה שממש ישנו בזיון הצדיק אני מרשה לעצמי להגיב בנושא זה. ג. עקב סיבות ב וג' , כיוון אותי מנהל הפורום , עופר , למערכת היידפארק ושם פתחתי פורום בנושא זה. אתה מוזמן לקרוא את כל ארבעת העמודים שאספנו במהלך השנה האחרונה או שתסתפק בהודעה הזאת בלבד (או שבכלל לא תטרח לקרוא...). שבת שלום.

חס וחלילה!!! לא עלה בדעתי ולא יעלה!

אני ממש מצתער. סליחה!!!!! ממש לא שמתי לב לטון... אתה צודק, טעיתי. אני חייב להתחיל לקרוא פעמים את ההודעות... סליחה, לא עלה בדעתי אפילו ניצוץ של מחשבה על כוונה כלשהי לזלזל באף אחד!!! מחילה. ובוחן כליות יעיד שלא עלה ולא יעלה על דעתי לזלזל ולבזות את הצדיק או אף אדם מישראל. סליחה!!!! זאת היתה שטיפת המוח מהחברה שבה גדלתי. צודק, טעיתי. סליחה!!! אבל אני בכל זאת חושב שאתה הייתה צריך לדון אותי לכף זכות. ולא למהר להסיק מסכנות איומות כאלה שאני לא מאחל לאף רשע שיאשימו אותו בהם. אני לא קורה לאף אחד "משחיט רכוש" ובטח לו לאנשים שמעולם לא הכרתי מספיק טוב כדי לדון אותם ולכנות אותם. אבל אם אתה מכנה את עצמך כך לא אתווכח איתך. ושוב - סליחה מכל הלב. וקצת מוזר שאתה הוא היחידי שהערתה לי על זה. (ובחריפות)ואני חייב להודות שנפגעתי. שבת שלום ומבורך שנזכה כולנו לראות את ירושלים בתפארתה ובמלא כבודה.

אח יקר . מהירים לכעוס , אך ....

מהירים להתרצות. אני לא כועס ולא מקפיד , בפרט אחרי שהבהרת שלא בכוונת הקנטה , אלא בטעות , יצא הטון הזה ... אם תקפתי מהר מדי , זה יתכן שאני רגיל שהנושא של סבא והפתק מועלה כאן מדי פעם עם טון לא נאה כל כך ופשוט התרגלתי לחכות עם "אקדח שלוף" ...אז קבל גם את סליחתי. אני חוזר שוב ואומר , לבקשת מנהלי הפורום הזה , אני לא מאריך ומרחיב בנושאים שהעלת כאן. אתה מוזמן לשאול בפורום שנפתח במיוחד לנושא זה ואני מבטיח לך תשובות ככל שדעתי מגעת. אגב , כתבתי "משחיט רכוש" (עם מרכאות) , כדי להעיר\להאיר שתי דברים : א. משחית ולא "משחית". ב. ידידינו לא השחיתו דבר מעולם . בכל מקום פרטי שזכה שהנ נח יתנוסס עליו , התקבלה רשות מבעלי המקום.

זה פסדר.

אחרי התגובה שלך עשיתי חשבון נפש... נזכרתי בעוד כמה מקרים בהם הטון שלי ממש לא היה במקום... אפילו פעם חבר טוב שלי לא דיבר איתי שלושה וחצי חודשים (!!!) כי לא חשבתי על הדיבור. תודה שהוכחת אותי, הייתי צריך את זה. בעזרת ה' בלי נדר, מהיום אקפיד מאוד לחשוב על הדיבור לפני שאוציא אותו מהפה! מלכתחילה זה היה טיפשי מצידי לכתוב את זה ככה. היתי צריך לנחש שזה ממש לא הפורום בשביל זה... זה באמת פוגע. גם מהתגובות של כולם שניסו להתחמק ולהשאיר לך את העבודה ראיתי שאתה מאוד קרוב לנושא ושכבר טחנו את הנושא הזה. שוב: סליחה, טעיתי. להבא אשתדל ואקפיד הרבה יותר בנושא! ותודה רבה.

הכוונה אלי?! אני מכיר רק 1 והוא

ר' נחמןצדיק יסוד עולם! הכל, הכל בזכותו! (היתה צריך לשמוע אותי לפני שזכיתי להתקרב אליו...) אשרינו, מה טוב חלקינו! אשרינו שיש לנו רבי כזה!!! (תודה ליהודי): נ נח נחמ נחמן מאומן!

למעלה