שלום בנות!!!

שלום בנות!!!

אני מקווה שזה פורום מתאים לשאלה שלי..
אני אמא לילד מתוק מתוק ופעלתן בן שנה ושמונה חודשים.
מסיבות כאלו ואחרות עדיין לא הכנסנו אותו לגן, וכל היום הוא איתי בבית.
העניין הוא שאני לא רוצה ליצור איזשהו חסך אצלו...
השאלה שלי היא אילו פעילויות שעושים בגן אני יכולה לעשות איתו גם בבית על מנת לפתח אותו כמה שיותר..
עוד דבר, הקטן שלי הוא סרבן דיבור, מה יכול לגרות אצלו את הדיבור ולא רק "את זה" ו"את זה"..
אנחנו מנסים לעשות איתו הסכמים שיגיד מילה ואז ניתן לו מה שמבקש או לשחק שאנחנו לא מבינים.. לא עובד!
תודה לעונות!!

noaaaa

New member
שלום למתעגלת

הבן שלי היה איתי בבית עד שנה ו-7 חודשים והבת אחר כך עד שנה ו-8 חודשים.
מה שעשיתי איתם היה בעיקר להפגיש עם ילדים אחרים. חלקם היו ילדים של חברים שראינו בקביעות וחלקם מזדמנים בגני שעשועים.
היינו נפגשות כמה אמהות עם הילדים בגינות השונות וכל אחת הביאה צעצועים מאצלה וככה הילדים אהבו את הצעצועים האחרים כי זה משהו שלהם לא היה וזה חדש להם.
פעם אחת נפגשנו בגינה והוצאנו צבעי אצבעות עם גיליונות נייר והילדים היו צובעים את הדפים ואת עצמם (היו ערומים בקיץ רק עם טיטול),
הרבה סיפורים , מדבקות, שירים וריקודים ביחד איתם כלומר מחובקים ("אני רוקד עם אמא...") או יד ביד במעגל.
מה עוד? משחקים עם כדור, השחלות של כל מיני דברים לקופסאות עם חריצים (אפשר להכין לבד) והכי הכי כמו שכבר אמרתי- מתקנים בגני שעשועים !!!!!!

ודבר נוסף לגבי העניין עם הדיבור שלו, או יותר נכון חוסר הדיבור שלו כפי שאת טוענת: אני עכשיו עונה לך בתור אמא ולא בתור מישהי שיודעת לאבחן אם יש בעיה או לא-
לדעתי אני לא הייתי ממהרת לומר שהוא סרבן דיבור, לא הייתי מאלצת אותו לומר מילה בשביל לקבל משהו, הייתי מניחה לו וזהו, כשירצה לדבר ידבר.
אני מייעצת לך פשוט לדבר איתו, להסביר לו כל דבר, לשיים כל דבר שאתם רואים ברחוב (רמזור אדום בוא נחכה לירוק, הנה כלב, תראה טרקטור מה הוא עושה? וכו').
בהצלחה!

MotheRonit

New member
אז ככה

קודם כל אתם לדבר בשפה עשירה. למשל בפעלים לא לומר על כך דבר לשים, אלא ללבוש, לחבוש, לנעול ועוד.
אותו דבר בדברים שהוא רוצה. ליישם אותם בשבילו. לא להגיד "אתה רוצה את זה?" אלא להגיד את השם של הדבר שהוא מצביע עליו. גם בינכם לא לדבר בקודים או בקיצורים.

בנוסף גם להפגיש אותו הרבה עם בני גילו

ויחד עם זאת דווקא לא הייתי עושה לחץ סביב נושא הדיבור, אלא נותנת לזה להגיע דרך חיקוי ותיווך (להגביר אתם במילים אבל לא לדרוש זאת ממנו)

הייתי מכינה למשל כרטיסיות של מילה וציור ועם מגנט מחברת לדלת ומאפשרת לו לשחק.

לצאת איתו הרבה החוצה. לתת לו לחקור את הסביבה שלו לראות מה מעניין אותו. מתוך תחום העניין לקנות ספרים בנידון (למשל צמחיה, אז מגדיר צמחים). או סוג של אנציקלופדיה ראשונה.

כשאתם בחוץ לנסות לעניין אותו או יותר טוב להתפתח ממה שהוא מגלה סקרנות "תראה הנה..." וכל הזמן לתמלל לו את מה שהוא רואה.

לקרוא הרבה. אם יש ספרייה קרובה, אז לבקר בה.

אם למשל אוהב חיות אז ספרים שקשורים לחיות אם עלילה ואם הסבר.

וגם לתת לו לעיין באופן חופשי בספרים קשיחים בהם ספרים בעלי מילה בודדת (ספרים ראשונים לגיל הרך).

ובגיל הזה למידה היא מתוך חקר דברים מוחשיים, אם סביב חגים ומועדים, לתת לו דברים שקשורים לגעת ולהכיר. אם את ממש רוצה להשקיע את יכולה להכין פינה שבה יהיו מונחים הדברים ועל קיר יהיו תלויות המילים עם ציור (ליד האובייקט) וציורים שלו למשל. התכלית היא דרך ההקשר לחשוף אותו כמה שיותר לשפה דבורה וכתובה.

לגבי פעילויות- יצירה, משחקי הרכבה והרבה

משחק חופשי ופעיל בגינות, כך שיהיה לו מפגש עם ילדים נוספים.אם את רוצה המלצה לגבי איזו חומרי יצירה מומלץ לקנות לעשייה עם הילד-אשמח לעזור בייעוץ.

לגבי הדיבור-אני לא מומחית בתחום הדיבור, מניסיון עם הילדים בגן- לא להתרגש מזה, ברגע שהוא ירגיש בטוח בעצמו וביכולתו להביע את עצמו-הוא יתחיל לדבר.
ההסכמים האלה שכתבת עליהם נראים לי לא מתאים לגילו, אולי תנסי להסביר לו בפשטות שאת לא מבינה אותו ותשאלי אותו כך שיצטרך להגיב במילים או להסביר את עצמו יותר-זה יגרה אותו להגיב מילולית.
אל תלחצו עליו יותר מידי כי זה יאטום אותו ויגרום לו להיות חסר ביטחון בתחום זה.

שירהד1

Member
מנהל
מסכימה עם כל מה שכתבו קודמותיי המלומדות...

וגם- בנושא הדיבור- בשום פנים ואופן לא להלחיץ אותו, לא לעשות איתו הסכמים ולא להעיק עליו. זה לא גיל מתאים להסכמים. הוא צעיר מאוד. תנו לו את הזמן. המשיכו לדבר איתו, להעשיר אותו, לדבר שפה נכונה, להשמיע לו דיקלומים, לשיר איתו שירים, להקריא ספרים שתואמים לגיל. אבל בלי לחץ ובלי תנאים.
הילדים שלי היו בבית, או איתי או עם הסבתא, עד גיל שנתיים (למרות שהתחלתי לעבוד מהר מאוד אחרי הלידות). לא קרה להם שום דבר רע בעקבות זאת. רק טוב. אם את שלמה עם מועד ההכנסה לגן, אז הכל טוב.

בהצלחה!
שירה.

למעלה