שישי בערב

שישי בערב

היום בערב דפקה על דלתי השכנה ממול, נתמכת על ידי שני ילדיה הקטנים והמבוהלים. היה לה כאב חזק מאוד בצד ימין, בחלק התחתון של הצלעות. נראה היה שזה מגיע מאזור כיס המרה, אבל גם השכמה כאבה. אני מכירה אותה ולפני שבוע היא סיפרה לי על כאב באותו הצד (חמור הרבה פחות) ונראה היה שהשרירים תפוסים. הושבתי אותה על כיסא, נתתי לה כוס מים וניסיתי כמה לחיצות שעזרו. הוקל לה מעט והיא היתה תשושה וביקשה לשוב לדירתה ולשכב. תמכתי בה כשהיא קמה, והפעם הכאב היה כל כך חזק שהיא לא הצליחה להזדקף. היא התעקשה לקום והלכה כפופה. לחצתי בצד הגוף הכואב, תומכת בה, וזה הקל עליה מאוד עד שהיא הצליחה להתיישר וללכת לדירתה. חיכיתי איתה עד שבעלה חזר הביתה, לוחצת בכל מיני מקומות, מגלה שדווקא הלחיצות בגב עוזרות ביחד עם המגע קל בבטן/צלעות, ספק כבד ספק כיס מרה. הדופק שלה היה ריק, בעיקר באזור הלב. אחרי זמן מסויים שנראה ארוך מאוד אבל נמשך עשרים דקות חזרתי לדירתי. כשהיא לא הצליחה להתרומם מהכיסא חשבתי שהיא צריכה ללכת לבית החולים, אבל מצבה השתפר מאוד ולאחר כמה דקות כבר לא כאב לה יותר, היא רק היתה מאוד תשושה. חשבתי על סוף שנה ג' ברפואה סינית, בדרך כלל עושים מבחן בעל פה, וכמעט כל תלמיד נשאל שאלה בסגנון "מגיע אליך מטופל עם כאב חזק בצד שמאל מקרין ליד ומזיע, מה תעשה". מטופל שיאבחן חוסר איזון של הלב ייכשל, מטופל שיקרא לאמבולנס יעבור. חשבתי שאולי זה היה טפשי מצידי לחשוב שזו התכווצות שרירים וללחוץ בכל מיני מקומות, ולא להזמין אמבולנס. אבל כל הסטודנטים מכירים את המלכודת ומגיעים מוכנים למבחן. הערב באיזה שהוא מקום אני חושבת שנכשלתי במבחן. חמש דקות אחרי שחזרתי לדירתי צילצלתי בפעמון ביתה ושאלתי אם היא בטוחה שהיא לא מרגישה יותר את האזור. היא אמרה שהיא בסדר. הפצרתי בה למהר לבית החולים עוד הלילה במקרה שהיא מרגישה אפילו כאב קל, ושלא תהסס להעיר אותי על מנת שאשמור על הילדים. בכל מקרה אמרתי לה שלא תזניח את עצמה ותלך לרופא בהקדם. זה יכול להיות התקף דחק, וזה יכול להיות התקף לב, וזו אולי בעיה בכיס המרה, או התכווצות שרירים, אין לי מושג. אבל הגוף שלה נתן לה איתות אזהרה ואסור לה להתעלם ממנו. הדגשתי את זה, כי נראה היה לי שהיא יכולה לנסות לשכוח מזה ודי. קרה לכם פעם שמישהו היה זקוק פתאום לעזרה במקום ציבורי, משהו בסגנון "יש רופא באולם?", או ששכנים או מכרים פנו אליכם לעזרה דחופה כי ידעו שאתם מטפלים? קרה לכם שמטופל שהגיע נזקק בדחיפות לטיפול רפואי? אשמח לשמוע איך הגבתם במצבים כאלה ומה קרה.

Fistandantilos

New member
קרה לך פעם

שקול פנימי בתוכך נתן לך מנוחה ושלווה במקום לבקר אותך על מה את צריכה\לא צריכה לעשות? האמיני לי שעשית בסדר בן אדם במצב קריטי ען כאב חזק לא יפנה למטפל אלטרנטיבי אלא ישר לחדר מיון

0 אור 0

New member
מסכימה עם זה שמיכל בסדר גמור אבל

"בן אדם במצב קריטי ען כאב חזק לא יפנה למטפל אלטרנטיבי אלא ישר לחדר מיון" בן זוגי היקיר הינו חובש ונהג אמבולנס. יום אחד הוא נוסע לו לתומו בכיש המוביל לקיבוץ, ורואה מישהי שיורדת מן האוטובוס בדרכה הביתה, כמובן שהוא עצר לאסוף אותה, ומסתבר שהגברת בקושי נושמת, חשה כאבים עזים בצד שמאל, מקרין ליד, מזיעה. במקום העבודה שלה ראו שהיא לא מרגישה טוב, אז שחררו אותה הביתה לנוח (זה אומר שהיא הלכה ברגל ממקום העבודה לתחנת האוטובוס הקרובה, חיכתה שם, והיתה אמורה ללכת ברגל את כל המרחק מהכביש הביתה!) כמובן שכשהוא ראה את מצבה הוא התקשר למרפאה להודיע לאחיות שהוא לוקח אותה למיון (שישלחו הפניה), ולקח להם לא מעט זמן לשכנע את הגברת שתסכים לכך - היא חשבה שמספיק שהיא תנוח קצת והכל יהיה בסדר. כמובן שזה היה התקף לב, ומזל שהגיעה בזמן. זה רק מקרה לדוגמא. אחד הדברים האופייניים שגילינו מהחיבור עם האמבולנס, זה שאנשים במצב קריטי נוטים להמעיט בבעיה, ולא להגיע למיון.

אני מבינה את כוונתך

זה נכון שיש אצלי קול פנימי ביקורתי, ולשמחתי, פעמים רבות הוא נותן לי מנוחה...
אבל גם אז, אני ממשיכה לשאול את עצמי שאלות ומנסה ללמוד מהדברים. במקרה של השכנה שלי, כנראה שעשיתי החלטה נכונה. דרך אגב, כמו שאור כתבה, זה לא נכון שאדם במצב קריטי יפנה בהכרח לחדר מיון. כתבה שהתפרסמה לאחרונה הראתה שבמקרים רבים של התקפי לב, דווקא הנשים הן אלה שלא ממהרות לקבל עזרה רפואית. זה נתון מדאיג לאור העובדה שככל שמגיעים מהר יותר לבית החולים כך הסיכוי להציל את החיים או להימנע מצלקת, גדול יותר.

Fistandantilos

New member
התפרסמה גם לאחרונה כתבה

הטוענת שישנם סוג חדש של התקפי לב, בהם לא נעשה כל נזק וסקולרי, כלי הדם והאיברים הפנימיים לא משאירים כל זכר להתקף הלב שקרה.

נשמע הגיוני...

ואולי זה אפילו לא סוג חדש, אלא מקרים של אנשים שפשוט לא הלכו לבית החולים ונשארו בחיים... אתה יכול למצוא את הכתבה?

Fistandantilos

New member
זה היה ב YNET

בנוגע לאנשים שלקו בהתקפי לב במלחמה האחרונה בעיקר מבוגרים מרב דאגה..

0 אור 0

New member
איזו חויה ליום שישי

אני חושבת שנהגת בסדר גמור, הצעת עזרה ראשונה, הרגעת אותה, הדגשת בפניה שהיא צריכה להגיע לרופא והצעת את עזרתך, גם אם בסופו של דבר היא היתה מגיעה לבית חולים, אין ספק שעזרתך שיפרה את מצבה. ואני משוכנעת שלו היית רואה שינוי במצבה שמצביע על ארוע קריטי היית דואגת לכך שתגיע. ולשאלתך השניה, למרבה המזל לא עמדתי אף פעם בסיטואציה שאני זו שצריכה לתת את העזרה. גם במקומות ציבוריים וגם בארועים קריטיים במשפחה, חלוקת העבודה היא שבן זוגי הוא הרץ לתת עזרה (כחובש) ואני חופשיה לנפשי להכנס להיסטריה המתבקשת.

באופן אישי

לא פעם ליוותה אותי התחושה של "אולי לא עשיתי מספיק.." עם הזמן לימדתי את עצמי להבין ולקבל שאני תמיד עושה כל שביכולתי לעשות, יותר מזה אי אפשר. אני חושבת שנהגת בצורה מקצועית וטובה - ונוסיף גם כשכנה למופת
מקווה שעברה עלייך שבת רגועה ושהשכנה בסדר. חזקי ואימצי הילה

תודה

השכנה הגיעה היום לטיפול כשעדיין היה כאב עמום. טיפלתי בה בשיאצו והיא נרדמה. נתתי לה לישון רבע שעה אחרי הטיפול, פריווילגיה של שכנות, אני מניחה... היא מרגישה כעת הרבה יותר טוב, ותלך לבדיקות ביום שני.

קרה לי לפני מס' שנים מהכוון ההפוך...

כלומר- אני הייתי בתפקיד השכנה...פחות או יותר כאבים איומים בסגנון אלה שתיארת, תקפו אותי, אבל דווקא בצד שמאל, בלי הקרנה לכתף, אבל כאבים באופן שלא יכולתי להתיישר ופשוט שכבתי כל הלילה ובכיתי וחיכיתי שזה יעבור...וזה לא עבר...זה רק התגבר... בן זוגי שחזר מאוחר בלילה מהעבודה ומצא אותי ללא יכולת למצוא פוזה מתאימה לשבת/לשכב/לעמוד, בוכה ומתפתלת מכאב, רצה לרוץ איתי למיון, אבל לא הסכמתי...רציתי לחכות לבוקר. חיכיתי לבוקר, התקשרנו למדקר הסיני שלי, שהגיע אליי הביתה, דקר אותי קצת פה קצת שם והצלחתי להתיישר... הלכתי לרופא רגיל בהמלצת המדקר לאבחון ובדיקות דם, והוא החליט שיש לי הרפס זוסטר, למרות שלא היו שום סימנים חיצוניים לכך, הוא שלח אותי לבדיקת דם, וכאשר חזרו הבדיקות זה הראה בדיוק מה שהמדקר הסיני אבחן לפי הדופק- הרעלת כבד ו"קריסת כליות" זמנית... שכבתי כשבוע בבית, שפוכה למדיי ומותשת, מדי פעם קיבלתי דיקורים ואחרי שבוע חזרתי לחיים , ללא הרפס וללא זוסטר, אבל עם המון אמונה בדיקור סיני! (אה... והכל קרה שבוע לאחר הוצאת התקן תוך רחמי...כנראה שפשוט הורעלתי מהפסולת שהצטברה ברחם במשך 4 שנים ופרצה סוף סוף לחופשי...)

ועוד משהו...

מיכל, כל הכבוד לך! את עשית בדיוק מה שצריך- הקשבת לקול הפנימי שלך ונתת לה את מה שהיתה צריכה. אין לי ספק שאם היא הייתה צריכה אמבולנס, היית מזמינה עבורה.
תמי

למעלה