שיר ערש

דובושכ

New member
שיר ערש

מחשבות של בוקר: למה כותבים שיר ערש ולא - ערס? הרי זה מעריסה- מיטת תינוק.(וגם ערסל). השמוש ערש דוי- כנוי למטה שהחולה שוכב עליה עוד יותר מרחיק את כוונת השיר השקט שתפקידו לעזור לתינוק להרדם.

nutmeg

New member
גם ערס וגם ערש

הם מיטה במילון. כנראה לא רצו שיהיה מקום לבלבל בין "תשמיש ערס" (זיון) לבין "שיר ערס", אז הלכו על האופציה השניה.

תשובה בתנאי

שתסביר/י את הניק שלך או לפחות תגיד/י איך הוגים אותו ערשׂ-ערס כמו תפשׂ-תפס, חשׂך-חסך, שׂב-סב, שׂטה-סטה ועוד אחרים הוא אחד מן הבדלים שבין לשון המקרא ללשון חז"ל. בעברית הקדומה העיצור היה שׂי"ן, והוא ככל הנראה נבדל (אז) מן הסמ"ך. בארמית הוא אינו קיים, ובמקומו יש ס, והעברית של תקופת המשנה הושפעה כידוע מן הארמית, וזו דוגמה לאחת ההשפעות. אבל למעשה אפשר למצוא את החילופים הללו (באופן מצומצם יחסית) כבר במקרא: שׂכלות - סכלות, שׂער-סער. וכאן אני נכנסת להשערה (שלא הספקתי לאשר אותה), שהעיצור שׂ פסק להיות מובחן מן ה-ס כבר בתקופת המקרא, ולכן החלו כבר אז החילופים, שהתגברו מתקופת המשנה והלאה בהשפעת הארמית כאמור לעיל. את העניין האחרון אני מבטיחה לבדוק ולהביא לידיעת המעוניינים

דובושכ

New member
סכל-שכל

תודה על התשובה. סכל= שטות, שכל= חכמה. פה פתאום התהפכו המשמעויות. אשמח לרשימת צמדי מילים "זהות" שלהן משמעות הפוכה. לדוגמה: קלס=לעג,חרפה ; קלס=שבח, תהילה. ברך=שיבח, רומם, הילל ; ברך= קילל, גידף חרף. האם תמיד במקרים אלה זה בא מ"לשון נקייה" ?

גנגי

New member
לא,

וכבר דיברנו על זה המון כאן, על השורשים האלה שיש להם משמעות של דבר והיפוכו. נפוץ מאוד בעברית.

לא פייר

או כמו שאמר פעם מישהו בסביבתי: לא פֵירִי. קיבלת תשובה ולא מילאת את חלקך בעסקה. מה, זה סוד? סתם סקרנות מטופשת, אבל אפשר בכל זאת?

גנגי

New member
שיר ערס

שן בני, שן במנוחה סתום את הפה, חנטריש על ידך יושבת אימך במקום לצאת לכביש מחר יצא אבא לשוק יביא קצת חומר נקי ולבן בב-מ-וו אותו הוא יחביא ועכשיו תסתום ותישן.

דובושכ

New member
טל שחר

האם ידעת שהמושב טל שחר נקרא ע"ש הנרי מורגנטאו הבן, (טללי בוקר) בעודו בחייו! (אבל מה זה שייך?)

zarn

New member
פטנט להפחדת אימהות

עם סכין (לגירוד הצבע) ומעט יצירתיות אפשר להפוך את "העולה" (מתוך "השחר העולה") ל"רעיל". אמא שלי החווירה מעט ואני הייתי מרוצה מאד בזמנו.

אף אחד1

New member
נופת צופים../images/Emo151.gifית שכמותך../images/Emo13.gif.תהי ער

שך שלך רעננה
.

למעלה