שיר מרגש וסוחט דמעות

טוני20

New member
שיר מרגש וסוחט דמעות

שיר שבוצע ע''י יהודה פוליקר - בן להורים יוצאי סלוניקי ניצולי שואה. השיר נקרא "חכי לי סלוניקי" והיה מושר בפי הסלוניקאים ויוצאי יוון שנספו במחנות המוות במזרח. אני אשמח לשמוע את הגרסה הספניולית/יוונית שלו. עוד גבול אחד, עוד נצח זמן חכי לי סלוניקי רבה הדרך ליוון חכי לי סלוניקי. שותת הלב, קפוא הדם בשלג של גרמניה כולם, כולם אבדו לי שם בלאגר בפולניה. חיוורי פנים, שרידי חיים פליטי מסע המוות בלויי טלאים, הנה באים לבכות ברחובותייך. החופש בא, אביב חדש קרוב אני אליך כצל דהוי, בגוף חלש אבוא בשעריך.

SuzieRS

New member
מרגש ועצוב

זה עניין של אופי. אני הייתי שורפת את כל הגשרים ,ולא הייתי מביתה אחורה. ואם כן לחזור אחורה, אז בגאווה " לא הצלחתם... אני פה ! " מכבדת ומרכינה ראש בעצב רב.

טוני20

New member
יש לציין

שסבלם של יהודי הבלקן היה והטראומה שנפלה עליהם היית גדולה יותר משל שאר יהודי אירופה. האקלים הקשה ששרר במחנות שבמזרח, אליו לא היו רגילים היהודים הספרדיים. השפות שדברו בהם במחנות היו גרמנית, יידיש או פולנית, מה שגרם לכשל תקשורתי בין יהודים ספרדיים לשאר היהודים, ואף הוביל לפעמים לנדויים בקרב האסירים. הסלוניקאים נחשבו בעיני הצוררים הנאצים ככח עבודה מעולה וחרוץ, אך עם זאת הם תמיד היו אלה שהובילו את המרידות הגדולות, את שריפת אחד הקרימטוריומים באושוויץ אם אני לא טועה, והעדיפו להחנק בתאים מאשר לקחת חלק בזונדרקומנדו, שתפקידו היה קבלת פני היהודים החדשים שהגיעו למחנות.

Sarika

New member
בר-מצווה אן לה אידאד די 77 אניוס

סמי מודיאנו נאסידו אן רודוס, ריאליזו אסטוס דיאס סו אספ'ואניו הא פ'סטיאר סו בר מצווה, אה פוסאר תפילין לה פרימרה ב'ס די סו ב'ידה, 64 אניוס מאס טאדרי. אן לה אידאד די 13 אניוס לוס מאלדיג'וס נאצים, אקסיליירון אה סמי די סו קאזה אי לו מאנדארון אה האושוויץ. נו אנקאלסון סלסבראר סו בר מצווה. סמי סאלב'ו די לה מורטי פור מילארגו, אמה 60 די סו פ'אמייה פ'וארון אסאסינאדוס. לה סרימונייאה דל בר מצווה טומו לוגאר אן אל קאל די רומא. "אל מומנטו מאס אמוסיונאנטי פ'ואי קוואנדו לה טילה דיל תפילין לה אמבולב'יאו אן אל בראסו טפאנדו אל נומרו קי לוס נאציס לו טאטוארון" - דישו אל גרנדי רבינו די לה קהילה די רומא.

Sarika

New member
והנה קישור לכתבה בנושא ב-YNET

aviev1

New member
פרידי עד כמה שידוע לי המילה tarde

היא בספרדית ואילו בספניולית-לדינו אומרים tadre

faridi

New member
אל תשכח שאני מושפע מאיטלקית לפני ה-

לדינו. ואם אני זוכר טוב, טאדרה זה צהרים. לכן לא הייתי בטוח ש"טאדרה" זו מילה נכונה.

kamelya

New member
המילה הנכונה

נכון המילה היא "תדרה" tadre בספניולית

רותי ב.

New member
החילוף בהיגוי ובכתיבה

בהרבה מילים בין ה- ר (R) וה- ד (D) היה קיים בקהילות מסויימות שאפשר למפות אותן. פעם היתה לי הטבלה בנושא הזה .

רותי ב.

New member
מרגש מאד .. וכמו שכתבו

מוטב מאוחר .. שריקה
נו טה ב'ידי אל פ'ורו טודה אסטה סימאנה, אי יה מה איזו מיריקיאה דה מלדארטה ..
מקווה שהכל בסדר אצלך קרידה

למעלה