שיר לערב.

yehuda winer

New member
שיר לערב.

שיר לערב של היום או לזה של אמש...תלוי...תודה על קבלת הפנים! ------------------------------------------ אְמָּא יוֹדַעַת שאצבָּע אלהְים בַּדָּבָר. בֵּין סדְינְים לבָנְים שחוֹרְים הְיא חַיָּה את חַיּיהָ, שוֹמַעַת, בָּערב, את הַנַּחַל וזוֹכרת את הַזּמַנְּים שאַחרַי. אמא יודעת שאצבע אלהים בדבר. הְיא הוֹלכת כּמוֹ הַסּתָו בּלְי לָדַעַת לאָן, אבָל הְיא הוֹלכת. בַּלַּילָה הַשמש ישֵנָה בּחֵיקָהּ וַאנְי יוֹדֵע שאנְי מַתחְיל מֵחָדָש, הוֹלֵך לארך גּבוּלָה, מַערָבָה וּבַבּקר הַשמש בַּכְּוּוּן הַנּגדְּי- וַאנְי הוֹלֵך בּלְי לָדַעַת לאָן אבָל אְמָּא יוֹדַעַת שאצבָּע אלהְים בַּדָּבָר. ----------------------------------------- תודה למי שעזר לי למצוא ניקוד. כמו שאתם רואים, לא מצאתי את כל הניקוד ולכן הניקוד לא שלם. אבל אתם לא רוצים אותי "פֵּרפקֵט" על היום הראשון?? ----------------------------------- מתוך "אוב", פורסם בשנת תשס"ב 2001.

hillelg

New member
היי, שלי!

חתימתך המופלאה שבתה את עיני...

shellyland

New member
חן-חן ../images/Emo9.gif

זו וריאציה על שורה משיר מפורסם של משורר מוכשר הידוע בשם העט "בלי-יוד". מפעם בפעם אני אוהבת להזכר בה ולהרגיש כאילו השיר נכתב במיוחד בשבילי.
זה משתלב טוב עם האנרגיות הנרקיסיסטיות שלי.

נהדר

בכלל לא נראה לי שאני באמת מצליח להבין את הבפנים של השירים שלך, אבל הכתיבה והדימויים והזרימה... מתנה ליום השבת

shellyland

New member
אני יכולה להציע לך כיוון הבנה:

אמא ואצבע אלוהים לקחו אותי ישר ל"יד אלוהים בעולם" של יהודה עמיחי.

yehuda winer

New member
בצניעות, כמעט שמח...

שאיזו אסוציאציה בשירי הוליכה אותך ליהודה עמיחי. לא מכיר את השיר שציינת, אחפש אותו מחר(לא בטוח שאמצא, כאן "בגלות" כי אין לי הכל שלו). אם לא אמצא, אולי אכתוב לך ותשלחי לי אותו...תודה לך.

סטאטי, לא משתנה ../images/Emo141.gif

אמא הולכת אתה הולך שמש בא והולך אבל הכל נשאר באותו המקום.

yehuda winer

New member
לא, בהחלט..

הקשר היסודי בשיר-נשאר: הקשר בין אמא "לבינו".מה שכן זורם, זו היכולת שלה להבין שהדברים לא תלויים בו. יכולת הבנה היא לעולם דינמית!! הבנה יכולה ממש להחשב לתנועה."אמא יודעת"..לכו אורך השיר. היא חיה את חייה, הנחל זורם וזוכר. אין כאן זיכרון שהוא סטטי. יש איזו דריכה במקום בבית האחרון היכן שברור שהתהליך חוזר ויחזור על עצמו: החיפוש אחר אמא (שכבר בין סדינים לבנים שחורים...).יחד עם זאת יש תהליך של "התקרבלות" של השמש בחיקה והלידה של זו האחרונה בכול יום מחדש- מין פריצה לחיים שנושאת בחלקה עמל של יום, בעיות גדולות וקטנות של יום חדש,תקווה של יום שמתחיל. יש כאן "הליכה" של כל אחד מהם ("הוא" מחד גיסא ואמו עם השמש מאידך גיסא) לכוונים שונים. האמת שאפשר לראות סטטיות בהליכה במעין מעגל אך יחד עם זאת מתרחש כאן תהליך של "הבנה", של הכרה שלא יכולה להיות בו אלא רק תנועה. וכל כך למה ?כי התנועה מתקנת את הכל... הכל נראה שנשאר באותו המקום. אני לא מרגיש ככה. תודה בכל מקרה על ההתייחסות שנתנה לי חומר למחשבה לפני שעניתי.

הקשר היסודי ../images/Emo141.gif

מעיניי, עפעס, הוא קצת חמק. היות שיצרת הקבלה בין אמא לבין השמש, האמא נחווית לי רחוקה כמו השמש, בלתי מושגת כמוה. עולה לי אסוסיאציה של מקדש מדברי נטוש לפולחן שמש קדום: שקט, לוהט, מסנוור. מחזוריות בטבע תמיד מאפשרת היזכרות בדתות הקדמוניות, הסוגדות לכוחות הטבע.

yehuda winer

New member
יש משהו בדברך!

זו לא ממש הקבלה. האם נשארת אם שמלינה בחיקה את השמש. אחר כך יש הקבלה - הן שתיהן ביחד כביכול משָטות - הן בכוון הנגדי. וכאן אני ממש מרגיש שאתה רואה את כל האור המסנוור שהתכוונתי אליו שהוא כמעט כואב למראה- ובזה אני נהנה הנאה רבה! אני רואה שאתה מרגיש את ה"קוטן" של הבן לפני מאור גדול(..."תמיד מאפשרת...הסוגדות לכוחות הטבע"). היא בטח רחוקה כמו השמש אבל חובקת אותה. לחבוק הוא אלמנט קרוב. אפשר לחבוק מרחוק אבל יותר מקובל לחבוק מקרוב (ואולי לאהוב מרחוק...) --------------------------------------- בכול מקרה נהנתי מאוד לראות את יכולת הקריאה שלך את הדברים, והולכתָ אותי למקומות שאולי לא הולך בעצמי (..."נחווית לי רחוקה וגו") - ואת זה אני אומר כרופא, פחות כמשורר, ודיא לחכימא.. תודה!

הקבלה אינה זהות גמורה ../images/Emo141.gif

כמו שאתה כותב, יש הקבלה במקום מסוים, לא בכל המקומות. קראתי עכשיו שוב את השיר, ושמתי לב שהשורה "אמא יודעת שאצבע אלוהים בדבר" חוזרת שלוש פעמים. לא הצלחתי למצוא קשרים בין השורה הזו לבין שאר התכנים בשיר, וגם לא ברור לי למה היא חוזרת בדיוק כלשונה, ללא שינויי נוסח, כמו פזמון חוזר, כמו מקהלה יוונית. אתה לא חייב לענות על זה, כמובן. עוד משהו שלא הבנתי, מה עניין עיסוקך כרופא לכאן. אולי תיתן עוד איזה רמיזא, לטובת מי שאיננו עד כדי כך חכימא?
המחמאה שחלקת ליכולת הקריאה שלי נעמה לי מאד - תודה.

yehuda winer

New member
למקהלה יוונית

יש בדרך כלל מקום נכבד בכל טרגדיה. הן בשימורה (לא הכל נחשף מיד) או בהעברת מידע (המקהלה לפעמים מספרת ומגלה את הסודות).יש crescendo בשירה שלה: פעמים רבות היא חוזרת על אותו המשפט על מנת לחזק אותו, על מנת להפוך אותו לָעיקר ביצירה. היא יכולה גם לעלות את טון השירה, כמו שכבר אמרתי, crescendo. יש דבר שהיא יודעת, ויודעת שזו לא אשמתי (אם באשם מדובר). ----------------------------------------- אתה הצלחת לראות את הסינוור, את כמות האור הרבה שהיא כמעט חושך! את הכאב שיש בלהסתכל לאור הזה- את העובדה שהיא רחוקה ולא נגישה. יש בזה משהו שהוא פסיכאנאליטי- יפה יפה! ומכאן הקשר למקצוע. אתה אומר דבר שאני ראיתי, שהרגשתי, וברבות השנים (והתואר) הבנתי שצדקתי. אתה רואה, שירה מעבירה מסרים... לילה טוב לך!

למעלה