שירת ימי הביניים

ivgy1980

New member
שירת ימי הביניים

לִבִּי בְמִזְרָח וְאָנֹכִי בְּסוֹף מַעֲרָב
אֵיךְ אֶטְעֲמָה אֵת אֲשֶׁר אֹכַל וְאֵיךְ יֶעֱרָב
אֵיכָה אֲשַׁלֵּם נְדָרַי וֶאֱסָרַי, בְּעוֹד
צִיּוֹן בְּחֶבֶל אֱדוֹם וַאֲנִי בְּכֶבֶל עֲרָב
יֵקַל בְּעֵינַי עֲזֹב כָּל טוּב סְפָרַד, כְּמוֹ
יֵקַר בְּעֵינַי רְאוֹת עַפְרוֹת דְּבִיר נֶחֱרָב.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Сердце мое на Востоке заброшено,
я же на Западе сам, –
Как же отдаться могу наслаждениям,
пышным беспечным пирам?
Как я обеты исполню священные...
Думы и боль об одном:
Край мой во власти Эдома жестокого,
я же в чужбине рабом.
Слаще мне блеска и неги Испании
груды руин и камней4
Храма далекого, храма сожженного
бедной отчизны моей...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ומדוע נזכרתי? כי לקראת בחינת הסיכום בגרות (מתכונת) בשירת ימי הביניים הייתי בארץ כבר 9 שנים והעברית שבפיבהחלט הייתה רהוטה למדי. כמו צברים רבים גמאני לא ידעתי להסביר את השירים, אלא שבמקרה, כמה ימים לפני המבחן, מצאתי בבית ספרון קטן - שירת ימי הביניים של יהודה הלוי ושות' מתורגמת לרוסית. קראתי את הספרון פעמיים והלכתי למבחן. קבלתי 95, אך בטוחני שלו הייתי נשאר עם השיר המקורי בעברית, סביר שהייתי נכשל. והלא בינינו, הרי התרגום הרבה יותר יפה וציורי מהמקור העברי....

איליה40

New member
התרגום לא משהו

לא מבטה את רוח המקור, מוסיף מילים שלא היו: заброшено, сам, пышным, беспечным וכו' בעצם רבע מהמילים לא היו במקור. תרגום חובבני ובלתי-מקצועי. וחוששני שלא נעשה מהמקור כלל, אלה מתגום מילולי לרוסית (подсточник) - כך היה נהוג לעשות במצית הראשונה של המאה הקודמת. מישהו עשה תרגום מילולי, ואחר כך איזה משורר חיבר מזה שירה. כך "תורגמה" בין היתר הקלאסירה הפרסית וחלק מהשירה הסינית איכות העבודה שיש לשלוח הישר לפח. אולי חוץ מכמה פנינים נדירים כגון השירה הקוריאנית ב"תרגומה" של אחמטובה.

אגב, אין שום פסול בשימוש ב-подстрочник

כל עוד המתרגם לא נותן לעצמו דרור, לא מוסיף ולא גורע, אין שום בעיה בכך שמישהו אחר יבצע עבורו תרגום מילולי, כולל פרשנות, הסברים לגבי משחקי מילים וכיו"ב. השימוש ב-подстрочник היה מאוד נפוץ בתקופה הסובייטית - ארסני טרקובסקי תרגם את שירתו של סטלין הצעיר, נאום (נחום) גרבנייב יצר את Мне кажется порою, что солдаты על בסיס השיר מאת רסול גמזטוב, יוסף ברודסקי אף הוא התפרנס מתרגומים בהיעדר אופציה אחרת.

איליה40

New member
אלו לא תרגומים אלה יצירות עצמאיות

כאשר משתמשים ב"מותג" היוקרתי של טקסט עתיק מין הראוי שהתרגום יהיה תרגום ולא הגחמות והרעיונות של ה"מתרגם". כי הרי הקוראים רוצים לגעת במסורת העתיקה ולא ביצירתיו שלו.

אתן דוגמה. שירת האהבה הפרסית הקלאסית תמיד הופנתה למין זכר. לנער. וזו המסורת האוטנטית לטוב ולרע. כמובן שה"מתרגמים" לא יכלו לעמוד בזה ו"תירגמו" במין נקבה, הנערה, היפיפיה. ובדרך כמובן הם פיספסו גם את התוכן האחר. ויצאו שירי אהבה סתמיים וריקים מתוכן. כמובן שהקורא לא קיבל שמץ של מוסג על מה שיש במקור המפואר ורב מוניטין. וכך נוצרו טונות של תרגומי זבל, שלא היה בינם ובין המקור ולא כלום. ורק לאחרונה, לפני מספר שנים החילו להתפרסם התרגומים המקצועיים והאקדמיים הראשונים של השירה הפרסית הקלאסית הנאמנים למקור, כאשר לכל שיר של 8 שורות יש כמה עמודים של הסברים.

ולגבי שירו של יהודה הלוי. מאחר ואנחנו כן יכולים לקרוא במקור רואים שהשיר קצר, קמצן במילים, יש שם משקי מילים כגון חבל-כבל. ואז מין הראוי שהתרגום המקצועי יהיה קומפקטי, ללא אף מילה שאיננה במקור, וושימצא מענה לכל דקויתיו של המקור. וזו כמובן אומנות גבוה מאוד. אחרת זה לא יהיה יהודה הלוי אלה פופקין ה"מתרגם". וכמובן שהקוראים מתעניינים בראשון ולא באחרון.

איליה40

New member
הניה הדוגמה של תרגום מקצועי למופת

מעת פרופסור גספרוב ז"ל מתוך השירה של ימי הביניים, המסכת מקבריג' (Carmina Cantabrigiensia) מאה ה-11:

1
O admirabile Veneris idolum,
cuius materie nihil est frivolum,
archos te protegat, qui stellas et polum
fecit et maria condidit et solum.
Furis ingenio non sentias dolum,
Cloto te diligat, que baiolat colum.

2
«Salvato puerum» non per ipotesim,
sed firmo pectore deprecor Lachesim,
sororem Atropos, ne curet heresim.
Neptunum comitem habeas et Tetim,
cum vectus fueris per fluvium Tesim.
Quo fugis, amabo, cum te dilexerim?
Miser quid faciam, cum te non viderim?

3
Dura materies ex matris ossibus
creavit homines iactis lapidibus,
ex quibus unus est iste puerulus,
qui lacrimabiles non curat gemitus.
Cum tristis fuero, gaudebit emulus.
Ut cerva rugio, cum fugit hinnulus.

תרגום:

1.
Отрок, подобие прекрасной Венеры,
Всей чистоты людской затмивший примеры,
Бог да хранит тебя, Бог истинной веры,
Создавший землю, хлябь и звездные сферы!
Пусть не грозят тебе воры-лицемеры,
Пусть Клото выпрядет нить твою без меры!

2.
"Храните отрока!" - молю не для вида,
А с сердцем искренним трех сестер Аида,
Клото, Атропу и ту, что Лахезида.
Будь тебе помощью Нептун и Фетида,
Когда ты пустишься по волнам Тезида.
Ах, уплываешь ты, горька мне обида:
Как буду жить, тебя потеряв из вида?

3.
Кость материнская, земные каменья
Были материей людского творенья.
Ах, не из них ли ты создан в день созданья,
Кого и слезные не тронут рыданья?
Без олененочка томлюся, как лань, я,
А ты лишь высмеешь все мои стенанья.

בתור שירה רוסית מודרנית לא משהו. אבל נאמן למקור של המאה-11 ומשקף את רוחו נאמנה - בטח שכן.

beatman

Member

ברור, הרי המקור הוא בעברית ימי-ביניימית

מליצית ומתחכמת, שהייתה שפת מלומדים ולא שימשה כשפת דיבור (רבי יהודה הלוי דיבר ערבית ביומיום) והיא רחוקה מהעברית הישראלית המודרנית יותר מששפת "משא מלחמת איגור" רחוקה מהרוסית המודרנית. התרגום, לאומת זאת, כתוב ברוסית מודרנית פשוטה יחסית שנהירה לכל דובר השפה. רק שזה לא ממש תרגום אלא יותר שיר חדש בהשראת "לבי במזרח".
זכור לי שכשלמדתי בבי"ס את "משא מלחמת איגור" בשיעורי הספרות, אז בספר הלימוד שלנו חוץ מהמקור העתיק היו עוד שני תרגומים, לרוסית המודרנית ועוד גרסה ישנה של תרגום, אני כבר לא זוכר מאיזו תקופה, אבל השפה שלו הייתה קשה לקריאה כמעט כמו המקור.
אגב עברית מקראית מובנת יותר לדובר העברית המודרנית מאשר עברית משנאית או ימי-הביניימית.

Astroo

New member
הגזמת קצת

"לבי במזרח" פחות או יותר מובן (חוץ מכמה מילים בודדות אולי) לדובר עברית משכיל טיפוסי, ואילו את "слово" יש אולי כמה אנשים בודדים בעולם שמסוגלים לקרוא ללא תרגום.

אתה צודק, נסחפתי

כשהגבתי הייתי לחוץ בזמן אז רקאתי רק את השורה הראשונה מ"לבי במזרח", ואת ה"слово" ראיתי בפעם אחרונה באותם שיעורי ספרות ביה"ס.

"משא מלחמת איגור"

גיגלתי כדי להבין במה מדובר, ומצאתי שיש ברשת מאמר מעניין בנושא, כולל תרגום מאת שאול טשרניחובסקי הזכור לטוב.

זה כמו להציע לקרוא את ביוולף במקור

למי שרק מתחיל ללמוד אנגלית.
אני גם ממש לא בטוח שכתב היד המקורי של המשא היה כתוב בכבתב קירילי רגיל, הניתן לייצוג במחשב באצמעים רגילים ולא כתמונה.

אני ניסיתי לקרוא את המקור (בקישור שלך)

ואני יכול לטעון שהוא לא עד כדי כך לא מובן כפי שאתה טוען. אני יכול בלי בעיות להבין את חוט העלילה של הסיפור, ויש לא יותר מ35-40% בערך מהמילים שאני לגמרי לא מסוגל להבין. השפה דומה לאוקראינית באותה מידה כמו לרוסית. הטקסט הזה מובן יותר מטקסט בולגרי אקראי שניסיתי לקרוא פעם.

Astroo

New member
Плач Ярославны

На Дунаи Ярославнынъ гласъ слышить, зегзицею
незнаемъ рано кычеть: «Полечю, — рече, — зегзицею
по Дунаеви, омочю бебрянъ рукавъ въ Каяле реце, утру
князю кръвавыя его раны на жестоцемъ его теле.

הנה המילים שלא הבנתי:

зегзицею, бебрянъ, кычеть.

אבל ניתן לנחש ש"зегзица" זה סוג של ציפור, כי היא "кычеть", וזה דומה ל"кричит" (רוס') ו"ячить" (אוקר'). "бебрянъ" נשמע דומה מאוד ל"багряный".

המשמעות המשוערת:
מעל נהר הדנובה נשמע קולה של בת יארוסלב, היא קוראת כמו "זגזיצה" מוקדם בבוקר לא ידוע מתי בדיוק: "אני אעוף, אומרת, כ"זגזיצה" מעל דנובה, ארטיב את שרבול הארגמן בנהר קאיאלה, אנגב לנסיך את פצעיו המדממים מעל גופו הקשוח".

למעלה