לאביב בוקר טוב: לפני מספר ימים נימדד לחץ ברומטרי של כ-999 מיליבר בעיקבות האפיק הפרסי לחץ זה הוא נמוך לכל הדעות. לגבי הלחץ הנמוך ביותר שנימדד אי פעם צריך לבדוק בועז
תודה רבה על התשובה, אני יודע שהיה אפיק פרסי חזק לפני מספר ימים, אבל שאלתי הייתה :מה הלחץ הכי נמוך שהיה? מתי? ואילו תופעות מז"א הוא גרם? או שזה לא קשור... ותודה עוד פעם על התשובה
לאביב שלום: האפיק הפרסי באזורינו קשור ישירות לשקע המונסוני-לפני מספר ימים השקע המונסוני היה עמוק מאוד(כ-986 מיליבר). בדר"כ כאשר האפיק הפרסי מתעמק התוצאה אצלנו היא הקלה בעומס החום וזרימות צפון מערביות באזור. לפני מספר ימים אף היה ניתן לראות את הגשמים הרבים שהיו באזור הודו ויתפשטו מעט מזרחה לעבר הים הערבי ואזור סעודיה/המפרץ הפרסי לגבי מתי וכמה צריך לבדוק בועז
אם היה אפיק רום עמוק יחסית בשילוב של האפיק פרסי עמוק כמו שהיה אז היו יכולים לרדת גשמים קלים מקומיים במיוחד באזור החוף הצפוני בבוקר והאינברסיה הייתה עולה כמו שקרה באוגוסט שעבר .?
אפיק רום עמוק יחסית מגביה את האינברסיה, ומאפשר, בשילוב עם תנאי לחות מתאימים ברום הנמוך, התפתחות עננות ערמתית ואולי גשמים קלים (תלוי כמה לחות יש, עד איזה מפלס, תנאי קונבקציה מתאימים [הפרשים בין מפלסים] ועוד)
רוח מזרחית יכולה להביא לשבירת שיאים במיוחד בחוף ובשפלה, הרוח שיורדת מהרי יהודה ושומרון מתחממת בכמעלה לכל 100 מטר וכך לאזורי השפלה מגיע אוויר חם בכ-6-8 מעלות מהרי ירושלים.
נגיד ביולי 2002 שהיה לוהט ממוצע טמפ' המינימום היה 19.9 מעלות אבל לשם השוואה ביולי 1999 הממוצע היה 18 מעלות בלבד. כמו כן אני מניח שבתל אביב הלילות יותר חמים מאשר בנהריה - פשוט קשה לי להאמין שהלילות בתל אביב בקיץ חמים בממוצע רק במעלה וחצי מהלילות של ירושלים. להערכתי ההפרש צריך להיות לפחות 4 מעלות. בכל אופן, ההתחממות באיזור החוף בכל זאת מורגשת היטב. להערכתי מדובר בשינוי אקלים זמני ומקומי שלא קשור לאפקט החממה (אני בכלל מפקפק בקיומו של אפקט החממה, אבל זה כבר עניין אחר). בגלל שזה זמני, זה יכול להשתנות בכל שנה ומתישהו אמור להגיע הקץ לתקופה של הקיץ החם. אנשים אולי יהיו מופתעים לשמוע, אבל ישנם מקומות שבהם הקיץ התקרר בצורה ברורה בשנות ה90. כל שכל מקום ושינויי האקלים שלו.
הואיל וההתחממות ניכרת במיוחד בשפלה ובחוף אני מניח שהדבר קשור לעליה בטמפרטורת הים התיכון. אם אני לא טועה אכן נרשמה עליה מקבילה בשיעור דומה בטמפרטורת הים בשנים האחרונות. אני טוען שהים לא התחמם בגלל שנהיה יותר חם בחוץ אלה להפך - בגלל שהים יותר חם גם טמפרטורת האויר בחוף יותר חמה. העליה הקיצונית בטמפרטורת הים התיכון - באגן המזרחי - קשורה לתופעה מקומית באזור זה. נדמה לי שאני זוכר מחקר כלשהו שבדק החלשות בזרם קר (יחסית) לאורך חופי הארץ שמקורו בנילוס??? או משהו כזה.. האם למישהו ידוע על זרם כזה ומה עלה בגורלו?? נדמה לי אפילו שאורי בץ עסק בזה..
עוד סימוכין לקיומו של זרם קר לאורך חופי הארץ (שזורם מדרום לצפון)ושהוא הסיבה לעליה בטמפרטורה שם,יכולה להיות העובדה שיש שונות בטמפרטורת האויר לאורך החוף כאשר הדרום קריר מעט מהצפון (בעיקר בקיץ כשאז מערכות מזג האויר הצפוניות לא משפיעות עלינו). מדיווחי תחנות מזג אויר שתמיר מביא מדי פעם רואים שיש יחס הפוך בין מיקום התחנות בחוף לבין גובה הטמפרטורה שם. נ.ב - אשמח לקבל את פרטי הפורום של אורי בץ אני חושב שהוא יוכל להבהיר את התמונה פה.
במאמר - בץ מאשר שנירשמה ירידה בטמפרטורת הים בחורף, כתוצאה מסכירת מי הנילוס( בחורף מי הנילוס חמים יחסית למי הים התיכון). יתכן וניתן להסיק את ההפך לגבי הקיץ שאז מי הנילוס קרירים יחסית לים התיכון(?)