הסמפוניה שטיפסה לטופ 10
אתמול בערב על כביש 6 בואכה יציאת חורשים בגשם שוטף היתה לי התגלות. טוב, לא נגזים, אבל חויתי טלטלה רוחנית עמוקה. וכמנהג המקום מיד אני רץ לספר לחברה. והפעם, ללא שום קשר לשנות הזהב של הרוק וללא קשר לרוק בכלל, אבל עם קשר הדוק לכל מי שבדמו מפעמת התשוקה לחויה מוסיקלית עמוקה שתפיל אותו מהכיסא, ואם אפשר תוך אנקת תודה ליוצרה. היוצר הוא הפולני הנריק גורצקי (Henryk Górecki), האלבום נקרא בפשטות Symphony No. 3, Op. 36, או הסמפוניה השלישית. הוא יצא בתחילת שנות התשעים, והתקבל בהתרגשות רבה דווקא ע"י צרכני רוק כמונו. הדיסק נמכר במספר מליוני עותקים והתברג ב 1992 בצמרת המצעד הבריטי. ולמרות כל זאת - מדובר ביצירה קלאסית למהדרין. אז מה קרה פה? איך לפתע פתאום נטו בני התשחורת חסד לאלבום קלאסי של מלחין פולני אלמוני? קשה לענות על זה בברור. דבר אחד אני חש היטב, שמה שמתפתח בשלושת הפרקים של הסמפוניה הזאת, שנקראת בכותרת משנית: Symphony of Sorrowful Songs הוא אוניברסלי לגמרי, מנותק מזמן ומקום, ושירת המיתרים (וזמרת הסופרנו) מחוץ תמחוץ כל לב אנוש ללא הבדל דת גזע ותקופה - לו רק יתרצה ויפתח אליה. בסך הכל אין כאן מיני להטים, עודף טקסטורות, קונטרפונקטים ושאר מרעין בישין שמטרתם להרתיע רוקרים עזי נפש שכמותנו. הבצוע של הסינפונייטה של לונדון רהוט ומותח כקפיץ. כל פרק הוא "שיר" נפרד, כל שיר הוא קינה בפני עצמה. הפרק הראשון, הארוך, משתרע מעל 20 דקות,ומתחיל בדממה מוחלטת. הנגינה חולפת על פני סף השמיעה רק לאחר מספר דקות, והנה אנחנו כבר בנסיקה איטית, מלכותית, ומכמירת לב על גבי מלודיה קודרת שבונה את עצמה בסבלנות לקראת שיא אורגזמי בדיוק כמו ביצירות רוקיות יותר שנהוג לכנות "פוסט-רוק". מי שמכיר את GOD SPEED YOU BLACK EPERROR מכיר את התהליך של בניית קונסטרוקציה אדירה רק כדי לקפץ מייד על ראשה ולחרבה עד היסוד. אלא שכאן, ברגע שהיצירה אספה את כל עצמתה והרקיע נבקע לשניים - נעצרים באחת כל הגלגלים והמנופים, ומתוך השקט הרגעי בוקע קול זך ממי מעין צלולים של הסופרנית Dawn Upshaw. תוכן השירה הוא מתוך כתבי קודש מהמאה ה 15. גוון השירה הוא של שמש קרה בין ענני סערה מתכתיים. דון אפשאו לוקחת מכאן את ההובלה עד לקמילה מוחלטת של הפרק כולו. שני הפרקים הבאים קצרים יותר, אבל באותו קונטקסט ובאותה אוירה, והם לא פחות אפקטיביים על המשאבה הזקנה. אולי אפילו יותר. המילים בשיר השני נמצאו חרוטות על קיר במחנה ריכוז לאחר ששוחרר. הכותבת האלמונית הייתה אסירה כבת 18. האלבום כולו מהדהד באותו חלל של קינה, זעקה ופורקן מזכך. הוא מיועד לאלה מכם שמחפשים הרים שונים וגבוהים לטפס עליהם, ולאלה שמגששים אחר שער למוסיקה הקלאסית כולה - שער שאפשר עדיין להביט ממנו אחורה אל המוסיקה המוכרת, וקדימה, אל הקלאסיקנים הקלאסיים.