כוח ושרירים
למיטב הבנתי, בלי שרירים אין כוח (לא "צ´י" ולא "לי") - השאלה היא איך מפעילים אותם. השרירים בגוף צריכים להיות מאוזנים - צריך שיהיה יחס מסוים בין הכוח של שריר "מותח" לכוח של שריר "סוגר". אם אחד מהשנים חזק מדי, הוא מפריע לפעולתו של השני; אם אחד מהשנים חלש מדי, הוא לא יוכל לבצע ביעילות את הפעולה הנגדית. ואני עוד לא מדבר על "הקשייה" של שרירים - רק על החוזק שלהם. הבעיה בשיטות השונות של חיזוק השרירים, שהן מפעילות בכל פעם שריר אחד או קבוצת-שרירים אחת, בצורה כלשהיא; וקשה, עד בלתי-אפשרי, לחזק כך את כל השרירים בגוף
תוך שמירה על היחס הנכון ביניהם. התוצאה של רוב התרגילים שעושים בד"כ (מתח, שכיבות סמיכה וכפיפות-בטן) היא חיזוק של שרירים "נראים לעין", בחלק הגוף העליון, על חשבון שרירים שלכאורה פחות "בולטים"; היה לי מטופל שבצעירותו עבד רבות על פיתוח שרירי החזה, הידיים והבטן, וכשהגיע אלי היה פשוט כמו סימן שאלה:
הבטן והחזה שלו היו חזקים מדי יחסית לגב ולשכמות, והוא היה כפוף קדימה עם כתפיים משוכות פנימה ולא היה מסוגל להתיישר. זה מקרה קיצוני, אבל הוא מדגים את הבעיה. הגוף הוא מכונה מאוד מורכבת, עם המון מערכות ותת-מערכות ותת-תת-מערכות, שכולן צריכות לפעול יחד בהרמוניה; כשמחזקים תת-מערכת אחת בלי לחזק את
כל האחרות באותה המידה, נוצר חוסר איזון, שלא מתבטא רק בשרירים; הכבד, שאחראי על פירוק והרכבה של חלבונים בגוף, עובד שעות נוספות אצל אנשים שעסוקים בהגדלת השרירים (קשור גם לתזונה הנלווית לכך), ועלול להיפגע; פשוט יש לו יותר מדי עבודה, ואז דברים מסוימים הוא עושה ביעילות פחותה. עם הגדלת השרירים צריך להגדיל גם את כמות הדם בגוף, שיוכל להזין אותם; צריך להגדיל את תצרוכת החמצן; צריך להגדיל את כמויות המזון שאוכלים (ולפעמים לשנות את הרכבו); כל הדברים האלה מוציאים את הגוף מאיזון, וקשה מאוד לשמור על משטר חיים כזה לאורך שנים רבות בלי להיפגע. ועדין לא דיברתי על "הקשייה" של השרירים. בטאי-צ´י, אם אני מבין נכון, עושים קודם כל "איפוס" של כל המערכות ע"י הדגשה של השחרור; רק אחרי שהמערכות "מאופסות", כלומר עובדות בהרמוניה אופטימלית ככל שניתן, מתחילים לדאוג גם לחיזוק שלהן. החיזוק הזה נעשה בכל מיני צורות, חלקן "סמויות" (לעשות קטה בעמידה נמוכה מחזק
מאוד את הרגליים; להחזיק את הידיים בגובה הכתפיים במשך חצי-שעה עד שעה, בזמן הקטה, מחזק
מאוד את הכתפיים והגב) וחלקן יותר "גלויות". אבל כל זה רק דעתי, ואני רק כמה שנים בעסק, אז בהחלט יתכן שאני טועה. כל אחד צריך לבדוק לעצמו. העצה הכי טובה שלי: שאל את המורה שלך!