שירים עד כאן

אלעד2

New member
נתן יונתן נפטר לפנות בוקר והוא בן

81. ברוך דיין האמת. "השמש שקעה" אמר נחום היימן בגל"צ ופרץ בבכי תמרורים. הביע כאב גדול על שלא זכה להוקרה הראויה מהממסד ועל כך שלא קיבל את פרס ישראל.

giulietta

New member
שירים עד כאן../images/Emo20.gif

מילים: נתן יונתן לחן: נחום היימן שירים עד כאן ניתנה לנו ארכה עד שהזמן שלנו יעצור. היו גשמים ואור מה עוד אפשר לרצות יפים ממני וממך האדמה לקחה. שירים עד כאן דקה אחר דקה קצרות ואוהבות וכואבות אבל האחרונה סופית וארוכה שעון השמש והחול הגיע עד לקו. שירים עד כאן בגובה הפיסגה גם האויר מתחיל להיות דליל אבל לכם ולי עוד נשארו מילים לזכור איך שהיינו כאן כשייסגר הגן. שירים עד כאן הבכי והצחוק קולות האנשים כוכבי הזמן השמש והים, הלחם, העולם, המר והמתוק. וכל מה שהיה נשאיר לחיות בתוך השיר.

מוגג

New member
וספר הדברים בחושך יתכסה../images/Emo63.gif

אדם כמו ציפור כל עוד נפשו בו שר בין שהוא בגפו ומר לו, בין שהוא מאושר - יען כי הכל עליו מלבין לאיטו, רק השיר אין לו כמישה. מה שמושך שאיננו ציפור לאחוז בשיר, שאולי המילים חזקות וקלות מגלי האויר ושעה שישוב העפר על הארץ, יתנשא שירו לעבים. ..... (כמו ציפור/ נתן יונתן ז"ל)

גנגי

New member
איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא

אשרהיה כערבות הבוכיות.. הנה תמומש כוונתו של השיר, שכתב אותו כשיר אשכבה לעצמו (ולא לרבין, כמו שאמר לי פעם מרצה אחד לספרות עברית, וצר לי שהחיפוש של תפוז מסרב לשתף איתי פעולה...). חבל על דאבדין.

איפה ישנם עוד אנשים, כמו האיש ההוא

האיש ההוא מילים: נתן יונתן איפה ישנם עוד אנשים, כמו האיש ההוא - אשר היה כערבות הבוכיות?! למרגלות ההר נולד, ליד הנחל. בחורף שר בין ערבות בוכיות, בקיץ בין אורות בצעי המים, לחמו שילח על פני הנחל לדגה, מקני הסוף כרת לו עפיפון. וכשהיה לאיש, מגבעולי הערבות הבוכיות נטה סוכה, מאבן המבצר האפורה בנה לו בית, על מי הנחל תחנה הקים זרע שדות, שלח אונו על פני הים באניות סוחר. אך יש אשר יניח כלי מלאכתו, ויהיה פתאום לאיש אחר. איפה ישנם... למרגלות ההר נולד, ליד הנחל יידוד פזור נפש על ההר או בבכאים. ובנופלו בבוקר לא עבות אחד על אדמתו, יקנו לו אחוזת עולם, ליד אמות המים השקטות. איפה ישנם... וכמו מבצר עתיק היה, בסוף הדרך.

אלעד2

New member
אִם תֵּלֵךְ עַכְשָׁו

יָפֶה כְּמוֹ רַקֶּפֶת אַהֲבָה שֶׁלָּךְ בֵּין הַסְּלָעִים תִּדְעַךְ אִישׁ אַחֵר יַבִּיט אֵיךְ יַד הַזְּמַן קוֹטֶפֶת פֶּרַח עֲלוּמֵי שֶׁבְּגַנְּךָ פָּרַח.

הלך האיש אשר שר את חדרי לבי

ואין לי יותר מה לאמר מעוולם לא פגשתי אותו אבל כל כך הרבה פעמים חשתי שהוא ידע לצרף מילה למילה ולאמר טוב ממני את מה שבא מתוך חדרי לבי שלי המים עולים, גל נוצר ומשתפל וגווע והמים חוזרים אל המצולות אשר מהם באו ורק הקצף נותר הו, איזה קצף

הלך אל בית עולמו

אבל שיריו הנפלאים יוסיפו לשורר. כפי שכתב הוא עצמו: אפילוג נגמר הפרק הראשון כולו של אגדת חיים יפה זוהי ראשית המנגינה זה לא סופה האדמה, הים, האנשים ימי החושך והאור בין אושר ותוגה נוסיף לשיר לשיר את המזמור כבר המסך יורד לאט שנים עוברות, הזמן חולף אבל תמיד אותו חלום אחד בלב

hapax legomenon

New member
הרהורי כפירה

היכרתי כמה מיצירותיו של נתן יונתן. אל כמה נוספות התוודעתי בעקבות מותו. מה אומר לכם... לא התעלפתי מהתפעלות. זה לא נתן (אלתרמן) ואפילו לא נתן (זך). ה' נתן (יונתן), וה' לקח - אך מותו של אדם אינו סיבה להפוך אותו למה שהוא לא היה - משורר דגול. כן, הוא בהחלט תרם לתרבות העברית בכך שרשם לזכותו כמה פזמונים חביבים. אבל שירים? עד כאן!

כל אדם מתייחד במה שיש בו

נתן יונתן לא ביטא את סערת הנפש של רטוש או את הוירטואוזיות הלשונית של אלתרמן, בדומה לרחל המשוררת גם הוא ידע להביט אל הדברים הרגישים והעמוקים של החיים ולבטא אותם בלי פאתוס, בלי להט ובלי טכניקה מורכבת, אבל עם הרבה יופי אהבה וכאב. כן, שמעתי גישה הטוענת שהוא למעשה פעל בתפר שבין השירה לפזמונאות אין לי הכלים להכריע בנקודה הזו אבל אני יכול לאמר בשמי שלי שאין לכך כל משמעות היופי המזוקק שבמילותיו לא נפגע אם הוא זוכה לתואר של משורר גדול או לא.

רוב החומר המוכר של נתן יהונתן

הם באמת פזמונים על גבול השירה (חלקם). יש לו כמה ספרי שירה בהם ישנן מילים יפות מבכי ואושר. האיש באמת ידע לכתוב. אני לא אגיד שהוא גדול משוררי ישראל, אבל אני חושב שהוא כתב לא מעט שירים טובים והמון פזמונים מצויינים. ובוא נאמר שגם העלאת רמת הפזמונאות בכמה רמות - היא תרומה חשובה לתרבות.

lexigali

New member
../images/Emo45.gif

גם כי אני מסכימה, וגם כי נהניתי מהסגנון
. אני לא מבינה כלום בשירה. אני גם לא מכירה מספיק. אז אולי הוא כן היה דגול. אבל נתן יונתן לרוב לא מרגש אותי. לכל היותר המילים שלו נעימות באזני (ולמען האמת - זה גם משהו).

tamarhp

New member
בשנה שעברה היתה לנו הרצאה איתו...

היה דווקא נחמד.. "יש פרחים" זה שיר מקסים.

למעלה