"שיפוץ שטרות"

"שיפוץ שטרות"

שבוע שעבר עלה נושא "שיפוץ שטרות", ובמקרה היום הזדמן לידי שטר שמתאים לנושא. השטר הזה, שיש לו שווי קטלוגי של כמה אלפי שקלים למצב חדש. עבר נסיון שיפוץ מכיוון שמישהו החליט מתישהו לחורר אותו. ניתן לראות את סימני החירור באות ב של בנק ובאות ע של בע"מ. נראה שאותו "שיפוצניק" הכין קטע זהה מדף אחר ופשוט הדביק אותו במקום החסר. נראה גם שנסיונות ההדבקה גרמו קטמים נוספים בגב השטר והורידו עוד יותר מערכו. שטר זה אינו שווה במצבו יותר מכמה עשרות שקלים בודדים. (במקרה הטוב)

זה לא סתם חור,

זה חור-סתום! אני בטוח שמקצוען יכול היה לעשות עבודה טובה יותר. למשל איש אחד שאני מכיר, אורי קולודני שמו, שעבד במחלקת שימור ושחזור נייר במוזיאון ארץ ישראל. אני יודע ששחזורי בולים קשה לאבחן, אבל הם יותר קטנים ואולי זה כל ההבדל. איך הגיע אליך השטר? יש מאחוריו סיפור טוב?

תשובה לשאלות

קודם כל סליחה על העיכוב במענה, בעיות מחשב כמובן (תירוץ שחוזר כאן הרבה בזמן האחרון?!) לשאלת הכרמלי - לשטר הזה יש רק תאריך הדפסה אחד - 18 אוגוסט 1948 לשאלת "אבא של נעם" - הסיפור המעניין הוא אינו של השטר עצמו אלא הדבר הבא : מדי פעם אני מגיע לחיפה למוכר בולים נחמד שיש לו חנות בהדר. אני קונה אצלו קצת בולים ולפעמים יש לו שטרות במציאה. באותו היום היה אצלו אדם אשר נתן לבעל החנות שטרות שאותם הוא מוכר תמורת עמלה כמובן. רובם שלו השטרות היום מבלגיה צרפת וגרמניה. ביקשתי לעיין גם כן בשטרות ואז כמו שאומרים, נפלתי מהריצפה לכיסא מרוב תדהמה. מבין השטרות אני מבחין בשטר שפעם היה בבעלותי. אתה ודאי שואל איך ניתן לשייך שטר ספציפי מבין מיליונים שיצאו במחזור? ובכן פשוט היה עליו את השם שלי בעיפרון. ובכן מה מדהים בעובדה הזו? הפלא הוא שהמוכר טוען שהוא תושב בלגיה שמגיע לארץ פעם בשנה ובין היתר הוא סוחר בשטרות. והוא טוען שהשטר עצמו נמצא בבעלותו כחצי שנה ושהוא קנה אותו מבלגי בבלגיה ?!. מה שמדהים עוד יותר הוא שגם אני קניתי את השטר בבלגיה לפני כ-15 שנה ולפני כ-13 שנה מכרתי אותו בישראל לחנות שטרות בתל-אביב. ועל זה אומרים לו רק השטר היה יכול לספר את קורות חייו. הסיפור הזה לא היה קורה אם אמא שלי לא היתה מתעקשת שאכתוב את שמי על השטרות שלי כאשר הצגתי את האוסף בגיל 17 בתערוכה שהיתה בבית הספר. מיותר לציין שאת השטר קניתי מייד. ובאותה הזדמנות קניתי גם את שטר ה-500 מיל המדובר. רוני

למעלה