שיפוט

שיפוט

שיפוט... המלה הזאת ברגע זה מתקשרת לי בשתי צורות: 1. פעולה מיותרת שאני מבצע בתוכי, אשר גוזלת ממני אנרגיה ולא נותנת לי או לסובבים אותי שום תמורה, אלא רק הרס ופחד ועונש וכולי. 2. פעולה חשובה והכרחית של בחינת המציאות ומעשיי. הצילו... מה זה שיפוט? מה זה ה"2" הזה שקפץ לי פתאום? מהי האמת?

wisdom16

New member
שיפוט

שיפוט הורס-שיפוט ביקורתי שאומר לך "אתה לא בסדר!" "אתה גרוע!", אתה מכוער!, טיפש וכו´... שיפוט בונה-"כדאי להתלבש אחרת היום" "כדאי לתקן דברים כאלה בצורה כזא או אחרת..." בקיצור, שיפוט בונה בא עם מדריך, שלא רק אומר שאנחנו לא בסדר (אם בכלל?), אלא נותן לנו עצות איך לשפר את עצמנו, והוא אחר... גם בטון ששומעים אותו. שיפוט הורס גורם לנו לדיכאון כי הוא מבלבל אותנו ומערער לנו את הביטחון העצמי. יפעת

או-קיי...

אז אולי נשנה את השם? אולי נקרא לשיפוט המועיל בשם אחר? נניח... "מדריך"? אהבתי את זה ש"שיפוט בונה בא עם מדריך"... או-קיי, שיפוט בונה... אהבתי את המושג... אבל שיפוט בונה לא יכול להגיד לנו "אתם לא בסדר"... שיפוט בונה פשוט נותן לנו סקירה של המציאות (כולל מעשינו) עם אפשרויות שונות... מציג בפנינו מראה, עם תרשים, עם מפה, עם הצעות, דברים כאלה... מה דעתך?

מגניב.

אז די פתרנו את השאלה שהציקה לי... שיפוט בונה לא אומר "בסדר, לא בסדר", אלא מגיע עם תמונת מצב, תרשימים, חיצים, תוצאות... אפשרויות... תודה, יפעת, את גדולה מהחיים!

L i z a r d

New member
זה יותר טוב

פה אין בחירה בין "טוב" ל "רע", וזה פוטר לנו כבר הרבה מה"בעיות".... אבל האם נמשיך להגדיר את זה כשיפוט?

L i z a r d

New member
"הבעיה" בשיפוט "חיובי"

שלאותו שיפוט אין הרבה עם המציאות. גם אותו שיפוט מבזבז לנו אנרגיה, העמדת שני הצדדים עורכי דין שקילת גזר הדין וכדומה. וכן, עם אותו שיפוט לא ניתן "לראות", לגעת במהות האמיתי של דברים, שכן אנחנו בונים את התיאור שלנו באופן הזה של שפיטת הנראה לעניינו.

מה הקשר?

יפעת לא כתבה על שיפוט "חיובי"... דיברנו על ההבדל בין שיפוט הורס (שזה שיפוט שאומר "לא בסדר, כן בסדר" וכולי...) לבין שיפוט בונה (שפשוט מראה את המציאות, יחד עם אפשרויות, חיצים, תוצאות, הדרכה... וכולי). או שלא הבנתי משהו?...

wisdom16

New member
יש לו הרבה עם המציאות!

אתה אומר שאנחנו לא יכולים לשפוט את עצמנו באמת?

wisdom16

New member
לשפוט את עצמנו...

לנסות לשפוט את עצמנו בדרך הכי יעילה, כלומר הכי ישרה ובלי לערב יותר מדי את האגו שלנו וכל הרגשות...נשמע בלתי אפשרי לא?

L i z a r d

New member
בבדאי שאפשר, זה אפילו נחמד מאוד

אבל עדיין זאת תהיה המציאות שאנחנו בונים לעצמנו, וביבוז אנרגיה מסוים בפעילות שכזו, העמדת שופט שיבחן בין "טוב" ל"רע" כשלמעשה אין ממשות למושגים אלו של בני האדם. ככה אני רואה את זה באופן כללי, למרות שרמה כזאת של אי-שיפוט נראת לי ערטילאית.

wisdom16

New member
האם שיפוט זה גם התלבטות?

אם כן אנחנו מבזבזים טונות של אנרגיה! ואני לא חושבת שהיא מבוזבזת כלל!

שיפוט? התלבטות?

נראה לי ששיפוט זה כבר הצגה של תמונה מסויימת... התלבטות זה חלק מתהליך ציור אותה תמונה... לא?

למעלה