שינוי זוית השמש

המוקיון

New member
שינוי זוית השמש

שלום לכולם , רציתי לדעת בקשר לשינוי זויות השמש של הקיץ . ממה שאני יודע בחודשי הקיץ השמש אצלנו בזויות ישרה (משהו כזה) ורציתי לדעת באיזה תאריכים זה מתחיל להשתנות ?
ממה שאני יודע יש תאריך של 21.9 שמתרחש שינוי מסוים ויותר מאוחר ב21.12 מתרחש עוד שינוי .
אז אשמח לקבל מידע איזה תאריך משנה את הזויות הישירה של השמש ? תודה !

ravehor

New member
תשובה

זווית השמש באיזורינו משתנה במשך כל השנה:
זווית השיא מתקבלת ב21.6 - כ80 מע' מעל האופק (בישראל הזווית אף פעם לא ישרה), וזווית השפל ב21.12 - קצת מעל 30 מע'.

ה21.9 וה21.3 הם ימי השיוויון - ימים בהם אורך הלילות שווה לאורך הימים ומסמלים את ה"התהפכות" (בקיץ - שמעתה הלילות יהיו ארוכים יותר מהימים). זווית השמש בימים אלה היא טיפה פחות מ60 מעלות.

לפירוט נוסף תסתכל באתר הבא: http://www.timeanddate.com/worldclock/sunrise.html?month=9&year=2012&obj=sun&afl=-11&day=1

המוקיון

New member
קישור מצויין

תודה ! . המידע די הפתיע אותי אם אני מבין נכון כבר בחודש אוגוסט חלה ירידה של 10מעלות בזויות שמוגדרת שם כ"גובה" ?
מבחינת "עוצמת" השמש לפי הזויות כמה משמעותי זה ירידה ב10 מעלות בהנחה שאין עננות ? עוצמה אני מתכוון השפעה על עורנו ושימוש במקדמי הגנה . תודה

ravehor

New member
אם אינני טועה

עוצמת אנרגיית האור העוברת דרך משטח ליחידת זמן(בשדה וקטורי אחיד - כלומר שזווית הקרניים בו קבועות) פרופורציונית לקוסינוס הזווית עם האנך.
כלומר בניסוח יותר טוב, אתה שואל כמה פחות אנרגיה מעבירה לנו השמש ביום של 70 מע' מעל האופק, לעומת 80 מע'.

נחשב את הפרופורציה הנ''ל (שים לב שמדובר בזוויות מעל האופק, ואנחנו עוסקים בזויות עם האנך, כלומר 90-70=20, ו90-80=10):
cos10º=0.9848
cos20º=0.9396
כלומר היחס בין האנרגיות המועברות הוא 0.9396/9.9848 =0.954.

אז בזווית השיא ביום של סוף אוגוסט, האנרגיה שקרני השמש מעבירות מהווה 95% מהאנרגיה שהן מעבירות ביום זווית השיא. לא הבדל כל כך משמעותי.

אם שגיתי פה אשמח שתתקנו
.

המוקיון

New member
אוי מתמטיקה סיבכת אותי :)

אבל כן מעניין אותי לדעת על ההבדל של יום שמש ב70 מע' לעומת 60 מע' בהקשר של העוצמה .

בשביל לדוגמא נגיד ש : אישה החליטה להשתזף טופלס היום והיא 30 דקות בצהריים אם תרצה שוב לעשות את המעשה הנועז :) בעוד חודש שיש ירידה ב10 מעלות לזויות 60 מע' , האם היא תקבל אותה תוצאה ב30 דקות ? 5% נראה לי קצת מעט
כמה זמן היא תצטרך להוסיף ?
תודה !

ravehor

New member
כשהזווית 60

מדובר על 88% מהאנרגיה ביום השיא (שים לב שהירידה היא לא קבועה - כשיורדים מ80 מע' ל70 מע' זה מ100% ל95%, ב60 מע' זה 88% וב50 מעלות כבר 78%).
לגבי השאלה השניה שלך אני לא יודע. שיזוף מושפע מהרבה גורמים חוץ מזווית השמש, ביניהם סיבות ביולוגיות והסתגלות הגוף לקרינה.

ככל שהזווית נמוכה יותר יש גם יותר פיזור

בזוויות כמו 10-20 מעלות יש פיזור גדול של הקרינה.

המוקיון

New member
זוויות כאלה פחות מעניינות

אותי כי הן לא מתרחשות בארץ , אבל הפרמטר של הפיזור בהחלט מתשלב . הפיזור של 40 מע' מוריד עוד מ"עוצמת" השמש ביחס ל 80 מע' . תודה

למעלה