בגדול, דעתי כדעתה של קאלה -
את צריכה לעשות את מה שמתאים לך, וסביר מאד להניח, שאם את נוטה לטובת לינה משפחתית, המאמרים התומכים בה ידברו אליך יותר, ואם את נוטה לטובת לינה נפרדת, המאמרים המתנגדים ללינה משפחתית ידברו אליך יותר. מכל מקום, מאחר שביקשת התייחסות לדבריה של ד"ר כצנלסון, אעשה זאת להלן, אך בראש הדברים אבהיר, כי אני ממש לא מהמתנגדים ללינה משותפת, ובאופן חלקי היא מיושמת גם אצלנו בבית. התשובות וההתייחסות הן מנסיוני האישי: זהו אחד הנושאים הבודדים שלגביהם יש הסכמה בין פסיכולוגים מאסכולות והשקפות שונות - בחיפוש מהיר ברשת מצאתי מאמרים של רופאים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, אנשי חינוך ואנשי התפתחות הילד התומכים בלינה משפחתית - כלומר, לדעתי הטענה שקיימת הסכמה גורפת אינה נכונה (שוב, לדעתי לא משנה אם יש הסכמה או לא - כל אחד יקח בסופו של דבר את הדעות התואמות לדעותיו הוא). לשם הדוגמא בלבד, צרפתי למטה מספר קישורים התומכים בלינה משפחתית. אחד המסרים החשובים שילד לומד כאשר מקפידים על כך שישן במיטתו, הוא שלהוריו יש חיים פרטים, זכויות משלהם ומקומו כילד מוגדר בטריטוריה שלו וכפוף לשעות שינה שונות משל הוריו - שוב, מנסיוני האישי - הילדים שלי יודעים מצויין שלהורים שלהם יש חיים פרטיים וזכויות משלהם. אנחנו יוצאים לפעמים בערב בלעדיהם, יש לנו עיסוקים שלנו שלא נעשים יחד איתם ושהילדים מודעים להם היטב, יש שעות בערב שבהן אנחנו עסוקים בעניינינו ולא פנויים לילדים - אני ממש לא חושבת שהלינה המשפחתית היא העניין המרכזי בנושא הזה. וגם בעניין השעות - גם אורי, שישן איתנו עדיין בחלק מן הלילות - ישן בדרך כלל בשעות שונות מאיתנו. מה קשורות שעות השינה ללינה משפחתית? זה שישנים באותו מקום לא בהכרח אומר שישנים גם באותן שעות... לינה משותפת היא רק אחד הביטויים לתופעה של טשטוש גבולות בין הורים לילדים - אז אולי בבתים בהם יש טשטוש גבולות זו באמת בעיה, ואני מסכימה עם ד"ר כצנלסון, שזו בעיה כשאחד ההורים גולה לישון בחדר אחר, אבל בעצם העובדה שעלולה להיות בעיה אין כדי לשלול את הלינה המשפחתית כשלעצמה - אצלנו בבית, בכל מקרה, לדעתי הגבולות בין הורים לילדים מאד ברורים (וגם המשותף!), ואני לא רואה איך הלינה המשפחתית מטשטשת את זה. ילד במיטת ההורים מהווה ביטוח נגד יחסי מין - ממש, אבל ממש לא נכון - אולי אפילו להיפך - ילד במיטת ההורים מהווה הזמנה להורים לחפש מקומות חדשים ומעניינים לקיום יחסי מין, מה שלפעמים משפר את איכות חיי המין. היום, אגב, על פי רוב המיטה שלנו היא שלנו בלבד במחצית הראשונה של הלילה, ורק אח"כ אורי מגיע, כך שגם כמקום לקיום יחסי מין המעמד של המיטה לא נפגע. ילד במיטת ההורים אינו לומד להתמודד עם פחדים הכרוכים בפרידה מהמבוגרים ובהירדמות - אני מרגישה בדיוק ההיפך - אני מרגישה שהלימוד בלינה משפחתית של הפרידה וההירדמות נעשה בצורה הדרגתית ונעימה לכל המעורבים בדבר (ואם היא כבר לא נעימה לכל המעורבים בדבר - סימן שצריך לשנות משהו), וכעובדה אני יכולה לציין שהילדים שלי יודעים היטב להרדם לבד וגם להפרד ממני. אני מסכימה עם ד"ר כצנלסון בכל הנוגע לשימוש בילד כתחליף הורה, אבל אני חושבת שזה מסוג הפתולוגיות שאינן רצויות גם כשלא מדובר בלינה משותפת - אפשר לעשות את זה בהרבה דרכים, ואף אחת מהן לא תהיה רצויה או בריאה.