שינה עם ההורים

n i s h a

New member
שינה עם ההורים

שלום, מצאתי בפורום שנושא השינה המשותפת עלה מספר פעמים, אך אשמח לקבל התייחסותכם לטקסט הבא. כמי שמתלבטים בנושא ומנסים לגבש עמדה, נתקלנו בטקסט הבא מתוך ספרה של ד"ר עדנה כצנלסון "הורים ילדים ומה שביניהם - פסיכולוגיה של הורים וילדים. אשמח לקבל הערות/הארות ודעות על שכתוב שם. (לא הצלחתי לסרוק, ועל כן העתקתי קטעים "נבחרים") תודה

Kalla

New member
למען האמת, מה חשובים הטקסטים

גם בעד וגם נגד? אין מתכון אחד ויחיד ויש הרבה טקסטים שסותרים זה את זה ועוד אף אחד לא הוכיח ששיטה אחת באופן חד משמעי טובה או נכונה יותר מאחרת. אני, כמי שלא מסוגלת לישון עם הילדים, מזדהה עם הטקסט רק כי הוא במקרה קולע להרגשה שלי ולא כי אני יכולה (או רוצה) להוכיח שהוא נכון באופן מוחלט לגבי כל המשפחות. הורים אחרים יחשבו שזה טקסט מזעזע ויש לנהוג בדיוק הפוך ממה שהוא מציע כי זה מה שמתאים להם. אז לדעתי - עזבי את הטקסטים ותיישמי בביתך מה שמרגיש לך הכי מתאים ונכון עבור משפחתך.

n i s h a

New member
נכון... ועדיין

הדיון שבקשתי לפתח הוא לא גבי הטקסט הספציפי הזה. וודאי שטקסט כזה או אחר לא יכוונו בלעדית את דרכי החינוך אצלנו בבית. אני מבקשת לשמוע דיעות נוספות לגבי העמדה שהציגה ד"ר כצנלסון באומרה: "זהו אחד הנושאים הבודדים שלגביהם יש הסכמה בין פסיכולוגים מאסכולות והשקפות שונות"

יסמין@

New member
אין הסכמה. ונאמר

לצורך הדיון שיש הסכמה גורפת וכלללל הפסיכולוגים פה אחד אומרים אותו הדבר, SO WHAT. WHO CARES?

לורליי43

New member
למה זה לא משנה?

אם יש הסכמה גורפת לגבי משהו, זה לא גורם לך להתייחס אליו אחרת (גם אם תחליטי לט לאמץ את הגישה)?

יסמין@

New member
לא. משום שנושא זה

(ועוד רבים אחרים) הוא תלוי *תרבות* (ולא פסיכולוגיה) ותלוי טרנדים: פעם חלק ניכר מהפסיכולוגים חשבו כך, ואחר חלק ניכר מהם חשב אחרת והיום חלק ניכר מהם חושב כך ומחר הם יחשבו אחרת. אז פעם אנשים התייחסו לספרו של ספוק (לא החייזר
) כאל התנ"ך של גידול הילדים. היום חושבים אחרת (והיום גם מתברר שהוא היה מתעלל מינית בילדים שבהם טיפל, וזה מוסיף נופך מיוחד לו ולתורתו)

לורליי43

New member
ענין של נוסח

"זהו אחד הנושאים הבודדים שלגביהם יש הסכמה בין פסיכולוגים מאסכולות והשקפות שונות" כנראה שיש עוד אסכולות- שבהן לא מסכימים עם הנושא הזה. באפן אישי- אני מסכימה עם מה שהיא מתארת בקטעים שהעתקת, גם עם הפתרון (זה מה שאנחנו עושים).

ביפן, שבה ככל הידוע לי שינה משותפת

היא ברירת המחדל, הפסיכולוגים חושבים אחרת
(וכמובן, בכל התרבויות האחרות שבהן שינה משותפת היא הסטנדרט. וגם כל וטרינר יגיד לך שהכי טוב לגורי משפחת היונקים לישון לצד הוריהם). והנה לינק למאמר מצוין אחר, מאת רופא מומחה לשנת תינוקות.

נעה גל

New member
אני חייבת להגיב על זה..

יש לי את הספר ואני חייבת לציין שכאשר נתקלתי במשפט הספציפי שציטטת למעלה, פרצתי בצחוק עז. להערכתי, משהו אחר דיבר מגרונה של כותבת הספר, וזה לא היה ההגיון. שינה עם ההורים הוא אחד הנושאים שאין עליו הסכמה כלל וכלל ובעיקר משום שהוא לא issue בפסיכולוגיה אלא, תלוי תרבות לחלוטין. כל אחד מביא את דעתו האישית ביותר ומוצא לה תימוכין (וזו לחלוטין לא בעיה למצוא כאלה שבעד שינה משותפת וכאלה שנגד שינה משותפת). אגב זהו, לדעתי האישית בלבד, אחד הספרים *הפחות* מוצלחים שיש בשוק בנושא הורות.

טאשקה

New member
גם עד כמה שידוע לי ממש ממש אין

הסכמה בין בנושא. יש לי לפחות 2 ספרים שאני זוכרת בודאות שכתוב שם בדיוק ההפך.

זה נראה כמו

טקסט מהפרוטוקולים של זקני פולין. טקסט מופרך למדי. סוג של הנחות מוצא לא מבוססות, שמוצגות כאילו הן מסקנה סופית. לא ממש אינטליגנטי (למרות שאני לא מערערת חו"ח על האינטליגנציה של ד"ר עדנה כצנלסון).

mummy

New member
../images/Emo32.gif נו, מה עם "הורים טובים מדי"?

גמרת לקרוא? אני זוכרת שאמרת מתישהו שאת מתחילה ותגידי מה דעתך בסוף. יש לך כבר תובנות מגובשות?

לאה_מ

New member
בגדול, דעתי כדעתה של קאלה -

את צריכה לעשות את מה שמתאים לך, וסביר מאד להניח, שאם את נוטה לטובת לינה משפחתית, המאמרים התומכים בה ידברו אליך יותר, ואם את נוטה לטובת לינה נפרדת, המאמרים המתנגדים ללינה משפחתית ידברו אליך יותר. מכל מקום, מאחר שביקשת התייחסות לדבריה של ד"ר כצנלסון, אעשה זאת להלן, אך בראש הדברים אבהיר, כי אני ממש לא מהמתנגדים ללינה משותפת, ובאופן חלקי היא מיושמת גם אצלנו בבית. התשובות וההתייחסות הן מנסיוני האישי: זהו אחד הנושאים הבודדים שלגביהם יש הסכמה בין פסיכולוגים מאסכולות והשקפות שונות - בחיפוש מהיר ברשת מצאתי מאמרים של רופאים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, אנשי חינוך ואנשי התפתחות הילד התומכים בלינה משפחתית - כלומר, לדעתי הטענה שקיימת הסכמה גורפת אינה נכונה (שוב, לדעתי לא משנה אם יש הסכמה או לא - כל אחד יקח בסופו של דבר את הדעות התואמות לדעותיו הוא). לשם הדוגמא בלבד, צרפתי למטה מספר קישורים התומכים בלינה משפחתית. אחד המסרים החשובים שילד לומד כאשר מקפידים על כך שישן במיטתו, הוא שלהוריו יש חיים פרטים, זכויות משלהם ומקומו כילד מוגדר בטריטוריה שלו וכפוף לשעות שינה שונות משל הוריו - שוב, מנסיוני האישי - הילדים שלי יודעים מצויין שלהורים שלהם יש חיים פרטיים וזכויות משלהם. אנחנו יוצאים לפעמים בערב בלעדיהם, יש לנו עיסוקים שלנו שלא נעשים יחד איתם ושהילדים מודעים להם היטב, יש שעות בערב שבהן אנחנו עסוקים בעניינינו ולא פנויים לילדים - אני ממש לא חושבת שהלינה המשפחתית היא העניין המרכזי בנושא הזה. וגם בעניין השעות - גם אורי, שישן איתנו עדיין בחלק מן הלילות - ישן בדרך כלל בשעות שונות מאיתנו. מה קשורות שעות השינה ללינה משפחתית? זה שישנים באותו מקום לא בהכרח אומר שישנים גם באותן שעות... לינה משותפת היא רק אחד הביטויים לתופעה של טשטוש גבולות בין הורים לילדים - אז אולי בבתים בהם יש טשטוש גבולות זו באמת בעיה, ואני מסכימה עם ד"ר כצנלסון, שזו בעיה כשאחד ההורים גולה לישון בחדר אחר, אבל בעצם העובדה שעלולה להיות בעיה אין כדי לשלול את הלינה המשפחתית כשלעצמה - אצלנו בבית, בכל מקרה, לדעתי הגבולות בין הורים לילדים מאד ברורים (וגם המשותף!), ואני לא רואה איך הלינה המשפחתית מטשטשת את זה. ילד במיטת ההורים מהווה ביטוח נגד יחסי מין - ממש, אבל ממש לא נכון - אולי אפילו להיפך - ילד במיטת ההורים מהווה הזמנה להורים לחפש מקומות חדשים ומעניינים לקיום יחסי מין, מה שלפעמים משפר את איכות חיי המין. היום, אגב, על פי רוב המיטה שלנו היא שלנו בלבד במחצית הראשונה של הלילה, ורק אח"כ אורי מגיע, כך שגם כמקום לקיום יחסי מין המעמד של המיטה לא נפגע. ילד במיטת ההורים אינו לומד להתמודד עם פחדים הכרוכים בפרידה מהמבוגרים ובהירדמות - אני מרגישה בדיוק ההיפך - אני מרגישה שהלימוד בלינה משפחתית של הפרידה וההירדמות נעשה בצורה הדרגתית ונעימה לכל המעורבים בדבר (ואם היא כבר לא נעימה לכל המעורבים בדבר - סימן שצריך לשנות משהו), וכעובדה אני יכולה לציין שהילדים שלי יודעים היטב להרדם לבד וגם להפרד ממני. אני מסכימה עם ד"ר כצנלסון בכל הנוגע לשימוש בילד כתחליף הורה, אבל אני חושבת שזה מסוג הפתולוגיות שאינן רצויות גם כשלא מדובר בלינה משותפת - אפשר לעשות את זה בהרבה דרכים, ואף אחת מהן לא תהיה רצויה או בריאה.

לורליי43

New member
היא לא טענה לטענה גורפת

למרות שזה יכול להשתמע מדבריה. ולגבי המשפט- "שוב, לדעתי לא משנה אם יש הסכמה או לא - כל אחד יקח בסופו של דבר את הדעות התואמות לדעותיו הוא"- לדעתי, השאלה היתה (אם הבנתי נכון), האם יש משהו בלינה המשותפת, שיכול להחשב כמזיק, ולא אם יש מגוון דעות שכל אחד יכול לבחור מה שמתאים לו. ועוד נקודה- לא כל מי שלא מתנגד לילדים במיטתו באופן גורף- מממש את גישת הלינה המשותפת. לדעתי, לינה משותפת, זה לא כשהילדים מדי פעם בוחרים לבוא למיטת ההורים. אלא כשכל מערך השינה בבית מסודר ללינה של כולם יחד באופן קבוע.

למעלה