שימו לב למקרה הבא

IdoShkedi

New member
שימו לב למקרה הבא

צילמתי מופע של סטודיו לריקוד. בסוף המופע התחלתי לקפל את שתי המצלמות בזמן שהקהל יצא מהאולם. סבתא של אחת הרקדניות ניגשה אלי ושאלה איפה המשפחות יוכלו לקבל את הדיסקים של הסרט. הסברתי שבסיום העריכה הדיסקים יימסרו לסטודיו לריקוד, שיחלק לרקדניות ומשפחותיהן. היא הסתכלה עלי כאילו אני קצת קשה הבנה, וחידדה את השאלה: "אבל אם רוצים לקבל את זה הערב, מאיפה לוקחים את הדיסקים?"

בהתחלה זה הצחיק אותי, אבל בדיעבד זה גרם לי להרהר.
אני לא מצפה מאנשים להבין את התהליכים הטכניים הכרוכים ביצירת וידאו - מאיפה הם יכולים לדעת כמה זמן לוקח לבנות תפריט פרקים או לייצא סרט. אבל בעולם בו כולם מוצפים בסרטים, ולכל אחד יש מצלמה בכיס, מפתיע שאנשים עדיין לא פתחו אפילו הבנה בסיסית של האלמנטים השונים המרכיבים סרט. עזבו מונחים טכניים כמו "ניתוב מצלמות" ו"תפריט פרקים", מספיק היגיון בריא. אם המופע צולם בשתי מצלמות, ובסרט הסופי יראו לפעמים מהזווית הזו ולפעמים מזו, זה לא ברור שמישהו צריך לשבת ולבחור איזו מצלמה ייראו בכל רגע? אם הסבתא מצפה לבחור את הריקוד של הנכדה שלה מתוך רשימת ריקודים בדיסק, זה לא מובן שמישהו צריך ליצור את המסך עם רשימת הריקודים?

אולי לא הוגן להתעמר בסבתא, אבל אותה תופעה קיימת אפילו אצל לקוחות עסקיים, אנשים צעירים ששוחים במדיה חזותית מסביב לשעון. מנהלי חברות מפרסמים מודעה שדרוש סרט תדמית, מבקשים כבר הצעת מחיר, אבל לא מסוגלים לתאר אפילו ברמה הבסיסית ביותר מה הם מצפים שיקרה בסרט ואיזה אלמנטים ירכיבו אותו. עזבו מונחים מקצועיים כמו סטדיקאם ומיקרופון דש, אבל בשביל אנשים שראו אלפי סרטים בחייהם, באמת מוגזם לצפות שיבינו מה זה קריינות, צילומי אווירה או ראיונות?

זה הצד הראשון של המטבע. הצד השני של אותו מטבע מפתיע אותי לא פחות. אם אנשים מתעקשים לא להבין דבר בתחום הווידאו ולהתייחס אליו בתור ממלכת קסמים מסובכת, הייתי מצפה שיפחדו להתעסק בזה בעצמם ויעריכו את עבודת המקצוענים. אבל למרות חוסר ההבנה הפנומנלי שאנשים מפגינים, ולמרות שהם עצמם מודים שהם לא מבינים בתחום ומפחדים מהתהליכים המסובכים הכרוכים בו, איכשהו כולם עדיין בטוחים שהם מסוגלים ליצור סרטים בעצמם. זה פשוט בלתי נתפס בעיני - אם אתה חושב על משהו בתור קסם לא מובן, איך אתה מצפה לבצע אותו?

ולסיכום, איך לעזאזל יתכן שאדם שהיה אי פעם באירוע, לא יודע עדיין להבדיל בין מצלמת וידאו למצלמת סטילס?

IdoShkedi

New member
ובעצם, אולי השאלה אחרת

הרי מבחינה טכנית הכל אפשרי. הייתי יכול לחבר את שתי המצלמות לעמדת ניתוב עם נתב מקצועי, לחבר אותה למכשיר שמקליט את החומר ישר לדיסק, להביא עשרים מגדלי צריבה וליצור עשרות או מאות עותקים תוך שעה מסוף האירוע.
כשלקוח פונה אלי לגבי סרט תדמית אולי הוא באמת לא רוצה לחשוב על שום דבר ולקבל שום החלטה, אלא שאביא מחלקת קריאייטיב שלמה שתתכנן את הסרט מאל"ף עד תי"ו.
כל זה טוב ויפה, ולחלוטין לא ישים בהפקות בתקציב של כמה אלפי שקלים. ואולי זו הבעיה האמיתית - אנשים לא מבינים מה דרוש לכל סוג של הפקה, לא מבינים את הבדל המחיר בין פתרונות מסוגים שונים, ואיכשהו התרגלו לקבל הרים ונפלאות בלי לשלם עליהם. וזו גם אשמתנו.

Haribo

New member
קרה לי גם

צילמתי שבוע שעבר 2 מופעים. היה את תופעת הסבתא, התייאשתי ברגע שהגיעו טלפונים מהלקוח של עוד ועוד דרישה - התייאשתי וסרבתי ברגע ששמעתי את המשפט "מה?! זה רק 5 דק'".

IdoShkedi

New member
יש לציין שבמקרה שלי הסבתא לא הציבה דרישות

היא פשוט לא חשבה שזה לוקח זמן, ולכן הופתעה והתאכזבה קצת, אבל לא התלוננה.

לגבי הצבת דרישות מצד הלקוח, זה קורה כנראה לכל פרילאנסר בתחומים כמו שלנו. בתחילת הדרך לא הייתי מודע לכך, ונפלתי פעם-פעמיים עם פרוייקטים שנגררו עם דרישות אינסופיות של הלקוח (כמו שאמרת, אנשים לא מבינים כמה זמן לוקחים השינויים - מבקשים פתאום להוסיף כתוביות, דבר שלוקח שעות, או לשנות פונט, דבר קטן שמצריך ייצוא מחדש של כל הסרט).

מאז למדתי את הלקח, ואני מוודא מראש עם הלקוח לפרטי-פרטים את כל הדרישות שלו, ומכין הצעת מחיר שמפרטת לפרטי פרטים מה כולל השירות. בין היתר:

1. היקף הציוד שישמש להפקה (מספר מצלמות, תאורה, ציוד מיוחד כמו סטדיקאם - שהלקוח לא ידרוש דברים שלא הזמין)

2. שלבי העריכה (במופע מחול - להגיש את המופע בצורה גולמית או לחתוך קטעים מתים? להוסיף כותרות פתיחה וסיום? כותרת לכל שיר? בסרט תדמית - מה רמת האפקטים המצופה? האם צריך מוזיקת רקע, ומי אחראי לרכוש את זכויות השימוש בה? צריך להוסיף כתוביות תרגום?)

3. מדיום ההגשה (העלאה ליוטיוב? דיסק DVD? כמה עותקים? האם זה כולל עטיפה גראפית?)

4. מסגרת זמן - רוב הלקוחות שהיו לי לא הפגינו לחץ של זמן, אבל אם הלקוח יוצר רושם לחוץ בהקשר הזה, כדאי להגדיר מראש שהסרט יהיה מוכן תוך X זמן, כדי שהלקוח לא יצפה/ידרוש לקבל אותו תוך יומיים.

5. כנראה הכי חשוב, כי על זה נופלים הכי הרבה: לקבוע מספר שעות עריכה, או מספר סקיצות. אני מעדיף לעבוד בלי הגבלת שעות (אם ערכתי מהר, הרווחתי. אם לקח לי יותר זמן מהמצופה לערוך את הסרט, זו בעיה שלי), אבל להגביל את מספר הסקיצות שאני שולח ללקוח, כאשר כל סקיצה מאפשרת ללקוח לשלוח רשימת תיקונים.

חשוב להבהיר שכל המגבלות האלה לא באות נגד הלקוח, אני קובע אותן אחרי שביררתי עם הלקוח מה הצרכים האמיתיים שלו ומה אפשר לעשות במסגרת התקציב. אחרי שהלקוח מאשר את הצעת המחיר, אם באיזשהו שלב של העבודה הוא מחליט שצריך להוסיף משהו או להמשיך בתיקונים אחרי מספר הסקיצות המוגדר, זה בסדר גמור, אבל אני מסביר לו בנימוס שצריך לשלם על זה. אם הוא לא מעוניין, הוא יקבל סרט טוב גם בלי התוספות.

joramf1

New member
הכל תלוי באופי. של הלקוח

אם זה לקוח " נח" או בעייתי לקוח. בעייתי יחפש ספק שייתן לו הצעה עמומה כי מראש הוא יתווכח ומכין לו קרקע טובה לכך ולא ייקח הצעה מפורטת כי היא לא נוחה לאג'נדה שלו ויחפש הצעה עמומה יותר הלקוח הנוח יכול להיות שלא יודע אבל יסכים או לא על התנאים לפי תקציבו

מוגג

New member
כמה תשובות אפשריות

א. ריבוי מצלמות אינו בהכרח מחייב עריכה נוספת - משחק הכדורגל שהסבתא צפתה בו בלילה, צולם ע"י עשרות מצלמות ובכל זאת, הפלא ופלא הוא משודר בשידור חי ומיד אחר כך בשידור חוזר עם קריינות וכתוביות!
יכולהיות שמכאן נובעת הדרישה "לקבל את הסרט" מיד בתום ההופעה.

ד. יש כיום מצלמות המצלמות גם וידאו וגם סטילס, חלקן באיכות מעולה (DSLR) איך על המתבונן לדעת אם צילמת וידאו או סטיל?

לגבי השאלות באמצע - חלק מחוסר ההבנה נובע מבורות, חלקו מנסיון לחסוך בהוצאות והענקת תחושה לנותן השירות (צלם/מפיק הסרט) שהעבודה שלו ממש פשוטה ולכן עליו לצלם ולערוך ובקש שכר זעום על עבודה זו.

לכן תשמע גם מנהלים בכירים שיגידו לך: "אני לא מבין בזה כל כך ואין לי זמן להתעסק עם זה.הנכדה שלי עושה את זה בקלות, אבל אני מחפש משהו קצת יותר מקצועי."
תרגום חופשי - זאת עבודה מה-זה-קלה, אם היה לי זמן הייתי לומד תיק תק איך לבצע אותה, אז אל תבלבל אותי במונחים מקצועיים ואל תעז לבקש יותר מחמש מאות שקל על השטות הזאת...

הזמינות והקלות של עשיית סרטים לא-מקצועיים, מורידה מערך אנשי המקצוע.

IdoShkedi

New member
יש מצלמות סטילס שמצלמות גם וידאו

אבל אין מצלמות סטילס שנראות ככה:
http://9pages-innovation.com/wp-content/uploads/2013/11/Panasonic-AG-AC160-1.jpg
לצורך העניין, המיקרופון למעלה מעיד בוודאות על כך שלא מדובר במצלמת סטילס. ואם אנשים לא יודעים לזהות מיקרופון, אז מצבם באמת קשה.

לגבי השאר, אכן הסבר נאה. אגב, אני לא מכחיש שבימינו קל לצלם תמונות וסרטים שנראים לא רע בכלל, אפילו באמצעים ביתיים, ולא מאשים את מי שבוחר לעשות לבד. אבל מי שכבר החליט לקחת איש מקצוע כנראה הגיע למסקנה שלא יגיע לתוצאה הרצויה לבד - אז שיהיה מוכן לשלם מה שצריך כדי להגיע לתוצאה הרצויה, או שייתן לאיש המקצוע להכתיב לו מה צורת העבודה הנכונה. =/

IdoShkedi

New member
קצת כמו המצלמות של סוני שכוללות מקרן

כך אפשר אפשר לצלם ומייד להקרין את החומר. כמובן שזה לא עוזר למאות אנשים לקבל עותקים.

רוב הזמן נח

Well-known member
היה צריך להגיד לסבתא להביא מצלמה מהבית

לשבת בצד ולצלם בעצמה מה שהיא רוצה. (מצלמה דיגיטלית קומפקטית מספיקה לצורך הזה)
ואז היה לה מה לראות ישר אחרי זה בבית.

IdoShkedi

New member
טוב, היה קצת מאוחר להציע לה אחרי המופע

אבל אם כבר העלית את הנושא, אני חייב לציין: תמיד מפתיע אותי שאנשים רואים שהאירוע מצולם בצורה מקצועית, ועדיין מתעקשים לצלם בעצמם בסמארטפונים או מצלמות ביתיות. זה קורה במופעי במה, כנסים וכו'.
כאילו, מה, אנשים מפחדים שלא יקבלו את החומר שאני מצלם? אז בשביל מה הזמינו אותי, לכיף? ברור שאני שם כדי לספק תיעוד של האירוע.
או שהם יודעים שיקבלו תיעוד, אבל דחוף להם שיהיה זמין אצלם בטלפון ברגע שיסתיים האירוע? לאיזה צורך, אתם מתכוונים להקדים אותי ולמכור לחדשות 2 סקופ בלעדי של מופע המחול של הנכדה שלכם? או שתחזרו הביתה ממופע של שעתיים ומייד תשבו לראות אותו שוב?
אני לא מבין את ההיגיון, אבל מקבל את זה שאנשים מרגישים צורך לצלם את בנותיהם וכו'. הדבר שאני הכי פחות מבין זה כשהלקוח עמו, מזמין העבודה, מוציא סמארטפון ומתחיל לצלם. כבר שילמת לי כדי לצלם עבורך, שב ותהנה מהמופע, מה דחוף לך שהסרט יהיה על הסמארטפון אם אחרי שבוע תקבל אותו באיכות גבוהה פי אלף?

רוב הזמן נח

Well-known member
אז בדיוק בגלל זה אנשים מצלמים

שיהיה להם משהו שאפשר יהיה ליראות ולהראות במיידי.

להתמקד בילדה שלי?

ברור לי שהעבודה שלך טובה בסדרי גודל ממה שאפיק מהטמבלפון שלי, שהציוד שלך מאפשר גם לזהות את הפרצופים של הפצפוניות שרוקדות בלט. ברור לי גם שתיתן לי את הכוון המקצועי והטוב ביותר על כל המופע.
אבל לך אין סיבה להמתקד אישית בבת שלי (רביעית משמאל, שורה שלישית מהסוף, לא הכי טובה, לא ממש גרועה.) במהלך כל המופע. ועבורי - היא הסיבה שבגללה הגעתי לשם.

אה, כן, שילמנו על צילומים. אבל שני העותקים יגיעו לגרושתי ש"תשכח" לתת לי אחד מהם.

IdoShkedi

New member
אולי במצלמה אמיתית אפשר להתמקד על רקדנית

אבל רוב האנשים מצלמים בסמארטפון, ובלי זום אופטי אי אפשר להתמקד על רקדנית מסויימת (אפשר להשתמש בזום דיגיטלי, אבל אז אפילו אתה תתקשה לזהות את הבת שלך בווידאו המטושטש).
אבל אני מבין עקרונית מה שאתה אומר, ובאמת עושה מאמץ לתפוס צילום טוב של כל אחד מהאנשים על הבמה (רקדנים, נגנים, זמרים, שחקנים) בכל מופע במה שאני מצלם.

פשוט חבל בעיני שאנשים מפספסים את המופע עצמו בשביל התיעוד (ביננו, רובם כנראה לא יצפו במה שצילמו בעצמם וגם לא במה שאני צילמתי).
זה קורה לא רק במופעים, אלא ביומיום, אנשים אובססיביים לגבי תיעוד חוויות וכך מפסידים חלק מהחוויה עצמה. ואני אומר את זה בתור מי שמתפרנס היום מצילום, ולפני כן צילם כתחביב מגיל 13. במשך שנים הייתי יוצא עם מצלמה כמעט לכל מקום - ולא בסמארטפון, אלא מצלמה כבדה שסחבתי בתיק נפרד למקרה שיהיה משהו מעניין לצלם. ואפילו אני אומר שאנשים היום מגזימים עם האובססיה שלהם לצילום.

joramf1

New member
זה בדיוק הנקודה

כפי שאמר עוץ לי
אני לא מצלם עם ציוד מקצועי
תאורה נוספת לפעמים תאורת מצלמה
אלא מתמקד בהדרכה של עריכה ובעריכה עצמה
נתבקשתי על ידי לקוח לצלם לשכבה כיתות 120 תלמידים
קבלת ספר תורה ותחילת לימוד התנ"ך שנערך עבור הבית ספר והתלמידים
במקום יוקרתי מאוד בארץ
הטקס עצמו היה בבית הכנסת בעיר שהוא האחד מהמפוארים בארץ
אותו ראש ועד התלמידים פנה אלי ואמר אני מצלם כל שנה בהתנדבות
ובמקום תודה מקבל טונה של הערות צעקות וטענות שהבן שלי לא מופיע בסרט
הבת שלי ("ששרה הכי יפה " ) לא קיבלה את ההתיחסות שמגיעה לה ")
ועוד ועוד
תעשה זאת אתה לפחות התלונות יגיעו אליך
היה לי ברור
שבמקום יוקרתי זה יבוא אנשים עם מצלמות וידיאו וסטילס
באיכות של הטופ של הטופ שתואם לרכבים המפוארים שחונים בחניה בחוץ
וליהלומים שעל גופן של האמהות במקום
דבר נוסף היה ברור שאף אחד ואו אחת מהן לא יתנדב לעשות זאת עבור כולם

קיבלתי את ההצעה ועשיתי שלוש פעולות שעזרו לי לתת תוצאה הולמת
למרות שזה צולם במצלמה ביתית

1 לא מנעתי מאף אחד אחר לצלם (דבר שאפילו אם רציתי לא היה ניתן לביצוע )

2 עמדתי על כך שאף אחד לא נכנס לי לפריים בכל המרחב הם רשאים לצלם רק ממקומותיהם כך שאם נוצר מצב
של התנגשות שאני בפריים שלהם ולא להפך זה נאמר בתחילת הטקס וכך היה !!!
3 בסוף הטקס נמסר להורים שיש באפשרותם להעביר תמונות וקטעי וידיאו
אלי דרך הוועד ולפי שיקול דעתי הבלעדית אחליט אם זה יכנס לסרט או לא
הטקס צולם במצלמה אחת עם מייצב נערך
והעווד קיבל מאסטר כולל עיצוב גרפי לתקליטור והעטיפה ממני והוציא 150 עותקים בעצמו
המסקנה אנשים מתעדים הכל ותשעים אחז לא עושים עם זה כלום לא משנה כמה הם ישקיעו במצלמות
העשרה האחוז הנותרים 2 אחוז מהם ישקיעו בלימוד ובציוד עריכה כדי שגם יהיה לזה ערך מוסף

IdoShkedi

New member
וואו, אני לא מאמין שהתעסקתם עם זה בכלל

תלונות מההורים, התנגשויות בפריים, צלמים חובבים שמוסרים חומר לצלם מקצועי כדי לשלב בסרט... אני לא הייתי מוכן לשמוע על שום דבר מזה.
אני מתמקם מאחורי השורה האחרונה, או באמצע אחת השורות אם מדובר באולם גדול והשורה האחרונה רחוקה מדי. לפעמים אני מבקש ממי שיושב בכיסא מולי שלא יקום, כי במקרה כזה קשה להימנע מהסתרה. אבל עם שאר הקהל אני לא מסתבך, אני הרבה מעל הראשים שלהם. מצלם, עורך ומוסר את החומר ללקוח. אין לי שום קשר עם ההורים, ובכטח ובטח שלא הייתי מתחיל להסתבך עם שילוב חומרים שהם צילמו בסרט.
נו, אז מישהו מסר לך חומרים או לא?

joramf1

New member
מחשבה על הצבת המצלמות שלך

לבין הצילום שני הוא שונה לחלוטין
כפי שאני מבין אתה צילמת באולם כנסים /קולנוע שיש במה והקהל יושב בשורות מולה
כך שהצבת מצלמה מאחור ואו אמצא בין השורות לצילום כללי long שוט ומצלמה קרובה לבמה לצילומים ממוקדים וצילומי הקהל מלפנים
השטח שאני צילמתי בו מורכב הרבה יותר
כידוע כל בית כנסת בנוי משורות ספסלי ישיבה כאשר במרכז יש בימת העלייה לתורה / חזן
ולפנים בימת ארון הקודש
בי הכנסת הזה שהוא מפואר ביותר
בנוי אחרת בנוי בצורת פרסה כאשר סביב יש כ 3-6 שורות של כיסאות קולנוע שכולם מופנים לבמה החזן
כאשר החלק הפתוח של " הפרסה " הבמה וארון הקודש " שבו היו הנאומים
משני צדדיו שמאלו וימינו היו התלמידים ששרו וסביב היו ההורים " הגברים " כאשר למעלה סביב קומה שניה היו הנשים "עזרת נשים "
אני נעתי כל הזמן עם מצלמה בודדת מיוצבת עם הסטאדי שלי
כאשר רק בעמדת החזן התמקמו כמה הורים צלמים והשאר היו במקומותיהם בלבד היה להם ברור מההתחלה אם אני מחליט לעלות לבמה
באיזשהו שלב לבת החתן הם מפנים אותה ללא דיחוי וויכוח
ואכן כך זה פעל
לגבי החומרים הפרטיים אמרתי מעט האנשים הפרטיים עושים משהו לכלל במיוחד אלה עם הציוד היקר
באים להראות " שלי יותר גדול " ואני מניח שמעט מאוד עושים זאת גם לעצמם משהו אחרי הצילום (בקשר לוידיאו ).

קיבלתי כמות נכבדת של תמונות בעיקר אימהות צילמו
את הטובים שבהם הוספתי כבונוס כמצגת בכותרת "תמונות מספרות " בסוף הסרט

כדי לשמור על הוועד מהתקפות כתבתי בסוף המצגת
שהתמונות נבחרות ע"י העורך בשיקול מקצועי בלבד
כאשר האיכות היא קריטריון אין לעורך העדפה אישית על פלוני
הוועד פרסם גם הודעה מצידו

לוועד היה טראומה משנים קודמות שעשו זאת לבד

joramf1

New member
* תיקוני כתיב = "שלי הוא שונה , אמצע, ו

בית הכנסת, לבמת החתן"

למעלה