שימוש בגוף האישה

שימוש בגוף האישה

[שרשור הסושי כבר נראה כמו מפה של הקשר הגורדי, אז אני חותך אותו באיבחת חרב או הולם קורנס ומתחיל על נייר נקי] אני קורא את האמירות הרבות המתנגדות לשימוש זה או אחר בגוף האישה וחושב. ההתנגדויות מתייחסות לנסיבות שונות: פורנוגרפיה, זנות, Body sushi, פרסומת לרכב וליוגורט. ההתנגדויות נובעות מסיבות שונות: עידוד זילות של האישה המביא בטווח הארוך לפגיעה מינית, יצירת אוירה תרבותית א-הומנית (האדם כחפץ), משחק על הצדדים הפחות נעלים של האישיות שלנו, ניצול של האישה. אני חש שמרבית המתבטאים בכוון הזה מבטאים דעות עליהן הם חושבים תוך כדי כתיבה. אני לא מציין זאת כחיסרון אלא כמאפיין המצביע על כך שבשורש הדברים יש "דברים הברורים מאליהם", קודם התגבשה הגישה ורק אחר כך התעורר הצורך למצוא הצדקות. ואני תוהה מה הם הדברים שבשורש העניין: החשש מעידוד אונס הרי לא מלווה בחשש מעידוד תופעות אלימות אחרות, ההחפצה של השדיים מרתיעה יותר מההחפצה של האינטלקט, עניין הצדדים הנעלים יותר או נעלים פחות לא עולה בהקשרים אחרים של השיח שלנו. שלא תהיה כאן אי הבנה, אין לי הסבר מספק לנקודה הזאת, איני יודע מה באמת עומד מאחורי הנושא, אני מנסה כאן להעלות אפשרויות ונקודות למחשבה: אנחנו חיים בחברה מודרנית בעלת ערכים חדשים ורציונליות, אבל הבסיס שלנו לעתים קרובות הוא מסורות ומורשת העוברות מדור לדור. הגידה המסורתית של החברה שלנו היא גישה פטרנליסטית כלפי האישה: היא חלשה, היא זקוקה לעזרה, צריך להגן עליה, יש להיזהר בכבודה. הדבר קיים בכל החברות המסורתיות והוא מגיע לרגישות גבוהה כשהדברים משיקים לתחום המיני. מסורות העוברות מדור לדור שורדות פחות ככל שהרציונליות תופסת את מקום המסורת ושורדות יותר בחברות מסורתיות כמו הסביבה הדתית והסביבה הפמיניסטית (כן, אין כאן טעות, הפמיניזם כיום הוא חלק מהנדבך השמרני של החברה). אני תוהה בקול רם כמה מההזדעקות על שימוש בגוף האישה נובע מהטיעונים שצוינו וכמה ממנו נובע מדפוסי מחשב שמלווים ןממשיכים ללות את החברה שלנו.

גנגי

New member
וידוי:

אני עושה שימוש בגוף האישה. כמעט כל יום. חוץ מימים שגוף האישה נורא עייף או נורא חולה. מה תעשו לי!

אני חושבת שאני מבינה

את נטמג. יש לי תחושה של שיח חרשים. אני לא אומרת את זה לגנותו של מישהו, רק מציינת שזה מה שנראה אחרי שנאמר כל כך הרבה ולא רק בשרשור האחרון, וכל מי שהיה בעמדה אחת בתחילתו של הדיון ממשיך להחזיק בה גם כעת. את שתי העמדות העיקריות שהוצגו כאן אפשר לדעתי לצמצמם לשתי מילים: האחת אומרת למה לא? והשנייה: איך ייתכן? כל אחת יוצאת מתוך "דברים הברורים מאליהם", ולא מצליחה להבין על מה ולמה הצד השני לא מצליח להבין אותה. למה זה כך דווקא כאן? לא יודעת

אי לך, טללים ! ../images/Emo141.gif

נגמרו לך הטיעונים הענייניים, אז אתה קורא לי שמרן זקן

זה מה שמשתמע?

"שמרן זקן" במובן של החזקה אוטומטית בטיעונים מיושנים ממש לא. בחייך, תן לי יותר קרדיט מזה. שמרנות היא לא בהחלט לשלילה והיא לא בהכרח מקושרת לגיל וכו', מלבד זאת שבין שנינו אני היותר בא בימים... ההעלאה של שמרנות, כפי שציינתי, היתה חשיבה בקול רם ולא דיעה מגובשת. אני בהחלט מזהה התייחסות רגשית מאחורי ההגנה על גוף האישה וניסיתי לגשש ולחפש לכך הסברים. ברור לי שגם אם ההסבר הזה נכון (ואני עצמי עדיין לא משוכנע בכך) הוא יהיה נכון רק לחלק מהנוגעים בדבר. בכל אופן, ההרהור בקול רם ההוא התייחס לאלה שייצגו דיעות השואבות מתכני התרבות הדתית והתרבות הפמיניסטית. וכמו שאמר פעם דר' רז בהקשר של התרבות היפאנית: אולי זה נכון, אולי זה מוטעה, עצם השאלה מוטל בספק וגם זה לא ודאי.

קודם כן, עכשיו כבר לא ../images/Emo141.gif

הריני משאיר את הבמה ומעביר את השרביט לאמונים על התרבות הדתית והתרבות הפמיניסטית.

בחברה השמרנית שלי

נהוג שאוכל מגישים על צלחת, קערה, מגש או כל כלי קיבול המיועד לכך. לגוף האדם יש ייעודים אחדים, שאולי יוגדרו באופן קצת שונה על ידי אנשים שונים, אך נדמה לי שכולם יסכימו שמצע להגשת אוכל אינו אחד מהם. למה? שמרנות?

נקודה מרכזית

[הצלחתי שלא בטובתי להעליב את שושן כששידכתי אותו עם המילה "שמרנות", אני מקווה שזה לא המקרה אצלך] קשיים לקבל הוצאת דברים מהקשרם המקובל הם מאפיין נפוץ של שמרנות: הקושי לקבל ציור מודרני שלא עונה להגדרות המקובלות (זה ציור זה?) הקושי לקבל מאכלים מתפיסה חדשה (פרחים אני שם בוואזה, לא בצלחת) הקושי לקבל תפיסה חדשה בחינוך (ככה ההורים שלי חינכו אותי ואני לא רואה סיבה לשנות) הצבעה על בעייתיות אובייקטיווית ב-Body sushi (עידוד אונס או ניצול נשים למשל) היא מעבר לחדשנות ולשמרנות. התנגדות לגישה שונה לאכילה עונה בהחלט על הגדרות השמרנות. ושוב, אני מקווה שניקח את השמרנות כמאפיין שאין בו חיוב או שלילה, זה פשוט עוד מאפיין. לא תמיד חדשנות היא טובה ולהיפך.

אין לי בעיה

שתאמר עלי שאני שמרנית. אני מודה ב"אשמה". אבל אתה באמת חושב שמה מפריע לי זה דרכי האכילה החדשות שהוצגו במופע הסושי? תן לי קצת קרדיט. נראה אם אצליח עכשיו במה שלא הצלחתי קודם: למיטב זכרוני לא היה פה אדם אחד שהביע עניין בהשתתפות באירוע הסושי, אלא להפך: אנשים הביעו את חוסר ענייינם וחוסר הטעם שהם רואים בזה (גם מי שלא התנגד לעצם קיומו). לא כי זה חדש/שונה/לא רגיל והם לא רוצים לנסות דברים חדשים, אלא כי זה חסר טעם... גם אתה אמרת שאילו היו מציעים לך לשמש כדוגמן במסיבת רווקות זה היה אמנם מחמיא לך, אך לא היית עושה זאת. למה? אפילו העובדה שישלמו לך על ההופעה לא מושכת אותך לעשות זאת, על אף שלא נדרש לשם כך מאמץ כלשהו (פרט להסרת כמה אביזרי לבוש). לעומת זאת אני מנחשת שמחמאה על האינטלקט שלך, ועל מה שאתה מסוגל לעשות עם הראש שלך, עשויה לדחוף אותך לחפש עיסוק בתחום המביא אותו לידי ביטוי. למה? לשיטתך אין הבדל בין השניים, ובכל זאת בזה אתה בוחר ובזה לא. ההסבר שלי הוא פשוט: להיות חשפן במסיבת רווקות לא מוסיף לך כבוד, ואילו השימוש במוח ובשכל כן, ובזה אתה באמת יכול להתגאות. למה? זה בסדר, אתה לא לבד. מרבית האנשים חושבים כך. זה מה שמקובל בחברה שלנו מאדירת הידע ומעריצת היכולת האינטלקטואלית והכישורים המנטליים. אני מניחה שתטען שהעובדה שאתה אינך מוצא בזה טעם או עניין לא אומרת שיש לאסור את הדבר, אם יש מי שמעוניין בכך. כל שאוכל לומר על כך (בנוסף למה אמרתי קודם על עניין השימוש במשיכה המינית כאמצעי לפיתוי לקוחות) הוא שאני מרגישה עלבון והשפלה, כאשר אני רואה שימוש באדם ככלי הגשה לאוכל. בעיני זהו ביזוי של האדם ולא רק של גופו, מכיוון שאני מייחסת לו חשיבות רבה יותר ותפקידים אחרים. מה זה ענייני? למה אני נעלבת בשמם של אחרים שלא רואים זאת כך? כזאת אני. אני לא רואה את עצמי רק כאדם אחד הקשור לעצמו בלבד, אלא גם חלק מחברה שיש לי שייכות אליה (במקרה הזה חברה גדולה מאוד: המין האנושי), וככזאת אני לא יכולה להתעלם ממה שאני רואה כפגיעה וביזוי של מישהו מבני מיני, כי יש בזה גם פגיעה בי. בהקבלה קצת שטחית: נניח שאתה בחו"ל (רק נניח, אל תתחיל לארוז מזוודות) ושומע הערת גנאי כלפי מישהו על כך שהוא ישראלי, לא היית מרגיש כאילו ההערה מכוונת גם אליך והיית עשוי להיפגע ממנה? ונניח שההוא לא היה נעלב או נפגע מן הדברים, האם היה בזה כדי לשנות את תחושתך האישית ביחס לאותה אמירה? אני מודה שהדוגמה לא מספיק חזקה, אבל זה הרעיון העומד מאחורי מה שאני אישית מרגישה. העובדה שמדובר פה במסחר, ובכסף שעובר מיד ליד רק מעצימה את הבעיה. זה מעלה חשד שמי שעושה את זה לא בהכרח חושב על המשמעויות של הדבר מעבר ל"אטרקציה" ולרווח הכספי שבזה (אילו אדם היה בוחר לעשות זאת נניח כמיצג, כפיסול אנושי, זה היה מפריע לי אבל פחות). האם אני שמרנית משום שאני לא מוכנה לקבל שיעשו שימוש לא רגיל ולא מכובד בגופו של אדם כלשהו? אפשר לטעון שהמושג "שימוש לא מכובד" נשען על הנחות שאפשר לכנות אותן שמרניות, אבל כבוד האדם הוא מושג תלוי תרבות, ולכן מה שקובע את גבולות ההגדרה שלו הוא מה שמקובל באותה תרבות. ואם שמרנות מתבטאת בהתנגדות לשינוי של הקו הזה – אז אני שמחה להיקרא פה שמרנית. [נראה לי שהפסקה האחרונה הביאה אותי לאיזה פלונטר לוגי. ספלינטור, תציל אותי! אני כבר גמורה. וזה אחרי שאתמול חשבתי שבהצטרפות ל"נקעה נפשי" של נטמג סיימתי את תפקידי בשרשור הנוכחי ובכל אלה שקדמו לו]

דברים כל כך אישיים

התשובה שלי תהיה אישית לא פחות. שהיתי שנים ארוכות בחו"ל, שמעתי לא פעם התבאויות כאלה או אחרות על ישראלים ומעולם לא חשתי שיש לכך קשר אליי. אותו דבר קורה כשאני נתקל באמירות על "הגברים", "האדם הלבן", "האדם המערבי" או "תושבי מטולה" (סתם, לא התאפקתי). הדברים מן הסתם קשורים איכשהו לעובדה שאיני רואה בעצמי יהודי ובכלל קשה לי לראות אנשים כחלק מקבוצה. אני פרט, את פרט, אני מודע לקטלוגים שכולנו עוברים אבל רגשית איני מתחבר לכך. האם הרתיעה מעניין השימוש בגופה של האישה נובעת במידה מסויימת מהזיהוי של אותה אישה פרטית עם כלל? כנראה שכן. אני חושב על כך כרגע מחדש בזכות הנקודות שהעלית. זה יכול אולי גם לתת הסבר, ולו חלקי, לפער העמדות ביניכם לבין אטיוד וגרי, שאת שניהם אני מכיר כאנשים בעלי זהות מאוד אינדיבידואליסטית. אולי. יעידו הם על עצמם אם יחפצו בכך. אם זו היא הנקודה המרכזית אזי אנחנו נדונים לפער עמדות שדיון רציונלי לא יגשר עליו לעולם. מבחינתי הבחורה היא בחורה פרטית והשאלה המשמעותית היחידה היא אם הכל נעשה בהסכמתה, וכמעט אני מוסיף ואומר: "מה אתם רוצים ממנה? תנו לה להתפרנס". אלה שהתדיינו איתי אולי לא רואים את שולה, ליאורה או ז'נט אלא את "האישה", מושג שמבחינתי אין לו קיום של ממש.

hillelg

New member
זה תרגיל דומה למה שעשית לי

(ותרגיל נפוץ בקרב 'משכנעים' רבים). אינני אומר שאתה עושה זאת באופן מודע. אני מניח שלא; ודווקא משום-כך אני מצביע על כך, כי זו תופעה אנושית ביותר. אני חושב משהו. להפתעתי, אני רואה שאנשים אחרים לא מסכימים איתי. אני מנסה לשכנע אותם, והם עדיין לא מסכימים. גם הטיעונים שלהם לא משכנעים אותי (למרות שבתוך לבי אני מרגיש שיש לטענה הזאת איזו מקום). מה לעשות? אה! זה פשוט! בעוד אני אדם מתקדם, המשתמש בשכל בלבד (ולכן הכי-צודק), בני שיחי הם בעלי מגבלות אנושיות, שלא מאפשרות להם לראות את האמת - וזה טבעי לגמרי, ולכן אין להאשים אותם; ומצד שני, כמובן יש להשתחרר מאותן מגבלות אנושיות, כך שעכשיו יש לי 'תיאוריה של הכול': מובן למה אני צודק, ומובן למה אנשים אחרים לא מסכימים איתי, ומובן למה טיעוניהם לא נראים לי. לא אמרתי שכל פרט ופרט של המהלך ששרטטתי קיים כאן, אבל בגדול הוא נראה על פני השטח. וניתוח של אישיותם של אחרים (ועוד בפניהם), כדי להסביר למה הם טועים, לא אהובה על אנשים, וזו (דומני) הסיבה לתגובות לדבריך.

עניני הגיון וענינים בין אישיים

לגבי הטיעון ונסיון השכנוע הבאתי הרהורים ראשוניים לא מגובשים, ומתוך מודעות לכך ציינתי כבר בהודעה המקורית כי שלא תהיה כאן אי הבנה, אין לי הסבר מספק לנקודה הזאת, איני יודע מה באמת עומד מאחורי הנושא, אני מנסה כאן להעלות אפשרויות ונקודות למחשבה, וכלל וכלל לא סברתי שמובן למה אני צודק. לגבי הרגישות האנושית נראה לי שאתה צודק. אצטרך לקחת את הדברים לתשומת לבי ולהשתדל לא לחזור על כך.

למעלה