שימור מגילת קלף

ירוןבן28

New member
שימור מגילת קלף

אני תוהה האם זהו הפורום הנכון, אבל מכיוון שברשימת הפורומים הוא הכי קרוב לנושא אז אני שולח את לחמי על פני המים... כיצד ניתן לשמר מגילת קלף ישנה שנכתבה על עור אמיתי בכתב יד? האם נדרשת טמפרטורה מסוימת? אחוזי לחות מסוימים? במידה וכן, האם ניתן לעשות זאת באמצעים ביתיים פשוטים? היכן ניתן להעריך את שוויה ואת שוויים של ספרי תורה עתיקים? תודה

שאלה לא קלה שאלת,

ואני מדבר רק על החלק של הערכה כספית. בגדול, מגילות קלף נשמרות היטב בתנאי יובש, כלומר ללא לחות. ארון בגדים הוא מקום מצויין, ורק צריך לדאוג שלא יהיו מזיקים שיאכלו את הקלף בתיאבון. בעניין הזה אני לא ידען גדול, כך שצריך לחכות לתשובות נוספות. לגבי הערכת השווי - תלוי מאוד בהרבה פרמטרים. האם הספר שלם, תקין, כשר, מאיזו עדה (ובמילים אחרות - נוסח הכתב), מקורו של הספר: אם אין הסטוריה מתועדת וטובה, וקיים חשש שהספר גנוב - ויש הרבה כאלו - בד"כ לא יהיה לו שוק ויהיה קשה למכור אותו. לספרים מהשנים האחרונות יש תעוד, וניתן לצרף להם תעוד כתוב. ספר קצת יותר על הספר ומקורו - כל פיסת מידע תקל עלינו לתת לך תשובה טובה.

רוזן71

New member
מגילות קלף...

בס"ד ירון שלום. למעשה קיבלת מאריק תשובות נכונות למעט הסתייגות אחת והיא שלא כדאי לשמור מגילות קלף (ובולים ועוד..) בארון בגדים כי הבגדים המכובסים פולטים לחות. בקשר לשווי כספי..תלוי אם הספר כשר מבחינה הלכתית, ואם הספר פסול צריך להעריך את ההשקעה לתיקונו. גילו של הספר וגודלו קובעים גם הם את המחיר, (ספר תורה מיניאטורי עתיק שווה המון). וכן מאיזה עור עשוי היריעות (עור צבי הוא היקר ביותר). וגם אם הקלף משוח (ספרים ספרדים) או אינו משוח (ספרים אשכנזים). במגילות קלף אחרות (למשל מגילת אסתר) השווי הוא בדר"כ נמוך אלא אם כן מדובר במגילה מאוירת ועתיקה.. בהצלחה, רוזן.

ירוןבן28

New member
מגילה תימנית

למיטב ידיעתי המגילה נכתבה בידי רב תימני בתימן לקראת סוף המאה הקודמת. לגבי סוג העור... איך אני יכול לדעת באיזה מדובר? קיימת תפירה ידנית "גסה" המחברת בין חלקי הקלף (אם הנתון הזה עוזר במשהו...). הכיתוב הוא בתימנית. אם לא רצוי לאכסן את המגילה בארון בגדים... היכן כן?

dag 3

New member
אני מציע לך

לדאוג לאיזשהו ארגז עץ שטוח בעל נפח לא גדול שמותאם לגודל המגילה, וכדאי לך שיהיה חלון עליון מזכוכית ושהמגילה תהיה פרושה באיזשהי צורה (זה על מנת שלא תצטרך להוציא אותה כל פעם שתרצה לראות/להראות). והכי חשוב שבתוך הארגז יהיו מפוזרים שקיקי סיליקה ג'ל, זה חומר שמגיע בד"כ בצורת כדוריות קטנטנות שנראות כמו זכוכית והמטרה שלהם לספוח לחות מהסביבה הקרובה שלהן. (לא יודע איפה משיגים - יש את זה בד"כ בתוך תיקי עור חדשים בחנויות ובתוך קופסאות נעליים). מקווה שעזרתי (לגבי תמחור אין לי מושג). אל תשכח שהמגילות הגנוזות שנמצאו במערות ליד ים המלח נשמרו מאות שנים בזכות האויר היבש-מדברי (מאיפה אתה -אולי מאיזור יבש?). זה מזכיר לי -אתה יכול ליצור קשר עם הספריה הלאומית או הגנזך או איך שקוראים לזה - בירושלים ליד מוזיאון ישראל. - שם יש את ה-מומחים בנושא. בהצלחה.

ronmerav

New member
הכוונה כמובן,

ל- בית הספרים הלאומי, או ארכיון מדינת ישראל (לשעבר גנזך המדינה). בשניהם יש מומחים לנושא השימור, ואני לא רוצה להרחיב את הדיבור לגבי הסנדלרים שהולכים יחפים. נוכחתי בכך במו עיני. רון.

אם הכיתוב בתימנית,

ברור שלא מדובר באחד מספרי התורה אלא במשהו אחר. לגבי סוג העור צריך כמובן ללכת למישהו שמבין, בלי לראות בעין ולגעת קשה מאוד לגלות. המגילות התימניות מאופיינות בדרך כלל בקלף רך, בניגוד לאשכנזיות שכתובות על קלף יותר קשיח. לגבי זיהויה של המגילה - אם תוכל לצלם קטע שניים ולהעלות כאן - נוכל אולי לעזור. אצל התימנים אפשר למצוא העתקות של ספרי קודש על מגילות כתרגול לסופרי סת"מ צעירים, וייתכן שמדובר במשהו כזה.

רוזן71

New member
כתבי יד תימנים...

בס"ד כתבי יד תימניים שוויים יחסית מועט בגלל שבהעדר דפוס התימנים כתבו הרבה כתבי יד גם בתקופות מאוחרות. סיבה נוספת לנפוצותם של כת"י תימנים היא כי התימנים היו פשוט חרוצים..הם כתבו הרבה. כמעט בכל בית תימני יש כת"י ישנים. רק אם כת"י הוא של אדם מפורסם כגון רבי שלום שבזי או הרש"ש יש למגילה שווי ניכר. בברכה, רוזן.

vered73

New member
הצעה מקורית אולי אבל גם פרקטית

היא לפנות להיכל הספר בירושלים ולהתיעץ עימם.

meir185

New member
../images/Emo124.gif אולי תעלה בבקשה צילום.

שלום לך. אתה מסקרן אותי. שלח צילום על המגילה. מאיר

תמיר1991

New member
אני לא יודע עד כמה זה קשור להודעה

שלך, ומצטער מראש על הנצלו"ש, אבל חסר לי כאן ירון אחר בן 28
תמיר.

למעלה