שילוב יחידני

dina199

New member
את יודעת מה דעתי

המאבחניםראו את קשיי התקשורת.
הם רק לא רצו להודות שהם קיימים ותרצו בדברים אחרים.
וכמו שקורה הרבה פעמים במקרים האלה , ההורים אחרי מספר שנים מגיעים לאבחנה הנכונה כי ההרגשה היא 'זה לא זה'.
וטוב שזה לקח 3 שנים ולא 10.

MAG14

New member
הבן שלי מתנהג כאילו הסייעת איננה שלו אישית

וגם מדבר ככה. אני לא יודעת מה הוא באמת חושב/יודע מתחת למה שהוא אומר או מתנהג. הוא גם לא שואל עליה (להבדיל מהטיפולים שלגביהם הוא שאל למה הולכים).
היא כמובן אישית ולא סמויה אבל מתנהלת בשילוב באופן שהיא ממש לא צמודה אליו, יושבת בצד השני של הכיתה ומתערבת לפי הצורך, יוצאת איתו משיעורים לפי הצורך, וכמובן בסביבתו בהפסקות אבל לא צמוד מידי.
ברור שהיא עוזרת לו יותר מאשר לילדים אחרים בכיתה, וכולם רואים ויודעים את זה, אבל כשהוא צריך עזרה הוא המון פעמים פונה למחנכת, ברור שלפעמים גם לסייעת (כל הילדים בכיתה פונים אליה).

מה שאני מנסה להגיד - זה שהילד אולי לא מודע ב-100% לכך שהסייעת היא אישת שלו, לא אומר שהסייעת צריכה להיות סמויה.

אנחנו מסבירים ונמשיך להסביר לו לפי הייעוץ שאנחנו מקבלים, בהתאם לקצב שלו ולרמת המודעות שלו והשאלות שהוא שואל. נענה על הכל בלי להסתיר, אבל לא נציף אותו במידע שהוא לא פונה לקבל ושהוא לא מוכן לעכל(זה הייעוץ המקצועי השוטף שאנחנו מקבלים).

עכשיו נכנסת סייעת חדשה והיתה לצוות התלבטות איך להכיר לו אותה ולהציג לו אותה, הוחלט שיכיר אותה בתחילת השנה ולא קודם. המחנכת ממשיכה. אנחנו נאמר לו לפני תחילת השנה שאם צריך עזרה שיפנה אליה או למחנכת. נמשיך בהתאם לקצב שלו.

נוריתש3

New member
קבוצת הורים

שלום נועה, מאחר ואני יודעת שישנם מספר ילדים על הספקטרום בבית הספר, ובשכבת א' יהיו שלושה, חשבתי לארגן קבוצת הורים, מה דעתך?
קבוצה שבה נוכל לשתף בקשיים, נחשוב על דרכי פעולה במידת הצורך, ניצול השעות שהילדים מקבלים, ועוד.

משלבת סמויה

אני חייבת להגיד שהכל תלוי בהחלטה שמקבלים בהתחלה לגבי שקיפות.
אם ההורים מחליטים לשתף או לא לשתף את כל הגורמים בדבר הקושי של הילד יש לכך השפעה משמעותית ומכאן הכל נובע.
מידת הסיוע של המשלבת פחות מכריעה כאן.
גילי

BlackbirdFly

New member
לא לסייעת סמויה

צדקה מי שכתבה שסייעת סמויה היא בשביל ההורים. זה כמעט אף פעם לא עובד כי הילדים האחרים מזהים מיד מי הילד של מי הסייעת וגם הילד עצמו.
לטעמי הילד חייב לדעת שהסייעת היא שלו ושיש לו למי לפנות בעת הצורך.
תארי לך מצב בו הילד נקלע למצוקה מסוימת, לא פונה לאף אחד ובסופו של דבר מתפרץ, כך או אחרת... ברור שאז הסייעת תיגש אבל זה מעט מידי ומאוחר מידי. זה היה יכול להמנע. לא חבל?

BlackbirdFly

New member
ילד עם סייעת סמויה לא יודע שהיא עבורו

זה כל הרעיון של סייעת סמויה.
שהיא תצפה בילד ותיגש רק כשצריך או יותר טוב - שתפנה את הגננת/מורה שיגשו.
סייעת סמויה זה משהו שיכול לעבוד רק אם הסייעת היא סופר מקצועית ומנוסה ומקבלת הדרכה רציפה על ידי גורם שמכיר היטב את המערכת. חובה כמובן שהמערכת תשתף פעולה.
אני אישית כאמור לא מאמינה בזה כי אני חושבת שהילד צריך לדעת שיש לו כתובת. גם במחיר זה שהוא ידע שהוא שונה, מה שבמוקדם או במאוחר יקרה.
להסתרה, מהילד ומהסביבה יש מחיר יקר שמי שמשלם אותו בסופו של דבר הוא הילד שמשאירים אותו באפילה והרבה פעמים יודע ומתבשל עם זה במשך חודשים וההורים שצריכים להעמיד פנים מול הסביבה...קשה לי בכלל לדמיין כזה דבר.
זה לא שאני מסתובבת עם שלט אבל אצלנו הרוב אם לא כולם יודעים.לחלק סיפרתי וחלק כנראה שמעו במהלך השנים(הכוונה להורים אחרים)

שרון123

New member
זהו בדיוק. ההסתרה מהילד

היא מה שאני לא מוכנה לקבל. אני משתדל תמיד לנהוג בילדי בכבוד ובכנות והסתרה של מידע כזה היא בעיני זלזול בילד

אצלנו אני דווקא מקווה שהסיוע הסמוי יעזור

רק במהלך השנה הילד שלי אובחן ולכן לא היינו זכאים לסיוע.
הוספנו לסייעת של ילד אחר מהכיתה שעות וכן לקחנו אותה לקייטנה , וזה היה קטסטרופה!
מילד עצמאי עם בעיות הוא הפך להיות ילד תלותי שלא מצליח להסתדר בלי הסייעת. כשהסייעת הלכה הוא לא הצליח להשתתף בשום פעילות .
לשנה הבאה הודענו לו שיש סייעת כיתתית שעוזרת לכל הכיתה ושאם יש לו בעיה הוא יכול לפנות אליה.
הדבר ממש לא נובע מזלזול בילד , להיפך זה בא בשביל לעזור לו להיות עצמאי.
כמו כן זה ממש לא נובע מבושה או רצון להסתיר , אנחנו דווקא דיברהו על הענין עם הרבה מההורים בכיתה.

שרון123

New member
בכל מקרה ולכל ילד יש צרכים אחרים

בוודאי שאם מצאתם שסייעת גלויה הופכת אותו לתלותי אתם תנקטו בדרך פעולה אחרת שתתאים יותר. זה לא שאני לעולם לא מסתירה מידע מילדי אם אני חושבת שזה מה שיהיה טוב יותר עבורם. כל מקרה לגופו ומה שחשוב זו טובת הילד.
הדיעה שהבעתי היא הגישה שלי באופן כללי ויכול להיות שבפועל יצא לי בעתיד להחליט שזו לא הגישה המתאימה עבורנו בכלל. הכל אצלי בתיאוריה כי כאמור עדיין בכלל לא התנסינו בעזרה של סייעת.

נוריתש3

New member
חשבתי שכולן מקבלות הדרכה

מאחר ואנו חדשים בתחום, האם לא כל הסייעות מקבלות הדרכה, בעירייה ישנן סייעות העובדות רק עם ילדי pdd, נאמר שהן מקבלות הדרכה בבית הספר יחד עם הצוות החינוכי עלי ידי מדריכות מתי"א. האם אני טועה? מתקיים מעקב צמוד של מתי"א אחר הילדים.
בכל אופן אנו החלטנו לספר לילד שיש לו אל מי לפנות בעיקר בהפסקה ובמצבים לא צפויים. אני בטוחה שהסייעת תעזור יותר לילדים אחרים מאשר לבני, הגן המקסים שבו למד, מחינוך מיוחד, הכין אותם בצורה נפלאה מבחינה לימודית לכיתה א'- הם מסודרים שלושה חודשים קדימה, כעת הוא צריך להתרגל לסביבה רועשת, לא תמיד תומכת, ילדים רבים בהפסקה, כיתה של 27 ילדים לעומת 10 בחינוך המיוחד. יהיה בסדר,אנחנו אופטימיים.

schlomitsmile

Member
מנהל
זה תלוי כנראה במתי"א יש מקומות שהן אכן מקבלות הדרכה שותפת,
ויש כאלה שלא.
אם אמרו לכם שאצלכם יש הדרכה לסייעות ולצוות החינוכי,
יש מקום לאופטימיות זהירה

תמיד שווה להיות עם אצבע על הדופק, ויחד עם זה לתת קרדיט.

BlackbirdFly

New member
אל תבני על זה

אמנם יש מעט יוצאים מן הכלל אבל ברוב הערים מדריכה מגיעה פעמיים-שלוש בשנה וזאת באמת בדיחה עצובה.
אין לה שום היכרות אמיתית עם הילד, היא מדריכה לפי שבלונות, תבניות ש''מתאימות'' לילדים אוטיסטים באופן כללי אבל אין כמעט הסתכלות או נסיון להתאים לילד הספציפי.
הסייעות הן לרוב פנסיונריות שאין להן שום היכרות עם התחום ומתפקדות על תקן בייביסיטר. לעיתים גורמות יותר נזק מתועלת.

ככה זה ברוב המקומות אבל לא בכולם.
אם תכתבי מאיפה אתם תוכלי לקבל מענה יותר מדויק.
בהצלחה!

לא סייעת סמויה, סייעת כתה.

לבנותי הייתה סייעת צמודה, אצל הגדולה שאובחנה רק לקראת סוף בית הספר היסודי, פעלנו באופן של הסתרה, שכן היא גאה מאוד ולא מוכנה להיות שונה. בסופו של יום זה פעל נגדנו ועד היום היא מאשימה אותי (כמובן!) בשקר.
אצל הקטנה הם עובדים שונה לגמרי, ולדעתי הרבה יותר מוצלח.
כפי שנכתב באחת התגובות - הסייעת עוזרת לעוד ילדים בכתה.
ואכן, הסייעת אף פעם לא הוגדרה כסייעת שלה, היא כוח עזר לכתה שניתן לאור המאמץ הנוסף שיש למורה, כך זה הוגדר לי ולשאר הצוות. בפועל החברות לא משייכות אותה לסייעת שכן היא עובדת בקבוצות עבודה שונות, משחקת עם כולן בהפסקות תוך שהיא למדה את בתי לקפוץ חבל, לעמוד בתור ולהקשיב לחברות וכן הלאה.
הטבעיות שבגישה הזו, שאינה הופכת את הילדה לחריגה ומאידך נותנת את המענה לו זכאית המורה, פותרת את כל הבעיות המתעוררות.
את ההדרכה מקבלות המורה והסייעת בצוותא והיישום משותף.
אגב, לדברי המורה, בתי רחוקה מלהיות הילדה הכי קשה בכתה ומבחינתה - נס שיש לה סייעת ולו בשביל כמה פרויקטים נוספים שיש שם.

ok0110

New member
סמויה וכיתתית - קצת הסבר ממה שקורה אצלנו.

סייעת סמויה - לחלוטין סייעת שהילד אינה יודע שהיא שלו. לילד לא נאמר שהוא שונה, שהוא אחר, ושהוא זקוק ליותר עזרה מאחרים. לסייעת סמויה אסור "להיחשף". בכל מצב שבו יש נוכחות של הורים מהכיתה (יום הולדת, מסיבה, ועוד) היא צריכה להתחבא - להיות בכיתה אך חלילה לא להתקרב לילד המשולב כדי לא להסגיר - בקיצור - סמויה משמע - הסתרה, עם כל החשיבה והאנרגיות שהדבר הזה מצריך. לעומת זאת, כל סייעת - סמויה או גלויה תמיד עוזרת למחנכת ועובדת איתה ביחד בשת"פ. היו לי סייעות משני הסוגים כמחנכת - סמויה וגלויה - שתיהן תומכות במחנכת ו"מפנות" אותה לטובת הילד המשולב. בין אם זה אומר לעבוד עם קבוצת ילדים חלשים, ובין אם לעיתים (למשל בזמן התפרצות) זה אומר להשתלט למס' דקות על הכיתה כולה. כל סייעת בד"כ מוגדרת כיתתית - מפני שבפועל, הן עוזרות לכלל תלמידי הכיתה ולא רק לילד המשולב. ולטעמי - אין שום קשר בין יצירת תלות לבין סמיות - זה כבר תלוי בסייעת ובאופי הסיוע.

למעלה