שייקספיר מול מרטין

שייקספיר מול מרטין

בתור חובב וותיק של שייקספיר, שמתי לב לא פעם שיש הרבה דמיון מחזותיו לסדרת "שיר של קרח ואש". הנה עיקרי הדמיון שאני רואה, ואם מישהו רואה עוד, הוא מוזמן להוסיף: 1. שניהם כתבו אפוסים רחבי יריעה המבוססים על מלחמת השושנים (שייקספיר כתב סדרה של שמונה מחזות המתארת את המלחמה ואת מקורותיה, החל ב"ריצ'ארד II" וכלה ב"ריצ'ארד III"). 2. שניהם כתבו פחות או יותר על אותה תקופה בהסטוריה של אירופה (ניתן לטעון שזה פועל יוצא של סעיף 1, אבל שייקספיר כתב גם מחזות אחרים המתרחשים באותה תקופה, דוגמת "המלט" ו"מקבת"). 3. שניהם מתעסקים הרבה מאוד ברעיונות של משפחה, נאמנות ושררה. 4. שניהם כותבים דמויות תלת ממדיות ובחלקן אפורות - ואשיותן היא למעשה הפוקוס האמיתי של כתיבתם. אין ממש מקבילה של אחת לאחת, אבל פה ושם יש דברים אצל מרטין שהזכירו לי הדים של שייקספיר - תיאון השאפתני מזכיר לא מעט את מקבת, וטיריון מזכיר בעיוותיו ובפקחותו את ריצ'ארד III (או לחילופין את קלאודיוס מ"אני, קלאודיוס" המופתית). מישהו רואה עוד דמיון, או לא מסכים איתי?

עדיין לא קשור לעניין

דיברתי על *סופרים*, ספציפית שייקספיר. אבל אם יש לך תיאוריה לגבי דמיון בין מרטין לקוראסווה - אתה מוזמן לספר אותה.

קורסאווה הסריט את שיקספיר ביפנית

על רקע סמוראי במקום אירופה של המאה שלפני שייקספיר. אם אי דומה לבי ובי דומה לסי אז אי דומה לסי שייקספיר בד"כ לא היה כה מורכב. הפוליטיקה שלו הייתה פחות במחזה ויותר בהשתדלות שהמחזה ימצא חן בעיניי הפטרונים שלו, הקהל וכמובן בסי שהייתה יכולה גם להוריד לו ת'ראש אם הוא יכתוב משהו שישתמע לא טוב כנגד בית טיודור. מה שכן, שייקספיר חי גם הוא בתקופה ש"פרושים" כמו הספרואוז היו בעליה. למזלו לא כזו דראסטית. אני חושב שהוא גם לא היה אוהב את היחס של מרטין לאומנים ונגני נבל

הגזמת

אני לא סוגד לשייקספיר כמו אנשים מסוימים, אבל היתה לו בהחלט מורכבות עצומה, שלא לדבר על שליטה מדהימה בשפה ויכולת לכתוב סצינות שגורמות לצופה להצטמרר. תראה פעם את הגרסה של פולנסקי ל"מקבת" (אם כבר הזכרת עיבודים קולנועיים) ותבין למה אני מתכוון.

בלי להעליב

מאד אוהב את שייקספיר. שליטה בשפה בהחלט היתה לו אם כי זה לא אומר על מורכבות של דמויות. פולנסקי לעומת זאת, מורכב מאד בעצמו. אתה לא יכול להשוות סופר במאות ה16-17 לסופר מהמאה ה21. העולם שלנו מורכב הרבה יותר והטכניקות לא פחות. זה לא מקטין מהגדולה של שייקספיר.

למעלה