שיטת/טיפול מסייע

שיטת/טיפול מסייע

שלןם! הייתי שמחה לקבל מידע בדחיפות לגבי שיטת המסייע- תוכנית טיפולית לילדי PDD. מהם עקרונות הטיפול ובאיזה מקרים מומלץ להיעזר בו?

אין לי מושג על איזו שיטה מדובר

שלום לך, האם את מדברת על מסייע המקליד איתו על גבי מקלדת? זוהי שיטה שהופרכה יעילותה מזמן, כיון שהיא משקפת את מחשבות\רגשות המסייע ולא את רגשות הילד. היא סתם מבזבזת זמן וכסף- שההורים יכלו להפנות לגישות יעילות יותר. האם התכוונת לסייעת או מתאמת שילוב במסגרת החינוך הרגיל? נושא זה מטופל דרך קורסים בתחום זה והכשרת מטפלים, שנעשתה בעזרת אלו"ט. סיוע אחר\דומה, יש לילדים הנמצאים במסגרות שונות עפ"י גישת מפנה, ABA ואחרות. סיוע או עבודה של תראפיסט צמוד 1:1 ניתן בהרבה תוכניות ביתיות ובמסגרות העובדות עפ"י גישת ABA באלוט"פים ומסגרות המשך. נראה לי כי אינך יודעת בדיוק על מה את מבקשת ללמוד. אם תפרטי קצת יותר- אוכל אולי לעזור יותר. בברכה, תלמה.

אני מבססת את השאלה על טיפול שראיתי

הטיפול שראיתי היה כזה שקלינאית התקשורת הורתה לילדה לבצע משימות שונות ומאחורי הילדה ישבה סייעת אשר עזרה לילדה לסיים את הפעולות בהצלחה. ניתן היה לראות כי הילדה יודעת לבצע את הפעולות כיאות (מושיטה את ידה לתמונה הנכונה) אך מתקשה בסיום המשימה- הרבה התעסקות למרות שהכוונה הובנה. לדעתי השיטה לא יעילה לילדי PDD בכיוון שהיא יכולה לגרום לסובייקטיביות רבה עוד יותר אצל המטופל, אך הייתי רוצה לדעת עוד על השיטה. אולי פשוט לא הבנתי את העקרון שמסתתר מאחוריה כמו שצריך.

מודלינג לילדי PDD להבנה וביצוע יאה

שלום לך, עכשיו הבנתי למה הכוונה. הסייעת למעשה יושבת מאחורי הילדה, כדי לעזור לה בביצוע. הרעיון הוא המודלינג- מודל להדגמה של ביצוע נכון, בהתאם לדרישות. הכוונה שאולה מתוך העולם הנורמטיבי, שבו ילד מגיל שנה וחצי- שנתיים ואילך, בודק כל הזמן את דרישות הסביבה ומתחיל להתאים את עצמו אליה.הוא מסתכל על האנשים בסביבתו והם הופכים מודל עבורו, כיצד להתנהג. זוהי ההתנהגות החברתית המאפשרת לו לאמץ מודלים מסביבתו הקרובה ולחקות אותם באופן ספונטני. כך הוא יודע למשל שההתנהגות של האנשים שסביבו, משתנה כאשר סביבתם משתנה. הוא מבין שההתנהגות בבית הכנסת או בהצגה, היא שונה במהותה מההתנהגות בבריכת השחייה, או באולם שמחות. ילדי PDD, ברובם, אינם מתאימים את עצמם, באופן ספונטני לדרישות הסביבה, אלא מתנהגים עפ"י "ראות עיניהם". הם פשוט לא עוסקים ב"לבדוק" מה קורה בסביבתם ואיך מתנהגים האחרים, אלא פועלים מתוך הספונטניות והרגישויות שלהם. כשהם שמחים, עצובים או שקטים- הם מתנהגים לפי מצב רוחם באותו הרגע, או הטמפרמנט שלהם, ואז התנהגותם, הרבה פעמים אינה תואמת את דרישות וציפיות החברה סביבם. כך גם לגבי קשיים בהבנה תפישה וביצוע של משימות שונות, משחקי שולחן, איסטרטגיה של משחק , או פעולות הדורשות הבנה, הכללה, המשגה, הפשטה, או משחקי תפקידים. המודל המלווה את הילד, מתווך ומכוון אותו להבנה נאותה יותר ותגובה התואמת את דרישות הסביבה- או קלינאית התקשורת במקרה זה. תפקיד המודל המתווך במקרה זה הוא חשוב, כדי ליצור את הסכמה הנכונה לאפשר לילד חיקוי נכון של המודל התקין. עם זאת, חשוב לשמור גם על תחושת העצמאות של הילד, יוזמות אישיות, דימוי וביטחון עצמי ונכונות להתנסות, כדי שלא יסתמך על המודל יותר מדי. בעיקרון, כאשר הילד הבין את המודל ומתחיל לחקות אותו- אז ממשיכים הלאה בדרישות. לדוגמא- הילד שלי לא ידע לדפוק בדלת של הקלינאית\ מרפאת בעיסוק ולחכות להזמנתו- אלא פשוט פסע פנימה, "ישר לעניינים" , גם מבלי לברך אותה לשלום. המודל שלי היה לדפוק עבורו על הדלת ולחכות לתשובה, ואז לענות בשמו כששאלו אותו מי שם. עם הזמן, הוא למד לחכות ולדפוק על הדלת בעצמו ולהגיד שלום. המודל במקרה זה הוא מתווך, אך גם אצל ילד רגיל, קיים הרבה מאד שימוש במודלים, חיקוי התנהגות ההורים, הגננת ואפילו אינטונציות מסויימות. מקווה שעזרתי, תלמה.

אולי את מדברת על pecs

שזה-picture exchange comunication system. השיטה היא תקשורת חלופית בעזרת תמונות. בהתחלה "מלמדים" את הילד ע"י מסיע שיושב מאחורי הילד ומראה לו איך להגיש את התמונה הנכונה עפ"י רצונו. בהמשך (די מהר) הילד עצמאי. אם זה מה שהתכוונת אשמח להרחיב עפ"י שאלות נוספות. בברכה עירית

תודה !

אני חושבת שזו השיטה אליה התכוונתי. הילדה בה טיפלו לא הייתה עם אוטיזם מסוג כלשהו אך יש לה בעכיה בקשה וריכוז+דיספרקסיה, כך שההפקב שלה וביצוע המשימות נפגע בצורה ניכרת. אשמח אם תוכלי להרחיב מעט על הטיפול (אם הוא נשמע לך מתאים לתיאור שלי)

הטיפול מתאים למיגוון רחב

של בעיות תקשורת. הראציונאל הוא שתקשורת זה סוג של עיסקת חליפין -נותנים דיבור ומקבלים משהוא בתמורה. הילד לומד די מהר שכשהוא נותן "כרטיס" הוא מקבל את מבוקשו. כך שבהתחלה ה"עיסקה" היא מאד קונקרטית. בד"כ מתחילים עם אכל. המסייע נחוץ בתחילת התהליך כדי שלא יהיה מצב שבו האדם שמתקשר עם הילד גם אומר לו מה לעשות. המסייע יודע למה הילד מתכוון ורק מורה לו להגיד זאת בעזרת הכרטיס הנכון. האדם שאיתו מתקשרים מקבל את הכרטיס אומר את המילה ונותן לילד את מבוקשו. בהמשך אפשר להגיע גם לרגשות ותהליכים. עפ"י המחקר, כשהילד לומד כ-70 כרטיסים-מילים, הדיבור אם ישנו מגיע באופן טבעי. ז"א כאשר לא לוחצים על הילד לדבר-לשלוף מילים, יהיה לו יותר קל להגיע לזה באופן ספונטני. השיעורים הראשונים מאד מובנים וקלים לביצוע ובהמשך כל פעילויות היום נכנסות ללוח הכרטיסים. בהצלחה עירית

למעלה