שיטת איפוס

ניק

New member
שיטת איפוס

בס"ד מדוע בשיטת איפוס במידה ומתנתק האפס (גם של חסרת חשמל) קיימת סכנת התחשמלות? תודה

lekner

New member
בכל שיטה כאשר יש אפס משוחרר

יש סכנת התחשמלות במיוחד במערכת תלת פאזית שם הצרכנים מקבלים מתחים גבוהים מאוד הסיבה היא שהצרכנים במיוחד בנויי הסלילים למינהם נורות מנועים שנאים מקבלים כמובן צד אחד פאזה צד שני אפס ברגע שתנתק את האפס מהלוח תהיה רק אספקה של פאזה הסליל יוליך ובנקודת הניתוק תהיה פאזה לכל דבר שים לב שבתלת פאזי צרכנים מחוברים לפאזות שונות אך לאותו אפס וככה כאשר האפס מנותק ישנם צרכנים שיקבלו 2 פאזות במקום פאזה ואפס אנסה להעלות שרטוט להמחשה במידה ולא מובן

lekner

New member
בכל מקרה העלתי שרטוט

שים לב שאין פה הארקה בשיטת האיפוס הארקה מחוברת לאפס אז יש זליגה להארקה ולכן חובה שתהיה הארקת יסוד טובה בכל מקרה זה העיקרון שים לב שבחד פאזי מוליך האפס הופך למוליך חי

ניק

New member
תודה אבל

בס"ד לפי מה שקראתי כאשר האפס מתנתק הזרם יחזור דרך האדמה. בהנחה שאין ממסר פחת שיאתר את הזליגה מדוע דווקא במצב זה נוצרים הפרשי פוטנציאלים בין הארקה (כל מכשיר שאדם נוגע בו) לבין האדמה? למה כאשר מוליך האפס היה מחובר לא היתה בעיה זו? תודה רבה.

lekner

New member
מכיוון ש...

שתפקיד שכאשר יש אפס יש הפרש פוטנציאלים ואז המערכת תקינה במידה ויש איפוס ומתנתק האפס לפני פס השוואת הפוטנציאלים אז יזרום הזרם לאדמה (ויהיה מתח על הצרכנים)במצב תקין יקפוץ הפחת במצב לא תקין בגלל שיש איפוס אז מוליך האפס והארקה מחוברים ביחד. כמו שציינתי בגלל שאין אפס אז הזרם יזרום להארקה כיוון שהיא מחוברת למכשירים ואז יש סכנת התחשמלות . במידה ואין איפוס אז האפס לא מחובר להארקה לכן במצב כזה הזרם לא יזרום להארקה אלא יהיה מתח על פס האפסים(שים לב לשרטוט ששמתי לך האפס באדום(מקבל פאזה) שים לב בגלל אפס מנותק אין אין מתח על הצרכנים אך עדיין יש סכנת התחשמלות ובעיה של מתחים גבוהים על הצרכנים אני אשים לך שרטוט מלא כולל הארקות יהיה יותר מובן ההפרש פוטנציאלים הוא בין המכשיר(במצב כזה הוא מחושמל) להארקה

lekner

New member
שרטוט מצורף אפס ראשי מנותק באיפוס

הקו האדום מסמן את מסלול הזרם מהפאזה לפס האפסים לפס הארקות לאדמה ולצרכנים שים לב הצרכנים מאותה פאזה יחושמלו צרכנים חד פאזיים מפאזה אחרת יקבלו מתח גבוה שעלול לשרוף אותם וזה מה שקורה בד"כ ע"י כך שצד אחד יקבל פאזה רגילה וצד שני יקבל פאזה שונה דרך האפס המחושמל

כי תפקיד החיבור לאדמה הוא

להשוות פוטנציאלים לאורך דרכים ארוכות של כבלים (עשרות ומאות קילומטרים), אך מבלי לספוג את סכום הזרמים של העומסים ברשת. זהו יתרונה המרכזי של מערכת תלת פאזית: הזרם *מתוך* מרכז הכוכב (נק' המפגש של כל מוליכי האפס באזור) *אל* האדמה הוא אפסי בהשוואה לסכום זרמי כל הפאזות. יחד עם זאת אסור להתבלבל: בכל אחד ממוליכי האפס שמגיעים מהצרכנים ונפגשים במרכז הכוכב זורם זרם חזק. רק בנק' המפגש עצמה, הזרמים שמקורם ב-3 פאזות שונות מבטלים זה את זה במידה רבה מאד. לעומת זאת חשוב מאד לזכור שזרמים שמקורם באותה פאזה, או אפילו ב- 2 פאזות שונות, מסתכמים. בניסוח אחר: במצב תקין, רוב הזרמים במוליכי האפס נעים הלוך ושוב בין מוליכי האפס שמקורם ב-3 פאזות שונות - ולא ממשיכים מתוך מרכז הכוכב לאדמה. המצב האידאלי, בו בכל הפאזות זורם בדיוק אותו זרם, נקרא "מערכת מאוזנת". סכום כל הזרמים האלה הוא בדיוק אפס, ולכן במצב מאוזן לא יזרום כל זרם ממרכז הכוכב לאדמה. כדי להבין מה בדיוק יקרה ברגע שכבל האפס ינותק באזור מסויים, צריך להתבונן בשני חלקי המערכת: זו שלפני הנתק וזו שאחריו. החלק שלפני הנתק הוא פחות מעניין, ומסתכם בצרכנים (כולם מחוברים לאותה פאזה) שהמעגל שלהם נפתח והם פשוט מפסיקים לפעול. החלק השני הוא זה שעונה לשאלה שלך. כבל האפס המנותק ממשיך עד מרכז הכוכב, שם נמצאת נק' השוואת הפוטנציאלים (חיבור לאדמה), ולשם מסתכמים זרמי כבלי האפסים האחרים (שכמובן עדיין פעילים). אלא מה? כעת מסתכמים שם רק זרמים שמקורם בשתי פאזות, וכזכור זרמים כאלה לא מבטלים זה את זה אלא להיפך - מסתכמים. התוצאה היא חוסר איזון במערכת, וזרם חזק מאד ימשיך לתוך האדמה. בזרמים חזקים כאלה התנגדות האלקטרודה הופכת משמעותית, והיא זו שיוצרת מפל מתח משמעותי בין האדמה לבין כבל ההארקה - כפי שמתרחש בכל עומס התנגדותי רגיל. ממסר פחת הוא מתקן המחובר רק בסמוך לצרכנים - בלוחות החשמל או בסמוך לשקעים, והוא נועד לאתר רק זליגות בתוך המעגלים שהוא מגן עליהם. השוואת הפוטנציאלים נעשית אחריו ובשום אופן לא בתוך המעגלים שהוא מגן עליהם - לכן אין לו סיכוי לאתר תקלה כזו.

shoulhadida

New member
תיקון קטן.

הנושא הוא ממסר הפחת ומיקום פס השוואת הפוטנציאלים. השוואת הפונציאלים מבוצעת מייד בכניסת הכבל של חברת החשמל לאחר מכן מפסק ראשי ולאחריו הפחת,לפס האפסים של הלוח יוצא אפס מהפחת. כך מופיע גם בשירטוט המצורף. אך במלל נראה שנפלה טעות. נראה שהיה צריך לרשום השואת הפוטנציאלים נעשית לפניו{ממסר פחת}.... שאול. חשמלאי מוסמך.

אתה צודק, אך הייתי עקבי בעניין

מאחר שמדובר על מוליכי אפס, התייחסתי כאן לצרכן כאל החוליה הראשונה, והמשכתי עם כיוון הזרם. לכן לדוגמא, לוח החשמל נמצא אחרי השקע, פס השוואת הפוטנציאלים נמצא לפני השנאי והארקת השיטה, וכו'. נכון, קצת מבלבל ואולי נראה לא טבעי, אך אני מעדיף להיות עקבי וללכת לפי כיוון הזרם. למה הכוונה? קשה מאד לדבר על זרמי אפס שמסתכמים מהצרכנים, כאשר חושבים על מרכז הכוכב כאילו נמצא לפניהם.

lekner

New member
שאול שים לב למלל מדובר

אך ורק במסלול הזרם עד להתחשמלות ולא מיקום הפחת מסלול הזרם בתקלה הוא פאזה לצרכן מהצרכן חוזר לפס האפסים(בלוח) ואז לפס הארקות (כמובן שדרך פה"פ) מפס הארקות ופס האפסים קורות תופעות ההתחשמלות ועלית המתח יתכן שלא הייתי מובן אז מצטער

שים לב, לחידוד הדברים

תיארתי מקרה אחד של נתק אפשרי בכבל אפס. ייתכנו כמובן נתקים במקומות אחרים (לדוגמא כפי שמופיע בשרטוט של לקנר - נתק של כבל האפס הראשי אחרי פס השוואת פוטנציאלים). ההשלכות של נתק בכבל אפס כלשהו הן דומות מאד בכל המקרים: הפרת האיזון במערכת, הגדלת הזרם אל האדמה (שבמצב תקין אמור להיות אפסי) ומכאן עליית מתח משמעותית בפס ההארקה המקומי.

lekner

New member
איזה כיף לי לראות דיון כזה שקצת

יותר מעמיק בנושא זרם חזק ותקלותיו עופר אתה צודק בקשר לחוסר האיזון כמובן שתלוי איפה הנתק כי אם מנותק האפס של אחד הצרכנים בפס האפסים התקלה היחידה תהיה שתתחשמל רק אם תגע באותו אפס כי האפס הראשי לא מנותק אך טוב שהעלת את הנושא למרות שהוא צריך קצת חידודים כי זה מאוד חשוב איפה הנתק לכן ציינתי בשרטוט את התקלה במפורש כמו כן השאלה היתה למה יש סכנת התחשמלות ולא התייחסה להפרעות ולכן שרטטתי את מסלול הזרם כדי להמחיש את זרימת הזרם ו מדוע מתחשמלים וכמו שרואים הצרכנים מקבלים מתח דרך האפס ופס הארקות ובמקרה הזה ממסר הפחת יקפוץ במידה והוא תקין כי יזרום בו זרם אך לא יחזור לנקודת הכוכב אלא לאדמה וכך יווצר חוסר איזון בין שלושת הסלילים בפחת דרך אגב אחלה שם זה עופר
(גם שלי)

האם יקפוץ הפחת? - אני טוען שלא

מסלול התקלה במקרה של התחשמלות הוא כזה: 1. כל צרכן חד-פאזי מקבל כבלי פאזה ואפס. המתח על האפס גבוה בהרבה מהרגיל, וזה אמנם פוגם מאד ביעילות העבודה של הצרכן, אך לא מקפיץ את הפחת (הזרמים דרך הפאזה והאפס קטנים מהמתוכנן אך זהים). 2. הצרכנים המתכתיים מקבלים את מתח האפס הגבוה גם דרך כבל ההארקה. גם זה לא מקפיץ את הפחת (אין בינתיים זרם אלא רק מתח). 3. מישהו נוגע במכשיר כזה וסוגר מעגל לאדמה (בעברית צחה: מתחשמל). שים לב שהאדם המתחשמל ממוקם בלולאה במקביל להארקת היסוד (הרגליים שלו מחוברות לאדמה והיד/אצבע מחוברת לכבל ההארקה). מפסקי הפחת לא ירגישו בשינוי כלשהו, שכן הזרם המחשמל מגיע מהפאזות -> דרך ממסרי הפחת -> לצרכנים -> שוב דרך ממסרי הפחת -> אל פה"פ -> לגוף הצרכן -> דרך גוף האדם -> לאדמה.

lekner

New member
עופר זה נכון עשיתי בדיקה

והכנסתי פחת למערכת אכן נתחשמל למוות המערכת תתייחס לזה כלולאה תקינה פשוט במתחים לא תקינים

קצת קיצוני להתחשמל מזה למוות....

כי זכור שלא מדובר כאן בעליית המתח עד 220V ממש, אלא בהפרש פוטנציאלים קטן בהרבה שמקורו בהתנגדות ההארקה. מה גם שהלולאה עוברת דרך התנגדות הצרכנים ומקשה "קצת" על הזרמת זרם מסוכן. כדי שמישהו יתחשמל למוות, דרוש צירוף מקרים של אדם יחף על גבי רצפה רטובה, שאוחז בידו הרטובה מכשיר מתכתי מחושמל. כל זה צריך לקרות בדיוק בשעה שמחוברים הרבה מאד צרכנים זוללי חשמל, כולם רק מפאזה אחת או משתיים, אך בשום אופן לא מכל ה- 3 (כדי למקסם את עוצמת הזרם לאדמה). מה אני אגיד - אני די בטוח שתקלה כזו תתגלה עוד קודם, כשמישהו יחוש עקיצה קלה כשהוא נוגע במחשב או בברז שלו..

lekner

New member
קרו מקרים יותר מוזרים שאנשים

התחשמלו בהם למוות כמו לפני חודשיים בערך אישה בצפון פחת לקוי הארקה לקויה מכונת כביסה לקויה נגעה במכונה והלכה ז"ל

אבל שם המתח היה 220V וללא כל

התנגדות בדרך לגוף האישה - לא פלא שהיא מתה. במקרה של נתק באפס והארקה תקינה, המתח לא יכול לעלות כ"כ גבוה, וגם יש התנגדות בדרך.

ניק

New member
תודה רבה

בס"ד רק כדי להבהיר לי את העניין, במקרה של נתק באפס יזרום זרם במוליך הארקה שמפל התמח עליו יהיה הזרם*התנגדות המוליך עד להארקה וממתח זה אדם עלול להתחשמל? לאיזלו ערכים מתח כזה יכול להגיע?

lekner

New member
המתח משתנה בהתאם להארקה

אתה תהיה במקביל ללולאה מה שאומר שהמתח יכול להיות בין כמה וולטים לכמה עשרות וולטים כמו שציין עופר לפני אם תהיה על רצפה רטובה והמכשיר רטוב הסוף לא יהיה טוב הרעיון הוא כמו בהארקת הגנה הזרם עובר איפה שקל לו במידה והארקה תקינה כל המתח יפול על הארקה במידה ולא הוא יפול עליך שים לב באתר שלי את מסלול התקלה בהארקת הגנה

ניק

New member
בכל מקרה

בס"ד בכל מקרה הארקה בשיטת הגנה תהיה טובה פחות מאיפוס כי היא תמיד דרך האדמה (כמו מקרה באיפוס שמתנתק האפס ואז לולאת התקלה דרך הארקת יסוד)? תודה לכל המשיבים

למעלה