amir_aikido
New member
שיטות ישראליות תערובות ושילובים ../images/Emo35.gif
אני רוצה להעלות כאן שאלה ולהביע את דעתי בנושא מאוד בעייתי. בעקר כי יש בו פגיעה מסוימת בכבודם של מורים ואנשים, שאני לא מעוניין בה! לכן, אני מבקש מכל המתייחסים לנושא לא להתייחס לשיטות ספציפיות ובטח שלא למורים ספציפיים. אני באמת לא רוצה שהדיון יצא מכוון כלפי אדם מסויים . פשוט זה עלה במסגרת חוט קודם, ואני חושב שראוי לדון בכך. השאלה שלי היא: מה דעתכם על שיטות ישראליות בהן המורה משלב מראש מספר אמנויות לחימה ? האם זו גישה נכונה ? כן ? לא? במקרים מסוימים ? למטרות מסוימות ?
ועכשיו אני אכתוב את דעתי, ואני מזהיר מראש שאני שומר על הזכות לשנות את דעתי גם במהלך הדיון עצמו.
אם מסתכלים על המקור של אמנויות הלחימה, כלומר על המזרח הרחוק. ובודקים מי ייסדו את רוב שיטות ואמנויות הלחימה השונות. מגלים שנדיר האדם שייסד אמנות/שיטת לחימה לפני שהגיע לרמת הוראה לא זוטרה, במשהו כמו 3 שיטות/אמנויות אם לא יותר. והכוונה היא לדרגה המקבילה בערך לדאן 5 של ימינו אם לא יותר. אם תסתכלו על המאמר שכתבתי על האייקידו (לצערי נשאר באתר של וואלה), תראו שהן אושיבה והן היראי שכ"א מהם ייסד אמנות זו באופן עצמאי (היראי בגישה הרבה יותר מצומצמת ואושיבה את האייקידו שכמעט כולם מכירים היום), כ"א מהם למד משהו כמו 4 או 5 שיטות לחימה ברצינות, מתוכן כמה שיטות ברמה של הוראה. ורק אז הם התחילו למצוא את הדרך שלהם. והמדובר בפירוש בשניים מאותו המיעוט של גאוני-הלחימה המבריקים באמת. קראתי את השיחות שהביא דויד ממייסד זרם הטאי-צ´י של בית ספרו, גם הוא מספר על לימוד של כמה שיטות נפרדות וברמה של הוראה, לפני שהגיע למסקנה שיש לו דרך אחרת, ובמקרה שלו, דרך שמשלבת את השיטות שלמד לתוך מארג אחד (לפחות אם הבנתי נכון) ושלא מתיימרת ליסד שיטת לחימה חדשה. אני משווה את זה למצב כאן בארץ. הרבה מאוד מורים מכניסים סלט לשיטת הלימוד שלהם. ומלמדים גם את זה וגם את זה וגם את זה ... הכל ביחד. ובכך הם בעצם מיסדים שיטה חדשה, בין אם במודע ובין אם לאו. אלא, שבשונה מהמורים עליהם דיברתי קודם. רוב המורים הישראלים הגיעו אולי לדאן 3 באחת מהשיטות שלמדו. ובמקום לדחוף את אותה השיטה בה התמחו קדימה, וללמד אותה לתלמידהם. הם מיד רצים ומשלבים כמה שיטות ביחד. ואני תוהה, למה ? האם הם סבורים שכך נכון יותר ? או שזה רק מטעמים שיווקיים
קחו למשל שילוב של אייקידו וקראטה. מבחינה טקטית, לוחם שבאמת ידע לשלב אייקידו עם קראטה (או כל שיטת מהלומות ובעיטות קשה אחרת, להבדיל משיטות המנופים וההטלות) יהיה לוחם הרבה יותר טוב מלוחם שידע רק אחת משתי השיטות. אבל זה נכון רק אם אותו הלוח, יגיע לרמה גבוהה בכל אחת מהשיטות. מניסיון אישי, קשה מאוד ללמוד אייקידו ועבודה רכה כשלומדים גם אמנות קשה בעיקר בשלוש עד חמש השנים הראשונות (אני התחלתי ללמוד קרטה אחרי כשלוש שנים באייקידו והפסקתי גם בגלל זה). העבודה הרכה גם מפריעה ללימוד אמנות קשה אחר-כך, אני נתקל בזה כל הזמן כשאני מנסה ללמוד טייקואנדו עכשיו, אחרי מעל 10 שנים באייקידו.
אז איך מלמדים ולומדים את הכל ביחד מההתחלה ? האם לא מפסידים כאן את התוכן האמיתי של כל אחת מהאמנויות ? ורק להבהיר. אני בהחלט מאמין שאדם שרוצה להיות אמן לחימה צריך ללמוד מספר אמנויות לחימה שונות ומכמה מורים שונים. זה מאוד חשוב כי זה פותח אפקים ומכריח את המתאמן להתעמת עם הנחות המוצא שלו בנוגע לאופן הלחימה. אלא, שלגישתי אמור המתאמן הרציני, לבחור לו אמנות ראשית, בה יתמחה לכל חייו, ובמקביל ללמוד אמנויות שניות, נגיד למשך של כ- 5 שנים לאמנות, כך שיגיע לרמה בסיסית טובה באמנויות אלה. ואני מתכוון לחובב רציני ולא למקצוען. אני לא חושב שנשארו עוד מקצוענים אמיתיים באמנויות לחימה בימינו, כי איני רואה בכך צורך. אבל אדם שמתכוון להיות מקצוען אמיתי, ברוח הסמוראים ונזירי השאולין ומקדיש את חייו לאמנויות הלחימה המסורתיות, ראוי שיבחר לו שתיים או שלוש אמנויות עקריות ובמקביל יערוך ביקורים כמו החובבן באמנויות נוספות. אימון רציני בגישה כזו יתפוס כבר את כל שעות השבוע יומם וליל, וכבר אמרתי שאני לא מוצא לו מקום בימינו. ועכשיו, אחרי שכתבתי כל כך הרבה ורובכם בטח
אשמח לקרוא את דעתכם בנושא... ושוב, נא לא להתייחס לנושא ברמה הפרסונלית, בלי שמות מורים, רק התייחסות עניינית. ובהצלחה בכל שיטת אימון וכל דרך שבחרתם לכם אמיר
אני רוצה להעלות כאן שאלה ולהביע את דעתי בנושא מאוד בעייתי. בעקר כי יש בו פגיעה מסוימת בכבודם של מורים ואנשים, שאני לא מעוניין בה! לכן, אני מבקש מכל המתייחסים לנושא לא להתייחס לשיטות ספציפיות ובטח שלא למורים ספציפיים. אני באמת לא רוצה שהדיון יצא מכוון כלפי אדם מסויים . פשוט זה עלה במסגרת חוט קודם, ואני חושב שראוי לדון בכך. השאלה שלי היא: מה דעתכם על שיטות ישראליות בהן המורה משלב מראש מספר אמנויות לחימה ? האם זו גישה נכונה ? כן ? לא? במקרים מסוימים ? למטרות מסוימות ?