שיחה על אלוהים

לחוד

New member
מומלץ בחום

אחד הדברים היפים בספרה הוא השימוש שהיא עושה בפרשנות חז"ל, כשבדרך כלל היא מטה את דבריהם מהפירוש שהתרגלנו אליו. ככל שקנית ידיעה רחבה יותר בספרות חז"ל ההנאה מהקריאה רבה יותר. (דוד ובת-שבע - העון הנוראי ביותר בתנ"ך? כנראה שבחייך לא קראת את הנ"ך).

ברור שהם היו ברברים מהסוג הגרוע

אבל לך תסביר את זה לילדים חרדים, בלי שהם הסתבכו לחלוטין, ובלי שהאשה תתעלף לי..

אני בעד חינוך

לפתוח את העיניים, לחשוב, לא לקבל כל דבר כמובן מאליו. בקיצור, ההפך מ"תמים תהיה - השתדל לא לחקור אחר העתידות"...

גם אני חושב

שילד קטן לא יכול לחיות חיים כפולים, אם הוא לומד בבית ספר דתי או ל"ע חרדי, אסור לבלבל אותו בגיל צעיר באופן אקטיבי. מספיק לתת לו תחושה שהדברים לא ודאיים, וכשהוא יגדל, להבהיר לו את הדברים בצורה ברורה יותר. בכלל, אין שום סיבה להלחם בדחיפות נגד האמונה באלהים, יש אלהים או אין זה דבר מעניין אבל לא משנה את החיים. אם יש נושא שהוא חשוב, זה האמונה בדת היהודית, שזה בהחלט מזיק. אז אם כבר החלטת להחכימו בינה, את יכולה להסתפק בערעור אמונתו הדתית, ואת אלהים תשאירי להזדמנות אחרת.

סוג ב

New member
יש בזה משהו

יכול להיות שאתה צודק.. הוא באמת ילד קטן. אבל מציק לי שהוא חושב שאפילו הכסף שאני עובדת קשה בשבילו- מגיע מאלוהים. אם זה יהיה הערך שלו כלפי הכסף, זה לא ממש יועיל לו בחיים.

נכון ולא נכון

גם בתוך החיים החרדיים יש מנהגים כאלו ומנהגים הפוכים וילדים חיים עם זה בשלום. נראה לי שהסבר של המציאות (כסף משלמים על עבודה) והשארת אלוהים כדמות נעלמת ז"א לא ליסתור את קיומו של אלוהים אבל לערער את הקשר בינו לבין מה שקורה, ולהשאיר אותו כמשהו אלוהי/ ישות עליונה נעלמה, כך שהילד לא יכנס לתוך קונפליקט חד, אלא יבין שהוא לא שלח לי את הכסף במעטפה וזה לא שאם ראינו מישהו נוסע בשבת הוא עוד שניה ימות. אני לא כל כך מאמינה בלתת לילד לגדול על אלוהים ולומר כשיגדל יבין. איך יבין? אז נתחיל להסביר לו? וכמה קשה היה לנו לגדול בתור חרדים ולנסות לרצות את אלוהים? וכמה קשה להפסיק לפחד/ להאמין ? אז למה זה טוב? יחד עם זאת זה צריך להעשות בעדינות (כפי שסוגי עשתה והפסיקה את השיחה באמצע) כי הילד בכל זאת לומד במקום דתי ואביו דתי ואין טעם לגרום לסצנות אם ידבר על זה שם.

אני לא חושב שזה נכון

ילד הוא ילד והוא לא מבין הרבה. לא כל מי שיוצא בשאלה או לא מאמין זה בגלל שהחיים כחרדי היו כל כך קשים בשבילו. אצל חלק הקושי הגיע רק בגלל שהם הפסיקו להאמין, ואז קשה להם לחיות ולעשות דברים שהם חושבים חושבים אותם כאוויליים. לדעתי, צריך להתמקד בללמד את הילד שגם אם הוא חושב שיש אלוהים כי כך מחנכים אותו, אלוהים אוהב את כולם ויש כאלו ששומרים את התורה ויש כאלו שלא. העיקר להיות איש טוב ומוסרי. להכניס אותו לשאלות "יש אלוהים אין אלוהים ומי אמר" זה לא לעניין ולדעתי האישית גם מזיק. הרבה יותר קל לילד לשמוע שגם אם יש אלוהים והוא נתן את התורה, יש כאלה שלא שומרים אותה, ואם הם אנשים טוהים אלוהים אוהב גם אותם. אם הוא יתחנך בצורה זו, כשהוא יגדל הוא יולכל לחשוב לעצמו, וגם אם יבחר להיות חרדי הוא יהיה עם ראש פתוח ויקבל את האחר. הדאגה לעתידו ועל בזבוז החיים שלו כחרדי, זו דאגת שווא. א. חרדים שיש להם ראש פתוח, רובם, מסתדרים טוב מאוד בפרט אם תחנכי אותם לכך (וזה לא משנה אם הוא ירוויח את כספו בעבודה תורנית או עבודה אחרת. העיקר שיסתדר). ב. גם אם הוא בוחר לבזבז את חייו, אני לא חושב שאפשר להגדיר חיים כבזבוז, בפרט שכאשר אנו מתים אנו לא קיימים וגם העבר לא קיים יותר. אם טוב לו ב"בזבוז" החיים שלו, וטוב לו כך עד שהוא מת, מי אנו שנחליט לו שזה בזבוז. בקיצור, תחנכי אותם שהעיקר זה להיות אנשים טובים ושזה יותר חשוב מקיום מצוות. יתירה מזו, תאמרי להם שאלוהים רוצה שהאנשים יהיו טובים ושכולם יכבדו אחד את השני גם אם הוא שונה. זה יועיל להם הרבה יותר מאשר השאלות המסובכות על קיומו או קיומו של אל כזה או אחר, או אמתות הדת.

mister xy

New member
אם יש אלוהים או לא זה לא נושא שמעסיק ילדים

אני חושב שרצוי מאוד לחנך לסובלנות כבר מגיל צעיר ואם ילד יווכח לדעת שיש אנשים שמסתפקים או לא מאמינים בקיומו של אלוהים זה יכול לעזור לו לקבל דעות שונות בעתיד. כולנו היינו פעם ילדים תנסה להזכר עד כמה אלוהים העסיק אותך כשהיית ילד, כמה מקום זה תפס לך בראש שהיה עסוק בכדורגל, במשחקים ובמריבות "חשובות". יש הרבה שמפחדים "לבלבל" את הילדים, אני לא חושב שזה מבלבל להם את החיים, בסופו של דבר זה לא ממש משנה להם אם הסיפורים עליו הם אמיתיים או לא, העיקר שהסיפורים מעניינים.

mik504

New member
../images/Emo45.gif זה הקו המנחה גם לדעתי

ואם הוא בסוף יבחר להיות חסיד גור,שיערב לו..

mik504

New member
גם נשמע וגם נראה

החסר משוגעים אנוכי...אני מכיר לפחות שניים מבתים ליטאיים שחצו את הגבול לכיוון הגוראי

JustMe201

New member
אני דווקא מסכימה איתך,

אני חושבת שצריך לחנך, וללמד את הילדים שכשרוצים להשיג משהו עומלים בשבילו, ולא מתפללים בשבילו. אחת הבעיות בחינוך ה"מאמין" שאנשים מסירים אחריות על החיים שלהם, ובמקום לפעול בצורה נורמטיבית - הם מתפללים וכו'. ילדים יכולים לדעת - שכשאתה זורע צמח, אתה צריך להשקות אותו בשביל שיגדל.

Mishkafofer

New member
הלוגיקה של הילד

ילדים חושבים בצורה מופשטת משפט א': יש אלוהים והוא דואג להכללללל משפט ב': יש לי פצע שנרפה מסקנה: אלוהים דאג לריפוי פצע ממש מסקנה מאלפת ואוטוטו אני נוסע לכולל במאה שערים אבל בואו נבדוק אם הגיון זה עובד עם משהו אחר משפט א': כל הדרקונים ירוקים משפט ב': דני הוא דרקון מסקנה: דני הוא ירוק עוד אחד בשביל הכיף משפט א': אלוהים מטפל בכל הדברים השליליים של היהודים משפט ב': יש לי מינוס בבנק מסקנה: אלוהים יסגור לי את המינוס בבנק

למעלה