שיווק

אריק פ

New member
שיווק

בשביל לגרום להמפכה צריך קודם כל לעשות מהפך בדרך שאנחנו מפיצים את הרעיונות. בהודעה זו אנסה להעלות מספר נקודות למחשבה: * הפגנות 1 במאי של השנה - איבדו כל אפקט. אם הן השפיעו על מישהו זה היה כנראה אותם פעילים שהתתפו בהפגנות עצמן. לארגן הפגנות אלו בצל השביתה של פרץ מוציא מהן כל משמעות. לארגן אותה בצל ארגון כושל ומנצל עובדים כמו ההסתדרות זו עוד סיבה לכישלון. רוב העם משייך את ההסתדרות ומנהיגה, עמיר פרץ, עם וועדים חזקים - מקורות, חברת חשמל, עובדי הנמלים וכד'. מרבית העם לא אוהב את הוועדים החזקים ואת ההסתדרות, ובצדק! לכן כל פעילות שמשויכת עמם, תהיה צודקת ככל שתהיה, זוכה מיד לאנטי. לא יקרה כלום אם ההפגנות יאבדו קצת מסמליותם, יהיו בראשון ליוני, למשל. אולי זה לא יהיה אירועי 1 במאי ההיסטורים, אבל יהיה להם יותר משמעות. * אנט גלובליזציה - זה נשמע לכם כמו דבר טוב? אנטי? אף פעם אנטי לא משדר דבר טוב. תקראו לזה הומניזציה , כבר שיפור - לפחות זה בעד משהו. ריאליזציה. "אנשים למען אנשים". כי אנטי גלובליזציה לא רק שזה מיד מצטייר כמשהו שלילי ולא רצוי, זו גם לא הגדרה נכונה. אנחנו לא נגד גלובליזציה (כי אם כן , אז אנחנו צבועים), אלא נגד ההשפעות הרעות שלה. * סוציאליזם, קומוניזם, אנרכיזם וכד' - שימוש בהגדרות האלו מעלה אסוסיאציות לא נכונות ברוב המקרים אצל אנשים. אפילו אצל פעילים קומוניזם מעלה במרבית המקרים אסוסיאציות שגויות (בריה"מ לא הייתה קומוניסטית!), וזאת בשל מהלך *שיווקי* מתוחכם של בריה"מ ומדינות המערב. תלמדו מזה - תקראו למה שאתם מציעים בשמות חדשים, רצוי שמות בעלי אסוסיאציות נעימות יותר. תגרמו לאנשים לא להגיד ישר "אה, כן, כבר ניסו את זה - לא הצליח", אלא תגרמו להם לשאול - "מה זה?", ורצון להקשיב. קצת השקעה של מחשבה כיום תוביל לתוצאות הרבה יותר חיוביות בעתיד. מספיק לחיות בכל מיני הגדרות וטקסים שאחרים קבעו לנו. אנחנו קובעים את המסגרת. תלמדו - שם טוב משמן טוב. או יותר נוכן - מותג טוב משמן טוב.... ובסוף של דבר, כל ההגדרות האלו אלו מותגים. אשמח לתגובות והערות. @אריק

goldyboy

New member
מעניין

יש לך הצעות ספציפיות לגבי איך צריך לקרוא לאותם מונחים? אני לא יודע אם כל דבר צריך למתג ולמסחר ולעשות אותו יותר קל לעיכול בשביל שאנשים שלא רוצים להתאמץ יקבלו את זה ישר בכפית לתוך הפה. רוב האנשים גם ככה עצלנים ואדישים והרעיון הוא לזעזע אותם ולנער אותם, להסביר להם שדופקים אותם ושרק אם הם יקומו ויעשו משהו אז המצב ישתנה ולא לעשות להם את החיים יותר קלים.

אריק פ

New member
לא ממש

הצעות ספציפיות כרגע אין לי. אבל יש פה מספיק אנשים מוכשרים - אם נעשה דיון ביחד אני מאמין שנגיע לרעיונות. אפשר גם לנסות לעשות סדנא בנושא בפסטיבל אקטיביזם. וזה לא מיתוג ומיסחור זה פשוט השקעת מחשבה בדרך העברת המסר. זה גם לא הפיכת העניין קל יותר לעיכול, אלא הפיכתו בר עיכול, כי במצב כיום אף אחד לא מנסה אפילו לעכל אותו - לכל אחד יש כבר דעה ותחושה בנושא. ואם אתה רוצה לנער ולזעזע אנשים אתה לא תצליח לעשות זאת ע"י שימוש במושגים שלכל אחד יש תחושת בטן לגביהם. אתה צריך להביא להם את זה בצורה שתגרה אותם, בצורה שתגרום להם לחשוב. @אריק

sheda0ktana

New member
עניין של קונטקסט ומשמעות

בנוגע לאחד במאי - הרב אנשים בכלל לא יודעים מה הקטע של היום, ואיך הוא נהיה מה שהוא. כולם אומרים "החג של העובדים" או "סמל למאבק הסוציאליסטי" ואם שואלים אותם לעומק, אין להם מושג מה היה האחד במאי המקורי, מה קרה שם ולמה מציינים את היום הזה כל שנה. זו רק דוגמא אחת לבעיה העיקרית של הנסיון לבנות אלטרנטיבה לגלובליזציה שאנחנו מכירים, והבעיה היא רלוונטיות ומשמעות. אנשים שלא מכירים את הנושא, לא תתחיל להתנפל עליהם עם איזמים כאלה או איזמים אחרים, ולא משנה כמה "שיווקיים" או "איניים" תעשה את האיזמים שלך. אם אתה רוצה לפרסם את הדעות שלך באותה צורה שהבנק העולמי מפרסם את הדעות שלו, במילים 'נקיות' ומשפטים באורך של 'סאונד בייט' נוח לשמיעה ועיכול, אתה לא יותר טוב מביבי "יש לנו מדינה נהדרת" נתניהו, נניח. אבל אם אתה מאתגר את החלק שכמעט לא בא לידי שימוש אצל רוב האוכלוסיה, אותו איבר רדום בין האוזניים שלהם, עם שאלות מטרידות כמו "מאיפה בא האוכל שלך" או "כמה הוא באמת מזין" או "כמה באמת עולה לייצר נעלים זולות", אתה יכול להתחיל תהליך של חשיבה שיביא אנשים להבין מה זה בלי כל המילים הארוכות והתיאוריות המורכבות.

אריק פ

New member
דרור צדק

נראה שדרור (והמורה שלי לפיסיקה) צדק - הבעיה בחברה שלנו שאנשים מאבדים את היכולת לקרוא. אז ככה - אני לא רואה את עצמי כטוב יותר מביבי , או כל אחד אחר. חוץ מזה באמת יש לנו מדינה נהדרת. חוץ מזה אני באמת מאמין שצריך לאתגר את המוח של האנשים, צריך לשאול את השאלות החשובות, וללמד אנשים לפתח את המודעות. אבל אם אתה בא ושאול אנשים האם האוכל שלהם מזין, ומאיפה הוא בא, אבל מכניס באותו הקונטקסט מילה כמו אנטיגלובליזציה, בהרבה מהמקרים אתה תאבד מיידית את האנשים. ולא משנה כמה צודק תהיה, לא משנה כמה נכונים יהיו הדברים, ברגע שתועלה אצלהם ההרגשה הם מיידית יתייחסו שונה לדבריך. לפעמים זה יהיה לטובה, אבל במקרה הנדון לרוב זה יהיה לרעה. לדעתי, מפלגת הירוקים היתה יכולה לקבל הרבה יותר קולות אילו הייתה נקראת בשם אחר. למה? כי כאשר אתה אומר הירוקים הרבה אנשים מיד משייכים את זה לעלה ירוק. הרבה מאוד לא יודעים שאלו שתי מפלגות נפרדות ושונות. וזה שזו אולי הדרך שבה משתמש הבנק העולמי לא בהכרח אומרת שזה לא נכון. גם מעשים רעים אפשר לעשות בדרכים טובות. @אריק

sheda0ktana

New member
חששתי שתיעלב מההשוואה...

אתה לא ביבי. אתה רחוק מביבי. אבל הנה דוגמא לאיך לכל אחד מאיתנו יש כפתורים, שברגע שהוא שומע אותם הוא מפסיק להקשיב
למה להכניס את המילה אנטי גלובליזציה באיזה שהוא קונטקסט? אין צורך במילים ארוכות כמו שאמרה עפרה חזה...מספיק לשים את הדברים הבנאליים בקונטקסט הגלובלי שלהם. אתה יודע מאיפה מגיעות הנעליים האלה, אתה יודע באיזה תנאים ייצרו אותם. זה מספיק. לא צריך להגיד 'אנטיגלובליזציה' כדי שסדנאות היזע יהיו יותר איומות ממה שהן, או שהמזון הגנטי יהיה יותר מסוכן ממה שהוא. במקום למשוך אנשים לעולם 'שלך', נראה לי יותר קל לשקשק אותם בתוך העולם 'שלהם'.

אריק פ

New member
דרור כנראה באמת ממש צדק

ושוב רואים איך מתבטאת הבעיה של החברה שלנו. איפה ראית שנעלבתי? כשאני אמרתי שאני לא מרגיש יותר טוב מביבי - התכוונתי לכל מילה. אני לא מרגיש יותר טוב מביבי, ואני רחוק מלהעלב כאשר משווים אותי אליו. (גם הייתי רציני כשאמרתי שיש לנו ארץ נהדרת) מעבר לזה, בסופו של דבר אתה צריך להציע למי שאתה מנהל איתו דיון אלטרנטיבה. ואתה צריך שם לאלטרנטיבה הזו. וחוץ מזה, לפורום הזה קוראים אנטיגלובליזציה. ואם היו קוראים לו בשם אחר , אולי היו מגיעים לפה יותר אנשים שהיית יכולה לזעזע אותם בעולמם שלהם. @אריק

sheda0ktana

New member
יסלח לי גולדי, אבל

אני לא ממש מתלהבת כשאנשים שלא מעורבים באנטיגלובליזציה נכנסים לפורום. מספיק לי מהם בפורומים אחרים ובחיים הפרטיים שלי, עם ההסברים האין סופיים למה אני עושה ככה ולמה אני לא עושה ככה. לפחות יש לי פורום אחד ברשת שבו אני מרגישה נורמלית, ויכולה להיות מי שאני רוצה בלי להתנצל ובלי להצטדק. מדי פעם אמנם נכנסים לפה כל מיני כאלה שלא יודעים מה זה ולמה ומסבירים להם, אבל הויכוחים סטייל מקיאבלי וכל זה - אין לי כח לזה יותר. אני רוצה לחיות את החיים הלוקאליים שלי ולהסביר למי שרוצה לשמוע, ומי שלא רוצה לשמוע או שטוב לו בגלובליזציה שלו, שישאר שם. אני את השאלות שלי שואלת את האנשים בתוך השיחות הפשוטות והיום יומיות שלי, כשהם מרימים פלאפון על שטות ואני שואלת אותם למה והם לא מבינים מה אני רוצה מהם, או כשאני לוקחת מהם כיוונים וקובעת איתם מראש כי ברגע שאני באוטו אי אפשר להשיג אותי, או כשאנחנו יושבים בשקט ואי אפשר לברוח למוסיקה כי אין רדיו באוטו וחייבים לדבר אחד עם השני. למה חייבים שמות מפוצצים לכל דבר? שמות זה חלק מהמשחק של התאגידים. היום אתה שם, מחר אתה סימן רשום, ומחרתיים אולי תהיה לוגו. בשביל מה זה טוב? האלטרנטיבה קיימת גם בלי שם. תקרא לה "קלרה" אם אתה מתעקש. (אמור מעתה, אני גולש בפורום קלרה, מספר 515).

goldyboy

New member
תראי, שדה

אי אפשר למנוע מאנשים להכנס לפורום. גם אנשים שאני לא מסכים אתם ועם הדעות שלהם, כל עוד הם לא מפריעים לתפקוד התקין של הפורום, לא מציפים ולא מקללים, אין לי שום סיבה מוצדקת להוציא אותם מהפורום. אריק חושב שצריך לפנות לאנשים בצורה יותר נעימה, יותר שיווקית, ו"למכור" להם את האנטי גלובליזציה. אני לא מסכים. אולי זו גישה שתעבוד. אבל אני לא מוצא את עצמי מסביר לאנשים בחיוך וסבבה איך נייק מתעללת בע(ו)בדים שלה בסין, או איך מק' מתעללים בבעלי חיים ומזהמים את העולם ואת המוחות שלנו עם הפרסום שלהם. אבל אני מרגיש פה בנוח גם עם אנשים שלא מבינים באנטי גלובליזציה, גם כשהם עורכים פה ויכוחים שלא מגיעים לשומקום. הפורום פה פתוח לכולם, בעיקר לאלה שלא מבינים, אולי נגרום להם להבין. מי שלא בקטע, ממילא לא יישאר פה. אני דווקא קראתי מאד בעיון את הודעתו של אריק ומצאתי אותה מאד מעניינת, למרות שאני לא מסכים אתה. אבל גם לא שללתי את הכל. אולי הוא צודק. אני משתדל לשמור על ראש פתוח. מה גם שאותו חבר די משקיע מחשבה בהודעות שלו ולא כותב סתם. יש מקום לכולם, קרן. גם לאלה שלא מסכימים אתנו ולאלה שאנחנו לא מסכימים אתם. כל עוד הם לא עושים בעיות (כמו שציינתי: הצפות, קללות ועוד).

sheda0ktana

New member
שלא תבינו אותי לא נכון...

(מוציאה את הרגל מהפה) ברור שאני מברכת על כל אחד שנכנס לפה ושואל, ומתעניין, ורוצה לדעת, גם אם הוא לא חושב כמוני וגם אם הוא חושב הכי הפוך ממני, וגם אם הוא מתווכח איתי עד שעולה עשן מהמקלדת. ברור שיש מקום לכולם, זו הרי הקללה הדמוקרטית - אני מוכנה להיהרג על זכותו של כל אחד לומר את דעתו בחופשיות, גם אם דעתו היא שאני לא צריכה להתקיים. אבל אני לא חושבת ש"המהפיכה" תקרה פה בפורום, או בפורום שלי לצורך העניין, או בכל פורום שהוא. המהפיכה תקרה בחוץ, מחוץ לגבולות הפורומים, במציאות הלחה. היא תקרה בתוך הבתים שלנו, ובתוך הנשמות שלנו. רק אז היא תצא החוצה. אנחנו שנינו חושבים אונה באונה בנוגע ל"שיווקיות" של המאבק בתחלואי הגלובליזציה. שוב, ובקיצור, שתי הסיבות העיקריות שאני מתנגדת לגישה "שיווקית". הראשונה - עצם פעולת המכירה האידיאולוגית היא בעיני סממן של התרבות ההגמונית, זו שמטיפה לאחידות, בין אם היא בושיסטית או סטליניסטית או בנק-עולמיסטית. שנית, אנשים "מריחים" מיד שאתה מוכר להם משהו, ואז אתה מקבל שתי תגובות - מחפשי המציאות שיחפשו את האידיאולוגיה שלך בזול, ופחדני השינוי שיתקבעו עוד יותר חזק בדיעות שלהם, רק לא להתמודד עם מחשבה מקורית וחדשה. יש עוד סיבות אבל הן די נגזרות משתי אלה. כך או כך אני לא מוצאת שאפשר "לשכנע" אנשים ברעיונות שהם לא פתוחים אליהם ממילא. כשאני פוגשת מישהו במציאות הלחה אני לא מיד מתחילה לבקר ולנאום על תחלואי מקדונלדס או עיוותי נייקי. אני משתדלת לחיות את האלטרנטיבה שאני מאמינה בה למרות שזה לא קל, כי עצם זה שאני לובשת בגדים אחרים ועושה דברים בצורה אחרת מעורר את הצד השני לשאול שאלות ולהתעניין, בלי שאני אצטרך "למכור" משהו. מכאן אני יכולה רק להסביר למה אני עושה מה שאני עושה. אותו הדבר הפוך - כשאני פוגשת מכורי תרבות אני פשוט מבקשת מהם להסביר לי למה הם עושים מה שהם עושים. שתי הדקות המביכות האלה עד שהם מצליחים להמציא לי תשובה שתישמע להם הגיונית עושות בשבילי את כל עבודת הריכוך והשכנוע והשיווק שאני צריכה. מהפיכה לא עושים במילים יפות. קרן

אריק פ

New member
לו יהי

לו הייתי אדם שנעלב, עכשיו זו בערך הנקודה שכנראה הייתי מתחיל לעמוד על רגלי האחוריות. בשלב זה הייתי מתחיל להסביר לך, שדה יקרה, שאני כן מעורב באנטיגלובליזציה, ומה בדיוק עשיתי ותרמתי לעניין. אבל אני לא. (לא אדם שנעלב, אבל לעומת זאת אני כן פעיל) יתרה מכך, אני מאוד מכבד את דרך חייך. הייתי בעצמי רוצה מאוד לחיות בצורה דומה, אבל זה קצת קשה כי אני חי עם ההורים. על אף זאת שנה הבאה אני הולך לגור בגרעין, דבר המאפשר לי קצת יותר מרווח ואפשרויות, וכנראה אז אני כבר אחיה בצורה היותר דומה לרצונותי. בקשר לנושא הדיון, אז את באמת לא חייבת לענות ולהגיב על כל דבר שאני כותב, במיוחד אם זה לא מתאים לך. ואני לא מחפש למכור לאף אחד שום דבר. אני גם לא מחפש מילים נעימות! אני מחפש מילים ומונחים אחרים. ולמה? כי אלו שאנחנו משתמשים בהם אנשים אחרים בעורמה רבה עשו להם דה לגטימציה. אנשי הבנק העולמי נהנים מזה שאנחנו משתמשים עדיין במילים כמו סוציאליזם, קומוניזם, אנטיגלובליזציה ואירועי האחד במאי. זה עושה להם את העבודה יותר פשוטה. וכשאת חושבת שאת באה אליהם עם מילים מפוצצות את בעצם מביאה להם משהו מאוד מוכר. לעומת זאת, אם לפתע פתאום נבוא עם משהו פחות מוכר, איזשהו מונח חדש, פתאום הם ישאלו - "סליחה, מה? מה זה אומר?". אז פתאום תגרמי להם לזעזוע. אנחנו תמיד מדברים על לצאת מהמוסכמות, מהתרבות הצריכה שלנו, אבל לפעמים זה כל כך פשוט כמו להשתמש בביטוי אחר, ומילים אחרות. לא בהכרח מילים נעימות, אדרבא שיהיו מילים לא נעימות אבל שיהיו משהו אחר ממשהו שהבנק העולמי והתאגידים כבר לעסו וירקו. תסתכלו איך כותרת ההודעה שלי ("שיווק") גרמה לכם ישר לגבש דעה כלפי ההודעה שלי. ישר יצאתם מנקודת הנחה שאני בא למכור את המאבק, שאני בא להפוך אותו לנעים וקל לשעימה. אדרבא, אני בכלל לא מציע דברים כאלה. אותו דבר עושה המילה קומוניזם לאנשים אחרים. דעות ודרך אני לא בא למכור אני בא להעביר. @אריק (זו גם תשובה לגולדי.. אני חושב..)

sheda0ktana

New member
../images/Emo24.gif אז איך "פרו-לוקליזציה"?

אז בוא נתחיל. פרו-לוקליזציה. כי זה בעצם מה שאנחנו רוצים, נכון? ומה בנוגע ל- "קידמה/טכנולוגיה הומאנית"? שיפסיקו כבר להגיד שאנחנו נגד קידמה ולהשוות אותנו לאנשי המערות..."חזרה לצרכים אותנטיים" במקום "יצירת צרכים חדשים", "יצירת שוק אוטונומי" במקום "פיתוח שווקים מקומיים", "כלכלה חברתית" ולא "כלכלת שוק", ילידים במקום אזרחים שפע ולא מחסור. ואגב, מילים כמו סוציאליזם, קומוניזם ואחד במאי- אני בספק אם מישהו יודע את המשמעות האמיתית/מקורית שלהן, ולא את המשמעות המסולפת. הם חושבים שהם מכירים אותן, אבל הם לא. לכן אני בעד לזנוח את המילים האלה. תתאר אדם את המהות של הקומוניזם, והעיניים שלו יתחילו לזרוח, ואז תגיד לו "אה, כן, לזה קוראים קומוניזם", וזה לא יסתדר לו עם מה שהוא מכיר, ואולי מזה תתחיל חקירה מחודשת של מושגים שהם לכאורה מוכרים אבל למעשה חסרי משמעות. ואולי אני חיה בעולם אוטופי.

או כמו ששומכר ניסח את זה

כלכלה כאילו האנשים באמת חשובים. אני חשוב שכלכלת - קהילות יכולה להיות מתאימה גם. אני לא ממש בטוח שבין שדה קטנה לבין אריק פ יש הבדל כזה גדול - כולם מסכימים שכדי לדבר עם אנשים צריך לדבר איתם בגובה העיניים. ולהתחיל מנושאים שאילהם האדם יותר מחובר והם יותר משמועתיים לגביו (לדוגמא תרבות הצריכה או התוכנית הכלכלית) ולאו דווקא דברים גדולים ומרוחקים (משבר החוב, נייקי וכו'). אני חשוב שעבודה חשובה וטובה בתחום הזה עושים אדבסטרס, הם הפסיקו להתשמש רק בהרי הרים של טקסטים אינוסופיים (ראה מר חומסקי) ועברו להעברת מסרים אל הבטן , מי שרצה הלך אחר כך וחיפש גם את הטקסטים. אריק - מה עם 35 במאי, אחד באפריל, שבוע כיבוי טלווזיה ויום ללא קניות , או יום כסור הארץ - האם אין בהם מסגרת שבה אפשר לדבר אל האנשים בשיח שלא יהיה מרתיע יותר מידי?

אריק פ

New member
: )

חחח.. "כלכלה כאילו האנשים באמת חשובים" , אהבתי את 35 במאי אני לא מכיר, אבל לגבי כל השאר - אני מדבר פחות על האירועים ויותר על המושגים שאנחנו משתמשים בהם. כל שכן שהאירועים שציינת אלו אירועים שעדיין לא איבדו את משמעותם... @אריק

אריק פ

New member
אותו הדבר

פרו-לוקליזציה זה אותו הדבר כמו אנטיגלובליזציה. זה לא מה שאנחנו עושים. אני חושב שכיוון נכון הוא באמת רעיון של קהילה, חברה ואנושיות. והרבה אנשים מכירים את המשמעות האמיתית (פחות או יותר) של סוציאליזם וקומוניזם. העניין הוא אחר - הם חושבים שבריה"מ זו דוגמא לסוציאליזם וקומוניזם, ובשל כך הם מאמינים, באמת ובתמים, שאלו דברים שלא יכולים לעבוד. זו הטעות - לא רק אי הכרה ברמה מספקת עם המושגים, אלא גם תפיסה שגויה שבריה"מ היא דוגמא לקומוניזם. רעיון שיכול לזעזע אנשים, ולגרום להם לחשוב הוא אולי לתאר להם את הכלכה בבריה"מ (ריכוזית), ואז להראות להם שבעצם , איך שהדברים מתגלגלים היום, אנחנו הולכים לאותו הכיוון (כלכלה, תקשורת ושלטון ריכוזי). @אריק

blackflag

New member
כל מיני..

ה"עם" דווקא די מעדיף את ההסתדרות על פני התכנית הכלכלית. נדמה לי שמשהו כמו 60% מהאוכלוסיה חושבת שמשהו עוד יצא לה מזה שעמיר פרץ "יילחם עבור הזכויות שלה". בעניין האחד במאי - האחד במאי הוא אכן תאריך סמלי ולא צריך להתעקש עליו, אבל גם להעביר את ההפגנות לאחד ביוני לא ישנה הרבה. העניין הוא שכבר שנים רואים בהפגנות האלה את אותם אנשים, בגלל שזה מין "סימון וי" בכרטיסיית הפעילויות החברתיות של האקטיביסטים בישראל. עשייה חברתית היא עשייה שצריכה להמשך לאורך כל השנה, ולא רק בהפגנות, אלא בעבודה בתכלס, בהעצמה של אוכלוסיות מוחלשות (מוחלשות ולא חלשות!), בהתנגדות אקטיבית. עולם המושגים שלנו הוא אמנם לפעמים בעייתי, אבל כדי לשנות דיעות בקרב אנשים אנחנו צריכים לפגוש אותם, ואנחנו לא עושים את זה. שמאלנים לא יוצרים קשרים אמיתיים עם האנשים שכביכול איתם או בשבילם הם נאבקים, אף אחד לא יקשיב לנו אם נמשיך להיות כלואים בשיח האקדמי שלנו, אבל מצד שני, זה לא כאילו שאנחנו בכלל מנסים... בקיצור - זה לא רק עניין של סמנטיקה, זה עניין של גישה!

אריק פ

New member
לא רק , אבל גם

גם כאשר אני פוגש אנשים ומנסה להסביר להם (גם כאלו שאני מכיר די טוב) זה לא הולך. ואחת הסיבות שיש אי רצון להבין זה בגלל אותם מושגים שקבעו/שיבשו עבורנו. @אריק

למעלה