שיבושי מילים

n i s h a

New member
שיבושי מילים

שלום, שאלה לי בנוגע לשבושי מילים אצל ילדים שרק מתחילים לדבר: האם בשיחות איתם אתן 'משתמשות' בשיבושי המילים שלהם, או אומרות את המילים בצורתן הנכונה? דיעות לכאן ולשם יתקבלו בשמחה. תודה

הילהל

New member
משתדלת להמנע

כי בכל זאת, אני רוצה שידבר נכון. אבל יש שיבושים כ"כ מתוקים, שהחלטנו לאמץ רשמית. מאוד אהבתי, למשל, שהוא לקח את המילה "בולבול" לפין ועשה ממנה "לולו" - וכרגע זה הכינוי הרשמי בבית. מצא חן בעיני שהוא אומר "קישטה מפלצת" ואז מודיע "הקשטי אותה!" אז אימצנו את הפועל. אבל לרוב משתדלים לא לאמץ גם דברים חמודים כמו "מחפד" במקום מפחד.

חני ב

New member
תמיד אמרתי את המילה הנכונה

וחוזרת במיוחד אחריה כדי שהוא ידע איך לאמר אותה נכון. (הבן שלי היה 3 שנים אצל קלינאית תקשורת).

twiti

New member
אומרת תמיד את המילה הנכונה...

אם הילד אומר מילה מסויימת בצורה משובשת חשוב שישמע את הצורה הנכונה בה הוגים את המילה. כשגיא אומר מילה מסויימת לא נכון- למשל שרואה משאית ואומר אאאאית אז אני אומרת לו "נכון, זאת משאית", כלומר לא אומרת לו שמה שאמר זה לא נכון אלא משבחת/מחזקת אותו אבל חוזרת על המילה בצורתה הנכונה. (ודרך אגב, השיבוש של יונתן של הילהל פשוט מקסים ואם פה ושם, לעיתים לא קרובות מדי, מאמאצים שיבוש של הילד אני מניחה שנזק רב מדי לא יקרה).

לאה_מ

New member
גם אני בעקרון חוזרת על המילה בצורתה

הנכונה, אבל יש כמה שיבושי מילים שממש השתרשו אצלנו (אצל אורי זה בעיקר סיקולי אותיות, וזה נורא חמוד - למשל, הוא אומר "תפך" במקום "תיכף". זה כל כך השתרש שאני כבר לפעמים לא בטוחה איך צריך להגיד
).

לך ולי יש את אותן מרדגות בבית? ../images/Emo6.gif

טרקטור זה אָרטוֹר. כבר מזמן כולנו קוראים ככה לטרקטור בבית. ויש ברעננה גינה ע"ש אורי גורדון, שאף אחד לא מבין לאן הולכים אם אנחנו לא אומרים "אורי דורדון". ומה עם "לוֹצָה"? אני אמנם מדברת עברית תקנית למהדרין אולם בהחלט משתמשת בתענוג גדול בשיבושים של רעות (ולפניה של עומר). לא שמתי לב שזה פוגע להם בהתפתחות השפה עד כה. כשעומר היה בן שלוש הוא נכנס עם שתי חברות למים והן צעקו אחת לשניה "אל תשפריצי, אל תשפריצי". עומר קרא מאז להשפרצת מים "פריצי פריצי". זה היה הכינוי הרשמי להשפרצות מים אצלינו בבית עד לפני שנה.

lulyK

New member
עוד קטנטן (שנה וחודשיים) כך

שרוב המילים שלו עוד משובשות. ברוב רובם של המקרים אני משתמשת במילה הנכונה, ובמקרים מעטים מאמצת את השיבוש (למשל NENE למוצץ.... לא אכפת לי שזה יישאר, מה גם שלא המילה ולא המוצץ יישארו איתנו לנצח)

אלדורית

New member
מצטרפת לסקר

גם אני משתדלת לא לאמץ שיבושים למרות הפיתוי. פה ושם השתרשו כמה, אחד אפילו קודם בברכה (בקשת ההנקה שכינויה ה"סודי" כל כך בלתי-מובן למי שלא מכיר, ולכן גם אם היא מבקשת בפומבי לא נשמעות שאלות חטטניות מהסביבה בנוגע לעובדת היותה יונקת). לפעמים אני משלבת את המילה ששובשה באופן מתוקן במשפט שלי, אבל לא באופן עקבי. כדי לא לשכוח את השיבושים החמודים אני כותבת אחת לכמה זמן רשימת שיבושים (וגם סתם תיאור כללי של סדר יום והעדפות וכל מיני למזכרת). יש לי כאלה רשימות גם מימי הגדולה (בת 8 היום) וזה מאוד נחמד להזכר בימים שהיא אמרה חוחש (במקום חושך) ו-עוד פעמה (כי כשהיא היתה אומרת "עוד פעם!" הייתי שואלת "עוד פעם--מה?")--אבל לה היו ממש מעט שיבושים מהתחלה. ברשימה של הקטנה הלהיטים הם: חוקולד (במקום שוקולד כמו גם חוקו לשוקו) אמומוס (חומוס) וקאק (מרק).

צימעס

New member
לפעמים ככה ולפעמים ככה

יכולה להגיד לך שכמה משיבושי הילים שאנחנו זוכרים, הילדים מזמן מזמן שכחו.

בד"כ חוזרת על המילה בצורתה הנכונה

אבל אם כבר אז יש לי שאלה בנושא - הבת שלי בת ארבע וחצי, לא משתמשת ב-ש... כלומר היא אומרת "בגלל הצבע יפה", או "אני אוהבת אותך בגלל את חמודה". אני לא מודאגת מזה, בודאי יעבור לה עם הכניסה לגן בארץ (אנחנו בחול כבר שש שנים וחוזרים בשבוע הבא לצמיתות) אבל השאלה היא איך להעיר לה על השיבוש. מה שאני עושה זה להגיד לה "בעברית אומרים בגלל ש..." ונותנת את הדוגמה הנכונה. האם נכון כך או אחרת? אשמח לתגובות.

לאה_מ

New member
אני לא הייתי ממש מתקנת

את יכולה לחזור על מה שהיא אמרה בצורה נכונה. למשל "גם אני אוהבת אותך בגלל שאת חמודה".

צימעס

New member
אבל... אבל...

"אני אוהבת אותך בגלל שאת חמודה" לא נכון. (אז מה אם הוא שגור?)

לאה_מ

New member
נכון. גם אני חשבתי על זה.

אבל הייתי כבר מקובעת בדוגמא שהיא הביאה. צודקת.

עמית@

New member
לא מתקנת אותה אבל משתמשת במילה

הנכונה כשאני מדברת אליה. ככלל, היא משבשת מעט מאוד.

מתרגשת

New member
תמיד אומרת את המילה הנכונה.

נותנת לה להבין שהיא אומרת את המילה כך שהיא הובנה אבל חוזרת עליה בצורתה הנכונה כדי שגם היא תוכל לתקן כשתהיה לה האפשרות

למעלה