שיבושי לשון

zepled

New member
שיבושי לשון

שלום, ברצוני לקבל עזרה ממכם. נתקלתי במספר משפטים של שיבושי לשון ואיני מצליח להבין מה משובש בהם. 1.הוא קנה גרביים עבות. 2. האם ישנם הגבלות מיוחדות? 3.הם ינקטו באמצעים הדרושים. 4.לדוגמא, אדם שאינו הצליח בלימודיו בתיכון, יכול להצליח בלימודיו באוניברסיטה. 5.קבלתה של המועמדת לתפקיד אינה תביא לפגיעה מהותית באינטרס הביטחוני. אודה לכם אם תעזרו לי להבין את השיבושים תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
בבקשה:

1. אי התאמה במין: גרב הוא ש"ע ממין זכר. 2. כנ"ל: ישנם (זכר) הגבלות (נקבה). 3. נוקטים מושא ישיר (את, לא ב). 4. הכתיב הנכון הוא דוגמה (לפי החלטת האקדמיה). 5. "אין" משמש לשלילת הבינוני (ההווה) בלבד. במשפטים 1, 3 ו-4 יש פער בין מה שנחשב לתקני לבין מה שמצוי בפועל בשפה, ורבים לא יודעים שהצורה הרווחת למעשה אינה תקנית. לעומת זאת משפטים 2 ו-5 אמורים להיות צורמים גם למי שאינו בקיא בתחום התקינות הלשונית. מוזר לי במיוחד שלא הצלחת למצוא שיבוש במשפט 5. להערכתי הוא אמור להישמע "לא נכון" לכל דובר ילידי, גם אם לו ידע לומר בדיוק למה (אולי להצביע על הבעיה, אבל לא בהכרח לנמק מבחינה לשונית).

zepled

New member
תודה רבה!

כעת אני מבין למה לא הבנתי מה משובש. בעזרתך הבנתי משפטים נוספים שהתקשתי!! שני משפטים נוספים שאני מתקשה להבין. 1. איני יודעת האם כדאי לקנות את המכונת כביסה הזאת. **** לפי דעתי הניסוח הנכון הוא: איני יודעת האם כדאי לקנות את מכונת הכביסה הזאת. 2. יש לו את הכישורים הדרושים. **** לפי דעתי הניסוח נכון: יש לו הכישורים הדרושים.

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo127.gif דעתך נכונה. שמחתי לעזור. ../images/Emo13.gif

בנוסף למה שטריליאן כתבה,

במשפט 4 שגיאת הכתיב במילה "לדוגמא" היא הבעיה הקטנה במשפט. הבעיה פה היא כמו במשפט 5: אי אפשר לומר "אדם שאינו הצליח" כיוון ש"אינו" מתאים רק לבינוני. צ"ל: אדם שלא הצליח.

trilliane

Well-known member
מנהל
צודקת, תודה על תשומת הלב.

(מצאתי את הטעות הראשונה במשפט, לא בדקתי הלאה...
)

למעלה