שחמט - ועכשיו שטרות

lubia

New member
שחמט - ועכשיו שטרות

יש לי אוסף קטן של שחמט על גבי שטרות. סך הכל יצאו עד היום 18 שטרות כאלה, כך שזהו אוסף קטן. מצד שני הוא חביב עלי מאוד בגלל הסיפורים שמאחורי השטרות. רוב השטרות הם מגרמניה מתחילת שנות ה-20. יש משהו קצת משונה בשטרות אלו: אין עליהם סימן רשמי של הבנק הגרמני, והם היו זמינים לציבור במשך זמן קצר של מספר חודשים. מצד שני, על פי מה שקראתי מדובר בשטרות לכל דבר. האם חכמי הפורום יכולים לאשר או להכחיש זאת? התמונה מראה את הצד הקדמי של שטרות מהסדרה הראשונה (בכל הסדרה הצד הקדמי זהה). בהודעות הבאות אציג גם את הצדדים האחוריים, שם יש כמה סיפורים מעניינים.

lubia

New member
קרב האלמוות

השטר מראה את נצחונו של השחמטאי הגרמני אנדרסן על קיזריצקי משנת 1851. קרב זה הינו אחד הידועים ביותר בהיסטוריה השחמטאית. בשחמט בדרך כלל מספיק יתרון של רגלי על מנת לנצח בקרב. במשחק הזה אנדרסן הקריב מלכה, שני צריחים ורץ, ולמרות זאת הצליח לכפות מט. העמדה הסופית, המוצגת בשטר היא מהממת" הלבן כופה מט בכוחות מינימאלים על הצבא השחור העצום (אך המפוזר). הקרה הזה ידוע בשם "קרה האלמוות". ועוד אנקדוטה: אני מניח שכולם (או כמעט כולם) ראו את הסרט "בלייד רנר" העוסק בשאלת המוות והאלמוות. במהלך הסרט יש קטע בו מתנהל משחק שחמט. בהתאם לנושא הסרט המשחק שנבחר הוא "קרב האלמוות".

lubia

New member
קרב השחמט העולמי

עוד שטר מאותה סדרה: הפעם מוצג "קרב השחמט העולמי" בין גרמניה בלבן לבין מדינות ההסכמה בשחור. בצד הלוח מוצבים כלי הלבן שכבר הוסרו מהלוח, וכל אחד מהם מזוהה עם חלק ארץ שנלקח מגרמניה בתום מלחמת העולם ה-I. מצד שמאל למעלה משקיפה השמש, הזוכה לכינוי "השלום של וילסון" (נשיא ארה"ב עד 1921).

lubia

New member
פט!

אחד המצבים בו מגיע קרב שחמט לסיומו הוא פט. במצב זה הצד שתורו לנוע אינו יכול לבצע מסע חוקי, והמשחק מסתיים בתיקו. מצב זה הינו נדיר למדי. למעצב השטר הזה יש פרשנות משלו לפט: הוא טוען שט הוא מצב בו אתה לא יכול לנצח כי אתה לבד, אבל גם האחרים לא יכולים לנצח אותך. לנגד עיניו עומדת גרמניה בסיום מלחמת העולם ה-I: הוא מתאר אותה כניצבת לבד מול כולם (אגב, בהבעה צ'חצ'חית למדי) ומולה כל העולם: האמריקאי על שק הדולרים שלו, היפני עם הסכין וכו'. האמת ההיסטורית היא, כמובן, אחרת, אבל מענין לראות איך מטפחים את האגדה שגרמניה לא נוצחה במלחמה.

lubia

New member
מט השוטים

אז אם גרמניה לא נוצחה, מדוע מצבה כל כך רע? בגלל הטיפשות של המדינאים! השטר הזה מראה את המט המהיר ביותר שייתכן בשחמט – תוך שני מסעים בלבד. מט זה מכונה "מט השוטים". כאן רואים איך גרמניה חוטפת את המט הזה, לא בתבוסה צבאית אלא בחזית המדינית: המט הניחת על גרמניה הוא בצורת תכנית 14 הנקודות של הנשיא וילסון.

lubia

New member
כמובן שאהבתי, ויש גם סיפור

בנוגע לסט הכלים האלכוהולי. שנים מגדולי השמחמטאים התמודדו פעם במשחק ידידותי, שבו הכלים היו מהזן האלכוהולי, אבל בגדול: המלכה, למשל, היתה בקבוק וודקה. הכללים היו שמי שמכה כלי חייב לשתות את תוכנו. עמנואל לסקר, אלוף העולם ששיחק בכלים הלבנים הקריב א מלכתו מיד בפתיחה. יריבו (שכרגע אינני זוכר את שמו) נאלץ לשתות בקבוק וודקה שלם, והפסיד ללא מאבק!

../images/Emo6.gif סיפור יפה

והעומק שלך בנושא מדהים, אז עוד משהו חמוד, שחקן שחמט מסוג מיוחד

עוד אחד

זה בכלל חמוד, לא?אני מקווה שזה בסדר להכניס קצת הומור לנושא כל כך רציני.

dan the man

New member
פשוט מרתק

אני גם כחובב שחמט ושחקן לא רע ואספן שטרות נהנתי מאוד כשקראתי את זה...

אז הנה בא הנודניק.

קודם כל, אני מצטרף לנדהמים
: איזה יופי. מקסים לדעת כל כך הרבה. ועכשיו, לנידנוד: מתי נקבל ראשי פרקים לתכנית התצוגה של אוסף הבולים בנושא השחמט? אנחנו (אני והתולעים) רוצים להיות שותפים ללבטים איך לארגן את הסיפור, איך לבנות אותו כך שאפשר יהיה לקבל מדלית זהב בתערוכה הבאה. ובעיקר, פשוט לראות איך יוצא סיפור מרתק מאוסף הבולים שלך. אין ספק שאתה כבר כתבת את הסיפור. קדימה, ספר גם לנו. (קפטן ניסים - גם אתה!!)

למעלה