שחיפים

שחיפים

לפני שבוע שמעתי את הרצאתו של שרגא על ההשרדות שלו מול חופי סעודיה. כמו שכולנו כבר יודעים בעיות גדולות מתחילות בבעיות קטנות. על פי ספורו תהליך עלייתה של סירתו על הריפ התחילה בקריעתו של כיס השחיף במפרש, השחיף עף, המפרש נקרע ....... וכן הלאה עד לסוף הטרגי של אובדן היאכטה. בחוברת YACHTING WORLD של החודש יש כתבה ארוכה על הפלגה בצוות מצומצם. גם בכתבה זו יש דגש מיוחד על השחיפים, הלייזיפאק ושלש צורות של קשירת הסל. אולי החברים יכולים לתרום מנסיונם לגבי נושא זה.

דאויד

New member
שאלה חשובה ../images/Emo70.gif

באמת שאלה שעלתה במוחי תוך כדי האזנה להרצאה הנהדרת של שרגא רני. האם שחיפים מסכנים את שלמות המפרש

מנחם64

New member
תלוי (וכל מה שתלוי...)

לדעתי אם כיס השחיפים תפור נכון , המפרש מתוחזק ומתוכנן נכון ולא מותחים את השפה האחורית בהגזמה פראית , אין כל סיבה שכיס השחיפים יסכן את שלמות המפרש ואפילו להיפך. מאידך , סיבות רבות יכולות להביא לבלאי מואץ בשפת המפרש ובכל מקום בו יש תפרים , קיימת החלשה משהו של החומר ונקודה זו עלולה להוות פתח לקריעה , כמובן שבין השחיף לבין איבוד יאכטה לחוף מדינת אוייב עוד המרחק גדול וצריכים לקחת את זה בפרופורציות הנכונות. ככלל , אם המפרש שלך מתוחזק נכון , עובר בדיקה מפעם לפעם ואינו מועד להתעללויות , אין סיבה שדוקא כיב השחיפים יהיה הגורם לקריעה.

easy swissa

New member
שחיפים ובתי שחיף

מי שמפליג בים, יודע שחלק גדול מהמערכות בספינה מועדות לתקלות, וזה כולל את המפרשים והמערכות סביב להם, כמה מילים על שחיפים ומטרתם והסיבות לתקלות בהם: השחיף במפרש מטרתו לחזק את האריג באזור השפה האחורית, השחיף בעצם תומך את ייתרת הבד הבולטת מעבר לקו הישר בין פינה אחורית לקודקוד המפרש. כך שככל שתהיה יתרת בד גדולה יותר מעבר לקו הישר, כך יגבר הלחץ על בית השחיף, ולהפך, אם המפרש לא יבלוט מעבר לקו הישר בכלל, לא יידרש שחיף (כמו בראשי מתגלגל בתוך התורן) קשיחות מוט השחיף משפיעה על העומס באריג בקצה הפנימי של בית השחיף. כך שברור כי מתכנן המפרש, צריך לקחת בחשבון את כל האמור, ולהוסיף את טווח הרוחות המתוכנן למפרש, לחזק את בתי השחיף בשכבות נוספות ע"פ הצורך ולפזר את העומס בצורה נכונה. ולתפור בחוטי תפירה המיועדים לשאת בעומסים הללו. המפרש המדובר של שרגא רני, מפרש מתוצרת איזי סיילס עשה את כל הדרך סביב העולם, בכל הימים והרוחות, מפרש אשר תוכנן מלכתחילה לעומסים ותפקוד מסוג זה שנדרש, אך לבסוף, שחיף אחד קטן סורר, מצא לו את הדרך החוצה מבית השחיף והביא לשרשרת תגובות ... שלא נדע איזי

מטש

New member
המאמץ שהמפרש עובר בהפלגות אוקיינוס

לא שמעתי לצערי את הרצאתו של רני, אבל צריך להביא בחשבון כי המאמצים אותם עוברים המפרשים (אולי יותר מכל ציוד אחר) בהפלגות אוקיינוס ארוכות אינם בסדר הגודל שעוברים מפרשים על קרוזר רגיל. הנסיון שלי הראה כי בלאי של 20 יום רצופים, בד"כ בתנודות עם סוול שהצוות אולי כבר לא ממש מרגיש אבל הן מתמידות, וכל הזמן המפרש למעלה - בלאי כזה אינו רגיל ומצריך חיזוקים מיוחדים, לא רק בכיסי השחיפים אלא גם (ואולי בעיקר) בטבעות הקשירה והצמצום. אלו נזקים שמתחילים במשהו קטן שאינו מורגש אבל היות והמאמץ נמשך והקרע אינו מטופל מחמירים עד כדי שבר קריטי. ראיתי רק מעטים שמורידים את המפרשים לבדיקה תוך כדי ההפלגה, הרוב מחכים לנמל הבא - ואם אין חיזוקים מיוחדים, המפרש נקרע. כך קרעתי לחתיכות ראשי על הפליטווד במכת רוח באוקיינוס ההודי, כבר איני בטוח אם זה התחיל מהשחיף או ממקום אחר, אבל זה לפעם אחרת.

בודאי ששחיפים משפיעים על

שלמות המפרשים... ישנם 3 סיבות שכיחות לקריעת מפרשים באיזור השרוול של השחיפים, פרט חשוב- ישנו לחץ תמידי לכיוון השפה הקדמית של המפרש עקב מתיחה של השחיף, ואני לא מכיר הרבה שייטים שכל פעם שחוזרים מהפלגה משחררים שחיפים. סיבה ראשונה היא עייפות החומר עקב אותו לחץ שעליו דיברתי, סיבה שניה היא שכשמרימים מפרש מול הרוח הרי שהמפרש מתנפנף וכשישלייזי בספינה הרבה פעמים השחיף הראשון נתקע בחבלי הלייזי עקב ניפנוף ואי שימת לב של זה שמעלה (הרי כולנו מכירים את ה- רגע!!! רגע! תוריד\י טיפה, או... עכשיו...), ככל שהתורן יותר גבוה והמנור יותר ארוך בדרך כלל יהיו יותר "תחנות" תקיעה, לחצים אלה משפיעים גם כן על עמידות החומר. עוד סיבה היא בזמן הפלגה ברוח צד ומטה יש נטיה למפרש "להישען" על הונטות ולרוב השפשוף הכי חזק הוא על כיסי השחיפים עקב בליטתם בשטח האמור

Alex33

New member
הנושא הכללי כאן הוא איכות ומצב..

המפרשים.. גם שאני לא מכיר את פרטי האירוע המסויים הזה ואת המאמר המוזכר ב YW אבל ברמת ההתיחסות הכללית יש רבים מאיתנו שלא נותנים את הדעת לשוני באיכות ובסוג המפרש למעט בין מפרשים לcruising ומפרשים לracing. רוב הסירות שנרכשות היום חדשות (ולאחר מספר שנים כ"משומשות") באות מהמפעל עם מפרשים במפרט "בסיסי" בסוגם, כזה שמתאים להפלגה חופית ומדי פעם פה ושם הפלגת offshore שבועיים שלושה ים תיכונית/קאריביים וכו'. זה בסדר, זה מה שרובינו עושים רוב הזמן, בתנאים אלה הם יתפקדו מספר שנים טובות ובמחיר..סביר. אבל אלה לא המפרשים מתאימים למי שעושה הפלגת בינלאומיות ממושכות ורצופות של חודשים, חציית אוקיאנוסים והקפות... בתנאים אלה המפרשים הרגילים פשוט יתבלו מהר מאד . ההבדל בין שני הסוגים לא בולט לעין במבט כללי אך מתבטא בהרבה פרטים קטנים שיחדיו יוצרים מפרש הרבה יותר מחוזק ועמיד. זה מתחיל מבד שעוביו וחוזקו באים מהאריג, צפיפותו וחוט עבה יותר ולא מציפוי חיצוני התורם למפרש החדש רעש נעים של "חדש" בקיפול ובניפנוף אך תורם מעט לחוזק בטווח הארוך.. החיזוקים במקומות השונים ( ולא רק בפינות) הם משמעותיים, כולל חיזוקים משמעותיים של השפות ושל שורות הצמצומים ופיזור העומס של טבעות ויחידות המתכת במשטחים מחוזקים המשולבים ברצועות לפיזור עומס ויחדות עור בתפירה ידנית לחיזוק והגנה לטווח ארוך.פסי הגנה ( sacrificial panels ) משמעותיים ורבים יותר תפורים באיזורים המועדים לחיכוך במצלבים התפרים חזקים יותר.כיסי השחיפים מחוזקים יותר בשני הצדדים בתפרים חזקים יותר , בבד מיוחד וגם ביחידות הקצה.. ...ועוד פרטים רבים שאנשי המקצוע ודאי מכירים ויסבירו טוב יותר ממני . בחלקו אפשר ללמוד עליהם באתרים של יצרני מפרשים . מפרשים אלה יקרים יותר..אבל בתנאים ממושכים של ניפנוף, חיכוך בואנטות ובמצלבים הם ישרדו ויתפקדו זמן רב יותר. בכל מקרה ולכל מפרש, אין תחליף לבדיקה תקופתית מפורטת ותיקון מיד שמתגלה איזור מוחלש או תפר שמתחיל להיפרם.. ולאחר שנים, המפרש ( כמו כולנו..) מגיע לגיל ולרמת בלאי -בעיקר בהבט של החלשות הבד ואובדן הגיזרה - שכבר לא ניתן לעשות הרבה.. וודאי לא מתאים יותר לשימוש בסוג מאומץ של הפלגות..

מבנה החיזוקים והמפרש

ביקרתי באתר של איזי, מצאתי שם הרבה תמונות יפות מאד אבל אין הסברים. אני רוצה לדעת: עובי בד - כלומר משקל למטר מרובע עבור כל סוג של מפרש? חיזוקים - איך מבצעים אותם? גזרה - גזרות שונות יש להם שמות שונים ויתרונות / חסרונות שונים? חיתוך הבד לאורך חוטי השתי או הערב. חוטי השתי תמיד חזקים יותר מחוטי הערב. האם תוכל להפנות אותי למקור לאינפורציה בענין זה. תודה עמוס

Alex33

New member
שלחתי לך מסר וגם...הנה ספר מצויין

בנושא ,ממנו למדתי רבות (והמומלץ גם בירחונים זרים) בנושא המפרשים : "The Art and Science of Sails" A guide to modern materials, construction, aerodynamic,upkeep and use. by Tom Whidden and Michael Levitt הוצאת Adlard Coles , London ISBN 0-229-11888-7 ספר בן 350 עמודים המסביר בשפה אנגלית פשוטה שוטפת ומלווה שרטוטים ותמונות ובצורה מפורטת בדיוק את מה שאתה שואל, ועוד הרבה. הוא לא טכני מידי ומיועד לשייטים ולא ליצרנים.. נמצא למכירה בחנויות שייט ( ארה"ב ואנגליה)וודאי ניתן להזמין אותו מי שרוצה דרך האינטרנט מספריות במדינות אלה. ודאי יש עוד ספרים טובים..אבל את זה אני מכיר.

הספר

לאחר חיפוש באינטרנט שלא הביא כל תוצאה, התקשרתי להוצאת הספרים בלונדון שמסרו לי כי הספר אזל וכרגע אין להם שום תוכנית להדפיס מהדורה חדשה. אין להם גם כל מושג על חנות לספרים משומשים בה יש סיכוי למצוא את הספר. האם אתה יודע על חנות שבו נתן להשיג את הספר?

gurelto

New member
The book

Sorry for the english no hebrew on my computer
You can find the book in amazon.com or "www.bookfinder.com"

Alex33

New member
חיפשתי באתרים גדולים של ספרים..

ואכן הוא אזל.
.חבל, כי הןא ספר ממש מוצלח. ניתן למצאו עותק בכל זאת דרך אמזון מאנשים פרטיים, מצאתי הצעה כזו במחיר סביר כאן: http://www.amazon.com/gp/product/offer-listing/0312044178//104-2483840-2275161?condition=all אם לא יבתדר, אוכל להשאיל לך את העותק שלי.

ברוש2002

New member
הספר נמצא אצלינו בספריה.

המכללה הימית, מכמורת. אני מוכן להשאיל אותו או לצלם עבוך את העמודים הרלוונטים.

על פי דעתי הספר נמצא אבל...

אמזון אינם שולחים בתקופה זו ספרים לישראל. אם אתה מעוניין, אוכל לבקש ממשרדנו בניו יורק להזמין עבורך. אנא שלח לי מסר.

Alex33

New member
הפעם לדעתי באמת אזלו ב"אמזון" ...

העותקים של הספר הזה ,בלי קשר למשלוח לישראל..

למעלה