"שורש כל חטא"

dashar

New member
"שורש כל חטא"

ארנון וכולם שלום, אירי התלבטות לא קצרה במונחי זמן אינטרנט אני כותבת את הדברים הבאים: לפני כשלושה חודשים לערך התחלתי לחקור את שורשי משפחתי. זאת הייתה התחלה מקרית למדי, בעיקבות לינק ששלחה לי חברה לאתר לבניית עץ שורשים. והוסיפה לייד את המילה ממכר. התחלתי לשחק עם האתר ובאמת התמכרתי. הגם שלימודי התואר הראשון שלי הם בהיסטוריה, ההמשך הוא בכיוון אחר (אולי לא כל כך אחר בעצם) התחלתי את החקירה והלימוד והבנתי כשהבטתי לצדדים לבני משפחתי שבמידה זאת או אחרת הזמן אוזל, והיום שבו לא יהיו אנשים שיוכלו לספר לי הולך וקרב. מדי פעם אתה חוזר כאן ארנון על האמירה הנכונה לדעתי שצריך לקדם את חקר השורשים בקרב תלמידי הבתי הספר, אני מסכימה איתך, בעיקר מכיוון שהלימוד הרב שלמדתי בחודשים האחרונים, נוגע לא רק לשורשי משפחתי: מתי זה נולד ומתי זה נפטר" ומי היה הבן או הבת של מי... אלא זאת למידה תרבותית, הסטורית חברתית, תכנים וידע עצום שעיצב ומעצב תודעה והוויה שלי ושל סובבי ובעצם של כולנו. החקר הזה עורר בי שאלות פוליטיות, נגע בהבטים פסיכולוגים של זיכרון ושכחה, השכחה והתעלמות, ניתוק והדחקה ועוד ועוד. המידע (לא הידע) המידע שקיים באינטרנט הוא חסר גבולות ועצום, ודורש למידה מעמיקה ומורכבת בכדי להפוך את המידע האישי לידע לסיפור לנרטיב שאוכל לנסח אותו לעצמי ולדורות הבאים. קראתי את ה"דיבור" האחרון בפורום אודות נכון או לא נכון במחקר שכזה, קראתי את ה"נזיפה" והחטאים, הלכתי אחורה לדפים קודמים של הפורום, וראיתי שהאישיו הזה חוזר על עצמו אחת לכמה זמן, כשעוד אדם מנסה להצטרף למעגל החוקר, מסיבותיו הוא בדרכיו הוא, ששונים אולי מהסגנון ההתנהלות שהלך והתפתח כאן בפורום על פני שנות קיומו. והבנתי שזה סייקל שחוזר על עצמו אחת ל... בתחנות קבועות שהדלת נפתחת לעוד, ועובר אורח שנכנס לפורום מנסה לגשש האם מתאים לו האם נכון לא? האם מעניין אותו, אם כן איך בכלל מתחילים ומה עושים? איך לא טובעים בתוך כל הידע הזה, איך בוררים מבין הנתונים את הרלוונטים, איך בכלל מותאים אותם? והאם יש בכלל סיכוי שגם אני אצליח לגבש לעצמי נרטיב למצוא את אבות אבותי, לאסוף את סיפור חייהם, שהוא פיסות מסיפורי? אני מרשה לעצמי לסמן קשר דינאמי בעיני בין שני תכנים, שלכאורה מדוברים כאן בנפרד בפורום: שואת יהודי ארצות ערב, שהוא נושא אחד, והנושא השני, צורה דרך ואופן החקירה וההתחקות אחרי העבר והשורשים המשפחתיים. כן, הייתה שואה בארצות ערב, כן, יש סיבות דרכים וכיוונים שונים לחקר שורשים. האמירה של מיכאלה מהמרכז ביחס ליצירת קשר "פתאומי", עם אדם שמעולם לא היה אתו קשר, ובירור פרטים איתו, הוא בעיני רגע מאד קריטי ומורכב בחקירת השורשים, זה הרגע שבו נפגש הרצון הסקרנות, העיניין, התחביב, השיגעון, ה"ג'וק" הפרטי שעד כה היו שותפים לו אני המחשב ואולי עוד כמה פריקים לדבר פה בפורום, עם מציאות חיצונית, שספק אם בכלל מתעניינת, מעוניינת, ונכונה לשתף פעולה איתי. ואז השאלה היא האם, להכריח את מי שאינו מתעניין בנושא, ולגרור אותו בגלל ה"ג'וק" שלי, לנבירה עצמית בזכרונות וידע שלא תממיד רצוי, או לחסוך את מה שיכולה להיוות מבוכה ועוגמת נפש הדדית. לכן בעיני לפחות האקט של יצירת הקשר הישיר הוא לא פשוט בכלל, להיפך. כך גם הלמידה של המתודולוגיה של החיפוש, של הסקת המסקנות, של גיבוש התמונה. לפני כמה דפים, נכתבה הודעה במענה לשאלה ששאלתי שבפורום, הבינלאומי של אותו האיזור יש חוקרים מאד רציניים ומקצועיים, אבל הם אינם אוהבים ש"מציקים" (פרשנות שלי) בשאלות סתמיות, ואילו זאת שאלה (זאת ששאלתי) יכולה כן להיות מספיק רצינית בכדי שיתייחסו אליה. הבנתי וקבלתי את האמירה, דימיינתי לרגע תלמיד תיכון ממוצע לפני הבחינה באזרחות, שמתקשר לאהרון ברק ושואל אותו שאלה כמו האם יש או אין חוקה למדינת ישראל, כי הוא צריך את התשובה לבחינת הבגרות מחר, הבנתי וקלטתי את הפער. להגיד שזה שימח אותי? אז לא, ממש לא שמח אותי. אנחנו כמה ימים לפני יום הזכרון לשואה ולגבורה, ואני מרגישה שעבורי ליום הזה תיהיה משמעות נוספת, בשל הדברים שלמדתי ראיתי וקראתי בחודשים האחרונים, הייתי רוצה שעוד ועוד אנשים, יראו צפירת יום הזיכרון, לנגד עיניהם, את דפי העד של יד ושם, את התמונות שהועלו כאן בפורום בימים האחרונים, את השמות, את ספרי היזכור, שאם נמצאים בבתים הרי שמונחים עמוק בבויידם מבלי שימוש. מתמעטים היום ליום האנשים שלנגד עיניהם בעיצומה של הצפירה עוברות תמונת מעברם בזמן השואה, ועוד רגע כבר לא יהיו יותר, ומה שנשאר הוא, אותם עדויות, אותם צילומים, עם או בלי שמות, אותם דפים צהובים ומצהיבים, כי זאת המשמעות בעיני של "והגדת לבנך ביום ההוא" . "כנגד 4 בנים דיברה התורה.... "וזה שאינו יודע לשאול? את פתח לו!!!" - אומר: אל תמתין שישאל את השאלות (גנהוג בצורת הלימוד היהודית דרך שאילת שאלות...) , כי הוא איננו יודע לשאול, לכן את פתח לו: אתה תפתח לו את הלימוד, אתה תלמד אותו לשאול את השאלות, אל תוותר עליו, כי אחרת לא הוא לא בניו ולא בני בניו ידעו לספר את סיפור יציאת מצרים, הסיפור של אילו שיצאו ואלו שלא!

כמה אני גאה שאת בת דודתי.

אין לי יותר מילים מלומר לך כמה מרתק לדעת שבני הדור השלישי רגישים, מתעניינים, מבינים ומעלים את רגשותיהם ומחשבותיהם בדרך מופלאה ומדוייקת כ"כ. אשריי. לאה

bilen

New member
דברי טעם וכנראה שזה באמת גנטי (לאה)

מכיוון שמבינה שגם אלי כיוונת את דברייך, מרשה לעצמי להכנס לשרשור. לא אכנס לכל שכתבת, כי חבל לקלקל הודעה כל-כך מושקעת וברורה שמורגש שנכתבה בכנות ומעומק הלב. לגבי התקשרות לאדם לשלא מכירים: כנראה שלמי שעשה את זה כבר כמה פעמים ולאנשים שנמצאים כאן וקראו איך אחרים עשו זאת - זה פשוט מובן מאליו ולא נראה בעייתי. זה לחם חוקו של כל מי שעוסק במחקר שורשים. הרי אם לא היינו מסוגלים להגיע לאנשים שמצאנו -לא היינו מקדמים את העץ ואיתור אנשים חיים. והנסיון מלמד שבמרבית המקרים מגיעים לאנשים שאומרים לך: "כמה חיפשתי בכל העולם! לא ידעתי איך להגיע אליכם". נכון שיש מקרים שמגיעים לאנשים ששמחים על הגילוי אבל לא חושבים שיש טעם לשמור על קשר. ואחרים - מגיבים יותר לאט. העולם מלא באנשים שונים שמגיבים בדרך שונה, גם בנושא זה. אבל ההפתעה הגדולה היא דווקא כשמוצאים כותבי דפי-עד קשישים ששמחים לפניה. הילדים בדרך כלל אומרים: "אני לא מאמין שאבא שלי דיבר בכלל...". זוכרת שלפני כשנה עשיתי התקשרות כזו עבור גברת מארה"ב (שכתבה ב-SIG) ולפי דף-עד מצאתי לה בן-דוד שני בנתניה. התהליך כולו לקח כמה שעות ואחרי כן תיעדתי את הסיפור ברישומים שלי, כמו שאני עושים במקרים שמשאירים רושם מיוחד. כי חיפוש עבור מישהו זר ועוד כשזה מתבסס רק על מיילים - קשה פי אלף, כי החשש הוא שלא תדעי להסביר למעיד את מהות הקשר. כשקראתי את דבריך נזכרתי שמאוד התלבטתי אז, אם להכניס את מה שכתבתי לפורום כדי שאולי ישמש מישהו בעתיד. אח"כ זה נראה לי שולי כי היו מקרים דומים לאנשים אחרים באותה תקופה ולא מצאתי בזה משהו יחודי. לגבי חדשים בפורום: לפעמים נוצר הרושם שאנשים לא ממש רוצים להכנס לעניין הזה או שנבהלים אחרי שרואים את סוגי החומרים שבהם צריך לחפש. ברור שיש גם מקרים שאנשים מציגים שהמטרה היא חיפוש שורשים והחיפוש הוא בכל לצרכים אחרים. אמר לי מישהו שפנה פעם לעזרת הפורום כדי למצוא מידע בענייני ירושות ויורשים.... יש אנשים שמגיעים ומקבלים את כל העזרה שבעולם ופשוט לא מגיבים ולא משתפים פעולה. הם כנראה חושבים שמי שעזר מצא את המידע מוכן על שולחנו. לא מעריכים את הטרחה. דוגמא מהשבוע האחרון: בחורה שחיפשה עבור סבתא גברת בפלורידה. השאלה נמרחה על פני 3 שרשורים ובתהליך היא קיבלה מידע וניסו לעזור לה. אני ביקשתי שתדבר עם הסבתא ותיתן נתונים נוספים כדי שאפשר יהיה לעזור לה. היא לא חזרה עם הנתונים החסרים ובסופו של דבר הרמתי ידיים. אתה יכול לעזור למי שבמשך הזמן יוצר איתך דו-שיח, אתה לא יכול לעזור כשהשואל מכתיב איך לקבל את העזרה. ולמה התעקשתי לעזור עם מקרה פלורידה?? כי נראה מקרה מאוד מעניין מקצועית, של 2 נשים שנושאות אותו שם נדיר, אבל בגיל שונה ותאריך הגירה שונה, גרות ב-2 ישובים סמוכים בפלורידה. כדי לסייע ולקבוע בוודאות אם באמת מדובר בשתי נשים ולא באחת או מי מהשתיים היא המתאימה, צריך להשקיע הרבה זמן (משהו כמו שעתיים לפחות, במקרה הטוב). אם לא מקבלים תשובות לשאלות ומקבלים בכל שרשור שמות שונים, איזה טעם יש בהשקעת עבודה בעניין ?? וזה לא מקרה יחיד. אחת לשבוע יש מקרה של מישהו ששואל שאלה שכעבור שעה מתבררת כלא נכונה בכלל. פשוט שכח להוסיף קצת פרטים שהיו ברשותו. את רואה את האנשים יוצאים מגדרם לעזור ואח"כ כל התשובות לא רלבנטיות. ודבר אחרון: לא את כל ההתכתבויות בכל הנושאים רואים בפורום. חלק נעשה מאחורי הקלעים ומועבר במסרים. אם זה בגלל נוחות בהעברת קובץ, או אם בגלל מידע שנוגע לצנעת הפרט וכו'. אני רואה את חצי הכוס המלאה. אני רואה כאן הרבה אנשים חדשים שמגיעים ומקבלים עזרה, נשארים ועוזרים לדור הבא. כמובן שיש גם כאלה שעוזבים ויש כאלה שבכלל לא מגיעים הנה וכותבים רק בפורומים בינ"ל. הכל תלוי בסוג החיפוש ולעיתים - באיזה שלב של החיפוש נמצאים. מתוך דבריך, אין לי ספק שאת תבני לעצמך את שיטת העבודה הנוחה והיעילה עבורך ועם לאה לצידך - אני בטוחה שתצליחי ובגדול.

inhoren

New member
דבריך יוצאים מן הלב ונכנסים אל הלב

אני מודה שהכותרת של ההודעה שלך משכה את תשומת ליבי. רציתי לומר לך, יישר כוח על דברייך. זה נכון שיש כאן בפורום מומחים גדולים ויש כאלו שרק בתחילת הדרך ועל הפער הזה צריך לגשר בהמון רגש ושכל. גם אנשים שהינם ניצולי שואה בעצמם לא מבינים מדוע אנחנו, דור שני או שלישי, "נזכרים" רק עכשיו לחפש את השורשים. למשל, נקודת המפתח שלי לחקר היא ביקור ביד ושם ועמידה מול היכל השמות שחציו עדיין ריק. לדעתי, רצוי מאוד שהמתחיל בחקר ייתייחס למומחים כאל מומחים וישאף למקד את שאלותיו אבל אלו מצד שני יקחו אחריות כמו- זקני השבט, להכניס את החוקר המתחיל בסוד העניינים. דרך אגב, כל חוקר מתחיל מעלה לפורום מידע עצום, וככל שהוא מוסיף לחקור הוא מסייע לוותיקים ולמתחילים כאחד.

dashar

New member
תודה על ההתייחסויות המעניינות והחמות

אוסיף רק כמה דברים בעיקבות מה שנאמר. אין לי ספק שלמידה מהמומחים פה היא הדרך למחקר איכותי מעמיק ופורה. ברור לי גם שיש לא מעט "עוברי אורח" שהמטרה במחקרם, מקוממת לפעמים: ירושות, אזרחויות וכו'... אני חושבת שבחלק מהמקרים, שאלת בוסר, שהיא רחבה וראשונית, מאירה בפנס שלה על שטח גדול מאוד ומקשה לעזור למתעניין למצוא מבין המידע את מה שהוא מחפש, לכן הבקשה היא "לעשות שיעורי בית" ולמקד את השאלה היא בהחלט לגיטימית ועינייני, רק חשוב לזכור כמו שנכתב באחת התגובות, ששאלה רחבה, לפעמים שוברת את הסגנון, ומאירה מקומות, שמסביב לפנס המקצועי, וככה היא חושפת גם את המקצוענים, למידע שאולי מתוקף הדיוק שבחיפושם היה נסתר מעיניהם. ודבר אחרון וחשוב מכולם: אני חושבת שעצם הדיון על ה"דרך" הוא החשוב, ולשם כיוונתי את הודעתי, לחיפוש לשאילת שאלות על הדרך לדיבור על הדרך, לטילטול הדברים שהפכו קבועים ויציבים ל"עובדות". זוהי פעולה שהיא מחוייבת בכל מחקר מקצועי, כי היא מאפשרת לחוקר לבחון את דרכו ולראות אם הוא באמת מחפש רק מתחת לפנס או שמשהו מרענן יכול להרחיב ולגוון את המתודה ולהעשיר את הממצאים, זה קצת מזכיר לי את המתח שקיים בשנים האחרונות בארץ והרבה שנים לפני כן בין מחקר כמותי למחקר איכותני...השאלה אם יש דרך שזה יחיה לצד זה בשלווה וללא מאבק של איכות ורמה. שבת שלום ונעימה לכולם.

למעלה