שורש בסיסי

שורש בסיסי

אני מעוניין להגיע למקור המתעד את צורות השורשים הבסיסיים והלוגיקה הלשונית שלהם.
לדוג', שורש בסיסי ק.ד. המשותף לקודקוד, נקודה, מפקד, ....
האם הלוגיקה הזו תקפה לכל השורשים הקיימים בעיברית המודרנית ובכלל איפה אני מוצא ספרות / מאמרים המתמקדים בנושא הזה?!
בתודה מראש
רם סלהוב

יאקים

New member
אמנם אין לי שובה על שאלתך, ברם אני מניח

שהדוגמות שהבאת אינן משקפות שורש בסיסי משותף, שהרי מציאותם של שני עיצורים ק+ד בשמות מפקד ו-נקודה,
אינה מעידה על שורש בסיסי דומה, שהרי מדובר בשורשים פ-ק-ד ו נ-ק-ד בהתאמה.
נקרה שאת המתכוון לתאוריית דו-עיצוריות השורש, שמשורש בסיסי דו-עיצורי התפתח על ידי תוספת עיצור שורש תלת עיצורי.
לדוגמה העיצורים פ+ר המופיעים בשורשים רבים: פרא, פרג, פרד, פרה, פרז, פרח, פרט, פרי, פרך, פרם, פרס, פרע, פרפ, פרצ, פרק, פרר, פרש, פרשֹ.
לכל השורשים הללו יש מכנה משותף משמעותי - שבירת השלם.
כן ניתן להדגים הרחבה מעין זו בשורשים מגזרות חסרות, לדוגמה העיצורים נ+ח בשורשים: נ-ו-ח, נ-ח-ה/י, נ-ח-ת; ב+ן

הרהוט

New member
ידידי, יאקים,

אם כך הוא כשאין לך תשובה - איני רוצה לחשוב מה יהיה לכשתהיה לך.

הבהרה נוספת לשאלה שלי

תחילה אודה על התגובה המלומדת ואני מסכים עם המגיב, זו אכן לא היתה התשובה לה אני מצפה (חוצפה מסויימת מצידי..., רק נכנסתי וכבר קיבלתי תגובה מפורטת ומושקעת ואני לא מסתפק בזה.....)
המשמעות אליה אני מתכוון ואף קראתי אותה בספר ישן שעסק בנושא ריענון השפה.
אני זוכר 2 דוגמאות מהספר המסוים ההוא.
1. פקד, נקודה, נוקדים (רועי צאן?!), נקודים כולם זויות שונות של השורש הבסיסי ק-ד שעוסק בלהוביל ולהיות ראשון, ראשוניות, של התחלה,
2. שמות בעלי החיים היום בעיברית לעיתים עשו היפוך וניתנו לחיות אחרות מהשמות בתקופת התנ"ך, לדוג' הנשר התחלף עם העיט. בתנ"ך הנשר של ימינו נקרא היה נשר "על כנפי נשרים" - סביר שהכתוב לא ישא אותנו על כנפי אוכלי פגרים ונבלות....כמו שמרבית המדינות המתהדרות בימינו ובעת העתיקה בעוף דורס זה תמיד יהי הציפור הקרויה בימינו עיט (ארה"ב, קיסרי רומי, השבטים הבדואים ואחרים עם הבזיארות - כולם עיטים מרשימים!!!) הנשר של ימינו קרוי היה עיט כי הוא אכן עט בלהקות גדולות על הפגרים ואילו הנשר המקראי היה דורס מרשים בעל טכניקת צייד ומעוף מרשימים כפי שאנו יכולים לראות אצל חלק מהעופות הדורסים שהגדולים והמרשימים בהם הם העייטים (שוב בעיברית העתיקה כנראה שאלא היו מיני נשרים שונים)
אני עושה פה קצת עירבוב אבל המכנה הוא הרצון לברר עם העיברית שלנו את ראשיתה ולהשעין אותה על בסיס מאותגר ומלובן יותר מהטעויות שאחזו בה בהתעוררותה.
מקווה שהערות אלו תרמו במשהו

יאקים

New member
בוקר טוב לצדק להמון

ראשית, אני חוזר ומעיר שוב: לא התיימרתי להגיב בתחומים שאינם כאלה שאני ממתמצא/ שולט בהם.
שנית, עדיין איני רואה קשר אטימולוגי או אחר בין נקודה לבים מפקד, אשר על כן איני מוצא קרבה בין פ-ק-ד לבין נ-ק-ד.
שלישית, אכן, התאוריה בעניין נשר-עיט מעניינת, אך איני מבין את הרלוונטיות שלה לענייננו.
מאחל לך שבוע טוב ומוצלח.

למעלה